Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
blacked135

Jomashop a zakup zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, jeśli kupuje w Jomashop i pokazuje mi darmową dostawę z USA, to jak potem określić jego dokładną dostawę w kraju? Powiedzcie też jakie macie doświadczenia z tym sklepem.

Edytowane przez blacked135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.03.2024 o 06:53, blacked135 napisał(-a):

Witam, jeśli kupuje w Jomashop i pokazuje mi darmową dostawę z USA, to jak potem określić jego dokładną dostawę w kraju? Powiedzcie też jakie macie doświadczenia z tym sklepem.

W Jomashop optymalny jest zakup PayPalem i z kurierem z opłaconym z góry podatkiem. Płacisz i bez dodatkowych komplikacji dostajesz. Gdyby był jakiś problem z przesyłką, to PayPal gwarantuje zwrot wpłaconej kwoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam złe doświadczenia ...mam podejrzenie, że sprzedali mi zegarek, którego nie mieli na stanie. Ściemniali, że mieli złe doświadczenia z cłem w Polsce z zakupem z zapłaconym u nich podatkiem, chcieli żebym znalazł "rodzinę" w USA i przez nich wysłał zegarek ...ogólnie dramat. Kasę oddali po zmuszeniu mnie do potwierdzenia, że sam rezygnuje z zakupu. Co z chęcią uczyniłem ...NIGDY WIĘCEJ. Zresztą kiepskich opinii w internecie o nich pełno. Nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się nie mylę, Joma na swojej stronie podaje przy każdym zegarku w przybliżeniu czas realizacji zamówienia od dostępnego natychmiast, do oczekiwania 6 m-cy. Wystarczy doczytać i albo mi pasuje, albo nie. Z cłem i wysyłką nie mam problemu, zawsze mi ktoś przywiezie do landu of PO.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, sviety napisał(-a):

@souls_hunter Umiem czytać i termin mi pasował...

image.png.e4b8a7178569d6fbd9f737e62960294f.png

PIŁKA to podróbka Balla. Woleli nie ryzykować z wysyłką do Polski. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja Pawle, jeszcze by mi tę krzywą hamerykańską przysłali 🤣...

image.png.864cdf53df453b245a201cfd4620822c.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.03.2024 o 16:47, Paulus57 napisał(-a):

W Jomashop optymalny jest zakup PayPalem i z kurierem z opłaconym z góry podatkiem. Płacisz i bez dodatkowych komplikacji dostajesz. Gdyby był jakiś problem z przesyłką, to PayPal gwarantuje zwrot wpłaconej kwoty.

Zamówiłam 4 marca, dojechał dzisiaj, czyli równo trzy tygodnie. 

Trasa była dziwna (dla mnie): wysłali z USA do Niemiec, z Niemiec pojechał do Francji, z Francji pojechał do Hiszpanii, z Hiszpanii przyjechał do Polski.

Obieżyświat!

Płaciłam kartą kredytową, z opłaconym cłem i podatkiem. Przy odbiorze nic nie dopłacałam. Był to mój pierwszy kontakt z tym sklepem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, czuszka napisał(-a):

Zamówiłam 4 marca, dojechał dzisiaj, czyli równo trzy tygodnie. 

Trasa była dziwna (dla mnie): wysłali z USA do Niemiec, z Niemiec pojechał do Francji, z Francji pojechał do Hiszpanii, z Hiszpanii przyjechał do Polski.

Obieżyświat!

Płaciłam kartą kredytową, z opłaconym cłem i podatkiem. Przy odbiorze nic nie dopłacałam. Był to mój pierwszy kontakt z tym sklepem. 

Mimo wszystko "najprostsza" droga zakupowa z Jomashop. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przyszło mi pisemko od Poczty Polskiej (no dobra-mail), że paczka leży w Urzędzie Celnym (gdy kupowałem w Jomashop zegarek za Chiny Ludowe nie było tam nic napisane o opłaceniu z góry cła i vat)...no dobra, do rzeczy-otóż PP pisze tak "W celu złożenia pełnomocnictwa należy udać się z dowodem tożsamości do dowolnego Urzędu Pocztowego (z wyłączeniem Agencji Pocztowych), złożyć pełnomocnictwo oraz dokonać opłaty skarbowej za jego udzielenie"-no dobra, ok...ale piszą też "3. Opłaty pocztowe.
Poczta Polska SA pobiera opłatę w wysokości 117,00 zł za dokonanie zgłoszenia celnego"-no i tu już zaczyna się robić ciekawie-czytałem tematy o sprowadzaniu zegarków z USA i o cle ale nie mogę sobie przypomnieć aby aż tyle poczta naliczała-mylę się ?

Wgryzam się w to pisemko od PP i jak widzę ile różnych pierdół mam przejść to chyba korzystniej będzie nie zgłaszać się po ten zegarek :)

Czy też może ktoś rozliczał to sam czy przez agencję celną - mógłby mi coś podpowiedzieć ?-z góry dziękuję.

PS.Mam konto na PUESC ale którą opcję tam wybrać to już zgłupiałem po prostu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu kupowałem w GB dwa zestawy Bergeona 7778 plus jakieś tam jeszcze duperele z dostawą do Polski. Koszt przesyłki przez Pocztę Królewską wyniósł mnie ok. 35 PLN. Całość zamówienia o wartości 955 PLN w kraju realizowała mi Poczta Polska, a wszystkich opłat celno skarbowych wraz z VAT wyliczyła na 269,50 PLN, czyli jakieś 28,2% wartości przesyłki. Oczywiście musiałem wcześniej podpisać na Poczcie pełnomocnictwo, wysłać na wskazany email FV zakupu wraz z potwierdzeniem przelewu oraz deklarację produktową per każda pozycja razem z opłatą za przesyłkę. Robiłem to pierwszy raz i nie miałem większych trudności z załatwieniem wszelkich spraw papierkowych. Wszystko załatwiłem w tydzień.  

Czytam powyższe i za głowę się chwytam, że ktoś nie chce odebrać zegarka, bo go opłaty przerażają. Liczył, że mu się uda oszukać system, że ktoś zapomni naliczyć opłaty celno-skarbowe?  

Ps.

Pomimo wszystkich opłat jeden zestaw Bergeon 7778 wyniósł mnie 509PLN (od sprawdzonego dostawcy, największego w Wielkiej Brytanii hurtownika - produkt w 100% oryginalny), to jest dużo taniej niż na niemieckim Amazonie 144EUR + 15EUR koszty wysyłki.  W AliExpress się nie bawię, tak dla zasady...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No tak...

"Czytam powyższe i za głowę się chwytam, że ktoś nie chce odebrać zegarka, bo go opłaty przerażają. Liczył, że mu się uda oszukać system, że ktoś zapomni naliczyć opłaty celno-skarbowe?

Jak ja uwielbiam takie teksty...nie zauważamy emotikonki, nie wiemy czy człowiek nie ma kij wie jak daleko na pocztę-ba,nie mamy pojęcia jak u tego kogoś z czasem.

Chodziło mi o to że w dobie cyfryzacji PP powinna być może (a biorąc pod uwagę ile tam się zwolnień szykuje to raczej "na pewno") postarać się uprościć procedury dotyczące obsługi celnej-ja na razie (sądząc po procedurach) zatrzymali się na epoce kamienia (jeszcze nie rozłupanego :))

I nie, nie przerażają mnie opłaty-rolnikiem jestem i nic co jest po...ne finansowo ani mnie nie wzrusza ani nie przeraża-skąd taka myśl ?

"

Czy też może ktoś rozliczał to sam czy przez agencję celną - mógłby mi coś podpowiedzieć ?-z góry dziękuję.

PS.Mam konto na PUESC ale którą opcję tam wybrać to już zgłupiałem po prostu.."

Tylko o to mi chodziło-czy da się to zrobić prościej-ni mniej ni więcej.Pozdrawiam.

Edytowane przez zoltan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fragment regulaminu PP dotyczącego zgłaszania w procedurze 40 00:

Rozdział 2  
Zasady dokonywania zgłoszeń celnych przez Pocztę Polską S.A.  
§ 3. 1. W zakresie czynności związanych z dokonaniem zgłoszenia celnego, Poczta  
Polska S.A. działa jako przedstawiciel pośredni adresata, tj. we własnym imieniu, lecz na rzecz 
adresata przesyłki. 
2. Ustanowienie Poczty Polskiej S.A. jako przedstawiciela pośredniego następuje z mocy 
prawa w odniesieniu do przesyłek o wartości do 150 EUR, a do przesyłek o wartości powyżej 
150 do 1 000 EUR w oparciu o pełnomocnictwo udzielone przez adresata.  
3. Czynności dokonane w granicach pełnomocnictwa przez przedstawiciela, 
o którym mowa w ust. 2, pociągają za sobą skutki bezpośrednio dla osoby, która go ustanowiła 
lub dla której jest pełnomocnikiem z mocy prawa. 
§ 4. 1. Poczta Polska S.A. dokonuje zgłoszenia celnego w procedurze 40 00 dla przesyłek 
spełniających łącznie następujące warunki: 
1) wartość towarów w przesyłce zawarta jest w przedziale od 0 EUR do 1 000 EUR; 
2) przesyłka nie zawiera towarów akcyzowych lub, wyłącznie w przypadku przesyłek 
deklarowanych jako prezent, wysyłanych okazjonalnie od osoby fizycznej do osoby 
fizycznej bez żadnego rodzaju opłat, zawiera towary akcyzowe w ilościach 
dopuszczalnych na podstawie Rozporządzenia Rady (WE) nr 1186/2009 z dnia 16 
listopada 2009 r. ustanawiającego wspólnotowy system zwolnień celnych; 
3) przesyłka zawiera towary wymienione w słownikach pozytywnych H6/H7 
opublikowanych przez KAS na stronie www.puesc.gov.pl;  
4) Poczta Polska S.A. dysponuje pełnomocnictwem do działania jako przedstawiciel pośredni 
adresata udzielonym przez adresata w formie pisemnej (którego wzór stanowi załącznik 
nr 1 do niniejszych Zasad) albo, w przypadku przesyłek o niskiej wartości (do 150 EUR), 
korzysta z pełnomocnictwa domyślnego, o którym mowa w art. 77a ustawy z dnia 19 marca 
2004 r. – Prawo celne; 
5) Poczta Polska S.A. dysponuje pełnymi danymi dotyczącymi przesyłki, umożliwiającymi 
dokonanie zgłoszenia celnego, w zakresie określonym przepisami prawa powszechnie 
obowiązującego. 
2. W przypadku przesyłek zawierających towary zakupione w ramach procedury IOSS, 
Poczta Polska S.A. dokonuje zgłoszenia celnego z wykorzystaniem numeru IOSS, otrzymanego 
w elektronicznej deklaracji celnej z kraju nadania. W przypadku braku prawidłowego numeru 
IOSS w wyżej wymienionej deklaracji elektronicznej, Poczta Polska S.A. dokona zgłoszenia 
celnego skutkującego naliczeniem podatku VAT. 
3. Poczta Polska S.A. realizuje czynności związane z dokonaniem zgłoszenia celnego  
na podstawie towarzyszącej przesyłce pocztowej papierowej deklaracji celnej lub 
elektronicznej deklaracji celnej dostarczonej przez kraj nadania. 
4. Adresat jest uprawniony do udziału przy odprawie celnej adresowanej do niego 
nadesłanej z zagranicy przesyłki. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości  skorzystania 
z tego uprawnienia znajdują się na stronie www.poczta-polska.pl. 

oraz link: https://www.bing.com/ck/a?!&&p=8c95d12de9562f67163e625cbbcde3c61a4db53f6f6293b3c0e600239a9c8291JmltdHM9MTczOTgzNjgwMA&ptn=3&ver=2&hsh=4&fclid=2c473055-c5f4-6fff-2cb9-24c8c4586e83&psq=pełnomocnictwo+poczta+polska+odprawa+celna&u=a1aHR0cHM6Ly93d3cucG9jenRhLXBvbHNrYS5wbC93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyMy8wNy9aYXNhZHlfZG9rb255d2FuaWFfemdsb3N6ZW5pYV9jZWxuZWdvLnBkZg&ntb=1

A tutaj drugi, być może bardziej przydatny link dla przesyłek o wartości do 150 EUR: Poczta Polska: Informacje dotyczące procesu i kosztów obsługi zgłoszeń celno-podatkowych od 1 lipca br.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, zoltan napisał(-a):

Właśnie przyszło mi pisemko od Poczty Polskiej (no dobra-mail), że paczka leży w Urzędzie Celnym (gdy kupowałem w Jomashop zegarek za Chiny Ludowe nie było tam nic napisane o opłaceniu z góry cła i vat)...no dobra, do rzeczy-otóż PP pisze tak "W celu złożenia pełnomocnictwa należy udać się z dowodem tożsamości do dowolnego Urzędu Pocztowego (z wyłączeniem Agencji Pocztowych), złożyć pełnomocnictwo oraz dokonać opłaty skarbowej za jego udzielenie"-no dobra, ok...ale piszą też "3. Opłaty pocztowe.
Poczta Polska SA pobiera opłatę w wysokości 117,00 zł za dokonanie zgłoszenia celnego"-no i tu już zaczyna się robić ciekawie-czytałem tematy o sprowadzaniu zegarków z USA i o cle ale nie mogę sobie przypomnieć aby aż tyle poczta naliczała-mylę się ?

Wgryzam się w to pisemko od PP i jak widzę ile różnych pierdół mam przejść to chyba korzystniej będzie nie zgłaszać się po ten zegarek :)

PS.Mam konto na PUESC ale którą opcję tam wybrać to już zgłupiałem po prostu...

Tego mejla to chyba dostałeś od Urzędu Celnego, a nie od PP? Miałem ostatnio dokładnie to samo przy przesyłce z Australii. 117zł na konto Poczty + 17zł na konto Urzędu tfu celnego. Nie wiem, ile jeszcze dojdzie opłat, bo już któryś raz czekam na przesyłkę ponad miesiąc ;D Przesyłki spoza UE to jest w naszym kraju niezły dramat. Standardy pracy i komunikacji urzędników celnych to całkowite dno. A ta opłata dla Poczty (właściwie, to za co?) jest wisienką na całym tym gnuwnianym torcie. Doświadczenia bywają mniej przykre, gdy wartość towaru jest poniżej 150 euro.

Z tego co pamiętam, to kiedyś mi z Jomashopu przyszło szybko i bez cyrków, gdy wybrałem opcję z przedpłatą celną (towar grubo powyżej 150 euro). Myślę, że warto wybrać taką przedpłatę, by uniknąć obcowania z opisaną powyżej błazenadą polskich urzędów. Nawet jeśli w sumie wyjdzie trochę drożej. Natomiast w celu oszczędności użyłbym czegoś w rodzaju Revolut (zamiast np. Paypal). Można chyba lepiej zaoszczędzić na przewalutowywaniu oraz bez dodatkowych opłat, przynajmniej u mnie tak to działa.

Aczkolwiek, możliwe że Paypal ma lepsze opcje gwarancji zwrotu pieniędzy od np. Revoluta (?).
Ogólnie, to trzeba sobie skalkulować potrzeby - wygoda / bezpieczeństwo / oszczędno$ci. Chyba rzadko chodzą w parze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bubulin -znalazłem taki temat https://zegarkiclub.pl/forum/topic/205146-agencja-celna-zegarek-powyżej-150-euro/ ,zastosowałem się do niego i już jestem po odprawie jak również pełen dobrych myśli :) (krótko, szybko i na temat-ja swój czas wyceniam znacznie wyżej niż 100 zł za zmarnowane x czasu w placówkach PP)

PS.Zegarek na Walentynki zamawiamy jednak nieco szybciej niż początkiem lutego :)

PS2.Oooo taki https://www.jomashop.com/orient-orient-star-automatic-purple-dial-ladies-watch-re-nd0102r00b.html :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zakupy na Jomashop to tylko z opcja pełnej zapłaty wszystkich opłat celnych przy zakupie zegarka, najlepiej uzyc Paypal. Zapłacisz o te pare procent drożej niż jeśli chcesz sie samemu odprawić, ale oszczędzasz bardzo dużo czasu oraz nerwów (zdrowia). 

Warto odnotować fakt ze naprawa czy serwis tylko u nich w ramach gwarancji, wiec dodatkowe koszta przy wysyłce i powrocie zegarka. Warto to tez sobie wkalkulować w cenę. 

Ps. Towary do 150 euro są zwolnione z dodatkowych opłat.

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 18.02.2025 o 17:09, zoltan napisał(-a):

@bubulin -znalazłem taki temat https://zegarkiclub.pl/forum/topic/205146-agencja-celna-zegarek-powyżej-150-euro/ ,zastosowałem się do niego i już jestem po odprawie jak również pełen dobrych myśli :) (krótko, szybko i na temat-ja swój czas wyceniam znacznie wyżej niż 100 zł za zmarnowane x czasu w placówkach PP)

PS.Zegarek na Walentynki zamawiamy jednak nieco szybciej niż początkiem lutego :)

PS2.Oooo taki https://www.jomashop.com/orient-orient-star-automatic-purple-dial-ladies-watch-re-nd0102r00b.html :)

Muszę powiedzieć, że Urząd Celny poprawił jakość usług. Wprawdzie na zegarek z Australii czekałem prawie dwa miesiące, za to znacznie poprawili praktycznie nieistniejącą do tej pory komunikację mejlową. Człowiek zatem czeka, wysyła stosy papierów, śle opłatę za opłatą, ale za to jest na bieżąco sprawnie informowany :)

W dniu 11.03.2025 o 15:46, DawidM86 napisał(-a):

Zakupy na Jomashop to tylko z opcja pełnej zapłaty wszystkich opłat celnych przy zakupie zegarka, najlepiej uzyc Paypal. Zapłacisz o te pare procent drożej niż jeśli chcesz sie samemu odprawić, ale oszczędzasz bardzo dużo czasu oraz nerwów (zdrowia). 

Warto odnotować fakt ze naprawa czy serwis tylko u nich w ramach gwarancji, wiec dodatkowe koszta przy wysyłce i powrocie zegarka. Warto to tez sobie wkalkulować w cenę. 

Ps. Towary do 150 euro są zwolnione z dodatkowych opłat.

Wszystko prawda, tylko bym Revoluta polecał zamiast Paypal, wydaje mi się, że to mogą być całkiem realne oszczędności podczas przewalutowywania

Edytowane przez bubulin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi