Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michail85

Omega seamaster 300 diver oryginał czy fake?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio zakupiłem zegarek Omega Seamaster 300 diver poprzez firmę Time Trader, niby wszystko ok - pudełko, karty gwarancyjne, po zalogowaniu na stronie omegi pokazuje mi że taki model istnieje. Ale zastanawia mnie trochę jakość wykonania.. szlify na uszach na jednych są ostre, a na drugich lekko zaokrąglone ( nie wiem czy będzie to widoczne na zdjęciach). Data też jakby nie była dokładnie na samym środku. W bransolecie rozszerzenie dla nurków bardzo ciężko chodzi. Noi ogólnie jakoś tej bransolety myślałem że będzie trochę lepsza. Teraz nie wiem czy to są moje „urojenia” czy nie.. a może poprostu jakość Omegi taka właśnie jest. Proszę o Waszą opinię. Pozdrawiam!!

IMG_5939.png

IMG_5928.jpeg

IMG_5931.jpeg

IMG_5932.jpeg

IMG_5933.jpeg

IMG_5934.jpeg

IMG_5935.jpeg

IMG_5936.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, michail85 napisał(-a):

szlify na uszach na jednych są ostre, a na drugich lekko zaokrąglone ( nie wiem czy będzie to widoczne na zdjęciach). Data też jakby nie była dokładnie na samym środku. W bransolecie rozszerzenie dla nurków bardzo ciężko chodzi. Noi ogólnie jakoś tej bransolety myślałem że będzie trochę lepsza. 

Szlify powinny być prawie identyczne. A tu koperta nie była odnawiana? Nieumiejętna polerka przez pseufo fachowca powoduje "rozmycie" koperty.

Data, centrowanie bezela - nie oczekuj perfekcji. Odchyłki mogą być to są w koncu taśmowo produkowane zegarki.

Bransolety Omegi to nie jest jakiś cud świata. Są troche siermiężne w sm300

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Szlify powinny być prawie identyczne. A tu koperta nie była odnawiana? Nieumiejętna polerka przez pseufo fachowca powoduje "rozmycie" koperty.

Data, centrowanie bezela - nie oczekuj perfekcji. Odchyłki mogą być to są w koncu taśmowo produkowane zegarki.

Bransolety Omegi to nie jest jakiś cud świata. Są troche siermiężne w sm300

Koperta nie powinna być odnawiana, ponieważ jest to nowy zegarek. Ale szlify trochę się od siebie różnią 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest bardzo popularny model - podejdź do jakiegokolwiek salonu sprzedającego Omegę i porównaj, zwłaszcza szlify.

Bezele w Omegach centrują bardzo dobrze, na zdjęciach to zwykle kwestia perspektywy - oglądaj zegarek poziomo odchylony lekko od siebie i wtedy porównaj grot strzałki z indeksem 12.

Raczej ori ale z jakiegoś powodu nie trafił do AD, może właśnie ten nie był idealny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak obejrzalem filmik porównawczy to już nie wiem jak odróżnić.

Chyba tylko po numerach seryjnych ?

porownanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, kaspol napisał(-a):

Jak obejrzalem filmik porównawczy to już nie wiem jak odróżnić.

Chyba tylko po numerach seryjnych ?

porownanie

Bo wg mnie ten film jest słaby w kontekście punktowania różnic - szczególnie mechanizmu, jakość szczegółów (ostrość) na video jest słaba, szybko przeskakuje widok, zamiast skupić się na szczegółach. Być może się mylę, bo nie znam niemieckiego na tyle, żeby dobrze zrozumieć komentarz słowny... 

Wg mnie ta omega z filmiku nie ma mechanizmu z włosem swobodnym, tylko klasyczny balans z włosem regulowanym przesuwką, której nie widać, bo jest schowana pod mostkiem balansu jak na poniższych zdjęciach:

spacer.png

A tak powinno być:

spacer.png

Mechanizm powinien być zatrzymany a koło balansu dokładanie pokazane - czy są ciężarki (do regulacji momentu bezwłasności koła balansu), czy imitacja, czy są przesuwki, czy nie ... 

Porównaj sobie jak "jakościowo" może wyglądać filmik porównujący oryginał z fejkiem:

Moim zdaniem ten filmik się nie umywa do powyższego:

Na zdjęciu porównawczym widać sporo różnic na mechanizmie, mimo że  jeden jest ostrzejszy, drugi rozmyty:

omega 8800 porownanie.png

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

Wg mnie ta omega z filmiku nie ma mechanizmu z włosem swobodnym, tylko klasyczny balans z włosem regulowanym przesuwką, której nie widać, bo jest schowana pod mostkiem balansu jak na poniższych zdjęciach:

spacer.png

A tak powinno być:

spacer.png

Mechanizm powinien być zatrzymany a koło balansu dokładanie pokazane - czy są ciężarki (do regulacji momentu bezwłasności koła balansu), czy imitacja, czy są przesuwki, czy nie ... 

To nie są te same mechanizmy. Tutaj jest zdjęcie mechanizmu SMP300m ze strony Omegi, jest jak na pierwszym zdjęciu (chociaż sam mechanizm nie wygląda najlepiej, ale chodzi o układ elementów itp.)

IMG_5599.jpeg

Dobre porównanie ori vs fake ma 

Watchfinder.

Tak czy siak zegarek po zdjęciach z pierwszego posta wygląda ok.

Edytowane przez myszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, myszy napisał(-a):

To nie są te same mechanizmy. Tutaj jest zdjęcie mechanizmu SMP300m ze strony Omegi, jest jak na pierwszym zdjęciu.

Dobre porównanie ori vs fake ma 

Watchfinder.

Tak czy siak zegarek po zdjęciach z pierwszego posta wygląda ok.

IMG_5599.jpeg

Zgadza się że to inny mechanizm, ale ładnie widać ciężarki na wieńcu koła balansu, których nie widać na renderze, który wkleiłeś. 8800 ma oczywiście ciężarki i tzw. "balans z włosem swobodnym"

Na calibercorner też wyraźnie widać wspomniane ciężarki, ale tego zdjęcia nie mogłem wkleić, z podglądem:

https://calibercorner.com/wp-content/uploads/2022/08/omega-caliber-8800-deep-brown-planet-ocean-949x949.jpg

Ponadto na watchfinder mechanizm różni się detalami od mechanizmu pokazanego przez Pana Niemca. Spodziewam się, że to różne wersje klonów albo od różnych producentów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie - zdjęcia mało ostre, ale zespół balansu wygląda obiecująco - warto się przyjrzeć z bliska, najlepiej zatrzymać. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.10.2024 o 08:25, kaspol napisał(-a):

Ori czy fake ?

IMG_4761.png

IMG_4762.png

Mechanizm jest oryginalny. Ten z tematu również jest oryginalny. Chińczycy jeszcze nie stworzyli mechanizmu co axial 1:1 (śledzę temat na bieżąco). W 99% są to a2824 z nałożonym zdobieniem przypominającym oryginalny mechanizm. Najciezej moim zdaniem jest rozróżnić podrobiony 8900, ale też łatwo jak się wie na co patrzeć :). 8800 jest podrabiany bardzo słabo. Ten z tematu to nowy wypust 8800 z 5 lub 6 generacji z kulkami stalowymi (stosują od 07.2023) przy rotorze zamiast ceramicznych (stosowanych w poprzednich wersjach). 

Edytowane przez Filipeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kulki rotoru? Wcześniej były ceramiczne ? Jak to odróżnić ? W jakieś recenzji było że jest glosny. Skąd masz tę wiedzę ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno był zbyt głośny, ale miałem już tą nową wersję i też była głośna :D. Od archera z omega forums (to zegarmistrz omegi). Zastosowane kulki są magnetyczne stosowane w większości zegarków automatycznych. Jestem nieco nienormalny i sprawdzam takie rzeczy :). 

Łatwo po tym sprawdzić, że zegarek to nie leżak, a powiedzmy świeży z fabryki :).

ps - mechanizm z Twojego zdjęcia jest ok, ale nie widzę co ma przy rotorze. Pisałem o zegarku autora postu.

Edytowane przez Filipeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie pokazać w swoich datę "20". U mnie wyglada jakby zero było lekko przechylone względem dwójki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi