Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie marka zegara ,pochodzenie i data produkcji.Mam mozliwosc zakupu takowych zegarow ale nie mam pojecia ile sa wrte i jaka cene zakupu moge przyjac.Bede wdzieczny za jakie kolwiek informacje.

WhatsApp Image 2023-07-10 at 12.17.06 (1).jpeg

WhatsApp Image 2023-07-10 at 12.17.06 (2).jpeg

WhatsApp Image 2023-07-10 at 12.17.06.jpeg

WhatsApp Image 2023-07-10 at 12.18.05 (1).jpeg

WhatsApp Image 2023-07-10 at 12.18.05 (2).jpeg

WhatsApp Image 2023-07-10 at 12.18.05.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile płacisz za wycenę i identyfikację?

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra. 1/4 masz gratis. Pierwszy to JUF, model 253, z zastrzeżonymi przez Hubera w latach 1911/12 wychwytem kołkowym i latarkowymi zębnikami.

Edytowane przez Anansi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I drugi to JUF. Z jakiegoś 1914 roku (nie wiem dokładnie, ale jakoś tak).

Prawie standardowy, jakich wiele, Tylko ma nietypowe te kręcone kolumny. Normalnie były gładkie rurki.

Brak osłony włosa i to wężydło - mimośród osi kotwicy (to, co wystaje z tylnej płyty - a nie powinno - nad dwoma otworami) dorabiany, tzn. nieoryginalny, co może mieć wpływ na wartość.

Pierwszy zegar rzadko się spotyka - tak rzadko, że jeszcze nie widziałem.

Chociaż, to, że ja go nie widziałem, nie podnosi wartości.

Takich, jak ten drugi, dużo jest oferowanych w internecie do sprzedaży - można sprawdzić ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.07.2023 o 15:07, Anansi napisał(-a):

No dobra. 1/4 masz gratis. Pierwszy to JUF, model 253, z zastrzeżonymi przez Hubera w latach 1911/12 wychwytem kołkowym i latarkowymi zębnikami.

Troche inaczej  to widze. Mysle ze nie mozna napisac ze to Juf. Wyglada jak Juf model 253 ale Juf stosowal swoje werki a tu jest werk Hubera..

Tak jak w przypadku innych niestandardowych zegarow ( np.Ange,zegar z czapka - tak go nazywaml) ten wzor byl stosowany przez roznych producentow roczniakow .

JUF ,Hauck i teraz Huber.

Na zdjeciu  po lewej Juf a po prawej Hauck ,drobne roznice - tarcze inne i troszke inne wahadla

Ten z czapka 2 zdjecie to Kienzle i JUF

20210626_201611.jpg

20220109_175705.jpg

Edytowane przez old time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, old time napisał(-a):

Troche inaczej  to widze. Mysle ze nie mozna napisac ze to Juf. Wyglada jak Juf model 253 ale Juf stosowal swoje werki a tu jest werk Hubera..

Tak jak w przypadku innych niestandardowych zegarow ( np.Ange,zegar z czapka - tak go nazywaml) ten wzor byl stosowany przez roznych producentow roczniakow .

Na zdjeciu  po lewej Juf a po prawej Hauck ,drobne roznice - tarxze inne i troszke inne wahadla

I tu wracamy do pobliskiego tematu. Czy Andreas Huber wyprodukował we własnej fabryce jakiś wek, zwłaszcza ich większą ilość. To, że sporo zaprojektował, wymyślił, zastrzegł (ten z pewnością), nie budzi wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, old time napisał(-a):

Na zdjeciu  po lewej Juf a po prawej Hauck ,drobne roznice - tarxze inne i troszke inne wahadla

20210626_201611.jpg

20220109_175705.jpg

Hej,

mam pytanie o te wahadła w dwóch pierwszych - haucku i jufie.

Piszesz, że są trochę inne - czym się różnią?

To są te późniejsze z wyższym dyskiem (przynajmniej, jeżeli chodzi o jufa)?

Dałbyś fotkę z bliska samych wahadeł?

Chodzi mi cały czas o te zegary na 4 kolumnach - mają numery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Anansi napisał(-a):

I tu wracamy do pobliskiego tematu. Czy Andreas Huber wyprodukował we własnej fabryce jakiś wek, zwłaszcza ich większą ilość. To, że sporo zaprojektował, wymyślił, zastrzegł (ten z pewnością), nie budzi wątpliwości.

Może tak być że zlecał komuś, nie wiem ale będą to werki Hubera. Harder też nie produkował sam swoich zegarów a mówimy zegar Hardera czy zegary Hardera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Wojtek796 napisał(-a):

Hej,

mam pytanie o te wahadła w dwóch pierwszych - haucku i jufie.

Piszesz, że są trochę inne - czym się różnią?

To są te późniejsze z wyższym dyskiem (przynajmniej, jeżeli chodzi o jufa)?

Dałbyś fotkę z bliska samych wahadeł?

Chodzi mi cały czas o te zegary na 4 kolumnach - mają numery?

Oczywiście że mają numery.

Jeśli chodzi o wahadła to jest kilka różnych wersji ,różnice są w dysku i odwaznikach,grubości krążków  galeryjki. 

Ale mam również Hacka starszego który ma identyczne wahadlo jak Juf .

Mam np. 3 Jufy z tym wahadlem zrobione w różnych latach i wahadła różnią się szczegółami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, old time napisał(-a):

Może tak być że zlecał komuś, nie wiem ale będą to werki Hubera. Harder też nie produkował sam swoich zegarów a mówimy zegar Hardera czy zegary Hardera.

Dokładnie tak, jak z Harderem. Tyle że Harder nie puszył się tytułami, był skromny i jeszcze hojnie finansował szkoły zegarmistrzowskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Rodzinna firma Huber dzialala  w  branzy zegarmistrzowskiej ,jest pare patentow  i  sa produkty typu Chronograf czy regulator precyzyjny A Huber w  muzeum  w  Wiedniu,   Arme Taschenuhr   etc Ale brak jest ewidentnegio potwierdzenia ze posiadali kiedykolwiek fabryke  zegarow  czy  zegarkow  chociaz  znany  jest adres Schwanthalerstrasse 53-54   w  Munchen  jako  Uhrenfabrik  A  Huber   .To  byly budynki fabryczne pozniej byla  tam fabryka  rowerow.W  ksiegach adresowych i  spisach przedsiebiorcow wiecej jest  ich oddzialow handlowych.Jest tak jak napisal kol  Anansi.

content.jpeg

Przechwytywanie zawartości sieci Web_23-7-2023_184645_www.google.pl.jpeg

images.jpeg

s-l500.jpg

s-l1600 (22).jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, old time napisał(-a):

Oczywiście że mają numery.

Jeśli chodzi o wahadła to jest kilka różnych wersji ,różnice są w dysku i odwaznikach,grubości krążków  galeryjki. 

Ale mam również Hacka starszego który ma identyczne wahadlo jak Juf .

Mam np. 3 Jufy z tym wahadlem zrobione w różnych latach i wahadła różnią się szczegółami.

Dzięki, ale liczyłem po cichu, że podasz jakie. Mogłyby być wyiksowane - byle nie pierwsze cyfry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, janekp napisał(-a):

Rodzinna firma Huber dzialala  w  branzy zegarmistrzowskiej ,jest pare patentow  i  sa produkty typu Chronograf czy regulator precyzyjny A Huber w  muzeum  w  Wiedniu,   Arme Taschenuhr   etc Ale brak jest ewidentnegio potwierdzenia ze posiadali kiedykolwiek fabryke  zegarow  czy  zegarkow  chociaz  znany  jest adres Schwanthalerstrasse 53-54   w  Munchen  jako  Uhrenfabrik  A  Huber   .To  byly budynki fabryczne pozniej byla  tam fabryka  rowerow.W  ksiegach adresowych i  spisach przedsiebiorcow wiecej jest  ich oddzialow handlowych.Jest tak jak napisal kol  Anansi.

content.jpeg

Przechwytywanie zawartości sieci Web_23-7-2023_184645_www.google.pl.jpeg

images.jpeg

s-l500.jpg

s-l1600 (22).jpg

Na Twoją wiedzę i zasoby archiwalne jak zwykle można liczyć.

Dałoby się przenieść ,albo powtórzyć ten wpis w wątku DUB vs Huber?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zwykłym zbieraczem zegarów rocznych i moja wiedza jest ogólna. 

Nie wiem czy miał fabrykę czy nie ale jak miał prawa patentowe to znaczy że werk jest jego.Huber nie jest moim ulubieńcem jeśli chodzi o zegary roczne ale muszę przyznać że zrobił 3 fajne wahadla.

Tak jak wcześniej napisałem Harder też nie miał fabryki a mówimy o zegarach Hardera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.07.2023 o 16:07, Anansi napisał(-a):

Ty to się znasz, ale czy to nie jest baduf-kienzle-huber? Taki mechanizm, jak pokazuje kol. @erzlot? tu:

?

Ten, z bieżącego wątku tylko trochę starszy.

Ma raczej nieoryginalny mostek - otwór pod czworokąt wygląda na dopieszczony pilnikiem, tzn. jest owalny, a i tak ledwo daje radę. Zapadka też raczej nie od tego zegara - strach nakręcać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są werki Hubra i to akurat wiadomo. Ale nie jest pewne kto je robił :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Wojtek796 napisał(-a):

Ma raczej nieoryginalny mostek - otwór pod czworokąt wygląda na dopieszczony pilnikiem, tzn. jest owalny, a i tak ledwo daje radę. Zapadka też raczej nie od tego zegara - strach nakręcać.

image.png.0e3e350ad193dc4ece1afe7dcf4a4c32.png

...że to jeszcze trzyma?? strach ruszyć, a co dopiero próbować nakręcać..

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że tych mechanizmów jest w obiegu tyle, że bez problemu się znajdzie jakiegoś dawcę mostka i zapadki.

Jakby ktoś miał na stole też rozebranego haucka i mu się części popierniczyły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi