Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
DawidM86

Klub Miłośników Zegarków EBEL

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, mr.chilihead napisał(-a):

Wybaczcie ten przydługi wywód, ale uwielbiam takie historie.

Świetne przypomnienie, dzięki! Jeśli dobrze pamiętam, w momencie eksplozji "Daytony" Sonny z niedowierzaniem zdejmuje okulary, a Rico mówi "bum!" :)

Ebel mocno wyeksponowany jest też w "Podejrzanym" (stosowna informacja pojawia się nawet w napisach końcowych):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tutaj ciekawe zakulisowe informajce z czasow kampani reklamowej z Maddona oraz Harison Ford. 

Akurat moj Ebel Sport Classic XL pochodzi z jego kampanii reklamowej. 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.03.2025 o 14:54, lort napisał(-a):

takie ciekawostki warto zawsze zamieszczać! dzięki

pożegnanie z Big Date

El Primero nadal czeka na fana Ebla.

jeżeli ktoś z miłośników marki ma propozycję cenową, to pisać śmiało. Warto zarówno marka, model jak i mechanizm można podpisać słowem - kultowe!

20250324_144721.jpg

;)

IMG_20250326_144807_709.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, dzięki za wrzutkę, trzeba wrócić po latach;)

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bardzo fajny, krotki ale bardzo treściwy filmik, a ja na swoje wciąż czekam, z tej niecierpliwości, nie wiem czy nie zamówię nowej wersji 1911 “globe”. Niby 42mm, ale w kopercie tej marki to będzie nosić się na mniejszy zegarek. 

Tutaj bardzo fajna recenzja i zdjecia:

https://www.fratellowatches.com/hands-on-with-the-flashy-two-tone-ebel-1911-globe/

Można kupić po rabacie za 2500 funtów na rynku brytyjskim.  

IMG_7744.jpeg

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8675578.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygoda nie do przecenienia, ale z reguły tak mają vintage

20250403_083047.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostał w końcu prawdziwy pasek, więc będzie można nosić :)

hbg5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

798fth.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

645thy.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem, sprzedałem i po kilku latach kupiłem ten sam model:
20250215_120206.jpg

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ciemny do pary

098098.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu do mnie wróciły z autoryzowanego serwisu. Od razu raźniej. ;) 

IMG_7932.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2345.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.04.2025 o 20:17, oszolom napisał(-a):

8675578.jpg

nadeszła ta chwila i padła bateryjka. sam się nie podejmuję grzebania od góry, za bardzo mi zależy na tym zegarku. macie kogoś poleconego w W-wie/okolicach, kto nie zmasakruje zegarka i mojego portfela? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minutes ago, oszolom said:

nadeszła ta chwila i padła bateryjka. sam się nie podejmuję grzebania od góry, za bardzo mi zależy na tym zegarku. macie kogoś poleconego w W-wie/okolicach, kto nie zmasakruje zegarka i mojego portfela? :P

Jesli to tylko bateria to nie bedzie to duży koszt. Jesli cos wiecej niz bateria, a ten mechanizm od CEC warto mimo wszystko serwisować co 5-10 lat, to wtedy koszt będzie większy i najlepiej zrobić u źrodła, czyli w autoryzowanym serwisie, ponieważ Ebel i tak nie wysyła  żadnych części do niezależnych zegarmistrzów. Ja polecam i trzymam kciuki. 

Tutaj short z mojej strony. 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minut temu, DawidM86 napisał(-a):

Jesli to tylko bateria to nie bedzie to duży koszt. Jesli cos wiecej niz bateria, a ten mechanizm od CEC warto mimo wszystko serwisować co 5-10 lat, to wtedy koszt będzie większy i najlepiej zrobić u źrodła, czyli w autoryzowanym serwisie, ponieważ Ebel i tak nie wysyła  żadnych części do niezależnych zegarmistrzów. Ja polecam! 

Tutaj short z mojej strony. 

wysyłać do Szwajcarii go nie będę. otworzyć powinien go każdy porządny zegarmistrz - tu nawet nie trzeba wypychać powietrzem, z tego co patrzę. dzielony wałek i śrubki. dlatego szukam porządnego zegarmistrza w W-wie, który nic nie porysuje, bo kombinować i porysować umiem sam, a tego rysować nie chcę, nie chcę też, żeby go porysował zegarmistrz ;). nie spodziewam się, żeby tam coś padło. i tak długo chodził bez wymiany baterii.

Edytowane przez oszolom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wysyłać do Szwajcarii go nie będę. otworzyć powinien go każdy porządny zegarmistrz - tu nawet nie trzeba wypychać powietrzem, z tego co patrzę. dzielony wałek i śrubki. dlatego szukam porządnego zegarmistrza w W-wie, który nic nie porysuje, bo kombinować i porysować umiem sam, a tego rysować nie chcę, nie chcę też, żeby go porysował zegarmistrz ;). nie spodziewam się, żeby tam coś padło. i tak długo chodził bez wymiany baterii.

Artur Wójcicki w Panoramie, albo wrzeciono czasu tamże. Fuszerki nie będzie. Z tym, że to nie będzie kosztować piinsiąt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, rafi napisał(-a):

Artur Wójcicki w Panoramie, albo wrzeciono czasu tamże. Fuszerki nie będzie. Z tym, że to nie będzie kosztować piinsiąt.

Dzięki. To dla mnie jasne, że nie będzie pińćdzisiąt. Nie mam doświadczenia z usługą pt. zmiana baterii, bo jak się normalnie otwiera, to zmieniam sam. A że tu się otwiera "nienormalnie", to chciałem podpytać, kto dobrze zrobi. Bo oddać to jakiemuś rzeźnikowi, który weźmie pieniądze i skatuje śruby albo porysuje tarczę, bym nie chciał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szczególnie że jedna nowa śruba do Twojego modelu to koszt od 60 do 80 euro, choć w tej cenie można też dostać czasem komplet używanych. 

Trzymam kciuki i daj znać jak już będzie po wszystkim. 

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nowy pasek wpasowuje się idealnie. :) 

Gdyby ktoś szukał pasków do tej marki, to śmiało mogę polecić ten sklep. Cena, połowa ceny jaką zapłacisz u producenta, a jakość bardzo zbliżona. 

IMG_8342.jpeg

Edytowane przez DawidM86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na paskach też wyglądają świetnie.

u mnie nadal El primero czeka na chętnego

20250527_080134.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi