Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiekjot

Chińskie zegarki kwarcowe

Recommended Posts

12 godzin temu, tofiks_th napisał(-a):

...

https://www.trendhim.pl/timex-q-timex-1978-day-date-p.html?utm_source=criteo&utm_medium=display&utm_campaign=lowerfunnel-pl&utm_id=162828&cto_pld=AeROGqTSAAD6PB0xIqAJYg

A tu, coś takiego. Pomyślałem, że to  Tandorio, bo zmylił mnie kształt chińskiej koperty.  No i cena się nie zgadza. Zegarki w takich kopertach jakie  produkuje  Tandorio można za 200 zł. kupić, z szafirem AR, zkręcana koroną, wr=200 m, NH35 etc. W dodatku Timex  to zwkły kwarc, co dumnie obiweszczono napisem  na tarczy. No i szkło akrylowe. 😏

Mój żółtek to MC, znaczy Mysterious Code, na częstych wyprzedażach dostępny nawet poniżej 200 zł. To jest niewyobrażalne, że za te pieniądze można zrobić taki zegarek i zarabiać na nim🤔

@apgrod, bardzo fajny Watchdives ! Jak Twoje wrazenia? Zastanawialem sie ostatnio nad zamowieniem tego modelu w kolorze czarnym.

Super zegar. koperta 38 mm. W miarę fajny antyreflex. Chciałem kupić automat San martin, ale zielony już dawno nieosiągalny. 

Watchdives wyszedł mnie ok.500 zl. Koperta , tarcza i szkło takie samo jak w San martin, wskazówki troszkę inne, ale też falsetowane. Bransoleta akceptowalna. Luma BGW-9 niebieska, świeci aż miło. Mechanizm VH31 Sweep Second Movement, 4 przeskoki na sekundę. Wygląda prawie jak w automacie.

Bardzo dobra jakość wykończenia , wzorcowe szlify. Jestem zadowolony. 

Edited by apgrod

W sumie te kwarce dobra alternatywa w razie kosztow zawsze to bateria do wymiany i tyle a jak z jakoscia odbiegaja od innych marek? 

Przyszedł. Za 250 zł rewelacja. Autentycznie, piekny zegarek. Jedyną jego wadą jest to, że jest chiński. 

20250121_134656.jpg

20250122_115246.jpg

3 godziny temu, gamemaster napisał(-a):

Przyszedł. Za 250 zł rewelacja. Autentycznie, piekny zegarek. Jedyną jego wadą jest to, że jest chiński. 

20250121_134656.jpg

20250122_115246.jpg

Mi tam bransa jeszcze nie pasowała, ale ja po prostu lubię albo mesze, albo tanie lekkie bransoletki. Tarcza na żywo robi robotę mniej niż na zdjęciach, ale jest spoko. A, no i ten mechanizm mnie drażni... Sekunda skacze jak w tanim mechaniku. ;D

Tak czy inaczej swoją sztukę zostawiłem i nie idzie póki co do ludzi, więc jednak więcej ma plusów niż minusów :P

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Militado, replika  zegarka wojskowego w 1945 roku zamówionego przez brytyjskie ministerstwo obrony, po przedstawieniu konkretnych  i daleko idących wymagań.  Ogółem zamówiono 150 tys. zegarków polowych w 12 znanych szwajcarskich firmach (np. Cyma, Lemania, Omega, Longines, JLC, etc.). Ze względu na brytyjskie wymagania (czarny kolor, naciąg ręczny, brytyjska strzałka na tarczy, subsekunda na godz. 6, wielkośc ok. 36 mm i inne) zegarki te są do siebie  podobne; obecnie nazywa je się je  Dirty Dozen, w nawiązaniu do późniejszego znanego filmu Roberta Aldricha The  Dirty Dozen, w Polsce granego  pod tytułem "Parszywa dwunastka". Te wojskowe zegarki są obecnie bardzo poszukiwane,   nieliczne zachowane  egzemplarze  osiagają wysokie ceny. Powstają oczywście jego repliki. Chińska repilka (niżej na zdjęciu) jest znakomita, nawiązując do wersji wyprodukownej przez firmę Longines (koperta wielkości  36 mm, wskazówki typu cathedral). Zegarek świetnie wykonany,  na wysokim poziomie techniczncym (szafir z AR, waterproof 10 atm. zakręcana korona)  jak przystało na zegarek polowy. Koperta w całości znakomicie  szczotkowana, srebrzysto-szara, nic się wreszcie nie świeci,  nie błyszczy, nie daje po oczach.  Szara świetna  klamerka paska  jest spójna z kopertą.  Zegarek zaopatrzony w kwarcowy mechanizm japoński VD78. Wskazówka sekundnika od kilku dni idealnie trafia w indeksy, odchyłka wynosi 0. Jedynie pask był słaby, dobrze  imitował skórę, ale nie był skórą, więc wymieniłem na szwedzki, naprawdę ze skóry. Ale klamerkę przełożyłem.  Wszytko inne ok.,  przyszedł w cagu 6 dni. Znacznie lepiej wygląda w realu niż na zdjęciu. Można powiedzieć, że ten zegarek  dobrze spełnia warunki postawione w 1945 roku przez brytyjskie ministerstwo obrony. 😊

IMG_20250126_195036.jpg

Edited by Euryk