Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Piotr Orzechowski

Łódzka Fabryka Zegarów Mera Poltik (Prezam)

Rekomendowane odpowiedzi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr Świetna wiadomość . Jak będę mógł  chętnie pomogę . Choć z Łodzi z czasów  ŁFZ i Poltika  nie mam wiele.  Chyba , że z Łodzi przedwojennej.

Kazimierz Żelazkiewicz pracował też przy uruchamianiu produkcji  zegarków w ZMP Błonie . Z zachowanego piśmiennictwa wynika ,że jego wkład w tworzenie zrębów tej wytwórni był wielki,

Chodzi głownie o wiedzę zawodową . Przed wojną i podczas okupacji  prowadził przecież w Warszawie własną fabrykę zegarów WUZET.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, kopernik18 napisał(-a):

Piotr Świetna wiadomość . Jak będę mógł  chętnie pomogę . Choć z Łodzi z czasów  ŁFZ i Poltika  nie mam wiele.  Chyba , że z Łodzi przedwojennej.

Kazimierz Żelazkiewicz pracował też przy uruchamianiu produkcji  zegarków w ZMP Błonie . Z zachowanego piśmiennictwa wynika ,że jego wkład w tworzenie zrębów tej wytwórni był wielki,

Chodzi głownie o wiedzę zawodową . Przed wojną i podczas okupacji  prowadził przecież w Warszawie własną fabrykę zegarów WUZET.

Z okresu przedwojennego co do Łodzi, to interesuje mnie historia rodziny Silbersteinów i budynku przy ul. Prostej, później Wigury 21. To co znalazłem w internecie jest interesujące ale jak masz jakieś dodatkowe źródła poza internetem to chętnie poczytam. Dodatkowo ciekawe byłyby też informacje o Zakładzie Krupa, który mieścił się w tym budynku podczas okupacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, nie posiadam tak znakomitych dokumentów, o których mowa jest w poprzednich  wpisach, jednak jako ciekawostki przedstawiam kilka przedmiotów powiązanych bezpośrednio z ŁFZ. Kilka z nich już pokazałem, jednak teraz są wszystkie razem. Z okazji  Nowego Roku życzę Wszystkim zdrowia, spełnienia marzeń oraz wytrwałości w realizacji wszystkich celów. 

Pozdrawiam.

IMG_20231228_230203.jpg

IMG_20231228_230436.jpg

IMG_20231228_223748.jpg

IMG_20231228_223947.jpg

IMG_20231228_223412.jpg

IMG_20231228_223432.jpg

IMG_20231228_224538.jpg

IMG_20231228_224647.jpg

IMG_20231228_222938.jpg

IMG_20231228_223020.jpg

P.S.

,, cudze chwalicie, swego nie znacie "'

Dzięki Piotr. 

IMG_20231228_225237.jpg

IMG_20231228_225424.jpg

IMG_20231228_225746.jpg

IMG_20231228_221030.jpg

IMG_20231228_221148.jpg

IMG_20231228_221323.jpg

IMG_20231228_221411.jpg

IMG_20231228_222102.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, tomaszwr napisał(-a):

Niestety, nie posiadam tak znakomitych dokumentów, o których mowa jest w poprzednich  wpisach, jednak jako ciekawostki przedstawiam kilka przedmiotów powiązanych bezpośrednio z ŁFZ. Kilka z nich już pokazałem, jednak teraz są wszystkie razem. Z okazji  Nowego Roku życzę Wszystkim zdrowia, spełnienia marzeń oraz wytrwałości w realizacji wszystkich celów. 

Pozdrawiam.

IMG_20231228_230203.jpg

IMG_20231228_230436.jpg

IMG_20231228_223748.jpg

IMG_20231228_223947.jpg

IMG_20231228_223412.jpg

IMG_20231228_223432.jpg

IMG_20231228_224538.jpg

IMG_20231228_224647.jpg

IMG_20231228_222938.jpg

IMG_20231228_223020.jpg

P.S.

,, cudze chwalicie, swego nie znacie "'

Dzięki Piotr. 

IMG_20231228_225237.jpg

IMG_20231228_225424.jpg

IMG_20231228_225746.jpg

IMG_20231228_221030.jpg

IMG_20231228_221148.jpg

IMG_20231228_221323.jpg

IMG_20231228_221411.jpg

IMG_20231228_222102.jpg

Cześć,

dziękuję za zamieszczenie zdjęć wpinek rocznicowych i przedmiotów reklamowych. Ja nie posiadam ich zbyt wiele. Poniżej moje trzy wpinki. Zdjęcie pochodzi z wystawy Passion for Watches w Lublinie. 

Kolejne kroki w pracy nad opracowaniem zostały poczynione. 

Dwa pierwsze rozdziały napisane (te najłatwiejsze): Od autora i Wstęp. Konspekt całości opracowania jest, tytuł opracowania też. 

Harmonogram pracy przygotowany. 

Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym 2024 Roku. 

Piotr 

IMG_9994.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze. Bardzo fajna inicjatywa. Ja z mojej strony mogę wspomóc finansowo, jak również zdjęciami (mam kilka budzików w doskonałym stanie - zrobię ładne studyjne zdjęcia).

Chciałbym również wspomóc "marketingowo". Wspieram działalność kanału na YouTube o nazwie "Pasjonaci". Chętnie nakręcimy odcinek o pracach nad opracowaniem, gdy zbierze się już materiał, a następnie o finale czyli wydaniu.

Z tego co wiem zakłady te są w upadłości? Zatem nie powinno być problemów z dostępem do informacji, danych archiwalnych o ich produktach oraz kartach katalogowych produktów, gdyż każdy poważny zakład takowe prowadzi. Mogę spróbować kontaktu w tej sprawie. Ciekawe czy uda się pozyskać informacje o produkcji której nie widzieliśmy, tj. produktach "eksportowych".

Odezwij się jeśli jesteś zainteresowany tym o czym napisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, peisert napisał(-a):

Piotrze. Bardzo fajna inicjatywa. Ja z mojej strony mogę wspomóc finansowo, jak również zdjęciami (mam kilka budzików w doskonałym stanie - zrobię ładne studyjne zdjęcia).

Chciałbym również wspomóc "marketingowo". Wspieram działalność kanału na YouTube o nazwie "Pasjonaci". Chętnie nakręcimy odcinek o pracach nad opracowaniem, gdy zbierze się już materiał, a następnie o finale czyli wydaniu.

Z tego co wiem zakłady te są w upadłości? Zatem nie powinno być problemów z dostępem do informacji, danych archiwalnych o ich produktach oraz kartach katalogowych produktów, gdyż każdy poważny zakład takowe prowadzi. Mogę spróbować kontaktu w tej sprawie. Ciekawe czy uda się pozyskać informacje o produkcji której nie widzieliśmy, tj. produktach "eksportowych".

Odezwij się jeśli jesteś zainteresowany tym o czym napisałem.

Cześć, dzięki za propozycję i zainteresowanie. Odezwę się. Pozdrawiam Piotr 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna historia. Dużo historii, dużo akcji rodem ze szpiegowskiego filmu...przenoszenie akt, szperanie, szukanie - no powiem szczerze, że to musiało być niezwykle ciekawe i zajmujące. Dzięki za ocalenie historii i gratulacje zdobytych eksponatów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Enkil napisał(-a):

Wczoraj sprzedałem ostatnie 3 traktometry do Ursusa produkcji Mery, brak możliwości dalszego zamówienia zostały już tylko chińskie.

Niestety pozostaje już tylko rynek wtórny jeśli chodzi o oryginalne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.10.2024 o 23:05, Piotr Orzechowski napisał(-a):

I jeszcze obiecana historia zegarków naręcznych Mera Poltik.

IMG_1217.jpeg

Jeden z dwóch kupionych zegarków Mera-Poltik przywrócony do życia. 

IMG_3847.jpeg

IMG_3848.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były jeszcze jakieś inne wersje kolorystyczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, borewicz07 napisał(-a):

Były jeszcze jakieś inne wersje kolorystyczne?

Z tego co wiem to; biała, granatowa i czarna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Czyli do zdobycia pozostała tylko jedna wersja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, borewicz07 napisał(-a):

Dziękuję za odpowiedź. Czyli do zdobycia pozostała tylko jedna wersja.

Trudne zadanie. Tych zegarków było bardzo mało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jest to temat niszowy, nawet w kategorii zegarków polskich. No ale tym bardziej cieszy jak się coś takiego znajdzie i doprowadzi do akceptowalnego stanu. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, borewicz07 napisał(-a):

Na pewno jest to temat niszowy, nawet w kategorii zegarków polskich. No ale tym bardziej cieszy jak się coś takiego znajdzie i doprowadzi do akceptowalnego stanu. Powodzenia.

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi