Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Dirty Harry

Legancki i niebanalny do max 20 tys. zł

Rekomendowane odpowiedzi

Miałbym prośbę o podpowiedzi. Żeby zegarek był legancki  :)  Raczej większy spośród elegantów i niebanalny: coś nieortodoksyjnego do garnituru - ale nie do lakierków i smokingu na raut z ambasadorem. Bardzo odpowiadają mi klimaty Mosera Endeavoura czy Pioneera, choć oczywiście to nie ta półka cenowa.

Sformułowałem takie oto wymogi bezwzględne:

1. średnica 40 mm to raczej minimum [edytowano po przymiarkach: średnica minimalna 42 mm];

2. koperta z ładnie wyprofilowanymi uchami - nie musi być okrągła;

3. tarcza czarna, granatowa, stalowa, szara, itp.;

4. tarcza pozbawiona indeksów będzie wieeelkim atutem;

5. centralny sekundnik, ale może też być bez sekundnika;

6. wypukłe szkło szafirowe;

7. brak daty będzie atutem.

Są też cechy dyskwalifikujące:

1. ucha zupełnie proste albo przekombinowane (np. "nogi kraba", itp.)

2. tarcza biała, kremowa, itp.

3. mały sekundnik;

4. rzymskie indeksy;

5. jasne tło daty na ciemnej tarczy;

6. płaskie szkło.

Wstępni kandydaci, którzy tak na szybko przychodzą mi do głowy - jeszcze żadnego nie przymierzałem:

1. granatowa Omega De Ville Tresor 40 mm - ta zwykła, bez misiów i niebieskich wskazówek, oczywiście w tej cenie używana;

2. niebieski lub szary Oris Artelier Date 40 mm - chyba nawet fajniejszy od tego Tresora;

3. czarny Oris Artelier S 38 mm – dla mnie genialny, choć niestety mały.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi spełniające powyższe kryteria. Podaną cenę traktuję jako absolutny próg bólu - staram się celować wyraźnie niżej :P

omega-deville-tresor.jpg

oris-artelier-date.jpg

oris-artelier_S.jpg

Edytowane przez Dirty Harry

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dociułasz jeszcze 5k to Omega jest na promce w Jubitomie i możesz mieć nową 😃

792030452_Screenshot2024-06-26at09_47_43.thumb.png.0c2027f9998662e1e988c52cd8f5a9af.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może taki B&M Clifton. Są różne kolory tarczy. Średnica 40 mm, ale jak kiedyś mierzyłem, to wydawał się na ręce dość spory i tak też leżał. Mnie właśnie z tego powodu nie przypasował.

obraz.thumb.png.0d6537aaa51a8e22df1039593054754a.png

obraz.thumb.png.4299258aacd52f6173df297dcf886c43.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkim bardzo legancko dziękuję - i oczywiście będę wdzięczny za kolejne sugestie :)

Po kolei:

6 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Sinn 1739 Ag B? Szafir co prawda tylko minimalnie wypukły ale to mega zegar i wpisuje się fajnie w Twoje wymagania.

B&M Hampton? Kwadrat ale szkło wypukłe z tego co pamiętam.

Taka krzywizna wypukłości jest właśnie idealna! Koperta, tarcza, indeksy - wszystko gra. Wskazówki niezbyt piękne, ale nie odrzucam tego Sinna. Z kolei B&M Hampton nie bardzo - pisząc o kopercie nieokrągłej bardziej myślałem o tonneau, niż prostokącie.

6 godzin temu, logann napisał(-a):

Jak dociułasz jeszcze 5k to Omega jest na promce w Jubitomie i możesz mieć nową

Nie, nawet nie chcę o tym myśleć - już z tą wymyśloną ceną za eleganta, który będzie noszony może raz w miesiącu, czuję się nie teges... Jeśli będzie Tresor, to używany.

5 godzin temu, Petru23 napisał(-a):

Przecież daleko nie trzeba szukać... Aczkolwiek chyba nie ta półka co proponowane tutaj  [...]  Ewentualnie taki Zeitwinkel 42,5mm. Też wypukły szafir.

Ultrablack był pierwszy, którego brałem pod uwagę - tarczę ma obłędną! Trochę za gruby, ale przeżyłbym to, gdyby nie płaskie szkło - bo ono jest płaskie. Wystające, ale płaskie, a nie wypukłe jak soczewka. Za to Zeitwinkel ma tarczę i wskazówki najładniejsze ze wszystkich Waszych propozycji, natomiast ucha, koperta i przejście między nimi nie za bardzo... Ale to i tak małe piwko, no bo cena załatwia sprawę definitywnie :P

5 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Może taki B&M Clifton. Są różne kolory tarczy. Średnica 40 mm, ale jak kiedyś mierzyłem, to wydawał się na ręce dość spory i tak też leżał. Mnie właśnie z tego powodu nie przypasował.

I to jest bardzo, bardzo mocny gracz, który pojawił się na tym boisku!

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Dirty Harry napisał(-a):

Wszystkim bardzo legancko dziękuję - i oczywiście będę wdzięczny za kolejne sugestie :)

Po kolei:

Taka krzywizna wypukłości jest właśnie idealna! Koperta, tarcza, indeksy - wszystko gra. Wskazówki niezbyt piękne, ale nie odrzucam tego Sinna. Z kolei B&M Hampton nie bardzo - pisząc o kopercie nieokrągłej bardziej myślałem o tonneau, niż prostokącie.

Nie, nawet nie chcę o tym myśleć - już z tą wymyśloną ceną za eleganta, który będzie noszony może raz w miesiącu, czuję się nie teges... Jeśli będzie Tresor, to używany.

Ultrablack był pierwszy, którego brałem pod uwagę - tarczę ma obłędną! Trochę za gruby, ale przeżyłbym to, gdyby nie płaskie szkło - bo ono jest płaskie. Wystające, ale płaskie, a nie wypukłe jak soczewka. Za to Zeitwinkel ma tarczę i wskazówki najładniejsze ze wszystkich Waszych propozycji, natomiast ucha, koperta i przejście między nimi nie za bardzo... Ale to i tak małe piwko, no bo cena załatwia sprawę definitywnie :P

I to jest bardzo, bardzo mocny gracz, który pojawił się na tym boisku!

W opisie jest, że wypukłe. Ale rozumiem, że chcesz mieć "bańkę" a nie tyle, że płaskie ale wystające poza obrys lunety.

Jest aerowatch automatyczny za 4k w Warszawie, nie pamiętam nazwy sklepu (na wprost centrum Kopernika). Mierzyłem w zeszłym tygodniu. No ale data...

Screenshot_20240626-181908.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktoś to kojarzy? H. Moser, ale cena znów nie ta...

15c37c42-188f-4429-87e7-63f9f65da6c5.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze taki Tourby:

https://www.tourbywatches.com/watches/premium/starry-heavens/

i taki Biatec:

https://www.biatecwatches.com/shop/biatec-majestic-03-f

Nie wiem jak szkła - czy lekko wypukłe czy zupełnie płaskie.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Grand Seiko SBGY007 - może w Japonii wyrwiesz w okolicach 20 tysięcy.

Dziękuję. Jakoś w ogóle nie brałem GS pod uwagę... Popatrzę po różnych modelach, choć cena bynajmniej nie zachęca...

4 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

W opisie jest, że wypukłe. Ale rozumiem, że chcesz mieć "bańkę" a nie tyle, że płaskie ale wystające poza obrys lunety.

Jest aerowatch automatyczny za 4k w Warszawie, nie pamiętam nazwy sklepu (na wprost centrum Kopernika). Mierzyłem w zeszłym tygodniu. No ale data...

Dokładnie tak: chciałbym szkło wypukłe na kształt soczewkowaty, tj. na środku wyższe, niż na obwodzie.

Ten Aerowatch odpada nie tylko z powodu daty, ale i przez te ucha tak trywialnie połączone z kopertą, bez subtelnego przejścia.

3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Jeszcze jedna propozycja mi przyszła do głowy:

https://www.raymond-weil.com/en/collections/watches-en/mens-en/millesime-small-seconds/

Wypukły szafir jest, rozmiar się zgadza, design niebrzydki.

Tarcze piękne, ale mały sekundnik niestety wyklucza te zegarki z naszego konkursu.

2 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

A ktoś to kojarzy? H. Moser, ale cena znów nie ta...

No jak nie, jak tak?!  :)  To jest właśnie Endeavour, o którym wspominałem na samym początku tematu, a Pioneer ma trochę większą i ładniejszą kopertę oraz tarczę z indeksami. Klasa sama w sobie - dla mnie jedne z ikon zegarkowej urody.

Edytowane przez Dirty Harry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do usunięcia lub zdążę edytować ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płaskie szkło ale ...

=> fantastycznie wyprofilowana tarcza

=> na prawdę duży i piękny big date

=> in-house caliber 3030.

=> w 2007r. zegarek był objawieniem.

Vaughan.jpg

Eterna.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze coś takiego mi się przypomniało. Trochę jako ciekawostka, bo to nie ta półka cenowa, aczkolwiek w środku jest Sellita SW215-1 z naciągiem ręcznym w wersji Elabore. Cena to 600 GBP, ale z tego co pamiętam mają regularnie promocje. Rozmiar 38 mm. Szkło mocno wypukłe. Może komuś się spodoba. Obecnie niedostępne, ale będzie restocking.

https://vapaus.co/

obraz.png.cdf6e1ea821b2bc2bed68c4b6e887f92.png

obraz.thumb.png.3c6f507452faf960e8b0a7936a56fa29.png

obraz.thumb.png.98efbb63c63e3eb17a6a3ee4f2290e8e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Jest jeszcze taki Tourby i taki Biatec [...]

Oba genialne, dziękuję bardzo. I nawet ten mały sekundnik na Gwiezdnym Niebie jest taki fajny, że chyba byłbym w stanie go znieść.

14 godzin temu, Christo napisał(-a):

Napisałeś raczej 40 mm, a 39? [...]

"Sześćdziesiątka" Glashutte bez daty jest świetna, dziękuję bardzo - myślałem o niej już wcześniej.

5 godzin temu, andrzejp1242 napisał(-a):

Dziękuję bardzo - rozmiar trochę mały, ale wizualnie klasa.

3 godziny temu, Dostum napisał(-a):

Płaskie szkło ale ...

=> fantastycznie wyprofilowana tarcza

=> na prawdę duży i piękny big date

=> in-house caliber 3030.

=> w 2007r. zegarek był objawieniem.

Pierwszy model z indeksami kreskowymi robi robotę - Eterny nie brałem wcześniej pod uwagę, teraz na pewno popatrzę dokładniej, dziękuję bardzo.

1 godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Jeszcze coś takiego mi się przypomniało. Trochę jako ciekawostka, bo to nie ta półka cenowa, aczkolwiek w środku jest Sellita SW215-1 z naciągiem ręcznym w wersji Elabore. Cena to 600 GBP, ale z tego co pamiętam mają regularnie promocje. Rozmiar 38 mm. Szkło mocno wypukłe. Może komuś się spodoba. Obecnie niedostępne, ale będzie restocking.

Dziękuję bardzo. Model z białymi indeksami i zwężanymi wskazówkami świetny, tylko te ucha psują całość... A półka cenowa zdecydowanie ta! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Dirty Harry napisał(-a):

A półka cenowa zdecydowanie ta! :)

Skoro więc rozważasz możliwość nie przekraczania budżetu, to czy myślałeś o Max Bill od Junghansa? Teraz robią je również z wypukłym szafirem (opcja) i chyba mało kto robi taki mocno wypukły szafir lepiej niż Junghans. Rozmiar trochę mniejszy niż szukasz (38 mm), ale te zegarki przez cieniutką lunetę wyglądają na ręce na większe.

obraz.png.116d7edc12375163cbafa687e9f8ab12.png

Ładniejszy (dla mnie) model bez indeksów numerycznych ma niestety do ciemnej tarczy dobraną białą tarczę datownika 😡.

obraz.png.c4420a2db9e7ed8edcfcc5cabd7102d6.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Młody Hans niestety ma nieakceptowalną dla mnie formę uch - takie "przyczepione" do koperty bez wyprofilowanego przejścia. To jest OK w historycznych zegarkach, np. lotniczych (Laco), ale w elegancie zupełnie mi nie odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam raz jeszcze wymagania i cos mi się wydaje, że mam taki (prawie) zegarek w pudełku ;) tylko okienko daty... A wersja kremowa/biała też wpada w cechy dyskwalifikujące. W stanach są wersje mechaniczne na bransolecie.

Ucha moim zdaniem bardI fajne, króciutkie 

Mój 

1956529690_IMG_20240609_1955057152.thumb.jpg.8a43caf4bef1b5ac1d3fdd51aa6b4e82.jpg

Dostępne 

811JMIQpYXL._AC_UY900_.thumb.jpg.ab2f3502caeffc8f2e1f48a38d51cb03.jpg

Tarcza ma wzór struktury materiału marynarki czy tam płaszcza Franka ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sinatra - gratuluję! :) Miałem kiedyś Orisa Sinatrę, na bransolecie, w beczułkowatej kopercie tonneau.

Tarcza, wskazówki, indeksy, koperta z cieniutką lunetką i plastry miodu na bransolecie przepiękne, ale data wszystko psuje - nie wiem, co to za koszmarna moda z tymi kontrastowymi datami! A jak już muszą tak robić, to niechby przygotowali drugą odmianę modelu z datą pasującą do kolorystki, a nie walącą po oczach kontrastem. To chyba nie są jakieś straszne nakłady...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

obraz.thumb.png.3c6f507452faf960e8b0a7936a56fa29.png

Przepraszam za dygresję i prywatę w wątku, ale czy mógłbyś @Perpetuum Mobilecoś więcej napisać o tych zegarkach? Masz może zegarek tej firmy? Warto czekać? Jak z jakością? Jak Twoje wrażenia i jaka opinia? Jak się pojawią to kupować w wyjściowej cenie czy czekać na obniżkę?

Mnie akurat bardzo spodobał się model ze złotymi indeksami oraz złotymi i nowoczesnymi wskazówkami w kształcie strzykawek Veli 2050 Slate Grey, ale po moich ostatnich doświadczeniach ze zhypowanym Balticu (po otwarciu pudełka z zamówionym MR01 natychmiast zdecydowałem się go zwrócić) wolę się wcześniej zapytać na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi