Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
beniowski

Koszykówka - głównie NBA - ale nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Niektórzy ludzie ekscytują się, że wysoki z SAS rzucił 17 punktów w 3 minuty.

https://www.sport.pl/koszykowka/7,64947,30884006,wembanyama-zadziwil-swiat-oto-co-zrobil-w-3-minuty-kosmita.html#do_w=107&do_v=819&do_st=RS&do_sid=1057&do_a=1057&s=SMT_Img_5&do_upid=819_ti&do_utid=30884006&do_uvid=1712997458736

Chłopaki na zdjęciu poniżej zastanawiają się, czy przy nich rzuciłby więcej niż 2.

main-qimg-6b5721ccd33253a093104d808c2768ad-lq.jpg.df6ccd314373638834c5ab497b662e3b.jpg

Rzuciłby ;) Bo zamiast przepychać się pod koszem, gdzie faktycznie w tamtych czasach miałby ciężko, po prostu rozstrzelałby ich trójkami. Gość jest fenomenem, trzeba to przyznać

Natomiast do Knicks z tamtego czasu mam do dzisiaj sentyment, twarda paka i bez gwiazd (poza Ewingiem) i prawie, prawie zdobyli mistrzostwo      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, GREGG napisał(-a):

Rzuciłby ;) Bo zamiast przepychać się pod koszem, gdzie faktycznie w tamtych czasach miałby ciężko, po prostu rozstrzelałby ich trójkami. Gość jest fenomenem, trzeba to przyznać

Natomiast do Knicks z tamtego czasu mam do dzisiaj sentyment, twarda paka i bez gwiazd (poza Ewingiem) i prawie, prawie zdobyli mistrzostwo      

Być może, ale Starks i Harper (czy ktokolwiek z porządnie broniących w latach 90.) też znacznie ostrzej pilnowali dystansu niż ci "plażowicze" z Denver. Na pewno nie miałby tyle czasu i przestrzeni, by sobie przymierzyć. Pamiętajmy jednak o wspomnianych zmianach, jakie zaszły przez te lata. Pytanie otwarte - jaka koszykówka jest ciekawsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Niektórzy ludzie ekscytują się, że wysoki z SAS rzucił 17 punktów w 3 minuty.

https://www.sport.pl/koszykowka/7,64947,30884006,wembanyama-zadziwil-swiat-oto-co-zrobil-w-3-minuty-kosmita.html#do_w=107&do_v=819&do_st=RS&do_sid=1057&do_a=1057&s=SMT_Img_5&do_upid=819_ti&do_utid=30884006&do_uvid=1712997458736

Chłopaki na zdjęciu poniżej zastanawiają się, czy przy nich rzuciłby więcej niż 2.

main-qimg-6b5721ccd33253a093104d808c2768ad-lq.jpg.df6ccd314373638834c5ab497b662e3b.jpg

Generalnie para Oakley*-Mason to była najszersza w barach para skrzydłowych ever (choć starterem na sf był Charles Smith, też nieułomek). Do tego King Kong na centrze i pod koszem robiło się mega ciasno👊

W tych czasach chyba tylko Hornets (potem Miami) mieli takich rzeźników blisko kosza (Larry Johnson, Alonzo Mourning). 

Generalnie finał Rockets-Knicks z 1994 to była ostra rzeźnia 😉 

*mało kto pamięta, ale Oakley zaczynał w NBA u boku Jordana w Bulls.

Edytowane przez piku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.04.2024 o 00:07, piku napisał(-a):

Generalnie para Oakley*-Mason to była najszersza w barach para skrzydłowych ever (choć starterem na sf był Charles Smith, też nieułomek). Do tego King Kong na centrze i pod koszem robiło się mega ciasno👊

W tych czasach chyba tylko Hornets (potem Miami) mieli takich rzeźników blisko kosza (Larry Johnson, Alonzo Mourning). 

Generalnie finał Rockets-Knicks z 1994 to była ostra rzeźnia 😉 

*mało kto pamięta, ale Oakley zaczynał w NBA u boku Jordana w Bulls.

Ja jakoś kojarzę Mourninga najbardziej z tego, że jedne z najbardziej spektakularnych monster dunków lat 90-tych były pakowane właśnie nad nim i trochę mi go było nawet żal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ja jakoś kojarzę Mourninga najbardziej z tego, że jedne z najbardziej spektakularnych monster dunków lat 90-tych były pakowane właśnie nad nim i trochę mi go było nawet żal.

Cóż, kilka razy w roku na 48 minut zawieszali swą przyjaźń :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Edmund Exley napisał(-a):

Cóż, kilka razy w roku na 48 minut zawieszali swą przyjaźń :)

Mój ulubiony środkowy 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jordan czy Pippen (zwłaszcza ten) za to solidnie sposteryzowali Ewinga. Nie było lekko w tamtych czasach: raz na wozie, raz pod wozem 😉 

PS.

Z obecnych graczy na tym polu wyróżnia się Edwards z Minnesoty. Ma jampa i gra niesamowicie fizycznie przy wejściach pod kosz. No i ten blok w ostatniej akcji meczu (bodaj z Indianą)... Rety 😇

Edytowane przez piku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, żeby nie było temu Ewingowi za lekko to taki klasyk poniżej: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Ja jakoś kojarzę Mourninga najbardziej z tego, że jedne z najbardziej spektakularnych monster dunków lat 90-tych były pakowane właśnie nad nim i trochę mi go było nawet żal

Zo nie był wysoki jak na centra ani specjalnie skoczny, więc miał trudniej unikać takich dunków nad sobą. Ale ogólnie zaliczył dobrą karierę i do tego mając w trakcie przeszczep nerki (!)   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Edmund Exley napisał(-a):

Jeśli macie ochotę na łapczywy łyk nostalgii:

Z komentarzem red. Szaranowicza zawsze 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

Z komentarzem red. Szaranowicza zawsze 😀

A pamiętacie jak Włodek Szaranowicz doradzał jak przetrwać noc podczas finałów na żywo? “Tym młodszym proponujemy otworzyć okno, dorosłym widzom możemy doradzić coś mocniejszego” 🤣. I ten brak reklam podczas przerw (puszczali chyba muzykę). To były czasy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, beniowski napisał(-a):

A pamiętacie jak Włodek Szaranowicz doradzał jak przetrwać noc podczas finałów na żywo? “Tym młodszym proponujemy otworzyć okno, dorosłym widzom możemy doradzić coś mocniejszego” 🤣. I ten brak reklam podczas przerw (puszczali chyba muzykę). To były czasy. 

Ja wówczas licealista i rano do szkoły więc otwierałem tylko okno 😉 dla mnie popularny Szaran to także niezapomniany komentator lekkoatletyki np letniej Golden League w latach 90 tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szaranowicz to legenda. Zawsze z klasą prowadził studio, mówił piękną polszczyzną (choć owszem - raz po raz lubił wprowadzić jakieś szpanerskie pojęcie, jak "timing" etc.), był mistrzem budowaniu emocji (tu głównie skoki, ale też właśnie lekkoatletyka na IO), nawet lapsusy u niego były fajne. A było ich sporo, fakt (na powyższym filmiku np. już przy pierwszej piątce SAS trochę się gubi ;) ). Mój ulubiony miał miejsce podczas IO w Turynie w 2006 - niestety, szybko o nim zapomniano i nawet nie ma po nim śladu w sieci. A było to przed wyczekiwanym skokiem Małysza. Emocje sięgały zenitu, ale przed Orłem z Wisły była krótka przerwa, podczas której na ekranach TV widzieliśmy rezultaty, a na skoczni skakał przedskoczek. Ale Szaran był tak podekscytowany, że myślał, że to już Małysz i komentował ten słaby skok jako skok Małysza i przez chwilę był nieźle przygnębiony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja, oprócz lekkoatletyki, uwielbiałem słuchać Szaranowicza nawet podczas zimowych igrzysk - szczególnie kiedy komentował bieg na nartach na 50 km. A odnośnie letnich igrzysk olimpijskich, to pamiętam jak się darł gdy w Atlancie Michael Johnson bił rekord świata na 200m. Fakt, czasem miewał lapsusy, ale dla mnie to też legenda. W końcu się wycofał, choć mógł jeszcze pracować (vide: Szpakowski), bo dopadła go choroba (bodajże Parkinson lub Alzheimer).

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się w pełni z tym co napisaliście. Od siebie jeszcze dodam, że komentował też chód na igrzyskach. Dyscyplina, która wzbudzała u mnie minimalne emocje nawet z udziałem Korzeniowskiego ale oglądałem bo właśnie komentarz Szarana mnie przyciągał do telewizora.

Z tą dalszą jego praca to było już nie bardzo. Czytałem z nim wywiad i mówił, że w studiu czuł się zdezorientowany, tracił wątek itp. Wolał zrezygnować wcześniej niż później i skupić się na zdrowiu i spokojnym życiu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

To co, nareszcie Boston? :)

Licze ze Kyrie sie obudzi i tytuł mvp finałów pozostanie w europie ale póki co wygląda to słabo. Boston ma jednak sumarycznie więcej talentu, a margines błędu po stronie Dallas co raz mniejszy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko na to wskazuje. Spacerki w każdej rundzie (kontuzjowani przeciwnicy) i teraz w finałach Luka na jednej nodze. 
Widać tak miało być 🤢

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy jak pójdzie w Dallas, ale chyba Boston w tym roku idzie na mistrza.

Nazwijcie mnie dziadersem i marudą, ale ja się w dzisiejszej NBA gubię. Kiedyś u siebie grało się w jasnych strojach, goście w ciemnych. Oglądam skrót meczu z wczoraj i Boston (u siebie) gra w ciemnych, Dallas (na wyjeździe) w białych. Do tego te dziwne t-shirty pod koszulkami, te kalesono-getry itd. No i Luka rozkładający ręce w 8 akcjach na dziesięć z pretensjami do sędziów, że nie gwiżdżą fauli na nim. Nie wspominam już o tych odskokach przed rzutem, które mnie się od razu z krokami kojarzą (a na Hardena, który to zapoczątkował, to nie mogę patrzeć). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Nazwijcie mnie dziadersem i marudą, ale ja się w dzisiejszej NBA gubię. Kiedyś u siebie grało się w jasnych strojach, goście w ciemnych. Oglądam skrót meczu z wczoraj i Boston (u siebie) gra w ciemnych, Dallas (na wyjeździe) w białych. Do tego te dziwne t-shirty pod koszulkami, te kalesono-getry itd. No i Luka rozkładający ręce w 8 akcjach na dziesięć z pretensjami do sędziów, że nie gwiżdżą fauli na nim. Nie wspominam już o tych odskokach przed rzutem, które mnie się od razu z krokami kojarzą (a na Hardena, który to zapoczątkował, to nie mogę patrzeć). 

Mnie też nie podoba się zmiana dawnych reguł w strojach. Kiedyś drużyny miały dwa komplety i to wystarczało, nawet jak Lakers nie mieli białych. No i te tatuaże, które u nas też niejedno zdjęcie nadgarstkowe zniszczyły ;)

Ale dla mnie ważne, że wszystko idzie po myśli Bostonu - nie jestem jakimś fanatycznym kibicem, ale od wielu lat to mój ulubiony zespół w lidze (odkąd po tym, jak po odejściu Ewinga zrozumiałem, że z Knicks właściwie niewiele już mnie łączy, choć, jak wspominałem, pewien sentyment do dziś jednak też pozostał).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Edmund Exley napisał(-a):

Mnie też nie podoba się zmiana dawnych reguł w strojach. Kiedyś drużyny miały dwa komplety i to wystarczało, nawet jak Lakers nie mieli białych. No i te tatuaże, które u nas też niejedno zdjęcie nadgarstkowe zniszczyły ;)

Ale dla mnie ważne, że wszystko idzie po myśli Bostonu - nie jestem jakimś fanatycznym kibicem, ale od wielu lat to mój ulubiony zespół w lidze (odkąd po tym, jak po odejściu Ewinga zrozumiałem, że z Knicks właściwie niewiele już mnie łączy, choć, jak wspominałem, pewien sentyment do dziś jednak też pozostał).

Ja byłem przeciwko Knicksom, bo fanatycznie Bykom kibicowałem w latach 90-tych. Ale jak byłem na meczu Knicksów w Madison Square Garden (odhaczone jedno z marzeń, choć w 2017 roku Knicksi byli słabiutcy), to oczywiście kupiłem sobie koszulkę Pata Ewinga żeby w niej dumnie zasiąść na hali. 

W tych finałach jestem za Bostonem (choć koszulkę Luki mam i często w niej grywam). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Ja byłem przeciwko Knicksom, bo fanatycznie Bykom kibicowałem w latach 90-tych. Ale jak byłem na meczu Knicksów w Madison Square Garden (odhaczone jedno z marzeń, choć w 2017 roku Knicksi byli słabiutcy), to oczywiście kupiłem sobie koszulkę Pata Ewinga żeby w niej dumnie zasiąść na hali. 

W tych finałach jestem za Bostonem (choć koszulkę Luki mam i często w niej grywam). 

Ja na gwiazdkę w 1996 dostałem niebieską bluzę Ewinga z numerem 33 i z dumą przez wiele lat nosiłem ją do szkoły (na etykietce Startera było kilka hologramów itp., wyglądała na oryginalną, a na pewno była dość wysokiej jakości). I cóż, tak już mam, że zazwyczaj wygrywały i wygrywają ekipy, za którymi nie przepadam (Bulls, Lakers i Heat), więc ten triumf Bostonu umili mi śledzenie NBA.

Oczywiście cieszyłem się, gdy Mavericks wygrali z Heat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby to napisał znany twórca hiphopowy Erick Mariah ReeMarckq - "Na zachodzie zgodnie z planem".

448364784_1043483883807367_296724466886859368_n.jpg.0499d46ed4c74a77e7ecbccffacd2462.jpg

Trzeba też odnotować odejście jednej z - dosłownie, tu można zastosować to nadużywane określenie - ikon NBA, czyli Jerry'ego Westa:

269706491_611043933449206_3987441383705854771_n.jpg.0e82b6822a7e31c8afc934d12fb039e2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi