Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Wolf

Duckworth Prestex

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że nie znalazłem dedykowanego wątku, postanowiłem go stworzyć dla w/w marki, której to zegarki będę miał wkrótce przyjemność nosić.

Duckworth Prestex to brytyjski microbrand, który powstał w 2020 i niejako wskrzesił wygaszoną w latach 60tych rodzinną markę Prestex/Prestons po 100 latach działalności. Co ciekawe, nowopowstałą/wskrzeszoną firmą kieruje wnuk oryginalnego założyciela i w wielu modelach można odnaleźć nawiązania do zegarków wyprodukowanych kilka dekad wcześniej (głównie seria Centenary, która to została przemianowana na Parker, czy też mój personalny faworyt - seria Bolton/California).

Poki co wrzucam zdjecie poglądowe, ale jak tylko dojadą zegarki, podzielę się opinią i własnymi fotografiami. W rozmowie z Nielem dowiedziałem się, że kilkanaście zegarków trafiło do swoich domów w Polsce, więc może ktoś tu na forum będzie chciał się pochwalić 1c390953ec85005eba0f29de9caef4e2.jpg

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę czuję się wywołany do tablicy, bo jak pokazuje wyszukiwarka, to ja pierwszy na Forum wspomniałem o tej firmie - już w 2021 roku.

Tu:

Kilka razy mierzyłem, dwa razy w dziale "Przymierzałem dzisiaj/ostatnio" zamieszczałem zdjęcia z przymiarek, kilka razy się zastanawiałem nad zakupem, ale ostatecznie się nie zdecydowałem - mimo dobrego stosunku jakości do ceny. Tym niemniej przyglądam się firmie z życzliwością. 

Zdjęcia poniżej - z moich przymiarek.

587889174_DSC_1523(2).thumb.jpg.d4b19ec4e288b59799e9abab3df3d290.jpg

908990709_DSC_1529(2).thumb.jpg.59ab9eb43ba7aac5aa1c0761ad6c7cc2.jpg

DSC_8881.thumb.jpg.c9bd2152f32fb672e85571508c78d345.jpg

DSC_8885.thumb.jpg.9992a4f0df3fd5bae5242a9cc0d0a61f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, że ktoś się tak szybko znalazł! Ciekawe, że wyszukiwarka nie "wypluła" mi Twoich wcześniejszych postów.

Jestem bardzo ciekaw jak ta koperta leży na żywo na ręce, bo o kostkę się absolutnie nie martwię. Mogę zapytać, co finalnie odwiodło Cię od zakupu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oceniając na podstawie krótkich przymiarek podczas targów zegarkowych, gdzie mierzyłem jeszcze kilkanaście innych, leżały bardzo dobrze. Szczególnie te modele na zamszowych paskach.

Co spowodowało, że nie kupiłem? Gdy pierwszy raz je oglądałem, rozglądałem się przede wszystkim za garniturowcem i po przemyśleniu sprawy uznałem, że ten Bolton Verimatic z drugiego zdjęcia jest jednak niewystarczająco garniturowy jak na moje potrzeby. Poza tym, zawsze moim założeniem było, by mieć zestaw nie więcej niż 3-4 zegarków, na dodatek dobranych według jakiegoś określonego klucza. Gdybym planował zbudować kolekcję 8-10 brytyjskich zegarków, Duckworth Prestex na pewno by w niej był, ale w trzyzegarkowym zestawie brytyjskim, który do niedawna miałem, już się nie mieścił. A teraz, w nowo wykluwającym się pomyśle na zestaw, jest maksymalnie tylko jedno miejsce na brytyjski zegarek, więc tym bardziej się nie mieści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za informacje. W tak zaweżonej kolekcji faktycznie trzeba ważyć każdy wybór. U mnie na (nie)szczęście lejce są popuszczone, więc się wszystko zmieści w kuferku

Btw, będzie szansa znowu je pooglądać na targach, tym razem na naszym własnym podwórku - z tego, co słyszałem wystawiają się na Aurochronos w Maju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na liście firm uczestniczących w Aurochronos na razie nie ma Duckworth Prestex, ale lista nie jest zamknięta, a mi też się gdzieś obiło o uszy, że będzie.

Mam nadzieję, że będę na Aurochronos, choć zapewne wcześniej wrzucę do tego tematu zdjęcia z jakichś przymiarek na British Watchmakers' Day na początku marca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na liście może jeszcze nie ma, ale pisałem z właścicielem i potwierdzał, że pojawi się nad Wisłą w maju ;)

Ja w tym tygodniu powinienem jakieś fotki już wrzucić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegary dotarły, więc w przyszłości napiszę kilka słów - póki co fotka Boltona. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne!c53139569af4554476a82a341a542231.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Wolf napisał(-a):

Zegary dotarły, więc w przyszłości napiszę kilka słów - póki co fotka Boltona. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne!

Ciekawy byłem, który model wybrałeś. Niech się dobrze nosi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę siadł mi ten zegarek. Jeszcze poeksperymentuję z paskamibfe770602876e6e144b8d1fc4199c9f6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.01.2025 o 12:01, Wolf napisał(-a):

Btw, będzie szansa znowu je pooglądać na targach, tym razem na naszym własnym podwórku - z tego, co słyszałem wystawiają się na Aurochronos w Maju.

W dniu 26.01.2025 o 23:42, Wolf napisał(-a):

Na liście może jeszcze nie ma, ale pisałem z właścicielem i potwierdzał, że pojawi się nad Wisłą w maju ;)

I już jest na liście:

https://aurochronos.pl/aurochronos-2025/wystawcy/

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekstra, to w sumie już drugi dostawca, po Sunrexie, którego namówiłem na przyjazd. Jeszcze trochę i przyjdę chyba po jakąś prowizję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najniesza fotka kosteczki 3a69abc0749570bd1c21d727b1ec5080.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozamieniałem paski i chyba wyszło mu to na dobre ;)75461e35be046a1f2a6e72726bd9f832.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3ddd77826d98e3cfda32a2193826310f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wkrótce do zobaczenia na żywo na Aurochronos ;) 9faaf655a5c9853103749057cde52fe7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że dużym wygranym Aurochronos była też marka Duckworth - przynajmniej z tego, co widzę, to na fb i ig było mnóstwo pozytywnego odzewu.

Ja, jako fan pomarańczowego, nie mogłem przejśc obojętnie obok tego modelu

IG: prz.wil1d88a3b7f7d8b81eb579fdb0cf8f5c36.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, świetny właściciel z dlugą zegarkową hostorią i bardzo fajne zegarki.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Wolf napisał(-a):

Myślę, że dużym wygranym Aurochronos była też marka Duckworth - przynajmniej z tego, co widzę, to na fb i ig było mnóstwo pozytywnego odzewu.

Ja, jako fan pomarańczowego, nie mogłem przejśc obojętnie obok tego modelu

IG: prz.wil1d88a3b7f7d8b81eb579fdb0cf8f5c36.jpg

fajny projekt, taki z tych, co robią wrażenie. szkoda, że ma za dużo wskazówek.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tam ta dodatkowa nie przeszkadza, a combo na lato jest wręcz idealne.

W każdym razie, ja znów klasycznie 500a1e246f0650583cbb4cb0bc3cd649.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowym paskiem mu do twarzy1a91c0798c7d0ff8881f802f32958d94.jpg

IG: prz.wil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka nowość zawitała w mych skromnych progach

Parker Cream Diald83d2c9070ac03458a6182851c25c420.jpg60aff22857b64108b905326bdbb0a7c6.jpg6e5ee77c77592abbc928444ee7fd7bcf.jpg

IG: prz.wil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi