Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Polas

Który zegarek lepszy, bardziej długowieczny ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Który według Was zegarek jest solidniejszy i posłuży dobrze dłuuugie lata:

- Atlantic Worldmaster Art Deco

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/13161_Atlantic_Worldmaster_Art_Deco_Mechanical_516514165G

czy

-Steinhart Military 42 Unitas

https://steinhart-zegarki.pl/pl/p/MILITARY-42-MM-UNITAS/170.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba posłużą tak samo dobrze i długo, jeżeli będą serwisowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli oba mechanizmy so podobnej jakości. Eta 2804-2 nie odbiega trwałością od legendarnego Unitasa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Polas napisał(-a):

Czyli oba mechanizmy so podobnej jakości. Eta 2804-2 nie odbiega trwałością od legendarnego Unitasa?

Unitas to też ETA - a dokładniej w tym zegarku ETA 6498.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że oba mechanizmy to ETA. Z tym, że o Unitasie 9498-1 są same praktyczne same dobre opinie , a o ETA 2804-2 niekoniecznie. Dlatego wolałbym się upewnić jak to wygląda naprawdę. 

Bo za Steinhartem przemawia właśnie Unitas ale rozmiar wolałbym jednak mniejszy. I nie ma daty, którą jednak wolałbym mieć choć nie jest to muś. Atlantic jest mniejszy i ma datę, ale czy mechanizm jest tak samo solidny jak ten w Steinharcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.12.2023 o 22:09, Polas napisał(-a):

Bo za Steinhartem przemawia właśnie Unitas ale rozmiar wolałbym jednak mniejszy. I nie ma daty, którą jednak wolałbym mieć choć nie jest to muś. Atlantic jest mniejszy i ma datę, ale czy mechanizm jest tak samo solidny jak ten w Steinharcie?

To są dwa kompletnie różne zegarki, Atlantic jest bardziej eleacki, cieńszy i subtelniejszy - Steinhart ma zdecydowanie inny charter. 

Nie kupujesz mechanizmu tylko zegarek - jak wyżej koledzy Ci napisali kup ten który Ci lepiej pasuje i może przemyśl jeszcze czy aby na pewno tyko te dwie marki warto brać pod uwagę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda,że są różne ale i jeden i drugi mi się podoba. Chociaż powiem, że pierwszym wyborem był Atlantic. Później, gdy się zagłębiłem bardziej w temat zegarków ręcznie nakręcanych, znalazłem tego Steinharta właśnie po opiniach, że niby ten Unitas lepszy od 2804. A co do innych zegarków to niestety nie znalazłem innych zegarków z ręcznym naciągiem w podobnej cenie. A nie chciałbym przekroczyć 2,5 tys.zł.  Dodam, że nie chciałbym zegarka używanego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Rzucił mi się w oko ten zegarek, tyko nigdzie nie mogę znaleźć informacji co tam w nim w środku tyka. No i wydaj mi się, że ma trochę za krótką wskazówkę minutową.

Edytowane przez Polas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Polas napisał(-a):

Dzięki. Rzucił mi się w oko ten zegarek, tyko nigdzie nie mogę znaleźć informacji co tam w nim w środku tyka.

Seagull manualny. Tak sobie, na pewno nie jest to poziom eta ;) 

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Polas napisał(-a):

Czyli troszkę ruletka...

To nie są złe mechanizmy ale po prostu do ety nie podchodzą. Często jest ruletka z kontrolą jakości, czystością mechanizmu, nasmarowaniem, itd (zależy z jakiej fabryki wyjdzie). Ponadto nie każdy zegarmistrz chce to serwisować 

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Polas napisał(-a):

Dzięki. Rzucił mi się w oko ten zegarek, tyko nigdzie nie mogę znaleźć informacji co tam w nim w środku tyka. No i wydaj mi się, że ma trochę za krótką wskazówkę minutową.

Seagull.

Ale widzę, że już odpowiedzi padły, coś sie nie przeładowała strona.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Polas napisał(-a):

że niby ten Unitas lepszy od 2804

Ale "lepszy" w jakim sensie? Unitas to konstrukcja która swoje lata ma 2804 też nie jest najmłodszy - wiele zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz - obie marki są bardzo porównywalne jakościowo - nie wierzyłbym że zegarki są produkowane w europie - co najwyżej gdzieś tutaj składane, ale to też nic pewnego - jakość wykonania i spasowania elementów co za tym idzie kontrola jakości materiałowej i mechanicznej będzie porównywalna, z lekką przewagą dla Steinharta bo to mikro brand,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie chyba jednak Atlantic. Ma datę, troszkę lepsze wr i jest mniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się nie przejmował tą długowiecznością. Mam kilka 50-70 letnich zegarków i one trzymają czas. Myślę że prędzej zegarek Ci się znudzi i będziesz chciał kupić następny, niż mechanizm zepsuje się "ze zużycia".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nav napisał(-a):

Ja bym się nie przejmował tą długowiecznością. Mam kilka 50-70 letnich zegarków i one trzymają czas. Myślę że prędzej zegarek Ci się znudzi i będziesz chciał kupić następny, niż mechanizm zepsuje się "ze zużycia".

A ja myślę, że długowieczne zegarki to były właśnie te 50-60 lat temu. Teraz to jest masowa produkcja ze wszystkim tym z czym się ona wiąże. Nie traktowałbym zegarów w tym budżecie za coś długowiecznego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Polas napisał(-a):

Niestety troszkę za drogi. 

Jak się podoba to skontaktuj się ze sprzedawcą. Zegarki nie są u nas popularne. Możesz ponegocjować.

Na portalach aukcyjnych, Aerowatch z racji bycia sponsorem są sprzedawane nowe za część ceny sklepowej. Jakieś gifty.

Ja kupiłem swojego za 1/5 sklepowej nowego. Jeśli godzisz się na taki zakup to imo warto polować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Hamilton Khaki Field w rozmiarze 38mm. Mechanizm z naciągiem manualnym (ETA)  i z rezerwą chodu 80 godzin. Klasyka w kategorii "field watch".

https://kraff.pl/zegarki-hamilton/8416-hamilton-khaki-field-mechanical-38mm-h69439931-7640167048205.html

obraz.png.8198c14ab521b0ad98dc39656103391f.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo się nad nim zastanawiałem. Tylko podobno dopóki była tam ETA 2804 to Ok. Teraz jest to zmodyfikowany ten werk dla Hamiltona H-50. I podobno są z nim problemy. Gdyby nie to byłby to wybór numer 1. Pytanie jak to faktycznie jest z tym mechanizmem. To dla mnie duże pieniądze i nie chciałbym się nadziać na minę. I skoro jest robiony pod Hamiltona jak z serwisem w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi