Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Pau’l

Klub Miłośników Zegarków Roamer

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,
podczas ostatnich targów zegarkowych zakupiłem zegarek marki Roamer, który mnie urzekł i chciałem się pochwalić zakupem wśród miłośników marki. Niestety nie znalazłem klubu miłośników  marki na naszym forum. Uważam, że marka na to zasługuje! Od dawna darzę tę markę dużą sympatią, ponieważ jest to najczęściej mój pierwszy typ w kategorii: „fajny prezent w rodzinie za niewygórowaną cenę”. 

Kupiłem pięknego garniturowca mojemu tacie na okrągłe urodziny i był to Roamer Windsor z pięknymi wykończeniami na wskazówkach i tarczy. Później kupiłem znów na okrągłą rocznicę urodzin mojemu bratu super wykonanego i bardzo uniwersalnego hiciora Roamera Deep Sea 200. 

Na mnie jednak wrażenie zrobił mój ostatni zakup: Roamer Elegant z lat 70-tych z manualnym naciągiem. Na inhousowym mechanizmie zegarka widnieje napis: „ROAMER WATCH CO, SWISS, SEVENTEEN 17 JEWELS”. Zegarek chodzi jak marzenie, po ustawieniu i nakręceniu przez grubo ponad 2 pełne doby chodził ze świetną dokładnością. 

Marka, choć nie uchodzi za prestiżową to ma naprawdę piękną historię. Nie będę tu się szczegółowo rozpisywał bo można znaleźć fajne opracowania w branżowych magazynach ale wspomnę tylko kilka ważniejszych faktów z historii firmy. 

• Początki firmy ROAMER Watch Company sięgają roku 1888, czyli momentu w którym 29-letni Fritz Meyer założył własną pracownię zegarmistrzowską w szwajcarskiej miejscowości Solothurn.
  • Początkowo pracownia zajmowała się produkcją jedynie wychwytu cylindrowego zegarków jednak w 1895 r była już w stanie złożyć kompleksowo zegarki we własnym zakresie.
  • Począwszy od roku 1905, nadchodząca dekada okazała się dla zakładów Meyer'a pasmem sukcesów oraz olbrzymiej ekspansji. W tym właśnie roku do przedsiębiorstwa Fritza dołączył bardzo zdolny zegarmistrz – Johann Studeli, co zaowocowało wspaniałym partnerstwem oraz powstaniem przedsiębiorstwa Meyer & Studeli (MST).
  • W roku 1908 oficjalnie zarejestrowana została w Szwajcarii marka ROAMER i od tamtej pory firma odnosiła wiele sukcesów w postaci nowych rozwiązań i patentów oraz zwiększania wolumenu produkcji i sprzedaży. 
  • W roku 1950 powstał pierwszy mechanizm z automatycznym naciągiem w pełni in-house, czyli stworzony przez MST – kaliber MST 410/411.
  • W 1951 roku firma oficjalnie zmienia nazwę z Meyer & Studeli MST SA na ROAMER Watch Co. SA, co stanowiło ukoronowanie sukcesu najbardziej prestiżowej linii zegarków sprzedawanych właśnie pod tą nazwą.

W Roamer Watch Co. pracowali wybitni, niezwykle kreatywni zegarmistrzowie, którzy pomysłowością wyprzedzali tamte czasy. Należał do nich m.in. Bernard Humbert, którego wkład w stworzenie prestiżowego kalibru MST 436 jest nieoceniony. Prócz niego, dla Roamer pracowali także Walter Uebelhart – dwa patenty w zakresie mechanizmów wyposażonych w komplikację kalendarza, Andre Jeanrichard – odpowiedzialny za 3 patenty, udoskonalał mechanizmy z manualnym i automatycznym naciągiem sprężyny oraz Max Meyer, potomek założyciela firmy MST, który opatentował sposób łożyskowania rotora w mechanizmie z automatycznym naciągiem sprężyny. 

Najlepsze czasy dla firmy to lata 60-te.

Wraz z nastaniem lat 70' w historii zegarmistrzostwa rozpoczęła się nowa era – era kwarcu. Wprawdzie Roamer również opracował mechanizm kwarcowy, który zaprezentowany został w roku 1972, niemniej przeważającą część produkcji nadal stanowiły zegarki wyposażone w tradycyjne mechanizmy. Na przestrzeni lat 70' Roamer produkował bardzo atrakcyjne wizualnie, solidne modele dla nurków – Stingray S oraz kultowe i poszukiwane obecnie przez kolekcjonerów modele wyposażone w komplikację chronografu - Stingray Chrono.

W roku 1983 marka Roamer zostaje włączona do grupy Swiss ASUAG (Société Générale de l'Horlogerie Suisse SA). Dwa lat później, przedsiębiorstwo zostaje kupione przez byłego Dyrektora Marketingu marki Roamer - Hrr. Leval, dzięki czemu znów powróciło do grona niezależnych producentów.

Jeżeli ktoś szuka fajnie wykończonego zegarka z charakterystycznymi zdobieniami, z piękną i długą historią, a nie stać go na Rolexa, Cartiera albo choćby Tag Heuera, to marka Roamer jest atrakcyjną propozycją. 

Jeżeli Wy także lubicie zegarki marki Roamer, to serdecznie zachęcam do dzielenia się Waszymi historiami z tymi zegarkami oraz fajnymi zdjęciami Waszych zegarków Roamer 😉

IMG_8965.jpeg

IMG_8964.jpeg

IMG_8953.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Te wszystkie firmy w Swiss to pieśń przeszłości. Dla mnie wszystko, co jest w Swiss jest tym samym, uzgadniają jak rozłożyć rynek, jak tutaj źle idzie, to dajemy tym super model, jak tam zastój, to tamtym dajemy super model zegarka. Staję się fanem Roamera, nie patrzę na prestiż i snobizm, tylko na stosunek jakości do ceny. Obecnie proszę o robienie szumu w sklepach Swiss, żeby rewelacyjny szkielet Roamer Mechano szybciej do nas trafił. Może ktoś ma jakieś zdjęcia jego bo zakupił za granicą ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
  W dniu 18.05.2024 o 04:28, Szymondeturel napisał(-a):

Cześć. Te wszystkie firmy w Swiss to pieśń przeszłości. Dla mnie wszystko, co jest w Swiss jest tym samym, uzgadniają jak rozłożyć rynek, jak tutaj źle idzie, to dajemy tym super model, jak tam zastój, to tamtym dajemy super model zegarka. Staję się fanem Roamera, nie patrzę na prestiż i snobizm, tylko na stosunek jakości do ceny. Obecnie proszę o robienie szumu w sklepach Swiss, żeby rewelacyjny szkielet Roamer Mechano szybciej do nas trafił. Może ktoś ma jakieś zdjęcia jego bo zakupił za granicą ? 

Pokaż więcej  

Zapewne jest tak, jak mówisz. Te wszystkie grupy kapitałowe, przynależności itp.

Niedługo będzie jak w reklamie Lidl vs biedra ;)

Dlatego cenię Aerowatch, mam trzy i będzie ich więcej. 

Ja roamery lubię właśnie za oferowaną jakość, styl i cenę ;)

Elements z wypukłym szafirem na pełnej bransolecie za 530zl, całe 8mm grubości 🥰

IMG_20240706_194151421_HDR.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 7.07.2024 o 11:12, Krist-off napisał(-a):

20240706_222805.jpg

Pokaż więcej  

super jest ten Stingray, modny design i dobre parametry. Obok DeepSea to dla mnie jeden z najlepszych ostatnich wypustów Roamera. Gratulacje😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
  W dniu 7.07.2024 o 22:47, Pau’l napisał(-a):

super jest ten Stingray, modny design i dobre parametry. Obok DeepSea to dla mnie jeden z najlepszych ostatnich wypustów Roamera. Gratulacje😉

Pokaż więcej  

Owszem, wyróżnia się w morzu prx-owatych konstrukcji.

Mnie natomiast zawsze zastanawiało, dlaczego automaty nie są polecane na forum. Do 1500zl mamy kilka modeli wyróżniających się na tle innych choćby wyglądem (taki jakby własny trochę wzór a przynajmniej nie kojarzący się z niczym innym - mnie osobiście). A parametry nad wyraz dobre, biorąc pod uwagę że za 1300-1500zl możemy mieć szafir, 5atm, 11mm grubości i troszkę, coby nie powiedzieć historii ;)

Roamer Swiss Matic 550660-41-25-50

STP1-11, 41/11mm, 10atm i okolo 1500zl

Screenshot_20240708-092707.thumb.png.77bbc0191f95efe6ca97b81abb6c945f.png

I również STP1-11 1200-1300zl

i-roamer-automatic-703660-41-15-70.jpg

i-roamer-automatic-703660-47-15-70.jpg

i-roamer-703660-49-15-07-rotopower.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sugestię techniczną - by edytować nazwę tematu w taki sposób, aby nazwa Roamer pojawiła się w jego głównej części, a nie tylko w podtytule.

Zegarki tej firmy poznałem w latach 90., gdy były wręczane zwycięzcom "Jednego z 10" (wymiennie z Delbaną i Grovaną). A od kilku lat Roamer kojarzy mi się z ujęciem z filmu "Rocco i jego bracia" Viscontiego - logo firmy widoczne jest pod dachem hali, w której odbywają się walki bokserskie:

post-64635-0-02610700-1463857100_thumb.jpg.974e6bc50f300fc9ff1a7a8bc229b444.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy temat z Roamerem w tle:

@Callahan ty też masz skeletona Roamera, prawda? Ubogać nim ten wątek.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 27.07.2024 o 15:33, AK&AK napisał(-a):

Bardzo ciekawy temat z Roamerem w tle:

@Callahan ty też masz skeletona Roamera, prawda? Ubogać nim ten wątek.

Pokaż więcej  

Zgadza się 😁. A oto i on 

IMG_20200819_100859.jpg

IMG_20200819_101115_BURST002.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo zbieżnych wątków, a tu powinien być przede wszystkim ;)

Soprod P024

IMG_20240813_103234111_HDR~2.jpg

IMG_20240813_103605391_HDR.jpg

Edit

Niestety, okazał się dla mnie może i zbyt ciężki i masywny. A może nie zaiskrzyło.

Owszem, jest piękny, dokładny, ma własny styl (wzór), ciekawy mechanizm. 

Ale jak na niego zerkam to nie pojawiają się żadne z pożądanych emocji. Już Aero bardziej cieszy oko i łechta z tyłu głowy ;) a jednak bardzo podobny. I odczuwalnie lżejszy i cieńszy. I wzór giloszu(a) na tarczy o wiele ciekawszy.

Szkoda. Wraca... Chyba ze komuś odstąpić w cenie kupna czyli 1200zl ;) nowy.

IMG_20240809_094816263_HDR.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

u mnie od niedawna taki skromny, kompaktowy kwarc. Nowy kosztował mnie niecałe siedem stówek, czyli chyba nieźle, jak na ten model. Chyba nie ma nic niewłaściwego w tym, że dodam iż kupiony na allegro od kolegi z forum Qodi - zakup całkowicie w porządku, nawet gwarancję udało się przedłużyć na stronie Roamera. A sam zegarek bardzo przyjemny, dość elegancki w moim postrzeganiu, ale nie udaje czegoś, czym nie jest, nadaje się również do luźniejszych stylów. Mała sekunda i błyszczące indeksy ożywiają tarczę, do tego szafir i wygodne 8mm grubości, 40mm szerokości. Zegarmistrz się trochę krzywił, że przyszedłem wymienić pasek na brązowy do czarnej tarczy, a mi to tutaj gra. Co sądzicie?

obraz.thumb.png.9a25254a5062eb151ae6c2a74a23395d.png

obraz.thumb.png.d428190797fdf8e712735fb8a2bf8672.png

Edytowane przez bubulin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla ożywienia tematu Roamera reklama z roku 1970. 

ES-EUROPE_062_1970_002_19_src.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, czy pomiędzy Roamer Classic Line a Roamer Windsor istnieją jakieś większe różnice poza estetycznymi? Warto dopłacać dwie stówki do Windsora?

Zegarek męski Roamer Classic Line 709856 41 12 07 (709856.41.12.07)

Zegarek męski Roamer Windsor 706856 41 12 07 (706856.41.12.07)

Edytowane przez bubulin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prezent mikołajkowy od żony sprzed kilku ładnych lat. Jeden z nielicznych kwarców (obok g-shocka i garmina) w kolekcji.

PSX_20200227_232420.thumb.jpg.ca542dba99838614f4123d9cf471bdb3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi