Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiekjot

Chińskie zegarki kwarcowe

Recommended Posts

1 godzinę temu, Euryk napisał(-a):

Ostrożnie z zaufaniem do opisów na Ali. 46 mm to lug to lug a nie szerokość koperty. 

Współczesna replika brytyjskiego zegarka wojskowego 1943-1945   ("Dirty Dozen");  w wersji 2/12, to znaczy:   Longines (wskazówki - typu cathedral) i Omega (koperta - bezel). Reszta elementów  tak  jak u  pozostałej "dziesiątki" szwajcarskich manufaktur, które przyjeły zlecenie brytyjskiego ministerstwa obrony. Pewne  małe różnice między zegarkami "Dirty Dozen" są  jeszcze w subsekundzie.  Bardzo dokładny mechanizm japoński VD78 (wytwarzany oczywiście przez Chińczyków). Szafir z AR, 100 m water-pro, zakręcana korona.  Produkowany przez Militado (cokolwiek to oznacza), bez jakichkolwiek oznakowań, poza charatkerystycznym grotem wskazującym na UK.  To chyba dla MI6 by się nadał. 😊

NIK_4168_073.JPG

W dniu 7.03.2025 o 10:28, Paulus57 napisał(-a):

20250307_100657.jpg

Jakie rozmiary ma ta kostka?  Homar Reverso JLC,  jak sądzę. Piszę to ostrożnie, bo zaraz wywołam awanturę, że "chińczyki kradną, kopiują na potegę" i ogólnie są  "Odrażający, brudni, źli".  

Niżej  to samo  w wykonaniu Casio. 

Aaaa to co innego. 🙂

91bdc33d0ce74c518144ecfe900ce4cc.jpg?imw 

10 minut temu, Euryk napisał(-a):

Jakie rozmiary ma ta kostka?  Homar Reverso JLC,  jak sądzę. Piszę to ostrożnie, bo zaraz wywołam awanturę, że "chińczyki kradną, kopiują na potegę" i ogólnie są  "Odrażający, brudni, źli".  

Aaaa to co innego. 🙂

Raczej Cartier Tank. Ale JLC Reverso też już ogarnęli ;) https://www.aliexpress.com/item/1005008400542383.html

31 minut temu, Euryk napisał(-a):

Aaaa to co innego. 🙂

Sc5c934547f0a484bb557fdea952f56e2o.jpg

42 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Sc5c934547f0a484bb557fdea952f56e2o.jpg

Thx. Czyli ten lewy to męski, a prawy damski. 

8 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Thx. Czyli ten lewy to męski, a prawy damski. 

Tak.

16 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Aaaa to co innego. 🙂

Marne porównanie. To casio to ma z cartiera indeksy i nic więcej. A chińczyk skopiował niemalże wszystko.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

6 godzin temu, oszolom napisał(-a):

Marne porównanie. To casio to ma z cartiera indeksy i nic więcej. A chińczyk skopiował niemalże wszystko.

"Niemalże wszystko" to bardzo dużo, łącznie z mechanizmem?  Sam widzisz jak  przesadzasz.   Pozostaje do ustalenia z jakiego czołgu  (tanku) Cartier skopiował proprocje zegarka. Podobno z francuskiego.  Z kolei JLC też musiał skopiować kwadratową kopertę, oczywiście od Cartiera. 

Aaaa to co innego. 😁

Posted (edited)
24 minuty temu, Euryk napisał(-a):

"Niemalże wszystko" to bardzo dużo, łącznie z mechanizmem?  Sam widzisz jak  przesadzasz.   Pozostaje do ustalenia z jakiego czołgu  (tanku) Cartier skopiował proprocje zegarka. Podobno z francuskiego.  Z kolei JLC też musiał skopiować kwadratową kopertę, oczywiście od Cartiera. 

Aaaa to co innego. 😁

Nie, nie widzę, jak przesadzam. Widzę za to, że Ty lubisz łapać za słówka i zawsze uznajesz, że masz rację, nawet jeśli jej nie masz. Wobec tego: tak, oczywiście, masz rację. Kwadratowe Casio z indeksami jak w Cartierze to ten sam poziom kopiowania co Samoa Pawła, która ma z Cartiera ściągnięty cały wzór tarczy, kopertę, wskazówki i koronkę. Ale tak w ogóle to przecież ta Samoa to też nie jest kopia, lekka inspiracja, robią to wszyscy (przykładem to Casio, nie?). Cartier ma inne logo i werk (głupki w Cartierze pewnie nie odkryli jeszcze VH, bezkamieniowej Miyoty ani SL68, i włożyli swój własny mechanizm), więc Samoa to nie jest kopia Cartiera, zdecydowanie. Zresztą ten Cartier to w ogóle jakieś takie nie wiadomo co, pewnie jakaś padlina, skoro nie kojarzyłeś tego zegarka i Samoa/Casio przypominało Ci nie tanka, a Reverso... Pewnie ta Samoa lepsza od szwajcara, bo na pewno tańsza, a szwajcar ma na bank jakieś części z Chin, więc taki sam badziew, frajerzy płacą za biżuteryjną markę po prostu.

Edited by oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

6 minut temu, oszolom napisał(-a):

a szwajcar ma na bank jakieś części z Chin, więc taki sam badziew, frajerzy płacą za biżuteryjną markę po prostu.

Żeby sprowadzić cie z kosmosu  i osadzić  na ziemi,  najdroższe manufaktury szwajcarskie nie używają niczego chińskiego, bo nie muszą, przecież  sprzedają czysty prestiż, więc stać je na produkcje "kółek zębatych" we własnym zakresie.  Chińska śrubka popsułaby im interes. Inni  szwajcarzy muszą -   w trosce o wielkość zysku. Podobnie  jak górale  z Podhala, sprzedający  turystom  ciupagi wyprodukowane w Chinach.   

10 minut temu, Euryk napisał(-a):

Żeby sprowadzić cie z kosmosu  i osadzić  na ziemi,  najdroższe manufaktury szwajcarskie nie używają niczego chińskiego, bo nie muszą, przecież  sprzedają czysty prestiż, więc stać je na produkcje "kółek zębatych" we własnym zakresie.  Chińska śrubka popsułaby im interes. Inni  szwajcarzy muszą -   w trosce o wielkość zysku. Podobnie  jak górale  z Podhala, sprzedający  turystom  ciupagi wyprodukowane w Chinach.   

O znowu detalik wyłapałeś, żeby mieć się czego złapać i mieć - jak zawsze - rację. Ale widzisz, ja niestety wiem, że Cartier ma własne werki (mam nawet zegarki z tymi werkami w środku, chociaż nie są to Cartiery). Tam wyżej nawet pisałem, że Cartier własne werki stosuje, może nie zauważyłeś. Natomiast skąd pochodzą ich podzespoły - nie wiem. I Ty też zapewne nie wiesz. W końcu sam, zdaje się, pisałeś o tym, jak niewiele znaczy Swiss Made? 

57 minut temu, agsar napisał(-a):

Chcę kupić kwarc nie automat bardzo mały wybór fajnych na ali

Może szału nie ma, w liczbie modeli kwarcowych, ale trafiaja sie ciekawe opcje. Tu ekonomiczna wersja inżyniera, bardzo wygodny, rzeczywisty kolor tarczy jest bardziej nasycony. 

IMG_20250310_200205.jpg

3 godziny temu, tofiks_th napisał(-a):

Może szału nie ma, w liczbie modeli kwarcowych, ale trafiaja sie ciekawe opcje. Tu ekonomiczna wersja inżyniera, bardzo wygodny, rzeczywisty kolor tarczy jest bardziej nasycony. 

IMG_20250310_200205.jpg

Rzeczywiście ale uznałbym że to jedna z ciekawszych propozycji preferuję bransoletę Dzięki

Posted (edited)
W dniu 10.03.2025 o 19:07, agsar napisał(-a):

Chcę kupić kwarc nie automat bardzo mały wybór fajnych na ali

A czego szukasz i jakie masz preferencje?  Jeśli zalezy ci na jakości mechanizmu to  polecam japoński (produkowany w Chinach) quartz mov.  VD78. Mam zegarek z  takim werkiem i od niemal  dwóch miesiecy odchyłka wynosi 0,0 sek. Drugi z takim samym mechanizmem (Militado ML09)  od miesiąca też ma 0,0 sek. Czyli to nie przypadek. 

Edited by Euryk

15 minut temu, Euryk napisał(-a):

A czego szukasz i jakie masz preferencje?  Jeśli zalezy ci na jakości mechanizmu to  polecam japoński (produkowany w Chinach) quartz mov.  VD78. Mam zegarek z  takim werkiem i od niemal  dwóch miesiecy odchyłka wynosi 0,0 sek. Drugi z takim samym mechanizmem (Militado ML09)  od miesiąca też ma 0,0 sek. Czyli to nie przypadek. 

Dzięki poszedłem w Citizena

23 godziny temu, agsar napisał(-a):

Dzięki poszedłem w Citizena

Też dobry wybór.