Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
troca1976

Odchył / chronometr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kochani!!!

Proszę o konsultację w zakresie poprawności chodu zegarka Breitling Avenger II GMT.

Zegarek do tej pory noszony był sporadycznie i z poszanowaniem marki.

W chwili obecnej jest używany przez w zasadzie całą dobę.

Czy poprawność chodu w takim razie się wyraźnie polepszy i co najważniejsze z jakich odchyłów powinienem być zadowolony?

Zegarek rzecz jasna posiada certyfikat chronometru.

Z góry WIELKIE dzięki !!!! 

Przesyłam moc pozdrowień !!!

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli robi średnio dzienną odchyłkę w granicach +/- 4s, powinieneś być zadowolony, jeśli mniejszą - zachwycony. 😁

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy fakt, że długi czas spędzał w bezczynności ma duży wpływ na obecną poprawność chodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, troca1976 napisał(-a):

Czy fakt, że długi czas spędzał w bezczynności ma duży wpływ na obecną poprawność chodu?

A jaka jest ta "obecna poprawność chodu"?

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy właściciel ocenił, że późni przeszło 1 minutę w ciągu ostatnich 10 dni ...

Co jaki okres należałoby przeprowadzić serwis tego modelu i w jakim zakresie byłoby dobrze? Czy będzie to miało wpływ na dokładność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponad minutę do tyłu na 10 dni jest do przełknięcia, ale dla mnie nie jest to wynik, za który należą mu się oklaski. W tym czasie powinien się już spokojnie rozchodzić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, troca1976 napisał(-a):

Co jaki okres należałoby przeprowadzić serwis tego modelu

co kilka lat

11 minut temu, troca1976 napisał(-a):

i w jakim zakresie byłoby dobrze?

to od stanu zegarka zależy, serwis oceni

11 minut temu, troca1976 napisał(-a):

Czy będzie to miało wpływ na dokładność?

serwis sam w sobie może, nie musi. tu raczej regulacja pomoże.

ale generalnie to jest robienie z igły widły. 6s na dobę to jest okej wynik, po co tu kombinować właściwie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam, że nie ma tragedii...

U mnie w Kłodzku zegarmistrz dysponuje takim urządzeniem do sprawdzania poprawności chodu - rodem z Certiny. Czy jest to pomiar dokładny? Co to za urządzenie? Ma jakąś fachową nazwę ?

Bardzo dziękuję. Jesteście WIELCY !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronokomparator - pewnie o to urządzenie chodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nowy właściciel ocenił, że późni przeszło 1 minutę w ciągu ostatnich 10 dni ...

Co jaki okres należałoby przeprowadzić serwis tego modelu i w jakim zakresie byłoby dobrze? Czy będzie to miało wpływ na dokładność?

Wychodzi 6s na dobę, co dla mnie jewt wynikiem już tragicznym. Zegarki za 2 tyś zł robią mi +2s na dobę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem świeżo po rozmowie telefonicznej z moim zegarmistrzem, który twierdzi, że zegarek automatyczny nigdy nie jest wzorcem... Powiedział, że niektóre uznane firmy tolerują do +/ - 15s....

Poza tym jest wiele składowych - dynamika noszenia zegarka / osobowość jak również jaki czas spędza na nadgarstku a jaki na półce....

Skądinąd ciekawa wiedza a propos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, a_team napisał(-a):

Wychodzi 6s na dobę, co dla mnie jewt wynikiem już tragicznym. Zegarki za 2 tyś zł robią mi +2s na dobę emoji846.png

jakie mechanizmy siedzą w tych zegarkach za 2 tys? jeśli któreś z typowych wołów roboczych to po prostu miałeś farta i się trafiło, bo zgodnie z deklaracjami producentów odchyłki na poziomie jak poniżej są standardem.

1. Seiko 7S26 (inside the SKX ranges of watches): +49/-20 seconds per day
    Seiko 4R36 (inside latest Seiko low-mid range of watches): +45/-35 seconds per day
    Seiko 6R15 (inside Seiko mid-range of watches): +25/-15 seconds per day
    Orient F6922 (inside latest Orient watches e.g Mako/Ray II): +25/-15 seconds per day
    ETA 2824-2 (most commonly used movement in Swiss low-mid range of watches): +/-12 seconds per day
    Sellita SW-200 (ETA 2824-2 doppelganger and used in Swiss low-mid range): +/-12 seconds per day

Nigdy nie rozumiałem tego pałowania się pod punktualność w zegarkach mechanicznych, ale to już indywidualna sprawa każdego, natomiast nazywać 6s na dobę wynikiem tragicznym to już absurd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jakie mechanizmy siedzą w tych zegarkach za 2 tys? jeśli któreś z typowych wołów roboczych to po prostu miałeś farta i się trafiło, bo zgodnie z deklaracjami producentów odchyłki na poziomie jak poniżej są standardem.
  1. Seiko 7S26 (inside the SKX ranges of watches): +49/-20 seconds per daySeiko 4R36 (inside latest Seiko low-mid range of watches): +45/-35 seconds per daySeiko 6R15 (inside Seiko mid-range of watches): +25/-15 seconds per dayOrient F6922 (inside latest Orient watches e.g Mako/Ray II): +25/-15 seconds per dayETA 2824-2 (most commonly used movement in Swiss low-mid range of watches): +/-12 seconds per daySellita SW-200 (ETA 2824-2 doppelganger and used in Swiss low-mid range): +/-12 seconds per day

Nigdy nie rozumiałem tego pałowania się pod punktualność w zegarkach mechanicznych, ale to już indywidualna sprawa każdego, natomiast nazywać 6s na dobę wynikiem tragicznym to już absurd.

ETA i Unitas. To nie absurd. Każdy kupuje zegarki mechaniczne z pewnych powodów. To nie chodzi o to, że nie kupiłbym zegarka, który mi się podoba, bo robi taką odchyłkę. Natomiast jeśli miałbym wybór, to dałbym go na regulację. Mnie akurat cieszy fakt, że nie muszę co chwilę przestawiać moich zegarków, bo przy jednym, to może i przyjemność, ale przy kilku albo kilkunastu na chodzie, to już staje się zjadaczem czasu Od zegarka firmy Breitling wymagałbym trochę większej dokładności niż od jakiegoś taniego szwajcara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak na chwilę wracając do tematu = czy zegarek faktycznie może się "ułożyć" po miesiącach bezczynności z małymi przerwami na rotomat, który tak naprawdę nie nakręca a podtrzymuje....?

Czy ten sam zegarek na nadgarstku różnych osób może funkcjonować tak bardzo różnie w zakresie poprawności chodu?

Szczerze mówiąc staje się coraz bardziej sceptyczny do instytucji rotomatu....

Dziękuję za zaangażowanie w temat!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, meinard napisał(-a):

1. [...]

Nie w tym rzecz. Jeśli zegarek ma certyfikat chronometru, to jest to odchyłka nie mieszcząca się w dopuszczalnym przedziale.

Nie mówiąc już o tym, że większość mechanizmów można wyregulować naprawdę dokładnie. Mój obecny zegarek na tanim werku Miyoty robi -1 s/dobę.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, a_team napisał(-a):

Od zegarka firmy Breitling wymagałbym trochę większej dokładności niż od jakiegoś taniego szwajcara emoji846.png

O ile dobrze zrozumiałem, to zegarek przez dłuższy czas był nienoszony, ostatnio dopiero zaczął być używany regularnie. Mój Brajtek prosto z fabryki robił +30-45s na dobę, i po jakimś czasie się ułożył.

20 minut temu, a_team napisał(-a):

Każdy kupuje zegarki mechaniczne z pewnych powodów.

Oczywiście. Ale to trochę tak, jakby w podróż do Afryki wybrać się w szczególnym celu oglądania ośnieżonych gór. No owszem, jak się trafi blisko Kilimandżaro, to te ośnieżone szczyty są, ale czy ktoś, kto chce koniecznie je oglądać, wybiera się do Afryki? Nie, do Afryki się jeździ dla miliona innych powodów, a ten śnieg to tylko takie "extra". 

Tak samo z zegarkami mechanicznymi. Są estetyczne, zaawansowane technicznie, prestiżowe - ale punktualność to nie jest ich podstawowa cecha. Dlatego nadal twierdzę, że nazywanie odchyłki 6s/doba tragedią to duuża przesada. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oczywiście. Ale to trochę tak, jakby w podróż do Afryki wybrać się w szczególnym celu oglądania ośnieżonych gór. No owszem, jak się trafi blisko Kilimandżaro, to te ośnieżone szczyty są, ale czy ktoś, kto chce koniecznie je oglądać, wybiera się do Afryki? Nie, do Afryki się jeździ dla miliona innych powodów, a ten śnieg to tylko takie "extra". 
Tak samo z zegarkami mechanicznymi. Są estetyczne, zaawansowane technicznie, prestiżowe - ale punktualność to nie jest ich podstawowa cecha. Dlatego nadal twierdzę, że nazywanie odchyłki 6s/doba tragedią to duuża przesada. 

Jak już pisałem każdy kupuje zegarek mechaniczny i ma swoje powody. To nie znaczy, że mój pogląd jest zły. Ty masz inny i jest ok. Porównanie z Afryką nie bardzo. Po to się robi zaawansowane mechanicznie zegarki, żeby też szczycić się dokładnością chodu. Bez tego na cholerę byłby choćby COSC ? Dla mnie koniec tematu, bo do niczego nie prowadzi, tylko udowadniania swoich racji. Każdy ma swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, a_team napisał(-a):

Dla mnie koniec tematu, bo do niczego nie prowadzi, tylko udowadniania swoich racji.

Racja, jeszcze ktoś by pomyślał że to forum dyskusyjne, a nie agregator pierdyliarda takich samych zdjęć zegarków dzień w dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, meinard napisał(-a):

Racja, jeszcze ktoś by pomyślał że to forum dyskusyjne, a nie agregator pierdyliarda takich samych zdjęć zegarków dzień w dzień.

Ja fajne foty ciekawych zegarków mogę oglądać na okrągło. 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja fajne foty ciekawych zegarków mogę oglądać na okrągło. 

Lepsze to niż gównoburza o tym jaki kto woli papier do d*py

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, meinard napisał(-a):

4 godziny temu, meinard napisał(-a):

O ile dobrze zrozumiałem, to zegarek przez dłuższy czas był nienoszony, ostatnio dopiero zaczął być używany regularnie. Mój Brajtek prosto z fabryki robił +30-45s na dobę, i po jakimś czasie się ułożył.

Kolega ma szczęście, że mu wszystko ładnie chodzi. 

Ja nawet miałem problem z COSC w Ballu a znowu kilka lat temu Nethuns na NH35 chodził prawie na zero. 

Przy kilku /kilkunastu zegarkach średnio tego pilnować. Też lubię jak chodzą dokładnie ale niestety to nie reguła. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-6/d to znacza ze zegarek nie trzyma standardy chronometer. 

czy zegarek jest wciaz na gwarancji?

jesli tak - na serwis.

jesli nie - albo na serwis (jesli cie stac, ale chyba tak skoro masz Breitlinga) albo do zegarmistrza na przeglad i regulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkładaj go kilka dni na noc deklem do dołu, sprawdź odchyłkę, później koronką do góry, następnie szkiełkiem do dołu. Różnice mogą być nawet kilka sekund na dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi