Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Buksik

Klasyczny garniturowiec na ślubu do 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zbliża się czas kiedy powiem sakramentalne "TAK". Poszukuję na tę okazję klasycznego zegarka do garnituru- srebrna koperta, biała tarcza. Pomyślałem, żeby poszukać czegoś z potencjałem lokaty kapitału. Kapitał nie jest zbyt duży- myślę, że jakieś 3000 zł.

Chętnie posłucham Waszych porad i propozycji.

Z góry dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma mieć jakikolwiek potencjał inwestycyjny, to tylko jakiś vintage w dobrym stanie, najlepiej znanej marki (np. Omega). Ale nie licz na kokosy, a raczej na brak straty na wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście polecam Junghans Max Bill  do kupienia w granicach 3000zl.

DSC_1144.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W naszych, polskich realiach potencjał do utrzymania dobrej ceny ma taka, lokalna, zaprojektowana w Polsce propozycja. Te zegarki są produkowane w krótkich seriach i zwykle po pewnym czasie stają się pożądane na naszym polskim rynku wtórnym. Jedne modele bardziej, drugie mniej.

Bardzo ładny i elegancki zegarek z japońskim mechanizmem automatycznym w środku.

obraz.png.5d74fcb6656ae9e2cdd0fb7c278bbefc.png

Do tego ten model ma na Forum swój odrębny watek, więc możesz zobaczyć cały proces docierania się projektu i różne wersje zegarka, oraz komentarze posiadaczy i dużo lepsze zdjęcia.

A co do lokaty kapitału, to w chwili obecnej o czymś takim można mówić raczej począwszy od poziomu Omegi. Zakup za 3 kPLN raczej umieściłbym w kontekście zakupu rodzinnej pamiątki, która kiedyś przejdzie na kolejne pokolenie, ale z wartością bardziej sentymentalną niż materialną. Zakup tak niszowego modelu jak VC Formmeister (chyba tylko około 100 sztuk w każdej konfiguracji kolorystycznej) taką wyjątkowość i unikalność zapewnia. Za kilkanaście lat, może nie będzie to zegarek bardzo wartościowy, ale na pewno chętnie kupowany przez kolekcjonerów.

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

W naszych, polskich realiach potencjał do utrzymania dobrej ceny ma taka, lokalna, zaprojektowana w Polsce propozycja. Te zegarki są produkowane w krótkich seriach i zwykle po pewnym czasie stają się pożądane na naszym polskim rynku wtórnym. Jedne modele bardziej, drugie mniej.

Bardzo ładny i elegancki zegarek z japońskim mechanizmem automatycznym w środku.

obraz.png.5d74fcb6656ae9e2cdd0fb7c278bbefc.png

Do tego ten model ma na Forum swój odrębny watek, więc możesz zobaczyć cały proces docierania się projektu i różne wersje zegarka, oraz komentarze posiadaczy i dużo lepsze zdjęcia.

A co do lokaty kapitału, to w chwili obecnej o czymś takim można mówić raczej począwszy od poziomu Omegi. Zakup za 3 kPLN raczej umieściłbym w kontekście zakupu rodzinnej pamiątki, która kiedyś przejdzie na kolejne pokolenie, ale z wartością bardziej sentymentalną niż materialną. Zakup tak niszowego modelu jak VC Formmeister (chyba tylko około 100 sztuk w każdej konfiguracji kolorystycznej) taką wyjątkowość i unikalność zapewnia. Za kilkanaście lat, może nie będzie to zegarek bardzo wartościowy, ale na pewno chętnie kupowany przez kolekcjonerów.

Jeżeli masz nadgarstek przynajmniej 17,5 cm, to to jest b.dobra propozycja, bo zegarek jest fajny. Przy takiej kwocie nie nastawiałbym się  a zarobek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak lokata to prawda j.w. - coś z małych serii i dobrej jakości.

Nie będę oryginalny z moim wyborem ale kwotowo i opisowo pasuje jakiś Orient Star np.  RE-AV0002S00B.

Nawet poniżej kwoty. Są droższe modele.

Moim zdaniem biorąc pod uwagę ceny używanych a raczej znikomą ilość może to być dobra opcją.

Edytowane przez markali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszty serwisowania zegarka mechanicznego vs. wymiana baterii w kwarcowym po 30 latach i tym budżecie? Zakładając że mechaniczny utrzyma wartość z metki , cena kwarcowego może spokojnie spaść o połowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za propozycje oraz przedstawienie swoich opinii. 

Pójdę w VC Formmeister 39 jako pamiątka ślubna. I do tego kupię zegarek do mniej formalnych okoliczności -Tissot Visodate  T118.410.36.057.00https://zegarownia.pl/zegarek-meski-tissot-heritage-visodate-t118-410-36-057-00?gclid=Cj0KCQjw_viWBhD8ARIsAH1mCd7lgN4iaMT53KrSyBJmZZMLyfEPemVn4OUuBebSaeiowxVGjjtXkDMaAsN5EALw_wcB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.07.2022 o 13:41, Buksik napisał(-a):

Dziękuję za propozycje oraz przedstawienie swoich opinii. 

Pójdę w VC Formmeister 39 jako pamiątka ślubna.

Przymierz dokładnie i na spokojnie. Skoro ma być to garniturowiec to pochodź z nim kilka godzin w domu z koszulą i sprawdź jak się czujesz, jak układa się zegarek pod koszulą. Nie zniechęcam, ale zalecam ostrożność i dwa razy sprawdzenie....Miałem zegarek w ręku i wbrew pozorom (39mm) to koperta sporych rozmiarów z powodu długich uszu. Ja mam nadgarstek 17/17,5 i dla mnie był za duży: wystawały uszy przy z nadgarstka, a sam zegarek źle się układał pod koszulą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam przewrotnie: jak kupujesz garnitur do ślubu do też myślisz o nim jako o lokacie kapitału? Zegarek to rzecz użytkowa, część ubioru i przede wszystkim tak powinien być traktowany. Zabawa w inwestowanie w zegarki to inna sprawa.

Za 3 tysiące kupisz porządny zegarek, m.in. z propozycji jakie przedstawili już koledzy, ale nie licz na to że to będzie inwestycja. No chyba że na takie nieprodukowane Vratki będzie jakiś niesamowity popyt za kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.08.2022 o 09:45, beniowski napisał(-a):

Zapytam przewrotnie: jak kupujesz garnitur do ślubu do też myślisz o nim jako o lokacie kapitału? Zegarek to rzecz użytkowa, część ubioru i przede wszystkim tak powinien być traktowany. Zabawa w inwestowanie w zegarki to inna sprawa.

Za 3 tysiące kupisz porządny zegarek, m.in. z propozycji jakie przedstawili już koledzy, ale nie licz na to że to będzie inwestycja. No chyba że na takie nieprodukowane Vratki będzie jakiś niesamowity popyt za kilka lat.

Dzięki kolego za wyrażenie swojej opinii.

Pod określeniem "lokata kapitału" nie kryje się tylko opcja inwestycji. Rozumiem to również jako możliwość w miarę szybkiego wycofania ulokowanego kapitału (nawet ze stratą). Nigdy nie wiadomo w jakiej sytuacji się znajdziemy i jeżeli mam możliwość zabezpieczyć się w jakiś sposób to staram się to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Buksik napisał(-a):

Dzięki kolego za wyrażenie swojej opinii.

Pod określeniem "lokata kapitału" nie kryje się tylko opcja inwestycji. Rozumiem to również jako możliwość w miarę szybkiego wycofania ulokowanego kapitału (nawet ze stratą). Nigdy nie wiadomo w jakiej sytuacji się znajdziemy i jeżeli mam możliwość zabezpieczyć się w jakiś sposób to staram się to zrobić.

Jeżeli chcesz mieć szansę szybkiego wycofania kapitału to raczej patrzyłbym na duże marki. Na takim Tissocie, czy Certonie stracisz sporo, ale raczej szybko odsprzedaż. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, tolor napisał(-a):

Jeżeli chcesz mieć szansę szybkiego wycofania kapitału to raczej patrzyłbym na duże marki. Na takim Tissocie, czy Certonie stracisz sporo, ale raczej szybko odsprzedaż. 

Inwestycja przy takiej kwocie, to ewentualnie vintage omega/jlc (ale rozmiar może być "niedzisiejszy"), ale trzeba się znać. Albo trafienie czegoś poszukiwanego - jakiegoś VISa lub PanAfrika, ale do garniaka słabo i z dostępnoscią kiepsko. Lepiej zegarek pożycz lub idź bez zegarka, a za 3k skocz z Żoną na jakiś wyjazd. 

A jeżeli chcesz fajny zegarek po prostu do noszenia, to rozważ Formmeistera, tylko on jest na większą łapkę do garniaka - ja mam ok 17cm i dla mnie jest za duży. 

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czasem mam wrażenie że Polacy to sami inwestorzy są. Zamiast kupować i cieszyć się życiem, to wszyscy inwestują.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też odpuściłbym sobie inwestycję i kupił zegarek który będziesz nosił. Formmeister jest jak dla mnie świetny, mimo że nadgarstek mam niewielki, ale on się bardzo dobrze układa (przynajmniej u mnie). Wiadomo go garnituru może być trochę duży, ale warto przymierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym poszukal zadbanego Seiko sarb035.

Nie jest za cienki ale ma klasyczny wyglad i na ladnym pasku spokojnie go zalozysz do garnituru.

A  w razie czego latwo go odsprzedaz i raczej na nim nie stracisz.

Edytowane przez Pav

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym odsprzedaniem wcale dziś łatwo nie jest. No chyba, że zrobisz bardzo atrakcyjną cenę :)\

Z inwaetycją też. Wiesz co jest przykre, że kupujesz piękny czasomierz a potem z tygodnia na tydzień zauważasz w nim nową ryskę na kopercie - mimo, że uważasz i dbasz jak o cudzy :). A ryska na szkle boli bardziej niż bramka w ostatniej minucie meczu :(.

Edytowane przez damp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem na ślub siostry i bardzo polubiłem. Jest przede wszystkim niedrogi i w stylu, jaki lubię. 

zegarek-meski-iron-annie-bauhaus-ia-5046-1_4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi