Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
alpaczino

Sugess, Seestern i Sea-Kors

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni... 

Czy to jest warte swojej ceny? Dziwi mnie trochę to, że choć zegarek jest już co najmniej 4 lata na rynku, to nie potrafię znaleźć recenzji.

https://a.aliexpress.com/_EzfOu3E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mieczus napisał(-a):

Szanowni... 

Czy to jest warte swojej ceny? Dziwi mnie trochę to, że choć zegarek jest już co najmniej 4 lata na rynku, to nie potrafię znaleźć recenzji.

Mam podobny model Sugessa i jest dosyć masywny. Nie układa się idealnie na nadgarstku, ale wykonanie jak to w Sugessie, lepsze niż San Martin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.04.2024 o 21:26, Paulus57 napisał(-a):

Myślę, że firma godna osobnego wątku na Forum. Mam już piątkę od nich podpartą dwoma Sugessami (ta sama firma).

W dniu 18.07.2024 o 12:39, Paulus57 napisał(-a):

Sugess, Seestern i Sea-Kors to ta sama firma. Podobnie jest z Merkurem, też produkują zegarki pod różnymi nazwami. Myślę, że lepsze będzie raczej połączenie wątków. 

Horomaster Group Co. obejmuje marki Sugess, SEA-KORS, GLAMOR MASTER i Seestern. Ma biura w Hong Kongu i Shenzhen w Chinach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 19.03.2025 o 08:28, mieczus napisał(-a):

Szanowni... 

Wart. Zauważ, że 700 zł  kosztuje "piątka" Seiko, podstawowy i przeciętny -  jeśli chodzi o parametry -  zegarek tej firmy,   a tu masz bardzo wyrafinowany estetycznie, z dobrym mechanizmem zegarek - o wyższej częstoliwości (28 800 bph/4Hz),  z płynną sekundą. Szczególnie podoba mi się pointer (datownik) taki jak w  Oris Big Crown Pointer Date (za  ok. 10 tysi).  Oczywiście, nie każdemu musi podobać się estetyka retro, czy baroku,  ale jeśli  ktoś lubi to ten zegarek wyglada całkiem w porzadku, w dodatku jest tani. No i ma   pewien wdzięk. 

Caliber Corner: 2130 Ebauche Swiss Made? (czasem oznaczone przez chińskiego producenta  ST2100)
"Believe it or not, the Sea-Gull ST21030 is actually used as the basis for a few “Swiss Made” movements – this is all made possible thanks to Swissness laws that allow brands to peddle China-made goods as Swiss. This does not mean that the Swiss Made versions are not of higher quality and therefore hold a higher value. For example, the Swiss versions would likely be regulated at multiple positions, cleaned and lubricated, have a better finishing, etc.".

„Wierzyć lub nie wierzyć, ale Sea-Gull ST 21030 jest używany jako podstawa kilku mechanizmów „swiss made” (ebauches) – wszystko to jest możliwe dzięki prawu  szwajcarskiemu, zezwlającemu  różnym markom sprzedawać towary wyprodukowane w Chinach jako szwajcarskie. Nie znaczy to, że wersje swiss made nie są lepszej jakości, i  bardziej wartościowe. Przykładowo,  wersje szwajcarskie  przypuszczalnie byłyby regulowane w wielu pozycjach (położenia zegarka),  wyczyszczone oraz nasmarowane i  miałyby lepsze wykończenie". 

Moim zdaniem kupować i się nie bać.  

W dniu 15.11.2024 o 11:29, Paulus57 napisał(-a):

Nowy nabytek. Oryginalny, całkiem dobry pasek, zmieniłem na taki. :)

20241115_110206.jpg

Zamówiłem drugi, bo pierwszy egezmplarz dziecko zrzuciło na posadzkę w łazience  i  szafirowe szkiełko szlag trafił. Pękło, no nie mogłem uwierzyć.  Będzie mu to potrącone z 800 plus. :D  Gdyby kot zrzucił to przynajmniej można by się na nim mścić, a tak??? 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Euryk napisał(-a):

Wart. Zauważ, że 700 zł  kosztuje "piątka" Seiko, podstawowy i przeciętny -  jeśli chodzi o parametry -  zegarek tej firmy,   a tu masz bardzo wyrafinowany estetycznie, z dobrym mechanizmem zegarek - o wyższej częstoliwości (28 800 bph/4Hz),  z płynną sekundą. Szczególnie podoba mi się pointer (datownik) taki jak w  Oris Big Crown Pointer Date (za  ok. 10 tysi).  Oczywiście, nie każdemu musi podobać się estetyka retro, czy baroku,  ale jeśli  ktoś to lubi to zegarek ten  wyglada całkiem w porzadku, w dodatku tani. No i ma on  pewien wdzięk. 

Caliber Corner: 2130 Ebauche Swiss Made? (czasem oznaczone przez chińskiego producenta  ST2100)
"Believe it or not, the Sea-Gull ST21030 is actually used as the basis for a few “Swiss Made” movements – this is all made possible thanks to Swissness laws that allow brands to peddle China-made goods as Swiss. This does not mean that the Swiss Made versions are not of higher quality and therefore hold a higher value. For example, the Swiss versions would likely be regulated at multiple positions, cleaned and lubricated, have a better finishing, etc.".

„Wierzyć lub nie wierzyć, ale Sea-Gull ST 21030 jest używany jako podstawa kilku mechanizmów „swiss made” (ebauches) – wszystko to jest możliwe dzięki prawu  szwajcarskiemu, zezwlającemu  różnym markom sprzedawać towary wyprodukowane w Chinach jako szwajcarskie. Nie znaczy to, że wersje swiss made nie są lepszej jakości, i  bardziej wartościowe. Przykładowo,  wersje szwajcarskie  przypuszczalnie byłyby regulowane w wielu pozycjach (położenia zegarka),  wyczyszczone oraz nasmarowane i  miałyby lepsze wykończenie". 

Moim zdaniem kupować i się nie bać.  

Zamówiłem drugi, bo pierwszy egezmplarz dziecko zrzuciło na posadzkę w łazience  i  szafirowe szkiełko szlag trafił. Pękło, no nie mogłem uwierzyć.  Będzie mu to potrącone z 800 plus. :D  Gdyby kot zrzucił to przynajmniej można by się na nim mścić, a tak??? 

Przy takim psotnym dzieciaku kupuj ze szkiełkami mineralnymi. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 2.04.2025 o 00:33, Paulus57 napisał(-a):

Przy takim psotnym dzieciaku kupuj ze szkiełkami mineralnymi. ;) 

Pierwszy raz mu się zdarzyło. Zaintersował się, bo widocznie lubi zegarki. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Euryk napisał(-a):

Pierwszy raz mu się zdarzyło. Zantersował się, bo widocznie lubi zegarki. 

To potraktuj to jako inwestycję we wspólne zainteresowania i więź międzypokoleniową. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

To potraktuj to jako inwestycję we wspólne zainteresowania i więź międzypokoleniową. ;) 

mi raz młody podrzucił pod sufit seiko 5 które spadło z hukiem do pustej wanny. Pamiętam do dzisiaj. Przeżył, minerał. Nawet jakoś nie krzyczałem, bo byłem zdziwiony sytuacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, nh35 napisał(-a):

mi raz młody podrzucił pod sufit seiko 5 które spadło z hukiem do pustej wanny. Pamiętam do dzisiaj. Przeżył, minerał. Nawet jakoś nie krzyczałem, bo byłem zdziwiony sytuacją.

Minerał łatwiej się rysuje, ale jest mniej podatny na pęknięcia. Odwrotnie jest z szafirem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.04.2025 o 12:16, Paulus57 napisał(-a):

Minerał łatwiej się rysuje, ale jest mniej podatny na pęknięcia. Odwrotnie jest z szafirem.

Majfrendzi są okrutni i sprzedają glównie z szafirem. Nic na to  nie można poradzić. 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 15.11.2024 o 11:29, Paulus57 napisał(-a):

Nowy nabytek. Oryginalny, całkiem dobry pasek, zmieniłem na taki. :)

20241115_110206.jpg

No niestety .... ale przyszedl następny, dokładnie taki.

NIK_5238_790.JPG

NIK_5252_804.JPG

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Euryk napisał(-a):

No niestety .... ale przyszedl następny, dokładnie taki.

NIK_5238_790.JPG

NIK_5252_804.JPG

Masz wyjątkowego pecha. Ja nigdy nie dostałem zegarka popsutego w transporcie, a było tego trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuuch.. co za pech. Nagrywałem unpacking? Daj znać jak proces reklamacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, alpaczino napisał(-a):

20250407_121147.jpg

Ładny model, ale ta gwiazdka zenitowa, to jak dla mnie krok za daleko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dla mnie nie - gwiazda to gwiazda - symbol ponadmarkowy.
Ja mam inny problem - mnie się ona bardziej z chińską, komunistyczną kojarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.04.2025 o 15:43, alpaczino napisał(-a):

A dla mnie nie - gwiazda to gwiazda - symbol ponadmarkowy. emoji2371.png
Ja mam inny problem - mnie się ona bardziej z chińską, komunistyczną kojarzy. emoji16.png

Zakleić plastrem i będzie git! ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250422_090916.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.07.2024 o 10:43, Paulus57 napisał(-a):

IMG_20240718_094430.jpg

Chyba jeden z najładniejszych Moonphase na Aliexpress. Przyjemnie klasyczny i spójny. Ten awenturynowy też super ale tam paski 21 mm i jednak ta mieniąca się tarcza, nie dla mnie. Dasz jakieś kadry w innym oświetleniu? Lubisz go nosić czy raczej leżakuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, brakczasu napisał(-a):

Chyba jeden z najładniejszych Moonphase na Aliexpress. Przyjemnie klasyczny i spójny. Ten awenturynowy też super ale tam paski 21 mm i jednak ta mieniąca się tarcza, nie dla mnie. Dasz jakieś kadry w innym oświetleniu? Lubisz go nosić czy raczej leżakuje?

pw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój pierwszy Sugess. Udało się zbić cenę do 190 USD. Jedyną wadą jest brak stop sekundy. Ten zegarek powinno się nosić deklem do góry.

Sugess1.jpg

Sugess2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Piotr84 napisał(-a):

Mój pierwszy Sugess. Udało się zbić cenę do 190 USD. Jedyną wadą jest brak stop sekundy. Ten zegarek powinno się nosić deklem do góry.

Sugess1.jpg

Sugess2.jpg

Gratuluję, bo Sugess to z reguły dobry zakup. Jak dla mnie na godzinie szóstej powinna być tarcza na 24 a nie 12 godzin, bo tak to nic nowego nie wnosi, no może poza ściślejszym, wizualnym nawiązaniem do Zenitha. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 30.04.2025 o 18:22, Paulus57 napisał(-a):

Gratuluję, bo Sugess to z reguły dobry zakup. J

Produkcja zegarków w Shenzhen stanowi 42 procent całkowitej światowej produkcji i 53 procent całkowitej produkcji w Chinach. Shenzhen jest specjalną strefą ekonomiczną, leży na  wschodnim brzegu Rzeki Perłowej na środkowym wybrzeżu  w  graniczącej z Hongkongiem prowincji Guangdong.  Miasto jest nazywane chińską  „stolicą zegarków i zegarów", produkcja zegarków w Chinach stanowi 80 procent całkowitej produkcji światowej. Do tej pory Shenzhen rozwinęło ponad 200 manufaktrur (mikrobrandów) produkujących  zegarki,  w tym Sugges (SeaKors, Seestern).  

Shenzen.jpg

Też go kupiłem (biała tarcza,  38 mm bez swanneck)  za 494 zł.  Jakaś propmocja  pewnie, o którą  się nie prosiłem, ale jak trzeba to trzeba.😉  Na Ali oczywiście, bo na stronie firmy sporo drożej. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.04.2025 o 11:33, brakczasu napisał(-a):

Chyba jeden z najładniejszych Moonphase na Aliexpress. Przyjemnie klasyczny i spójny. 

Owszem, no i duża data. Zegarki z dużą datą zawsze mi się pdobały, ale jak na razie nie mam takiego żadnego. Jakieś niezrealizowane  marzenia  trzeba  jednak  mieć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi