Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
dominikhandke

Casio Duro (mdv) czy Casio EFV-100d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej,

Nie mogę się zdecydowac. Casio Duro (mdv) czy EFV-100D bedzie lepszy jakościowo ? Czy dołożyć do jakiegoś Citizena i Orienta ? Tylko kwarc :)

Ktory bardziej polecacie ?

Nadgarstek 17cm

Dzięki za pomoc :)

Edytowane przez dominikhandke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dwa różne zegarki, dobre jakościowo. 

Skoro chcesz "dokładać", to zamiast do czegoś "dokładać" to kup oba, skoro oba Ci się podobają 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co do Duro to polecam przymierzyć. Duro ma 44 mm i nawet jako kwarc jest dość duży. Oczywiście jest dość płaski i ładnie się układa na ręce, ale rozmiar komperty plus lug to lug u mnie powodowały dyskomfort.  Do całej reszty trudno się przyczepić, jak na zegarek za jakieś 300 zł jest wykonany naprawdę przyzwoicie.

Edytowane przez marcinboro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary Duro jest duży, a nowy, mniejszy (mdv)... mnie nie przekonuje jako diver z WR50.

Tak więc dla mnie albo po taniości EFV-100D, albo dowolny, podobający się Citek z Eco-drive.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Stary Duro jest duży, a nowy, mniejszy (mdv)... mnie nie przekonuje jako diver z WR50.

Tak więc dla mnie albo po taniości EFV-100D, albo dowolny, podobający się Citek z Eco-drive.

Tak, zgadza się, nie zwróciłem uwagi na dopisek o MDV, moje uwagi dotyczą klasycznego, dużego Duro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

No jest duży, ale Citizen promaster eco też jest duży z tego co widzę. Chyba że masz na myśli kazdy Citek z eco drive. Ogólnie widzę że Citizen też lubią być duże 😅.  Ten mniejszy duro widziałem i wygląda jak dla dziecka 🥴.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, dominikhandke napisał(-a):

No jest duży, ale Citizen promaster eco też jest duży z tego co widzę.

Promaster jest duży, ale ma zrobione specjalne podcięcia w kopercie od dołu, żeby ucha były krótsze żeby L2L był mały, więc nosi się bardzo wygodnie i tego rozmiaru się w ogóle nie czuje.

Chyba że masz na myśli kazdy Citek z eco drive.

Tak właśnie. Dowolny eco-drive, który Ci się spodoba. Najlepiej troszkę droższy ale za to z szafirowym szkłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze jest ładny, ale faktycznie duży. Gdyby był taki 42 lub 40 to byłoby idealnie.

Za duży na mój nadgarstek? Jak uważacie ?

Dzięki za porady i pomoc.

20250118_075110.jpg

20250118_075132.jpg

20250118_075215.jpg

20250118_075217.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duży jak to diver i tak ma być. Jak się spodobał, to brać. Chociaż ja bym poszukał jakiegoś homara u pana chińczyka w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, dominikhandke napisał(-a):

Kurcze jest ładny, ale faktycznie duży. Gdyby był taki 42 lub 40 to byłoby idealnie.

20250118_075110.jpg

20250118_075132.jpg

20250118_075215.jpg

20250118_075217.jpg

Pewnie odrobinę mniejszy pasowałby bardziej ale zwykle nie można mieć wszystkiego :)

Istotne czy Tobie się podoba bo przecież nikomu innemu nie musi. To raczej budżetowy zegarek więc zakup nie powinien Cię zrujnować, a zegar w pewnym sensie "kultowy" (chociaż bez rybki).

Jeśli Ci się podoba to po prostu kup!

Mam Festinę która 99% czasu spędza w pudełku ale podobała mi się.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
41 minut temu, dominikhandke napisał(-a):

20250118_075110.jpg

20250118_075132.jpg

20250118_075215.jpg

20250118_075217.jpg

Czarne furto robi robotę, i zegarek nie uderza tak w oczy. Ale jak dla mnie za duży, nie lubię dużych zegarków.

Tobie proponowanym coś bliżej 40mm.

Tak 40,5mm prezentuje się na moich 19cm, 5,5-6cm szerokości.

IMG_20250118_095527402_HDR.thumb.jpg.6b7992700b2e3d74273957974d9e5ef5.jpgIMG_20250118_095550977.thumb.jpg.b56cd50ccbdbff8a84c1a3eae0dc75ad.jpg

Zobacz Ratio

https://www.ratiowatches.com/?awcp=21485289297&awgp=&awkw=&awct=&awpl=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAv628BhC2ARIsAIJIiK_G19Tpo0BK0tqlVJ_7PHU1YyrIhNpN9G8xYdhgevbmdJbJrfcElSsaAnzPEALw_wcB

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za marka Ratio ? Nie znałem jej. Bardzo ładne, tylko automat a ja wolę kwarc 🥴

Ciężko znalezc coś w stylu Duro ale w rozmiarze 40-42 😔 i jeszcze kwarc. Miałem Orient Kamasu i już nie chce automatycznych zegarków. Wolę jak chodzą dokładnie i nie muszę serwisować i sprawdzać czy się opóźnia czy przyspiesza. Poprosu zakładam kiedy chce i w drogę 😁. Duro pood względem wizualnym idealny tylko trochę duży 🥴

30 minut temu, Rafsr71 napisał(-a):

Pewnie odrobinę mniejszy pasowałby bardziej ale zwykle nie można mieć wszystkiego :)

Istotne czy Tobie się podoba bo przecież nikomu innemu nie musi. To raczej budżetowy zegarek więc zakup nie powinien Cię zrujnować, a zegar w pewnym sensie "kultowy" (chociaż bez rybki).

Jeśli Ci się podoba to po prostu kup!

Mam Festinę która 99% czasu spędza w pudełku ale podobała mi się.. :)

Podoba mi się bardzo 😃 ale strasznie nie lubię coś kupować i nie używać. Byłoby mi żal gdybym go nie nosił, a leżałby w pudełku 😭

Też racja, ważne że mi się podoba 😅 czasem może lekki dyskomfort jak opadnie niżej i haczy o dłoń, ale może to kwestia przyzwyczajenia 😅

Dla porównania EFV-100. Tez ładny, ale duro ładniejszy 😁

Ten EFV-100 trochę w dotyku wydaje się tani i bez charakteru,  zwłaszcza bransoleta bardzo kiepska i tania 🫣

20250118_075417.jpg

20250118_075403.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250118_075110.jpg

20250118_075132.jpg

20250118_075215.jpg

20250118_075217.jpg

To kwestia indywidualna. Na oko jest na styk, ale nie ma co słuchać innych, tylko samemu spróbować. Zegarek może  być duży, ale może się dobrze mimo wszystko nosić.

Poza tym jeden będzie mieć rękę niedużą, ale płaską, a inny z kolei ma bardziej okrągły nadgarstek.

U mnie Duro układało się podobnie, ale nie czułem się z nim dobrze, wolę mniejsze zegarki.

Ale jak mówię, to kwestia indywidualna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
38 minut temu, dominikhandke napisał(-a):

Co to za marka Ratio ? Nie znałem jej. Bardzo ładne, tylko automat a ja wolę kwarc 🥴

Ciężko znalezc coś w stylu Duro ale w rozmiarze 40-42 😔 i jeszcze kwarc. Miałem Orient Kamasu i już nie chce automatycznych zegarków. Wolę jak chodzą dokładnie i nie muszę serwisować i sprawdzać czy się opóźnia czy przyspiesza. Poprosu zakładam kiedy chce i w drogę 😁. Duro pood względem wizualnym idealny tylko trochę duży 🥴

Podoba mi się bardzo 😃 ale strasznie nie lubię coś kupować i nie używać. Byłoby mi żal gdybym go nie nosił, a leżałby w pudełku 😭

Też racja, ważne że mi się podoba 😅 czasem może lekki dyskomfort jak opadnie niżej i haczy o dłoń, ale może to kwestia przyzwyczajenia 😅

Ten EFV-100 trochę w dotyku wydaje się tani i bez charakteru,  zwłaszcza bransoleta bardzo kiepska i tania 🫣

20250118_075417.jpg

20250118_075403.jpg

Ten wygląda zdecydowanie lepiej, śmiem twierdzić że bardziej nawet pasuje. Zdecydowanie tego bym brał. Aż się sam zacząłem nad nim zastanawiać ;)

Ratio ma kwarcy tyle samo co automatów.

W cenie 400-500zl dostaniesz szwajcarskie zegarki z szafirowym szkłem (no dobra, Swiss made).

Swiza - szukaj na allegro, również w damskich (źle przypisują kategorie, kilka fajnych męskich się tam znajduje).

Le temps - również allegro, styl jak Atlantic 

Candino - styl festina

Continental 

Roamer - tu lipy nie ma. Porządną marka

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, dominikhandke napisał(-a):

20250118_075417.jpg

20250118_075403.jpg

Gdybym miał wybierać to oczywiście duro :)

A wracając do tematu, jeśli masz kupić i się wnerwiać że nie nosisz (a nie chcesz kupować dla samego posiadania), to chyba nie. Tyle że są to "rady" w stylu: Rób jak uważasz 🤔

57 minut temu, dominikhandke napisał(-a):

20250118_075417.jpg

20250118_075403.jpg

Ratio mam taki jak na zdjęciu, akurat stylistyka ich diverów średnio mi się podoba.

https://www.ratiowatches.com/collections/all/products/ratio-quest-mens-field-watch-sapphire-canvas-strap-khaki-green-dial-quartz-rtq029-100m-lewis-and-clark-edition

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.01.2025 o 10:09, dominikhandke napisał(-a):

Hej,

Nie mogę się zdecydowac. Casio Duro (mdv) czy EFV-100D bedzie lepszy jakościowo ? Czy dołożyć do jakiegoś Citizena i Orienta ? Tylko kwarc :)

Ktory bardziej polecacie ?

Nadgarstek 17cm

Dzięki za pomoc :)

Moim zdaniem Casio "Duro" MDV jest najlepsze. Raz że ma swój własny design niczego nie udaje. Kultowy, popularny model Casio produkowany od wielu lat. Po drugie cena i jakość wykonania. Sam taki sobie kiedyś kupiłem. I jestem z tego zegarka bardzo zadowolony. Bateria no cóż trzeba będzie wymienić to się wymieni. Jest duży no ale to męski zegarek i taki ma być. Jest kilka opcji kolorystycznych.

Udanych zakupów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.01.2025 o 13:23, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Jak miałbys wybierac to ktory ? :) z ciekoawosci pytam :) Jakosciowo to chyba ta sama półka co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi