Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość slavermc

Patek Philippe prosba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość slavermc

Dostałem niedawno zegarek od Dziadka.Zegarek jest z USA.Widnieje na nim logo Patek Philippe i wiele innych róznych cyferek i znaczków.na obudowie widnieje napis 18k i AU750 . z drugiej strony widac cały mechanizm zegarka i na nim pisze złotymi literkami mni. twenty nine jewels. Co to wszystko znaczy i czy ten zegarek jest jakiś wyjatkowy?Bo dziadek podarował mi go ze słowami " pożadny facet powinien nosić pożadny zegarek, pilnuj go i noś go zawsze itd..."bardzo proszę o jakąs odpowiedz bo nie znam się na zegarkach wogóle :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość slavermc

jakby tzreba było to mogę podac wszystko co pisze i co widac na zegarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklej zdjęcia dobrej jakości - klubowicze pomogą :wink:

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość slavermc

już dziś nie dam rady ale postaram się jak najszybciej to zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marcinsteuer
(...)i czy ten zegarek jest jakiś wyjatkowy? (...)

Ogólnie rzecz biorąc, marka PP uznawana jest przez specjalistów za najbardziej prestiżową markę świata a posiadacze zegarków marki PP to przeważnie ludzie bardzo bogaci, ponieważ ceny zegarków tej marki są naprawdę wysokie. Patek, mimo iż założony przez Polaka, nie ma swojego przedstawicielstwa handlowego w naszym kraju.

Oznaczenie '29 jewels' oznacza liczbę kamieni (najczęściej rubin) na których osadzone są części mechanizmu, spełniają one dwie funkcję:

1) mają małe opory, wytwarzają niskie tarcie i wolno się ścierają - więc spełniają funkcję użytkową

2) wyglądają na ogół ciekawie - funkcja estetyczna.

Jeśli zegarek, który został podarowany przez dziadka jest oryginalny (w co wierzę), to gratuluję dołączenia do grona posiadaczy zegarków Patka.

O samej firmie i jej zegarkach możesz poczytać na przykład tutaj - http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=1078.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli zegarek, który został podarowany przez dziadka jest oryginalny (w co wierzę), to gratuluję dołączenia do grona posiadaczy zegarków Patka.

Byłby to pierwszy tego typu przypadek...

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marcinsteuer

J.

... na Forum, tak gwoli ścisłości. Czy naprawdę nikt z Klubowiczów nie posiada nawet jakiegoś starszego PP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś musi mieć - zresztą czytałem o czyimś PP oddanym do muzeum PP (ktoś na forum tutaj pisał) - po za tym niektórzy ludzie tutaj mają zbiory cenowo przekraczające koszt Patka więc skoro mogą tak to czemu PP mieli nie mieć :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J.

... na Forum, tak gwoli ścisłości. Czy naprawdę nikt z Klubowiczów nie posiada nawet jakiegoś starszego PP?

Gwoli ścisłości: na forum by się znalazły ze dwa co najmniej. Miałem na myśli legendarne już chyba zegarki z legendą "od wujka/dziadka/stryjka z USA / znalezione w wannie".

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość slavermc

mam tu 3 zdjęcia moze nie najlepszej jakości ale są. nie udało mi się zrobic jeszcze zdjęcia od profilu bo nie mam w aparacie trybu makro ;)

byłem u znajomego który twierdził ze się zna na zegarkach i jak go otworzył to delikatnie mi zarysował wskazówkę w miejscu łączenia. Myślałem ze kolesia zabije.Chciał jeszcze otworzyć rewers ale mu nie pozwoliłem i poszedłem.nie wiem jaki jest numer koperty czy obudowy.nie znam się na terminologii fachowej tak jak wy.Mogę jeszcze tylko dodac to co pisze na nim czyli : na obudowie pisze AU 750 i 18 K

na mechaniźmie : PATEK PHILIPPE 3501700

GENEVE 213/228

TWENTY-NINE JEWELS

SWISS MADE

to co jeszcze widze to logo Patek na zapinaczu paska i napinaczu czy tam nakręcaczu albo naciągaczu mechanizmu.naprawdę przepraszam jezeli coś napisałem nie tak o niektórych rzeczach ale ja naprawdę się nie znam. wiem tylko ze na samym początku pomyslałem ze nie jest za ładny ale to było tylko tak na pierwszy rzut oka.jak wziąłem go do reki odrazu zmieniłem zadanie.super wykonanie, zero rys na szkiełkach,mechanizm, itd. No mówie wam za kazdym razem jak na niego patrze odkrywam coraz to nowsze szczegóły.przez ten zegarek naprawdę chyba złapałem bakcyla.już się przyłapałem na tym ze patzre na ludzi jakie zegarki noszą i powiem wam ze nieraz niepozorni ludzie nosza bardzo ale to bardzo dobe sprzety :)

post-1-1202941536.jpg

post-1-1202941537.jpg

post-1-1202941538.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość slavermc
wygląda mi to na podróbe.

nie wiem nie znam sie na tym ale widziałem też podróki tego bo szukałem i troche sie róznią np. jakością wykonania i użytymi materiałami. wogóle kolor kasety jest zupełnie inny niz na podróbkach.patrzyłem też ze na podróbkach tego modelu nie ma sygnatury au750 + sygnatura w ramce umieszczony napis "18K" zreszta sami oceńcie.podkreslam ze to zegarek ze stanów

pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
podkreslam ze to zegarek ze stanów

a ja myslalem, że ze Szwajcarii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość slavermc
podkreslam ze to zegarek ze stanów

a ja myslalem, że ze Szwajcarii :)

o nie dam se rady myslałem ze peknę jak to napisałeś ;):D:D:D:D hahahaha

dobre to było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz widzę taki model PP

Według stanu mojej wiedzy seria calatrava nie miała takiego modelu

wg mnie podróba dobrej jakości wykonania

załącz zdjęcia paska - mocowanie przy uszach wewnętrzna strona i szlufki przy zapięciu wewnętrzna strona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wygląda mi to na podróbe.

nie wiem nie znam sie na tym ale widziałem też podróki tego bo szukałem i troche sie róznią np. jakością wykonania i użytymi materiałami. wogóle kolor kasety jest zupełnie inny niz na podróbkach.patrzyłem też ze na podróbkach tego modelu nie ma sygnatury au750 + sygnatura w ramce umieszczony napis "18K" zreszta sami oceńcie.podkreslam ze to zegarek ze stanów

pozdrawiam wszystkich

podróby są róznej jakosci, niektore kosztuja spokojnie z 500 dol i maja zastosowane szwajcarskie mechanizmy, ten mi wyglada na podrobe lepszej jakosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pożadny facet powinien nosić pożadny zegarek
i wręczył podróbę. Czyżby uznał cię za mało porządnego ;)

A tak poważnie, to ciekawe czy wiedział, jeśli to podróba. Dla mnie zdjęcia są zbyt słabe aby oceniać.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiego modelu Calatravy...

:/

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość slavermc

piszecie ze nie ma takiego modelu a ten ?

post-1-1203263279.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Ten jest damski i występuje tylko w wersji, którą wkleiłeś. Twój jakby nie było jest inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszystko jasne :D

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.