Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Dirty Harry

Legancki i niebanalny do max 20 tys. zł

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadł mi też w oko Christopher Ward C9 43 mm. Nigdy na żywo nie widziałem zegarka ChW, ale tu na naszym forum marka cieszy się popularnością i jest lubiana. Co prawda mój garniturowiec w pierwotnym założeniu nie miał mieć jasnej tarczy i rzymskich indeksów, ale w tym ChW mamy wypukły szafir, COSC, 5-dniową rezerwę chodu,  dwunastka (XII) i szóstka (VI) na tarczy nie walą za bardzo po oczach, całość wygląda niemal idealnie spójnie (skróciłbym kreskę 9 do długości takiej, jak 3), a wskazówki mnie po prostu zafascynowały. Jednak czar prysł, kiedy zobaczyłem gigantyczną grubość tego cuda... :(  Przymierzany B&M Clifton też ma 5-dniową rezerwę chodu, a jest chyba o 1/3 albo więcej chudszy!

CW1168s-Christopher-Ward-C5-5-day-Automatic-Chronometer-Steel-1-b-WM.jpg

c9-5day-24-1024x808.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło Panie. Jak lubię ChW, tak ta grubość mnie też zniechęca. Ja od ChW mam takiego garniturowca:

c45fdef53624d0fc7e42b1e4d487ea9a.jpg

c871b4f09ce85d008f5624429b8519dd.jpg

Nie chronometr, a rezerwa chodu skromna, ale za to manual, przeszklony dekiel i tylko 9 mm grubości. Jest też wersja z granatową tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 hours ago, Dirty Harry said:

Wpadł mi też w oko Christopher Ward C9 43 mm. Nigdy na żywo nie widziałem zegarka ChW, ale tu na naszym forum marka cieszy się popularnością i jest lubiana. Co prawda mój garniturowiec w pierwotnym założeniu nie miał mieć jasnej tarczy i rzymskich indeksów, ale w tym ChW mamy wypukły szafir, COSC, 5-dniową rezerwę chodu,  dwunastka (XII) i szóstka (VI) na tarczy nie walą za bardzo po oczach, całość wygląda niemal idealnie spójnie (skróciłbym kreskę 9 do długości takiej, jak 3), a wskazówki mnie po prostu zafascynowały. Jednak czar prysł, kiedy zobaczyłem gigantyczną grubość tego cuda... :(  Przymierzany B&M Clifton też ma 5-dniową rezerwę chodu, a jest chyba o 1/3 albo więcej chudszy!

Wszystko fajnie, tylko kojarzę, że po pierwszej dobie, ten werk nie trzymał już parametrów. Może, jednak że ten problem z SH21, od 2016 roku został już rozwiązany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, @tts :)

Czyli kolejny kamyczek do koszyczka, żeby zrezygnować z tego - skądinąd ładnego - ChW.

Wpadł mi też w oko węgierski, mikrobrandowy Castex: 41 mm, piękne wskazówki, wypukły szafir, bardzo ładna tarcza. Ale on też, podobnie jak rzeczony ChW, cierpi na słoniowaciznę, utrudniającą zastosowania garniturowe. I mam wrażenie, że wykończenie nie jest specjalnie wyrafinowane, za to cena całkiem spora, bo ponad 5600 zł...

1.jpeg

2.jpeg

3.jpeg

4.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest pewien dysonans w założeniach konstrukcyjnych tego zegarka...  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym budżecie to bym spoglądał np na Tudora. Fajny i niezbyt gruby może być też Frederique Constant, albo Rado - tu masz bardzo cienkie koperty i np. ceramikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze nie do konca spelnia wymagania ale ... moim zdaniem warto popatrzec na Muhle Glashutte.

29er Pointer Date moze byc zbyt sportowy ale 29er (42 mm) albo Teutonia II (41 mm) to serie, gdzie mozesz cos znalezc na duzy nadgarstek:

https://www.muehle-glashuette.de/en/collection/29er/

https://www.muehle-glashuette.de/en/collection/teutonia/

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedac ekspertem od doradzania nie na temat podrzuce jeszcze dwa takie wypusty od Muhle - nie sa juz produkowane ale jeszcze dostepne :) Jak ma byc niebanalnie - to niech bedzie :)

Mühle Glashütte Passagier II rose - 42 mm, 100m WR

https://www.juwelier-roller.de/pr/muehle-passagier-ii-rose-herrenuhr-mit-datum-m1-36-26/

Passagier II rose Herrenuhr mit Datum | M1.36.26

Mühle Glashütte Passagier I rose - 38 x 39 mm, 100 m WR

https://www.juwelier-roller.de/pr/muehle-passagier-i-rose-herrenuhr-gmt-mit-datum-m1-36-16/

Passagier I rose Herrenuhr GMT mit Datum | M1.36.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby mu tak sekundnik wywalić i zostawić tylko główne wskazówki, to ten niebieski byłby super :)

Gravityblue_1024x1024.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Zenek Elite 6150? Czy ten jeden mm lub dospawane ucha go dyskwalifikują?

Zdjęcie gingin_watches

IMG_20240728_122750.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.07.2024 o 02:57, Dirty Harry napisał(-a):

Jakby mu tak sekundnik wywalić i zostawić tylko główne wskazówki, to ten niebieski byłby super :)

Gravityblue_1024x1024.jpg

Świetny. Osobiście lubię te szerokie osie na wskazówki. Wygląda to solidniej i bardziej casualowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukasz wszedzie a najciemniej pod latarnia. Tissot wypuscil odswiezonego Chemin des Tourelles, jest wesja 42 mm:

https://www.tissotwatches.com/de-de/t1394071109100.html#

Tissot Chemin des Tourelles: neue Generation eines Klassikers

Ok, data moglaby byc w kolorze tarczy no ale jest jak jest. W cenie ponizej 1.000 EUR to IMO swietna propozycja - wiem, bo mam poprzednia wersje :D

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.07.2024 o 12:28, wojtek91 napisał(-a):

A Zenek Elite 6150? Czy ten jeden mm lub dospawane ucha go dyskwalifikują?

Milimetr może i nie, ale dospawane ucha już tak -  jak dla mnie wyglądają tragicznie.

W dniu 31.07.2024 o 09:28, cordi7 napisał(-a):

Szukasz wszedzie a najciemniej pod latarnia. Tissot wypuscil odswiezonego Chemin des Tourelles, jest wesja 42 mm [...]

Noooo! Kolejny baaardzo mocny zawodnik w wyścigu do mojego nadgarstka!  Data fatalna, a i ucha mogłyby się łączyć z kopertą bez udziwnień - ale reszta miód-malina  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze wszystkich dotychczasowych propozycji Szanownych Kolegów na prowadzeniu mam dwóch zdecydowanych faworytów 42-milimetrowych, z niebieskimi tarczami i niestety białymi datownikami - a raczej faworytkę i faworyta   :)

Granges_vs_Tissot.jpg

Edytowane przez Dirty Harry
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oszczędzanie na datowniku powinno być karane :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać, że biały datownik w Eternie mi nie przeszkadza. Wizualnie równoważy indeksy na 6, 9 i 12. Pamiętajmy, że biały datownik to nie zawsze oszczędność że strony producenta (lub nie tylko), a celowe działanie. Albo tak sobie wmawiam po noszeniu IWC Mark XV i Mark XVIII 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Oszczędzanie na datowniku powinno być karane :(

A dlaczego?

Ja np. nie chcę datownika, bo, z moim wzrokiem, i tak nie widzę jego wskazania ☹️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi