Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gambit17

Oris BCPD Bronze vs. Montblanc 1858

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, udało mi się odłożyć kawałek grosza na nowy nabytek z kopertą z brązu lub dodatkiem :) Zegarek będzie używany jako casual na co dzień do koszuli czy swetra i u mnie te 40mm średnicy sprawdzi się najlepiej. Chciałem też , aby zegar miał ten klimat vintage. 

Wybrałem dwa modele  Oris BCPD Bronze 80th Anniversary i Montblanc 1858. Który zegar Waszym zdaniem wypada lepiej w założonym budżecie max 9 tys. zł. ? Czy są jakieś różnice w jakości wykonania ?Wymienione modele to chyba podobna "klasa" zegarka😎 Wszystkie sugestie i uwagi mile widziane. 

spacer.png

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie  Oris- wygląda ciekawiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W MB brak sekundy i daty. Może to przeszkadzać. 

A Oris jest zielony. 

Wybrałbym MB.

Edytowane przez Dorian06

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mowa o tych dwóch, to ja wybrałbym Orisa. Chyba trochę ciekawszy design. Natomiast jak już masz na wydanie taką kwotę, to podsunąłbym Ci do przemyślenia jeszcze coś takiego:

Longines Legend Diver 42 mm w brązie.

obraz.png.4faac16a806e799d941998bb8fa7120b.png

Trochę większa (42 mm i długie ucha) bestia i droższa (ale rabat 20% od ceny z metki to się przy takim zakupie powinno udać wynegocjować bez problemu). Natomiast zegarek jest piękny i dzięki ciemnozielonej, gradientowej tarczy na żywo robi bardzo duże wrażenie . Jeżeli możesz go gdzieś zobaczyć i przymierzyć, to warto. Mnie się bardzo spodobał i w moim osobistym rankingu brąziaków, stawiałbym go zdecydowanie ponad tymi dwoma. WR300 i mechanizm też przemawiają na korzyść Longinesa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Montblanc to świetny model i piękne wykonanie - zdecydowanie polecam zawodnika.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój głos także na MB. Sam ten model rozważałem, ale na świecie zdecydowanie za dużo jest fajnych zegarków😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie też głos na Orisa. Bardzo fajna, wygodna koperta. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całościowo jako projekt o wiele bardziej przemawia do mnie Oris, ta koperta jest po prostu świetna - mierzyłem wersje stalową. Czy brąz na co dzień to najlepszy wybór - nie wiem (ale to moje zdanie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brązu nie ma się co bać. Noszę często i nic się nie dzieje. Nie brudzi, jeżeli o to chodzi. W upalny dzień może czasem zostawić lekki ślad na nadgarstku, w okolicy koronki, ale nic co by brudziło ubranie albo zostawało na dłoniach itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym kupował pióro albo perfumy to oczywiście MB.

Jeśli sikor to jednak Oris BC (ta linia zawsze mi się podobała).

Ponadto "pointer date" to jednak wizualnie smaczna komplikacja daty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch Montblanc. Oris jest zbyt delikatny, a MB to kawał solidnego zegarka. Widziałem oba na żywo, dlatego zabrałem głos. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.10.2024 o 20:23, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Jeżeli mowa o tych dwóch, to ja wybrałbym Orisa. Chyba trochę ciekawszy design. Natomiast jak już masz na wydanie taką kwotę, to podsunąłbym Ci do przemyślenia jeszcze coś takiego:

Longines Legend Diver 42 mm w brązie.

obraz.png.4faac16a806e799d941998bb8fa7120b.png

Trochę większa (42 mm i długie ucha) bestia i droższa (ale rabat 20% od ceny z metki to się przy takim zakupie powinno udać wynegocjować bez problemu). Natomiast zegarek jest piękny i dzięki ciemnozielonej, gradientowej tarczy na żywo robi bardzo duże wrażenie . Jeżeli możesz go gdzieś zobaczyć i przymierzyć, to warto. Mnie się bardzo spodobał i w moim osobistym rankingu brąziaków, stawiałbym go zdecydowanie ponad tymi dwoma. WR300 i mechanizm też przemawiają na korzyść Longinesa.

Legend Diver jest świetny , ale niestety to olbrzym . Te ucha też tak jak napisałeś są mega długie . Jak będę miał możliwość to przymierzę , nawet z czystej ciekawości :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, gambit17 napisał(-a):

Legend Diver jest świetny , ale niestety to olbrzym . Te ucha też tak jak napisałeś są mega długie . Jak będę miał możliwość to przymierzę , nawet z czystej ciekawości :) 

To nie taki znowu olbrzym. Mały nie jest i ucha mu trochę sterczą, ale zaskakująco dobrze leży. Przymierzałem kiedyś i bardzo mi podszedł. Nie rozmiar, i nie to jak leżał na ręce, tylko cena mnie odstraszyła 😉 

A nadgarstek mam taki przeciętny i najbardziej lubię zegarki w rozmiarze 38 mm - 40 mm. Na Twoim miejscu dałbym mu szansę. Jak zobaczysz na żywo tę tarczę w połączeniu z kopertą z brązu, to wiele mu wybaczysz.

Zresztą, jeżeli tylko zaglądałeś na Forum do wątku z zegarkami z brązu, to już pewnie wiesz, że brąziak ma być duży 😉 

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/146749-brąz-i-miedź/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam na Montblanc 😉 Wyłącznie ze względu na aspekty wizualne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi