Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Carter88

Zegarek na wesele do czarnego smokingu

Rekomendowane odpowiedzi

Happy wife - happy life, masz czas na naukę jeszcze 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Carter88 napisał(-a):

No w tym momencie najbliżej mi właśnie do tego zegarka @Perpetuum Mobile chociaż narzeczona powiedziała, że Vratislavia fajna bo prosta i elegancka ;)

Każdy z tych zegarków ma swoje plusy. Tissot to bardzo znana i bardzo popularna marka. Szwajcar. W środku bardzo porządny mechanizm automatyczny.

Vratislavia, to nasz lokalny, niszowy produkt. W przeciwieństwie do Tissota, wyprodukowany tylko w kilkudziesięciu egzemplarzach. Za kilka lat być może będzie rarytasem dla kolekcjonerów. W środku mechanizm japoński, co prawda nie tak dobry jak w Tissocie, ale też solidny i niezawodny. I jeżeli chodzi o design, to chyba bardziej uniwersalny od Tissota. No i tańszy.

Jeżeli żonie spodobała się Vratka, to zerknijcie jeszcze na innego klasyka stylu bauhaus, czyli Junghans a w szczególności model Max Bill:

obraz.thumb.png.460962050cc1eeca82f574102f7e621f.png

obraz.thumb.png.65afe5b558e0621df7def208a468bd86.png

obraz.png.21eeb21b93c3c44e67e1aecfdde1397b.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mniej ekscentrycznie polecę Atlantica.

Tutaj przykłady:

https://jubitom.com/zegarki/atlantic/worldmaster-incabloc/zegarek-atlantic/at-537804139bk

obraz.png.33b1ff421f3467f61af29a8885a31217.png

https://jubitom.com/zegarki/atlantic/worldmaster-incabloc/zegarek-atlantic/at-537544193rbk - z tych trzech mój faworyt

obraz.png.392e156edc5dda5295e66fb71a192f4a.png

https://jubitom.com/zegarki/atlantic/worldmaster-1888/zegarek-atlantic/at-537544193rb

obraz.png.f3bf916761aa5683ea0ff2d32077a1b7.png

Z elementów, które moim zdaniem dodają tym Atlanticom czegoś niezwykłego są:

1. wypukłe szkło i wypukła tarcza - dzięki temu nie ma refleksów na szkiełku, a zegarek ma pewną trójwymiarowość. Dodatkowo niemal niemożliwe jest, żeby mankiet koszuli haczył o kopertę zegarka

2. wieloletni design - od chyba ok. 1940 roku w Atlanticu przewija się ten wygląd. Np. tutaj Atlantic Milano (w tym wypadku z odnowioną kopertą i przesadzoną 4x ceną) z ok. 1945 roku https://allegro.pl/oferta/atlantic-mechaniczny-zegarek-vintage-13285082116?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_md_gd_galanteria_pla_pmax&ev_campaign_id=18003665669&gclid=Cj0KCQjwuLShBhC_ARIsAFod4fIKXp5QFx92PSrrnt4ibQUK1EjnHfyV7__zn0KgdBLxYVYqGi5RoL0aAuUJEALw_wcB

obraz.png.1e1b5f46000a7c85cedf297421ffbe41.png

3. nie szara, nie biała, tylko przełamana barwa tarczy i drobne kreski międzyminutowe - w rzeczywistości dodaje to pewnego wrażenia kunsztu i tego jakby obwódka minutowa wchodziła pod tarczę godzinową.

ww. moje opinie są baaaardzo subiektywne, ale możesz sobie porównać w popularnych butikach jak W.Kruk czy Jubitom takie Atlantici i (być może też tam) wymieniane zegarki przez kolegów. Poszukaj różnic i znajdź to co Ci odpowiada. Z takich prostych rzeczy na co możesz patrzeć to:

wygląd:

1. płaskie/wypukłe szkło

2. kolor tarczy

3. grubość

4. wielkość

5. rodzaj indeksów (rzymskie/arabskie/kreski)

6. metalowy/przeszklony dekiel

7. liczba komplikacji (tylko godziny, minuty, sekundy czy dodatkowo np. dni miesiąca, dni tygodnia, miesiąc, rok, fazy księżyca, stoper

8. sekundy na tarczy głównej / na subtarczy?

9. luma ("fosfor" na indeksach, wskazówkach - w najbardziej klasycznych garniturowcach tego nie ma, ale to jak z butami do smokingu, czy będą to lotniki, czy możesz iść na odstępstwo i ubrać np. oksfordy?)

specyfikacje:

1. mechanizm kwarcowy/automatyczny/mechaniczny

2. rezerwa chodu (w przypadku mechanicznych i automatycznych); raczej będzie to ok. 40-50h, w Tissot Powermatic jest to 80h

3. konkretny model mechanizmu: miyota, ETA, Sellita, powermatic

Gdybym miał krótko napisać co bym zrobił w Twojej sytuacji z Twoimi preferencjami to upatrzyłbym sobie kilka (2-3) zegarków, które mi się podobają i 1 inny (np. Tissota LeLocle, Vratislavię i jako tego innego Junghansa), zlokalizowałbym je i obejrzał na żywo. Wtedy wiedziałbym czy gust na zdjęciach pokrywa się z odczuciami na nadgarstku. A dalej już coś będziesz wiedział i śmiało podsyłaj, a każdy na swoje możliwości podpowie czy warto ;)

Czego nie robić: Nie patrz na pasek - jeśli Ci się nie podoba, to sobie zmienisz, a do tego od początku lepiej jak będziesz miał dobry jakościowo pasek z zapięciem motylkowym ;). Ale sam wygląd paska też oceniaj, czy wolisz gładki, "krokodyl", z przeszyciami, czy jeszcze inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też inną drogą pójść. Świat się zmienia. Kupiłem sobie na co dzień takie coś: https://www.seriouswatches.com/collections/boldr/products/boldr-venture-sw-limited-edition. Przeszedł wczoraj. Tarcza jak patrzę (zdjęcie zawsze jakoś oszukuje) jest taka niebiesko-szaro na końcach prawie czarna. Mając na uwadze ten temat założyłem go do mojego ciemno grafitowego garnituru. Efekt piorunujący - jak powiedziała moja żona. Po prostu pasuje. Najlepiej ubrać garnitur, zabrać żonę i do sklepu. Może taki właśnie będzie pasował. Każdemu się co innego podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK OK zbieram propozycje dalej ;) myślę, że zrobię właśnie tak jak pisał @Gastro , że poszukam tych zegarków w sklepie i będę przymierzał sobie i oceniał na żywo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że nie spełnia wszystkich założeń, oprócz tytułowego, 37mm średnicy 4.5 grubości , no i w tym budżecie tylko kwarc.

Longines L4.766.4.11.2

z.jpg.e2508d984d1b750e94da9197c524eb49.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdyby tak przeznaczyć na niego ok. 1000zl i dodatkowo kupić jakiś inny, przybajerzony, żebyś miał i jedno i drugie?
Z taniości, polecam orienta bambino

c387e653dc18ba3fb5e7744b98a9fdb6.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że ponad budżet i że używany, ale na bazarku pojawiła się perełka: 

Jeżeli możesz zwiększyć budżet i przeżyjesz używkę, to ten zegarek jest b.mocnym zawodnikiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Kdb1 napisał(-a):

A gdyby tak przeznaczyć na niego ok. 1000zl i dodatkowo kupić jakiś inny, przybajerzony, żebyś miał i jedno i drugie?
Z taniości, polecam orienta bambino

Jesli Bambino to tylko to nowe 38 mm - inne wersje choć świetne to straszne patelnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, szuwi napisał(-a):

Wiem, że ponad budżet i że używany, ale na bazarku pojawiła się perełka: 

Jeżeli możesz zwiększyć budżet i przeżyjesz używkę, to ten zegarek jest b.mocnym zawodnikiem. 

Wspaniały... 

8 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Jesli Bambino to tylko to nowe 38 mm - inne wersje choć świetne to straszne patelnie.

Tak, zdecydowanie. Podrzucam ciekawy materiał o nich: 

Już tak offtopowo, to powiem Ci, że sam w zeszłym brałem ślub, ale w natłoku obowiązków po prostu założyłem zegarek, który miałem. I chociaż drugi raz bym go nie założył, bo ma aż 42mm, to spełnił swój obowiązek i pasował do garnituru oraz dodatków (wtedy miałem mniejsze pojęcie nt. zegarków ;)). Jeśli jednak mógłbym jeszcze raz zdecydować, to kupiłbym Vratislavię. Przymierzałem na żywo i leży świetnie, a dodatkowo limitowana produkcja dodaje smaczku i pasuje do tej chwili. Napisałeś też, że na codzień chodzisz w Garminie, a zegarek ten miałby być tylko na wyjątkowe okazje, więc wybierz taki model, który będzie według Ciebie najbardziej uniwersalny, ale ja swój głos oddaję na VC.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz poszukać jakieś kostki i powiem, że pasek też robi robotę, szczególnie ręcznie szyty.

IMG_20230224_193624~3.jpg

IMG_20230401_065938~3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy aż takie patelnie, to już pewnie kwestia przegubu. U mnie nie jest zbyt okazale, to leży pod mankietem całkiem dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.04.2023 o 12:50, Geed napisał(-a):

Jak masz kupować tissota tylko bo napis tissot, to lepiej patek nówka:P

https://opclock.net/product/patek-philippe-calatrava-5/

Naprawdę proponujesz zakup "patka" za 123 dolary i jeszcze zamieszczasz link do sklepu z podróbkami?! Chyba pomyliłeś forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi