Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Markope

Regulacja dokładności chodu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o poradę co można zrobić, gdy zabraknie regulacji na pręciku pod soczewką wahadła, a zegar nadal śpieszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyregulować wychwyt...??

Moze kotwica pracuje na samych końcówkach zębów koła wychytowego??

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz pewność że wahadło jest w 100% oryginalne to trzeba regulować położenie wychwytu względem koła wychwytowego (o ile jest to możliwe) . 

Jeśli nie ma pewności to jest to kwestia ile tego gwintu zabrakło i ile zegar spieszy na dobę . pozwoli to oszacować co się dzieje. 

Dobrze jest zawsze pokazać jakieś zdjęcie zegara, wahadła,  łatwiej jest wtedy ocenić i dać jakąś konkretną odpowiedź. 

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za sugestie, tego już próbowałem bez rezultatu. Szperając, znalazłem gdzieś taką wskazówkę jak na zamieszczonym foto, tylko nie za bardzo ją rozumiem . Czy ktoś może objaśnić  jak zastosować to dodatkowe obciążenie wahadła? Czy ktoś już stosował ten sposób?

Screenshot_20221120-033947_Chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz wyliczoną długość zredyukowana wahadła dla swojego mechanizmu?

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaz to nieszczęsne wahadło, na czym wisi. Pierwsza rzecz do sprawdzenia - czy jest z kompletu z resztą, czy po prostu ze składaka - za krótkie.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Markope napisał(-a):

Dziękuję za sugestie, tego już próbowałem bez rezultatu. Szperając, znalazłem gdzieś taką wskazówkę jak na zamieszczonym foto, tylko nie za bardzo ją rozumiem . Czy ktoś może objaśnić  jak zastosować to dodatkowe obciążenie wahadła? Czy ktoś już stosował ten sposób?

Screenshot_20221120-033947_Chrome.jpg

No dobra , to tak najprościej jak można ... weź kawałek plasteliny i przylep do soczewki wahadła jak pomoże to znaczy, że trzeba dociążyć soczewkę. Jakbyśmy wiedzieli jak wygląda to powiedzielibyśmy jak ...  

Swoją drogą jak Ci pomóc , jeśli nie chcesz wysłać prostego zdjęcia? Z powyższego Twojego maila wynika, że skoro nie rozumiesz informacji od Piotra Ratyńskiego o zasadzie pracy wahadła , więc bardzo wątpię że wiesz na czym polega regulacja czasu spoczynku wychwytu. 

No cóż ... jeśli nie chcesz pomocy i chcesz "robić po swojemu" pozostaje życzyć powodzenia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, teraz dopiero mogłem zrobić zdjęcia, nie wiem po co te uszczypliwości ( zwłaszcza Anansi traktuje mnie jak intruza od początku- być może ,a nawet na pewno jest fachowcem w dziedzinie zegarmistrzostwa,ale to nie zwalnia chyba z kultury???). Zamieszczam zdjęcia zegara, na jednym widać,że zaczep był  lutowany,a wydłużyć go już nie można ( bo podłoga 😁). Będę chyba próbował z tą plasteliną- świetny pomysł.  Dziękuję za dobre rady i cierpliwość.         P.S zegar spieszy ok.10 min/ dobę 

20230929_142608.jpg

20230929_142624.jpg

20230929_142705.jpg

20230929_142742.jpg

20230929_142844.jpg

Edytowane przez Markope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkręć dzwonek.

Tam na dole powinny być dwie cyferki.

One określaja długośc wahadła do tego mechanizmu.

i użyj tego... u mnie sprawdzało sie wystarczająco dokładnie.

https://www.m-p.co.uk/formulae/frpend.htm

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Markope napisał(-a):

Witam ponownie, teraz dopiero mogłem zrobić zdjęcia, nie wiem po co te uszczypliwości ( zwłaszcza Anansi traktuje mnie jak intruza od początku- być może ,a nawet na pewno jest fachowcem w dziedzinie zegarmistrzostwa,ale to nie zwalnia chyba z kultury???). Zamieszczam zdjęcia zegara, na jednym widać,że zaczep był  lutowany,a wydłużyć go już nie można ( bo podłoga 😁). Będę chyba próbował z tą plasteliną- świetny pomysł.  Dziękuję za dobre rady i cierpliwość.         P.S zegar spieszy ok.10 min/ dobę 

Nie zwalnia chyba z kultury? Ja tylko cierpliwie sugeruję, żebyś zamieszczał tematy tam, gdzie znaleźć się powinny i zawierały to, co rozwiązanie problemu może ułatwić. To samo piszą zresztą inni użytkownicy. Wjeżdżasz np z tematem pod prąd do działu, gdzie w podpiętym temacie jest napisane, że nie udziela się tam porad o naprawach, regulacjach etc i jeszcze masz pretensje że na Ciebie trąbią?  :)

W tym konkretnie przypadku sprawę może (może?) uratować wymiana zawieszki - sprężynki wahadła na cieńszą - bardziej wiotką. Na zdjęciu nie widać dokładnie, ale ta zamknięta w "portfeliku" chyba nie jest oryginalna. Precyzyjna regulacja wahadła, ta przez otwór w tarczy działa działa? Jeżeli to nie to, to trzeba regulować wychwyt.

Screenshot_20230929_153620_Chrome.thumb.jpg.dad1f14bc5ef2a345cbe6cbf55f06742.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Anansi napisał(-a):

Na zdjęciu nie widać dokładnie, ale ta zamknięta w "portfeliku" chyba nie jest oryginalna.

image.png.4a212d4e7d0c2b55dda9481dd6424e43.png

Tak raczej w tych mechanizmach nie powinno być. Usztywniasz  i skaracasz speżynke.

Do tego typu są dedykowane takowe.

image.png.586332a3ebbdbf1587bdb991e2f4a361.png

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że w końcu jakieś zdjęcia. 

..... bo samo pytanie.... jak widać , przyczyna i rada , może być zupełnie inna , od tego, co sądziłeś - czego spodziewałeś się. 

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to se potrąbiliśmy i jedziemy dalej😉. Dla nowych powinna być możliwość dopięcia zawieszki: proszę o wyrozumiałość- ja się dopiero uczę.  Regulacja precyzyjna działa,już podkręcałem maksymalnie- pomogło ale nie wystarczająco. Gdy go kupiłem- spieszył pół godziny na dobę.  Sprężynka wahadła wygląda na oryginalną- ma wymiary i wycięcie  takie jak te na allegro dedykowane do kominkowych. Myślę, że pójdę w stronę tego dodatkowego obciążenia, bo już się trochę bawiłem i udało mi się opóźnić o ok.15.min. To był chyba dobry trop,tylko za wcześnie się poddałem. Dziękuję za pomoc. 

Edytowane przez Markope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Markope

Posłuchaj kolegi @mkl1 post #9.

Zrób zdajecie i pokaz te dwie cyferki o które prosił kolega @mkl1

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, trochę wygląda na to, że zegar to obudowa i dołożony mechanizm. Być może ze względu że aktualnie pracujący mechanizm ma wychwyt z Brocotem i ładnie się w całości prezentuje. Problem polega na tym, że niestety prawdopodobnie dedykowane wahadło mechanizmu musiało być dłuższe lub mieć zdecydowanie cięższą soczewkę. Być może było to nawet to tylko ktoś dokonał jego skrócenia  (stąd lutowanie), ale też nie wykluczam, że nie jest oryginalne. Z oryginalnych widziałem właśnie takie jak. poniżej na zdjęciach.  Właściwą długość można prawdopodobnie odczytać na płycie mechanizmu pod dzwonkiem (jak wspominał kolega mkl1). Jeśli nie można wydłużyć tego drążka, bo w obudowie brakuje miejsca, Jedynie co możesz zrobić to obniżyć fizyczny środek ciężkości wahadła. Jeśli spieszy około 10 minut na dobę to sporo, więc trzeba by dołożyć obciążenia na samym dole soczewki. Możesz to przetestować przyklejając kawałki ołowiu (może masz śrut lub ciężarki wędkarskie) przy pomocy tejże plasteliny. Myślę że trzeba by myśleć o. wadze dołożenia rzędu 50-100 g , więc sporo. Możesz to zrobić stopniowo zakładając początkowo 50g i stopniowo zwiększając. Jeśli diagnoza okaże się właściwa i sposób się sprawdzi , a chciałbyś zostawić ten zegar w takim zestawieniu , to nie pozostaje nic innego jak po zrównoważeniu chodu , odlać z ołowiu serce wahadła o wadze z dołożeniem wagi, może nawet zmienić jego kształt z okrągłego na lekko eliptyczny. Przykład takiego wahadła poniżej - nawet w sprzedaży 😉 https://allegrolokalnie.pl/oferta/wahadlo-zegar-francuz-brokot-soczewka

Musisz tylko dobrze zważyć serce z dociążeniem . Oczywiście możesz szukać zdecydowanie cięższej soczewki od twojej (więc musisz ją zważyć po zdjęciu z drążka), albo całego wahadła. Jak wpiszesz w google "wahadło do francuza, BROCOT" - trochę ofert się pojawi.  

Myślę ze sprawa nie jest beznadziejna, więc życzę powodzenia. ✌️

:rolleyes:

Zrzut ekranu 2023-09-29 o 20.10.10.png

Zrzut ekranu 2023-09-29 o 20.15.16.png

Ps. Kolega Anansi to DUSZA CZŁOWIEK - tylko czasami lubi pożartować i "popodpuszczać" - tak przetestować  od strony psychologicznej szczególnie nowych forumowiczów. Ale bezwzględnie nie można się obrażać 😉  Pewnie sam sie przekonasz że to naprawdę dobry i fajny GOŚĆ :D . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podpowiedz,tak właśnie zacząłem robić z dociążaniem soczewki, już wiele się poprawiło, ale za wcześnie się poddałem. Wrócę na pewno do tej metody. Co do długości całego wahadła, dłuższe już być nie może,  bo jak widać na jednym ze zdjęć już jest tuż-tuż nad podłogą. Zapewne sama soczewka jest za lekka i nad tym popracuje. Pozdrawiam.     Ps. Test psychologiczny zdecydowanie oblałem, ale muszę z tym żyć 😉

Edytowane przez Markope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt, oblałeś. Nie pokazałeś wybitej na werku długości wahadła oczekiwanej przez mechanizm. Da capo ad finem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coby nie zaśmiecać ...:rolleyes:

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Anansi napisał(-a):

No fakt, oblałeś. Nie pokazałeś wybitej na werku długości wahadła oczekiwanej przez mechanizm. Da capo ad finem...

Pokażę,gdy będę miał taką możliwość. Nie noszę zegara przy sobie😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pendulum length should be around  248mm

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi sie wydaje, ze mamy tu do czynienia z trzema zegarami 😊

1.Pierwszy zegar to obudowa

2.Drugi zegar to mechanizm

3.Trzeci zegar to wahadło.

No coz : zegar jako zegar jest kompletny, ale ...chyba najprościej jest dobrać wahadło a obudowę podwyższyć, przecież i tak ma nozki, ale....

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@graver.. "link" do "liczydła podałem kilka postów wyżej.. a potem wynik...:)

Lecz kolega nie odpowiada, czy takie długie ma wahadło, czy krótsze. Nie chce spróbować zdjąc ogranicznika zawieszki ( który skarca spręzynę i powoduje przyspieszanie wahanięc) itd, itd.

Ja się z tego wypisuje... :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi