Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
oczek666

Citizen czy Festina nie mogę się zdecydować

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W mojej kolekcji brak rasowego divera.

Podobają mi się modele z bezelami w kolorze "pepsi".

Obecnie zastanawiam się nad dwoma typami: 

1. Festina F20531-5

2. Citizen BN0168-06L

Za Festina przemawia mechanizm automatyczny, szafir i branzoleta, za Citkiem Eco-Drive i ciekawe indeksy, ale mam wątpliwości co do paska i szkła. Ponadto mimo, że wg specyfikacji to Festina ma grubszą kopertę 13mm, Citek 11,6mm to z boku Citizen wydaje mi się wielkim klockiem. Być może tylko tak na fotach wygląda...

Czy może ktoś z was ma oba?

Screenshot_3.jpg

Screenshot_4.jpg

Edytowane przez oczek666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ma to być rasowy diver, a nie looks like diver to Citizen.

Jak nie ten, to może taki model (używany przez włoskich nurków marynarki wojennej)

spacer.png

Edytowane przez Sol

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem ta festine w salonie i wygladala mega tandetnie, dlatego bez dwoch zdan wybralbym citka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sol To chyba NY0086-83L? Ciekawe czy są z koronką po właściwej stronie? Strasznie dziwnie mi z tej strony kręcić nią by było...

@luukasz aha, dzięki za tip, nie widziałem jej ani nie przymierzałem

Niespecjalnie mam czas łazić po galeriach i szukać niestety, głównie szukam w internecie a to zupełnie co innego.

Edytowane przez oczek666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Festina bez Swiss Made to już nie Festina.

Citek z tego duetu zdecydowanie. 

Co do szukania w necie i braku możliwości odwiedzin sklepów. Jest coś takiego jak odroczona płatność z darmowym zwrotem. Ma allegro tez. Jako konsumenci wypada korzystać z przysługujących przywilejów i możliwości z zachowaniem powagi i szacunku dla sprzedawcy. Sam zamawiam zegarki do przymiarki i odsyłam (stan perfekt) bez obrotu kasą. 

Jeśli miałbym polecić coś Pepsi jako driver (czy rasowy kwestia dyskusyjna, aczkolwiek stworzony do oceanicznych wojaży). Aktualnie 1350zl w TT. Szafir, "mechakwarc", 200m i jako tako model z historią. Ale sam widzę, że to wciskanie pod wymagania ;)

Screenshot_20240426-173622.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest i automat z koronką z zewnętrznej strony nadgarstka.

Screenshot_20240426-181535.png

Bulova też fajna, ale Devil Diver fajniejszy 😉

Edytowane przez petruss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zdecydowanie Citizen. Pomimo dużego rozmiaru nosi się jak mniejszy, bo ma sprytnie podciętą kopertę, żeby fajnie i wygodnie mocować pasek. Pasek jest twardy i mało elastyczny. Nie każdy to lubi, ale za nieduże pieniądze można kupić dużo wygodniejszy. Rzeczywiście szkło jest mineralne i może się porysować. Bezel aluminiowy, też się na pewno w końcu porysuje. Ale to jest tool watch. Do twarzy mu z takimi szramami 😉 . Luma za to jest bardzo dobra. No i w pełni bezobsługowy przez najbliższe 15 lat albo i więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zaproponowanej dwójki tylko i wyłącznie Citek. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Festinę model F20664 zrobiłem sobie taki prezent gwiazdkowy. Przede wszystkim budżet był głównym kryterium. Mnie się podoba i chyba najbardziej o to chodzi :)

Ze względu na budżet właśnie, oczekiwania nie były szczególnie wygórowane. Nie będę chwalił czy krytykował. Wydaje mi się odrobinę za duża no ale taka konwencja nurka. Ma wygodny gumowy pasek, sygnowana koronkę i jak wspomniałem, mnie się podoba. No ale luma to tylko z nazwy.

Gdybym był na Twoim miejscu wybrałbym Citizena. Przede wszystkim jest ciekawszy wizualnie a pasek zawsze można zamienić na bransoletkę i po sprawie.

No i napęd byłby dla mnie zaletą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie myślałem że zegarki z koronką po lewej są dla leworęcznych osób tymczasem citizen ma masę modeli z koronką po lewej na godzinie 8. Może w nurkach tak umiejscowiona koronka ma jakieś praktyczne zastosowanie. Ktoś oświeci? Próbowałem szukać po refach zegarków citka bez LE ale nie występują albo nie mogę znaleźć. Podoba mi się bardzo koronka na 4. Ale dumam czy taka po lewej była by uciążliwa... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, oczek666 napisał(-a):

Może w nurkach tak umiejscowiona koronka ma jakieś praktyczne zastosowanie. Ktoś oświeci?

Chodzi po prostu o wygodę noszenia zegarka, żeby nie zahaczyć koronką o jakieś szpej na ręce/nadgarstku. Tak samo jak umieszczenie koronki na godzinie czwartej/ósmej powoduje, że jest bardziej chroniona przed uszkodzeniem niż na godzinie trzeciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.04.2024 o 15:36, nav napisał(-a):

Chodzi po prostu o wygodę noszenia zegarka, żeby nie zahaczyć koronką o jakieś szpej na ręce/nadgarstku. Tak samo jak umieszczenie koronki na godzinie czwartej/ósmej powoduje, że jest bardziej chroniona przed uszkodzeniem niż na godzinie trzeciej.

Mimo wszystko wydaje mi się że wygodniej osobie praworęcznej z koronką na 4 niż na 8. Ale z drugiej strony będzie się czymś różnił od reszty.

W dniu 26.04.2024 o 17:35, Petru23 napisał(-a):

Festina bez Swiss Made to już nie Festina.

Citek z tego duetu zdecydowanie. 

Co do szukania w necie i braku możliwości odwiedzin sklepów. Jest coś takiego jak odroczona płatność z darmowym zwrotem. Ma allegro tez. Jako konsumenci wypada korzystać z przysługujących przywilejów i możliwości z zachowaniem powagi i szacunku dla sprzedawcy. Sam zamawiam zegarki do przymiarki i odsyłam (stan perfekt) bez obrotu kasą. 

Jeśli miałbym polecić coś Pepsi jako driver (czy rasowy kwestia dyskusyjna, aczkolwiek stworzony do oceanicznych wojaży). Aktualnie 1350zl w TT. Szafir, "mechakwarc", 200m i jako tako model z historią. Ale sam widzę, że to wciskanie pod wymagania ;)

Screenshot_20240426-173622.png

Dzięki ale jakoś ta dziwna kolorystyka tarczy mimo że do bezela pasuje mi nie podchodzi...

W dniu 27.04.2024 o 15:14, Petru23 napisał(-a):

Jeszcze masz takie Pepsi diver oraz masa invicta.

Screenshot_20240427-151010.png

Screenshot_20240427-150754.png

Screenshot_20240427-151211.png

Screenshot_20240427-151333.png

Dzięki za podpowiedzi, z wyglądu chyba bardziej Orient i Davosa mi podchodzą ale chyba jednak będzie Citizen...

W dniu 26.04.2024 o 19:11, Dorian06 napisał(-a):

Z zaproponowanej dwójki tylko i wyłącznie Citek. 

Dzięki i najprawdopodobniej będzie to Citek tylko teraz mam lekkie zamieszanie w głowie i myśle czy wziąc automat czy eco-drive...

Do tej pory nie mam kwarca w kolekcji więc może eco....

W dniu 27.04.2024 o 08:06, Rafsr71 napisał(-a):

Mam Festinę model F20664 zrobiłem sobie taki prezent gwiazdkowy. Przede wszystkim budżet był głównym kryterium. Mnie się podoba i chyba najbardziej o to chodzi :)

Ze względu na budżet właśnie, oczekiwania nie były szczególnie wygórowane. Nie będę chwalił czy krytykował. Wydaje mi się odrobinę za duża no ale taka konwencja nurka. Ma wygodny gumowy pasek, sygnowana koronkę i jak wspomniałem, mnie się podoba. No ale luma to tylko z nazwy.

Gdybym był na Twoim miejscu wybrałbym Citizena. Przede wszystkim jest ciekawszy wizualnie a pasek zawsze można zamienić na bransoletkę i po sprawie.

No i napęd byłby dla mnie zaletą.

Ten gumowy pasek w Festinie bardziej mi sie podoba niż Citizena, tak z wyglądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok jedna decyzja zapadła. Bedzie to CITIZEN.

Ale niestety teraz myślę nad dwoma modelami:

1. BN186-06L

2. BN0086-83L

Chyba jestem bliższy BN186 z eco drive. Nie mam kwarca w kolekcji no i ta solarność mnie ciekawi. Koronka jest też po tej stronie która bardziej mi się widzi.

Z drugiej strony zawsze bardziej ciągnęło mnie do zegarków mechanicznych, no i BN0086 ma branzoletę. 

Ciekawy jestem czy można dostać branzoletę do BN186 no i jaki to koszt. Po krótkich poszukiwaniach w necie znalazłem jakieś za chore pieniądze w stosunku do ceny całego zegarka więc troche lipa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, oczek666 napisał(-a):

Mimo wszystko wydaje mi się że wygodniej osobie praworęcznej z koronką na 4 niż na 8. 

Zgadza się, wygodniej jeśli chodzi o manipulowanie koronką, ja pisałem o potencjalnym narażeniu na uszkodzenie koronki. Poza tym można mieć taki zegarek nawet dla odmiany od standardu 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, nav napisał(-a):

Zgadza się, wygodniej jeśli chodzi o manipulowanie koronką, ja pisałem o potencjalnym narażeniu na uszkodzenie koronki. Poza tym można mieć taki zegarek nawet dla odmiany od standardu 🙂

No w sumie być może ruchem do przodu łatwiej o coś zahaczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, oczek666 napisał(-a):

Mimo wszystko wydaje mi się że wygodniej osobie praworęcznej z koronką na 4 niż na 8. Ale z drugiej strony będzie się czymś różnił od reszty.

Dzięki ale jakoś ta dziwna kolorystyka tarczy mimo że do bezela pasuje mi nie podchodzi...

Dzięki za podpowiedzi, z wyglądu chyba bardziej Orient i Davosa mi podchodzą ale chyba jednak będzie Citizen...

Dzięki i najprawdopodobniej będzie to Citek tylko teraz mam lekkie zamieszanie w głowie i myśle czy wziąc automat czy eco-drive...

Do tej pory nie mam kwarca w kolekcji więc może eco....

Ten gumowy pasek w Festinie bardziej mi sie podoba niż Citizena, tak z wyglądu.

Davosa jest 20% taniej z kodem

Screenshot_20240429-092855.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, oczek666 napisał(-a):

Ok jedna decyzja zapadła. Bedzie to CITIZEN.

Ale niestety teraz myślę nad dwoma modelami:

1. BN186-06L

2. BN0086-83L

Chyba jestem bliższy BN186 z eco drive. Nie mam kwarca w kolekcji no i ta solarność mnie ciekawi. Koronka jest też po tej stronie która bardziej mi się widzi.

Z drugiej strony zawsze bardziej ciągnęło mnie do zegarków mechanicznych, no i BN0086 ma branzoletę. 

Ciekawy jestem czy można dostać branzoletę do BN186 no i jaki to koszt. Po krótkich poszukiwaniach w necie znalazłem jakieś za chore pieniądze w stosunku do ceny całego zegarka więc troche lipa...

Oby dwa te Citizeny są bardzo fajne i bardzo przyzwoite, ten mechaniczny ma taką sobie bransoletę. Ale bransoleta to i tak część, którą można wymienić, oba zegarki powinny spełnić Twoje oczekiwania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nav napisał(-a):

Oby dwa te Citizeny są bardzo fajne i bardzo przyzwoite, ten mechaniczny ma taką sobie bransoletę. Ale bransoleta to i tak część, którą można wymienić, oba zegarki powinny spełnić Twoje oczekiwania.

Jasne że branzolete można dokupić ale czy to normalne że kosztuje 3/4 ceny całego zegarka? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Davosa jest 20% taniej z kodem

Screenshot_20240429-092855.png

nadal wolałbym Orienta albo Citka. porządne, normalne nurki, prawilne marki, przyzwoite ceny. a davosa... no cóż... szwajcar z biznesplanem jak w Chinach.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, oczek666 napisał(-a):

Jasne że branzolete można dokupić ale czy to normalne że kosztuje 3/4 ceny całego zegarka? 

Cena jest rzeczą względna, więc trudno mi odpowiedzieć, rozstrzał kwotowy jest ogromny. W temacie Citizena i Seiko przewijają się tematy pasków/bransolet więc na pewno znajdziesz fajny zamiennik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, oczek666 napisał(-a):

...Bedzie to CITIZEN. ...

1. BN186-06L

2. BN0086-83L

1 nie miałem to się nie wypowiem. 

2 pomimo 42mm to jest w odbiorze mały zegarek. :( Jak możesz to przymierz albo kup z możliwością zwrotu. 

Koronką po "złej" ;) stronie się nie przejmuj. Nastawiasz zegarek i tak nie na ręce. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, nav napisał(-a):

Cena jest rzeczą względna, więc trudno mi odpowiedzieć, rozstrzał kwotowy jest ogromny. W temacie Citizena i Seiko przewijają się tematy pasków/bransolet więc na pewno znajdziesz fajny zamiennik.

Racja cena jest rzeczą względną w ogóle, ale cena oryginalnej branzolety jeżeli stanowi prawie całą kwotę zegarka to już dziwne dla mnie. 

12 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

1 nie miałem to się nie wypowiem. 

2 pomimo 42mm to jest w odbiorze mały zegarek. :( Jak możesz to przymierz albo kup z możliwością zwrotu. 

Koronką po "złej" ;) stronie się nie przejmuj. Nastawiasz zegarek i tak nie na ręce. 

W sumie to nie pomyślałem, że koronka po lewej będzie bardzo wygodna w noszeniu np przy zginaniu nadgarstka się nie wbije.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę off-top, ale widzę, że to jednak nie literówka, więc pozwalam sobie poprawić. To jest bransoleta, nie branzoleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi