bartekfm 186 #51 Napisano 23 Lutego 2024 Wszystkim pasjonatom polegam grę planszową "Na Skrzydłach", a fotografującym koniecznie z dodatkiem Ptaki Europy, gdzie najdziecie chyba wszystkie opisane w tym temacie gatunki. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deepex 382 #52 Napisano 23 Lutego 2024 Aguja wielka 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64457 #53 Napisano 23 Lutego 2024 56 minut temu, deepex napisał(-a): Aguja wielka A gdzieś Ty go ustrzelił 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deepex 382 #54 Napisano 23 Lutego 2024 Patagonia. Raj dla miłośników przyrody. Walczyła o królika z Cara Cara. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20547 #55 Napisano 15 Kwietnia 2024 Pustułka - tyle wiem:-D 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1818 #56 Napisano 16 Kwietnia 2024 ładne zdjęcia robicie. Czy prócz fotoaparatow macie również inną optykę do "polowania"? ja mam ostatnio zajawkę lornetkową i z chęcią posłuchałbym dobrych rad. Od razu podpowiem, że podgladam zwierzątka jakie sie nawiną. Czasem ptaki, czasem sarnina i dzikuwy, czy zające. Nie sprecyzuję czy bardziej las, czy bardziej łąka.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deepex 382 #57 Napisano 17 Kwietnia 2024 Mam lornetka ale odkąd mam Nikon P950 to już jej nie używam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20547 #58 Napisano 19 Kwietnia 2024 W dniu 16.04.2024 o 11:06, zadra napisał(-a): ładne zdjęcia robicie. Czy prócz fotoaparatow macie również inną optykę do "polowania"? Ja tu wstawiłem aż jedno zdjęcie zrobione po prostu telefonem na zoomie 10x. Szału wielkiego nie ma, ale i tak uważam ze ładnie wyszło hehe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64457 #59 Napisano 19 Kwietnia 2024 W dniu 15.04.2024 o 13:25, mariusz9a napisał(-a): Pustułka - tyle wiem:-D Falco tinnunculus 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20547 #60 Napisano 19 Kwietnia 2024 2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a): Falco tinnunculus Dzisiaj upolowała (lub upolował - nie wiem czy to on czy ona) małego gryzonia. Ale nie zdążyłem zrobić zdjęcia 😞 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzejp1242 1144 #61 Napisano 19 Kwietnia 2024 Widujecie wróble? Kiedyś zawsze było ich pełno a teraz coś nie widzę, choć może specjalnie się nie przyglądam. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20547 #62 Napisano 19 Kwietnia 2024 15 minut temu, andrzejp1242 napisał(-a): Widujecie wróble? Kiedyś zawsze było ich pełno a teraz coś nie widzę, choć może specjalnie się nie przyglądam. Tak, ale nie w aglomeracji miejsciej. W miastach mojego regionu nie ma ich wcale, ale w otaczających małych miejscowościach czy wioskach się zdarzają. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64457 #63 Napisano 19 Kwietnia 2024 5 godzin temu, andrzejp1242 napisał(-a): Widujecie wróble? Kiedyś zawsze było ich pełno a teraz coś nie widzę, choć może specjalnie się nie przyglądam. Dobrze Ci się zdaje wróble giną, kiedyś było ich zatrzęsienie teraz ich jest bardzo mało,a i jeszcze tej zimy nie widziałem w karmniku ani jednego mazurka. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1818 #64 Napisano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) też widzę ich dużo mniej, a dawniej to cwierkaly w krzakach aż miło. Coraz mniej miejsc lęgowych, bo szopki i stare stodoły zostały wsparte przez ładne blaszki i inne hale dobrze uszczelnienie i zaizolowane, koty i inne kuny też robią swoje a przecież dla wróblika to i sikorka jest wrogiem o srokach już nawet nie wspominając. Środki ochrony roślin, może jakieś choroby zdziesiatkowaly tłuste stada podwórkowych krzykaczy. Powoli to samo będzie z jaskółkami bo dostęp do bezpiecznych lęgowisk nad korytami w oborach i stajniach Unia zablokowała restrykcjami higienicznymi.. Naturalnych miejsc lęgowych coraz mniej . Za dzieciaka pamiętam jak ganialem za jerzykami co w pobliskiej skarpie co rok zakładały kolonie w wygrzebanych w pionowej ścianie piachu jamkach - Już wiele dekad ich nie ma.. nawet pojedynczych sztuk w tym miejscu. Kto teraz znajdzie kuropatwę albo przepiórkę a były całe stada.. Tylko bażanty widuję, ale systematycznie wypuszczane są z hodowli zamkniętych, więc jakiś czas będąc na wolności cieszą oko.. Edytowane 20 Kwietnia 2024 przez zadra 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64457 #65 Napisano 20 Kwietnia 2024 3 godziny temu, zadra napisał(-a): też widzę ich dużo mniej, a dawniej to cwierkaly w krzakach aż miło. Coraz mniej miejsc lęgowych, bo szopki i stare stodoły zostały wsparte przez ładne blaszki i inne hale dobrze uszczelnienie i zaizolowane, koty i inne kuny też robią swoje a przecież dla wróblika to i sikorka jest wrogiem o srokach już nawet nie wspominając. Środki ochrony roślin, może jakieś choroby zdziesiatkowaly tłuste stada podwórkowych krzykaczy. Powoli to samo będzie z jaskółkami bo dostęp do bezpiecznych lęgowisk nad korgmytami w oborach i stajniach Unia zablokowała restrykcjami higienicznymi.. Naturalnych miejsc lęgowych coraz mniej . Za dzieciaka pamiętam jak ganialem za jerzykami co w pobliskiej skarpie co rok zakładały kolonie w wygrzebanych w pionowej ścianie piachu jamkach - Już wiele dekad ich nie ma.. nawet pojedynczych sztuk w tym miejscu. Kto teraz znajdzie kuropatwę albo przepiórkę a były całe stada.. Tylko bażanty widuję, ale systematycznie wypuszczane są z hodowli zamkniętych, więc jakiś czas będąc na wolności cieszą oko.. U mnie o jerzyki troszkę miasto zadbało, dużo budek jest na ścianach budynków, najbliżej mam na chotelu,tak że śmigają w sezonie , ostatnio widziałem w mieście parę Kwiczołów. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20547 #66 Napisano 20 Kwietnia 2024 Ten fajny 🙂 https://www.telepolis.pl/wiadomosci/wydarzenia/orange-stacja-bazowa-roscice-gniazdo-rybolow 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deepex 382 #67 Napisano 20 Kwietnia 2024 21 godzin temu, zadra napisał(-a): a dzieciaka pamiętam jak ganialem za jerzykami co w pobliskiej skarpie co rok zakładały kolonie w To pewnie były brzegówki. Z resztą wpisu zgadzam się w 100%. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stefanekmac 45 #68 Napisano 21 Kwietnia 2024 Wróble wydziobują styropian pod dachem. Nie mam podbitki i widać krokwy. Karmie zimą i trzymam krzaczory a nie tuje koło domu. Kotów ubyło. Sroki na wrobelki polują. Zwłaszcza na młode co uczą się fruwać. Ale fakt że ich mniej. Było ok 60 nieraz. Teraz połowa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1818 #69 Napisano 21 Kwietnia 2024 15 godzin temu, deepex napisał(-a): pewnie były brzegówki pewnie - już zapominam co jak się nazywało.. język nieużywany, słowa uciekają z pamięci.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #70 Napisano 21 Kwietnia 2024 W dniu 19.04.2024 o 15:51, andrzejp1242 napisał(-a): Widujecie wróble? Kiedyś zawsze było ich pełno a teraz coś nie widzę, choć może specjalnie się nie przyglądam. Masz za to sporo srok.. które niszczą wszelkie małe ptaszki.. Kiedyś traktowano srokę jako szkodnika, teraz nie wolno jej tknąć... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64457 #71 Napisano 21 Kwietnia 2024 Godzinę temu, zadra napisał(-a): pewnie - już zapominam co jak się nazywało.. język nieużywany, słowa uciekają z pamięci.. Jaskółka brzegówka 🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #72 Napisano 21 Kwietnia 2024 Wróbli coraz mniej. Widać od razu. Mazurków za to mam na podwórku pełno. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64457 #73 Napisano 21 Kwietnia 2024 One muszą mieć skarpy na gniazda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deepex 382 #74 Napisano 21 Kwietnia 2024 Pierwsze jaskółki widziałem już tydzień temu, dzisiaj w Gdańsku rano śnieg był samochodach. Przyslowia się sprawdzają. Prawie jak Bocian. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1818 #75 Napisano 22 Kwietnia 2024 (edytowane) Jadąc autem zobaczyłem "czarta".. że była dwupasmówka, to zanim zawróciłem i zaparkowałem jak trzeba to minęło z 10 min.. Bociek czarny "czart" uszedł był znad zalewu, ale wśród kaczek, jaskółek i czapli udało mi się "strzelić" coś czego się nawet nie spodziewałem. Zdjęcie telefonem, z ręki przez lornetkę bez dodatkowych mocowań nie jest proste a odległość - wybaczcie jakość .. sam nie wiem, między 300 a 600m jesli nie więcej, bo płaski obszar zmyli oko i zmniejsza optycznie odległość.. Przypatrzcie się proszę i napiszcie... Przecież nie mógł być ro orzeł.. ale chyba rybką w szponach trzyma.. Już wiem gdzie polować.. tylko dobrego sprzętu brak. Edytowane 22 Kwietnia 2024 przez zadra 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach