Paulus57 138475 #101 Posted January 27, 2025 1 godzinę temu, Euryk napisał(-a): https://pl.aliexpress.com/item/1005007731776342.html?spm=a2g0o.productlist.main.31.5f4aYlRsYlRsoH&algo_pvid=e1e0d75e-21dd-46bb-9aeb-7fadada0b0ed&aem_p4p_detail=202501270926252574214485696350021716851&algo_exp_id=e1e0d75e-21dd-46bb-9aeb-7fadada0b0ed-15&pdp_npi=4%40dis!PLN!263.85!263.53!!!63.89!63.81!%4021038df617379987852097399e5387!12000042017322091!sea!PL!1871851935!X&curPageLogUid=dgOqcD0uPHzt&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A&search_p4p_id=202501270926252574214485696350021716851_5 Jeśli mowa o tym (link wyżej) to jakiś potwór, koperta 46 mm. Lug-to-lug nawet nie podają, pewnie z ostrożności procesowej. Utrzymany w klasyce zegarków Seiko. W sumie ładny, dla mnie jednak za duży. Ostrożnie z zaufaniem do opisów na Ali. 46 mm to lug to lug a nie szerokość koperty. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Euryk 261 #103 Posted February 2, 2025 Współczesna replika brytyjskiego zegarka wojskowego 1943-1945 ("Dirty Dozen"); w wersji 2/12, to znaczy: Longines (wskazówki - typu cathedral) i Omega (koperta - bezel). Reszta elementów tak jak u pozostałej "dziesiątki" szwajcarskich manufaktur, które przyjeły zlecenie brytyjskiego ministerstwa obrony. Pewne małe różnice między zegarkami "Dirty Dozen" są jeszcze w subsekundzie. Bardzo dokładny mechanizm japoński VD78 (wytwarzany oczywiście przez Chińczyków). Szafir z AR, 100 m water-pro, zakręcana korona. Produkowany przez Militado (cokolwiek to oznacza), bez jakichkolwiek oznakowań, poza charatkerystycznym grotem wskazującym na UK. To chyba dla MI6 by się nadał. 😊 3 Share this post Link to post Share on other sites
Euryk 261 #107 Posted March 8, 2025 W dniu 7.03.2025 o 10:28, Paulus57 napisał(-a): Jakie rozmiary ma ta kostka? Homar Reverso JLC, jak sądzę. Piszę to ostrożnie, bo zaraz wywołam awanturę, że "chińczyki kradną, kopiują na potegę" i ogólnie są "Odrażający, brudni, źli". Niżej to samo w wykonaniu Casio. Aaaa to co innego. 🙂 0 Share this post Link to post Share on other sites
Hoffhoffski 2386 #108 Posted March 8, 2025 10 minut temu, Euryk napisał(-a): Jakie rozmiary ma ta kostka? Homar Reverso JLC, jak sądzę. Piszę to ostrożnie, bo zaraz wywołam awanturę, że "chińczyki kradną, kopiują na potegę" i ogólnie są "Odrażający, brudni, źli". Niżej to samo w wykonaniu Casio. Aaaa to co innego. 🙂 Raczej Cartier Tank. Ale JLC Reverso też już ogarnęli https://www.aliexpress.com/item/1005008400542383.html 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 138475 #109 Posted March 8, 2025 31 minut temu, Euryk napisał(-a): Jakie rozmiary ma ta kostka? Homar Reverso JLC, jak sądzę. Piszę to ostrożnie, bo zaraz wywołam awanturę, że "chińczyki kradną, kopiują na potegę" i ogólnie są "Odrażający, brudni, źli". Niżej to samo w wykonaniu Casio. Aaaa to co innego. 🙂 0 Share this post Link to post Share on other sites
Euryk 261 #110 Posted March 8, 2025 42 minuty temu, Paulus57 napisał(-a): Thx. Czyli ten lewy to męski, a prawy damski. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Paulus57 138475 #111 Posted March 9, 2025 8 godzin temu, Euryk napisał(-a): Thx. Czyli ten lewy to męski, a prawy damski. Tak. 0 Share this post Link to post Share on other sites
oszolom 27616 #112 Posted March 9, 2025 16 godzin temu, Euryk napisał(-a): Jakie rozmiary ma ta kostka? Homar Reverso JLC, jak sądzę. Piszę to ostrożnie, bo zaraz wywołam awanturę, że "chińczyki kradną, kopiują na potegę" i ogólnie są "Odrażający, brudni, źli". Niżej to samo w wykonaniu Casio. Aaaa to co innego. 🙂 Marne porównanie. To casio to ma z cartiera indeksy i nic więcej. A chińczyk skopiował niemalże wszystko. 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Share this post Link to post Share on other sites
Euryk 261 #114 Posted March 9, 2025 6 godzin temu, oszolom napisał(-a): Marne porównanie. To casio to ma z cartiera indeksy i nic więcej. A chińczyk skopiował niemalże wszystko. "Niemalże wszystko" to bardzo dużo, łącznie z mechanizmem? Sam widzisz jak przesadzasz. Pozostaje do ustalenia z jakiego czołgu (tanku) Cartier skopiował proprocje zegarka. Podobno z francuskiego. Z kolei JLC też musiał skopiować kwadratową kopertę, oczywiście od Cartiera. Aaaa to co innego. 😁 0 Share this post Link to post Share on other sites
oszolom 27616 #115 Posted March 9, 2025 (edited) 24 minuty temu, Euryk napisał(-a): "Niemalże wszystko" to bardzo dużo, łącznie z mechanizmem? Sam widzisz jak przesadzasz. Pozostaje do ustalenia z jakiego czołgu (tanku) Cartier skopiował proprocje zegarka. Podobno z francuskiego. Z kolei JLC też musiał skopiować kwadratową kopertę, oczywiście od Cartiera. Aaaa to co innego. 😁 Nie, nie widzę, jak przesadzam. Widzę za to, że Ty lubisz łapać za słówka i zawsze uznajesz, że masz rację, nawet jeśli jej nie masz. Wobec tego: tak, oczywiście, masz rację. Kwadratowe Casio z indeksami jak w Cartierze to ten sam poziom kopiowania co Samoa Pawła, która ma z Cartiera ściągnięty cały wzór tarczy, kopertę, wskazówki i koronkę. Ale tak w ogóle to przecież ta Samoa to też nie jest kopia, lekka inspiracja, robią to wszyscy (przykładem to Casio, nie?). Cartier ma inne logo i werk (głupki w Cartierze pewnie nie odkryli jeszcze VH, bezkamieniowej Miyoty ani SL68, i włożyli swój własny mechanizm), więc Samoa to nie jest kopia Cartiera, zdecydowanie. Zresztą ten Cartier to w ogóle jakieś takie nie wiadomo co, pewnie jakaś padlina, skoro nie kojarzyłeś tego zegarka i Samoa/Casio przypominało Ci nie tanka, a Reverso... Pewnie ta Samoa lepsza od szwajcara, bo na pewno tańsza, a szwajcar ma na bank jakieś części z Chin, więc taki sam badziew, frajerzy płacą za biżuteryjną markę po prostu. Edited March 9, 2025 by oszolom 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Share this post Link to post Share on other sites
Euryk 261 #116 Posted March 9, 2025 6 minut temu, oszolom napisał(-a): a szwajcar ma na bank jakieś części z Chin, więc taki sam badziew, frajerzy płacą za biżuteryjną markę po prostu. Żeby sprowadzić cie z kosmosu i osadzić na ziemi, najdroższe manufaktury szwajcarskie nie używają niczego chińskiego, bo nie muszą, przecież sprzedają czysty prestiż, więc stać je na produkcje "kółek zębatych" we własnym zakresie. Chińska śrubka popsułaby im interes. Inni szwajcarzy muszą - w trosce o wielkość zysku. Podobnie jak górale z Podhala, sprzedający turystom ciupagi wyprodukowane w Chinach. 0 Share this post Link to post Share on other sites
oszolom 27616 #117 Posted March 9, 2025 10 minut temu, Euryk napisał(-a): Żeby sprowadzić cie z kosmosu i osadzić na ziemi, najdroższe manufaktury szwajcarskie nie używają niczego chińskiego, bo nie muszą, przecież sprzedają czysty prestiż, więc stać je na produkcje "kółek zębatych" we własnym zakresie. Chińska śrubka popsułaby im interes. Inni szwajcarzy muszą - w trosce o wielkość zysku. Podobnie jak górale z Podhala, sprzedający turystom ciupagi wyprodukowane w Chinach. O znowu detalik wyłapałeś, żeby mieć się czego złapać i mieć - jak zawsze - rację. Ale widzisz, ja niestety wiem, że Cartier ma własne werki (mam nawet zegarki z tymi werkami w środku, chociaż nie są to Cartiery). Tam wyżej nawet pisałem, że Cartier własne werki stosuje, może nie zauważyłeś. Natomiast skąd pochodzą ich podzespoły - nie wiem. I Ty też zapewne nie wiesz. W końcu sam, zdaje się, pisałeś o tym, jak niewiele znaczy Swiss Made? 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Share this post Link to post Share on other sites
agsar 9 #118 Posted March 10, 2025 Chcę kupić kwarc nie automat bardzo mały wybór fajnych na ali 0 Share this post Link to post Share on other sites
tofiks_th 14164 #119 Posted March 10, 2025 57 minut temu, agsar napisał(-a): Chcę kupić kwarc nie automat bardzo mały wybór fajnych na ali Może szału nie ma, w liczbie modeli kwarcowych, ale trafiaja sie ciekawe opcje. Tu ekonomiczna wersja inżyniera, bardzo wygodny, rzeczywisty kolor tarczy jest bardziej nasycony. 1 Share this post Link to post Share on other sites
agsar 9 #120 Posted March 10, 2025 3 godziny temu, tofiks_th napisał(-a): Może szału nie ma, w liczbie modeli kwarcowych, ale trafiaja sie ciekawe opcje. Tu ekonomiczna wersja inżyniera, bardzo wygodny, rzeczywisty kolor tarczy jest bardziej nasycony. Rzeczywiście ale uznałbym że to jedna z ciekawszych propozycji preferuję bransoletę Dzięki 1 Share this post Link to post Share on other sites
Euryk 261 #122 Posted March 18, 2025 (edited) W dniu 10.03.2025 o 19:07, agsar napisał(-a): Chcę kupić kwarc nie automat bardzo mały wybór fajnych na ali A czego szukasz i jakie masz preferencje? Jeśli zalezy ci na jakości mechanizmu to polecam japoński (produkowany w Chinach) quartz mov. VD78. Mam zegarek z takim werkiem i od niemal dwóch miesiecy odchyłka wynosi 0,0 sek. Drugi z takim samym mechanizmem (Militado ML09) od miesiąca też ma 0,0 sek. Czyli to nie przypadek. Edited March 18, 2025 by Euryk 0 Share this post Link to post Share on other sites
agsar 9 #123 Posted March 18, 2025 15 minut temu, Euryk napisał(-a): A czego szukasz i jakie masz preferencje? Jeśli zalezy ci na jakości mechanizmu to polecam japoński (produkowany w Chinach) quartz mov. VD78. Mam zegarek z takim werkiem i od niemal dwóch miesiecy odchyłka wynosi 0,0 sek. Drugi z takim samym mechanizmem (Militado ML09) od miesiąca też ma 0,0 sek. Czyli to nie przypadek. Dzięki poszedłem w Citizena 0 Share this post Link to post Share on other sites
Euryk 261 #124 Posted March 19, 2025 23 godziny temu, agsar napisał(-a): Dzięki poszedłem w Citizena Też dobry wybór. 0 Share this post Link to post Share on other sites