Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
jamniczek

Elegancki, srebrny zegarek (ok 3-5 tys)

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Proszę o podpowiedzi za jakimi markami/ konkretnymi zegarkami można się rozejrzeć w przedziale cenowym około 3-5 tys. Będzie to prezent. Srebrny kolor, srebrna bransoleta, elegancki ewentualnie delikatnie sportowy. Nie znam się zupełnie na zegarkach, mechanizmach itp

Chciałabym żeby cena była mniej-wiece adekwatna do jakości. Już miałam zamówić jakiegoś Albert Riele z Apartu, ale po wygooglowaniu tej marki znalazłam watek tu na forum, ze generalnie zegarki tej marki nie są warte swojej ceny. Pomóżcie. Dziękuję za wszystkie wskazówki. 
Edit: Zegarek oczywiście dla mężczyzny. 

Edytowane przez jamniczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, rozejrzałbym sie w ofercie nowych Frederique Constant Classic, Tissot Gentelman, lub Alpina - zegarki w stylu pilota lub sportowym. Junghans Max Bill - minimalistyczny styl (nie każdy to lubi).

Frederique Constant to młoda marka are z dużym potencjałem. Uważam, ze to dobry starter.

Masz większe pole do wyboru jesli weźmiesz pod uwagę zegarki używane...

Osobiście wybrałbym Tissot Gentelman'a.

Powodzenia w poszukiwaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ogólnie mam podejście, że nie powinno się kogoś na siłę uszczęśliwiać zegarkiem, ponieważ każdy ma inny gust i każdy ma inne preferencje. Może lepiej dać komuś bon do wykorzystania w sklepie z zegarkami? Kupi sobie to co mu się spodoba.

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prezent dla niej czy dla niego?

Czy dana osoba lubi klasyczne zegarki? Jeśli tak, to można pochylić się nad zegarkiem automatycznym. Jeśli nie - wybrałbym dobrego kwarca.

W tej cenie patrzyłbym na coś spośród: Seiko, Orient Star, Certina, Citizen, Tissot, Hamilton, Bulova, Frederique Constant...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, christ0ff napisał(-a):

To prezent dla niej czy dla niego?

Czy dana osoba lubi klasyczne zegarki? Jeśli tak, to można pochylić się nad zegarkiem automatycznym. Jeśli nie - wybrałbym dobrego kwarca.

W tej cenie patrzyłbym na coś spośród: Seiko, Orient Star, Certina, Citizen, Tissot, Hamilton, Bulova, Frederique Constant...

Dla niego. Nosi zazwyczaj jakieś "plastikowe" zegarki, G-shock itp. do ich totalnego zajechania/ uszkodzenia (a dzieje się to dosyć szybko). Chce mu kupić cos eleganckiego w prezencie ślubnym- nawet jeśli ubierze tylko raz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, jamniczek napisał(-a):

Dla niego. Nosi zazwyczaj jakieś "plastikowe" zegarki, G-shock itp. do ich totalnego zajechania/ uszkodzenia (a dzieje się to dosyć szybko). Chce mu kupić cos eleganckiego w prezencie ślubnym- nawet jeśli ubierze tylko raz. 

Zobacz odpowiednie wątki, masz wskazane modele w tym przedziale wraz z linkami. Bierz co uważasz za słuszne dla obdarowanego. Nie polecają tu lipy. 

Od siebie, a że lubię się wyłamywać.

Niedawno lekko się z niego śmiałem, trochę że Myszka Miki ale jest to niesamowity, genialny wręcz projekt zegarka. I polecam przejrzeć cała ich ofertę, są wyjątkowe.

Screenshot_20240828-183031.thumb.png.500c79dbd9b8cb8284a5c1aa50f9e235.png

https://www.apart.pl/zegarki/venezianico?sort=asc

I klasycznie... Polecam co mam. Również przez wyjątkowość i niepowtarzalność wzoru.

IMG_20240824_210215226~2.jpg

IMG_20240825_135619949~2.jpg

Oba są w wersji z jasną tarczą.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srebrny kolor, srebrna bransoleta, bardzo elegancki z delikatną nutką usportowienia nadaną przez bransoletę, marka znana, cena adekwatna i w podanym przedziale - Tissot Chemin des Tourelles z mechanizmem automatycznym Powermatic 80:

zegarek-tissot-chemin-des-tourelles-powermatic-80-t139-807-11-031-00.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli budżet pozwoli, to warto rzucić okiem na ofertę Christopher Ward. Wpisuje się idealnie w wymagania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Dirty Harry napisał(-a):

Srebrny kolor, srebrna bransoleta, bardzo elegancki z delikatną nutką usportowienia nadaną przez bransoletę, marka znana, cena adekwatna i w podanym przedziale - Tissot Chemin des Tourelles z mechanizmem automatycznym Powermatic 80:

zegarek-tissot-chemin-des-tourelles-powermatic-80-t139-807-11-031-00.jpg

Dziękuję! spodobał mi się, właśnie go zamówiłam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jamniczek - cieszę się, że udało mi się pomóc  :)

Tissot to porządna i bardzo rozpoznawalna marka ze 170-letnią historią, znakomita na początek "poważnej" przygody ze szwajcarskimi zegarkami. A ten model Chemin des Tourelles jest naprawdę i elegancki, i ładny, i fajnie skonfigurowany - z niebrzydką bransoletą, pięknymi wskazówkami, wszystkimi indeksami metalowymi, datownikiem pasującym kolorystycznie do tarczy i wypukłym szkłem szafirowym. Sam od kilku dni mam granatową wersję 42 mm na pasku i jestem zachwycony. 

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doprecyzowując odnośnie regatty. Srebrna, elegancka, wyjątkowa 

Screenshot_20240829-221821.thumb.png.63a09701c8e7e15fbe832d77f4cb8cfc.png

Na żywo. Jest piękna.

IMG_20240725_102519055.jpg.bd483fc63b84d283776482d2004e3b15 (1).jpg

5 godzin temu, Dirty Harry napisał(-a):

@jamniczek - cieszę się, że udało mi się pomóc  :)

Tissot to porządna i bardzo rozpoznawalna marka ze 170-letnią historią, znakomita na początek "poważnej" przygody ze szwajcarskimi zegarkami. A ten model Chemin des Tourelles jest naprawdę i elegancki, i ładny, i fajnie skonfigurowany - z niebrzydką bransoletą, pięknymi wskazówkami, wszystkimi indeksami metalowymi, datownikiem pasującym kolorystycznie do tarczy i wypukłym szkłem szafirowym. Sam od kilku dni mam granatową wersję 42 mm na pasku i jestem zachwycony. 

Bardzo fajny zegarek. Niestety dla mnie zbyt wtórny. Wskazówki i tarcza praktycznie  jak w Aerowatch i kilku innych, które nawet miałem na ręce :(

Ale nie mnie ma się podobać i gratki za trafiona propozycję

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry chciałbym się podpiąć do tematu. Jakiś czas już nie używam analogowych zegarków bo wygoda smartwatch + porządna bateria :)

Ale, z racji pracy potrzebuje coś do garnituru. Kasa jaka chciałbym wydać to 5000zl, może więcej. 

Nie chce automatu 

Może być HAQ

Fajnie jak by miał chrono? 

Duża koperta 

Raczej kolor stał srebro, chyba że trafi się ładny czarny kolor. 

Co mi się rzuciło w oczy ale nie wiem czy warto w to wchodzić:

TISSOT T TOUCH 2

TISSOT PRC200

CERTINA DS PODIUM

Może jakiś citizen, a może uda się coś lepszego w tej kasie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... Eleganckie chrono...

Aerowatch_1942_Chrono_Alarm_Quartz_87240

Aerowatch_1942_Chrono_Moonphase_Quartz_5

Ogólnie zobacz Aerowatch. Bardzo klasyczne w szczególności seria 1942 jak wyżej. Jakość adekwatna do ceny. 

I kilka innych

Aerowatch_Les_Grandes_Classiques_Quartz_

Aerowatch_-_41038874__THDIMH550.webp

https://www.zegarki.zgora.pl/oferta/83_19885_Aerowatch_Meskie__kwarcowe_z_paskiem/

Aha, a skoro używasz smartwatch i chcesz zegarek to może... Kronaby? Hybryda 

Pierwszy z brzegu 

Screenshot_20240925-204804.png

17 minut temu, rodzyn889 napisał(-a):

Dzień dobry chciałbym się podpiąć do tematu. Jakiś czas już nie używam analogowych zegarków bo wygoda smartwatch + porządna bateria :)

Ale, z racji pracy potrzebuje coś do garnituru. Kasa jaka chciałbym wydać to 5000zl, może więcej. 

Nie chce automatu 

Może być HAQ

Fajnie jak by miał chrono? 

Duża koperta 

Raczej kolor stał srebro, chyba że trafi się ładny czarny kolor. 

Co mi się rzuciło w oczy ale nie wiem czy warto w to wchodzić:

TISSOT T TOUCH 2

TISSOT PRC200

CERTINA DS PODIUM

Może jakiś citizen, a może uda się coś lepszego w tej kasie? 

.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to ma być zegarek do pracy to popatrz na wątek o „garniturowcach”. 
Ja bym rozważyła tego pokazywanego Tissota bo do pracy najelegantszy płaski, z małą ilością komplikacji na tarczy. 
Jeśli nie automat (przy założeniu że naciąg ręczny też nie) to rozważ budżet bo ja osobiście na kwarcowy nie wydawałabym aż tyle (na taki „spokojny” tylko do pracy jeśli na co dzień preferujesz sportowe zegarki). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jade dzisiaj zobaczyć 2 sztuki:

Certina DS Prince - automatic

Certida DS 8 Moonphase quartz

naprawde ciężko jest wybrać zegarek, nie ważne ile ma się kasy wybór jest bardzo duży

Godzinę temu, Malwes napisał(-a):

Jeśli to ma być zegarek do pracy to popatrz na wątek o „garniturowcach”. 
Ja bym rozważyła tego pokazywanego Tissota bo do pracy najelegantszy płaski, z małą ilością komplikacji na tarczy. 
Jeśli nie automat (przy założeniu że naciąg ręczny też nie) to rozważ budżet bo ja osobiście na kwarcowy nie wydawałabym aż tyle (na taki „spokojny” tylko do pracy jeśli na co dzień preferujesz sportowe zegarki). 

ok czytam :)
Zegarek ma być tylko do garniaka lub wizytowy. Na codzień używam ticwatch

Edytowane przez rodzyn889

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to zakup. Dziękuję za pomoc

Certina Ds Prince na Bransolecie. 

Zrzut ekranu 2024-09-26 120951.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra wstrzymałem oddech. Pojawił się konkurent w postaci Ball 

Glory

Victory

Enterprise 

Czy ktoś ma wiedzę jak sprawdzić czy to tu jest oryginalny? Cena dość mała ale zachęcająca. 

https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-ball-fireman-enterprise-nm2098c-s20j-bk-CID87-IDXZ5I4.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.08.2024 o 16:09, jamniczek napisał(-a):

W tej sytuacji kupiłbym coś stalowego z utwardzaną stalą, która nie jest podatna na zarysowania. Rozejrzyj się wśród mikromarek - np. Heron Watches lub Traska. Oba będą doskonałymi wyborami. Traska ma w zegarku Commuter srebrną bransoletę i srebrną tarczę jako jedna z opcji.  Obie marki spokojnie w budżecie. 

Edytowane przez Walle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie te zegarki, które rozważasz, to kategoria "zegarki sportowe" a nie "garniturowce" 😉 ale jeżeli już coś w tym stylu miałbym zakładać do marynarki, to na pewno nie chronograf i na pewno nie Tissot T-Touch. Jeżeli już coś sportowego, to byłby właśnie Ball Fireman.

Na Olfert.de możesz z kodem zniżkowym an 8% kupić nowy prawie w cenie z OLX:

https://www.olfert-co.de/ball-fireman-enterprise-herrenuhr-nm2098c-s20j-bk

obraz.thumb.png.51d5ffc81c85afb52834e0b862d74014.png

obraz.png.a5be318e0f460f0ea025f6367e9c0a25.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow ale super cena! No to jest o czym myśleć. Jeszcze wpadł mi taki w oko jak TAG HEUER Carrera CALIBRE 5 bez chrono. 

Używka 5-7tys w roczniku 20 i wyżej. Tylko czy tu nie palci się z marketing? Wygląda mega ładnie i też bardzo mi się podoba. Tu są dwa praktycznie takie same wg mnie :) tańszy 5500 bez dowodu zakupu z olx, droższy 6500 po serwisie kupiony w wkruk. 

SmartSelect_20240929_093754_Allegro.jpg

SmartSelect_20240929_093728_OLXpl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, rodzyn889 napisał(-a):

Tylko czy tu nie palci się z marketing?

Każdy zegarek zawiera opłatę za marketing w swojej cenie. Mało tego, te opłaty powodują, że cena tego taga jest x3, może nawet wiecej. 

Marketing, dystrybucja, gwarancja to znaczna część ceny zegarka.

Acha, powyżej 5-6k pln stosunek ceny do jakości raczej staje się kwestią umowną. Od tego progu płacisz za prestiż, firmę, poczucie się "wyjątkowo".

Chcesz najlepszy stosunek ceny do jakości kup kostkę Gshocka ze gw5610u.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi