domurst 2 #8801 Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Fiat Stilo 1.9 JTD 115KM Przymierzam się jednak do czegoś większego. Myślę o AR 156 lub Mazda 6. Sabuniek - napiszesz co nieco o swoich doświadczeniach z autem? Edytowane 27 Września 2013 przez domurst 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nash13 16 #8802 Napisano 27 Września 2013 U mnie pałkarska Beemkai JaguśKryzysu nie widac:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Drake 90 #8803 Napisano 28 Września 2013 Fiat Stilo 1.9 JTD 115KM Przymierzam się jednak do czegoś większego. Myślę o AR 156 lub Mazda 6. Sabuniek - napiszesz co nieco o swoich doświadczeniach z autem? AR 156 nie będzie większe od Stilo , Mazda 6 jak najbardziej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domurst 2 #8804 Napisano 28 Września 2013 We wnętrzu zgoda, ale mi chodzi głównie o bagażnik. Przy niskich zdolnościach adaptacyjnych narzeczonej mam problem ze spakowaniem się w to auto na wakacje (2osoby+pies) czy dłuższe niż 7 dni wyjazdy. Macie jeszcze jakiś pomysł na auto w rocznikach 2004-2006 z bagażnikiem większym od Stilo i podobnie przestronnym w środku? BMW 3? Vectra? Signum? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sabuniek 182 #8805 Napisano 28 Września 2013 AR 156 nie będzie większe od Stilo , Mazda 6 jak najbardziej Hmm, Mazda 6 wcace duża nie jest na jaką sie wydaje:). Częsci abstrakcyjnie drogie ale i niesamowicie trwałe, zawieszenie tylne kosztuje ok 5000pln za kompletne ale moje jest orginalne z 2005r i nic nie puka nie stuka. Ja mam silnik 2,3 benz i spala ok 9l czyli tyle samo 1,8bezn (wiem bo wśród moich znajomych gania 6 mazd od rok 2003 do 2007 z róznymi silnikami), diesla sobie odpusć bedziesz miał tylko kłopoty. Ogólnie bardzo przyjemne auto, fotele sprawiaja wrazenie bardzo chujaszczych ale w trasie mile zaskakują komfortem, tapicerka skórzana trwa, jakość plastików średnia ale nie najgorsza, ja mam wersje sport wiec ceny czesci jeszcze wieksze ale za to wyposażenie maxymalne z navi skrórami, audio BOSE (troszke za duzo basu ale ogólnie na 5). Przy przebiegu 213k olej w silniku 5W30 zerow wycieków ale z racji tzw luźnego spasowania silnika czesem kapke trzeba dolać. To chyba tyle jak masz jakies pytania to dawaj:) 0 PAM 005 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domurst 2 #8806 Napisano 28 Września 2013 Co do samego modelu to już co nieco wiem, bo w rodzinie jeździ takie. Szukałem raczej potwierdzenia tego co zasłyszałem od kuzyna i właściwie dostałem to co chciałem. Co do diesla to mity mitami, ale właśnie jego auto jest jego potwierdzeniem - zapchane jakieś sitko w misce olejowej efektem czego najpierw posypana turbina a finalnie zatarty silnik - a to wszystko podczas jego wizyty u mnie i rozkraczenie się auta 1,5km od mojego domu. Celuję wobec tego w dwulitrową benzynę - auto najprawdopodobniej sprowadzę z DE i nie chciałbym wpaść w wyższą akcyzę, a moc jest chyba kompromisowa w stosunku do spalania. Chętnie się jeszcze dowiem jak z rzekomą podatnością na korozję (szczególnie tylne nadkola). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 12825 #8807 Napisano 28 Września 2013 We wnętrzu zgoda, ale mi chodzi głównie o bagażnik. Przy niskich zdolnościach adaptacyjnych narzeczonej mam problem ze spakowaniem się w to auto na wakacje (2osoby+pies) czy dłuższe niż 7 dni wyjazdy. Macie jeszcze jakiś pomysł na auto w rocznikach 2004-2006 z bagażnikiem większym od Stilo i podobnie przestronnym w środku? BMW 3? Vectra? Signum?Ja od siebie dodam, ze polecam serdecznie markę Saab. W Polsce mało doceniana marka, a godna uwagi. Obecnie jest dużo zamienników części, za przyzwoite pieniądze. Ja jeżdzę starym Saab'em 9-3 w 3drzwiach i spokojnie mieszczę sie z moja Narzeczona i dużym psem jak gdzieś wyjeżdżamy ( bagażnik prawie 500l) Jeśli interesują Cie nowsze samochody to juz model 9-3 był produkowany w kombi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1216 #8808 Napisano 28 Września 2013 Potwierdzam miałem saaba 93 w fajnej opcji i było to bezawaryjne auto. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domurst 2 #8809 Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Dzięki. Właśnie pooglądałem i będę rozważał, tym bardziej że jest w moim zasięgu finansowym (myślałem, że są droższe na rynku wtórnym). Muszę poczytać co nieco o silniku 1.8t w benzynie. Na sam wybór i "orientację w terenie" mam sporo czasu, bo aż do przyszłych wakacji. Wracając do meritum, czyli aut forumowiczów a więc i mojego Stilo to parę słów dla potomności :-) Samo auto godne polecenia dla singla albo minimalistycznej rodziny ;-) Największe atuty to sporo, jak na gabaryty zewnętrzne, przestrzeni w środku i silnik - praktycznie bezawaryjny, przy przebiegu ponad 170kkm suchutki ("lata" na pełnym syntetyku) i oszczędny przy dość dobrej dynamice. Na plus również zawieszenie - może ciut za miękkie na ciężkiego diesla, ale tez bez wrażenia nadmiernych przechyłów w łukach i ogólnej niepewności prowadzenia - przy tym, póki co, bezawaryjne i bezobsługowe (przy wskazanych wyżej przebiegu wahacze oryginał). Co do reszty to, bądźmy szczerzy, nie jest to wzór bezawaryjności, ale plusem jest, że psują się elementy, ujmę to, przewidywalne - głównie różnego rodzaju czujniczki, pstryczki, ogólnie elementy elektroniczne. Przy swojej 3 letniej eksploatacji i ok. 70kkm przebiegu udało mi się zepsuć - czujnik położenia wału (rozgrzane auto przestawało odpalać), czujnik ciśnienia doładowania (turbina przestała się włączać) i zestaw wskaźników (na początku "wariacje" prędkościomierza i wskaźnika poziomu paliwa, aż do całkowitego zaniku działania jakiejkolwiek funkcji). Na szczęście to wszystko da sie "ogarnąć" niewielkim kosztem, a i diagnoza jest łatwiutka, bo są to tematy dla tego modelu powtarzalne i wyskakujące na szczycie google'a po wpisaniu odpowiedniej frazy. Części tanie i w szerokiej gamie zamienników (najczęściej wymienne z innymi z grupy Fiat, Lancia, Alfa). Minusem jest też stylistyczna odległość 3d od wersji większych i dlatego też poszukiwania czegoś innego. Wersja 5d stylistycznie (wiadomo, rzecz gustu) koszmarna. Multiwagon, czyli kombi, pomimo świetnych rozwiązań eksploatacyjno-użytkowo-ergonomicznych tez swoim wyglądem nie porywa. Z grupy Fiata poza AR156 brak samochodu spełniającego moje wymagania co do "użytkowości" i stylistyki, dlatego też pogoń za czymś innym... Edytowane 28 Września 2013 przez domurst 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 12825 #8810 Napisano 28 Września 2013 Dzięki. Właśnie pooglądałem i będę rozważał, tym bardziej że jest w moim zasięgu finansowym (myślałem, że są droższe na rynku wtórnym). Muszę poczytać co nieco o silniku 1.8t w benzynie Wiem, że to kwestia gustu, jeśli chodzi o skrzynię ręczną/automatyczną, ale jeśli ktoś nastawia się na "sportowy" tryb jazdy, chociażby od czasu do czasu to zawiedzie się przy skrzyni automatycznej w SAABie. W mieście sprawuje się oka. Takie jest przynajmniej moje zdanie Życzę powodzenia w polowaniach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinkowski 7 #8811 Napisano 28 Września 2013 Hmm, Mazda 6 wcace duża nie jest na jaką sie wydaje:). Częsci abstrakcyjnie drogie ale i niesamowicie trwałe, zawieszenie tylne kosztuje ok 5000pln za kompletne ale moje jest orginalne z 2005r i nic nie puka nie stuka. Ja mam silnik 2,3 benz i spala ok 9l czyli tyle samo 1,8bezn (wiem bo wśród moich znajomych gania 6 mazd od rok 2003 do 2007 z róznymi silnikami), diesla sobie odpusć bedziesz miał tylko kłopoty. Ogólnie bardzo przyjemne auto, fotele sprawiaja wrazenie bardzo chujaszczych ale w trasie mile zaskakują komfortem, tapicerka skórzana trwa, jakość plastików średnia ale nie najgorsza, ja mam wersje sport wiec ceny czesci jeszcze wieksze ale za to wyposażenie maxymalne z navi skrórami, audio BOSE (troszke za duzo basu ale ogólnie na 5). Przy przebiegu 213k olej w silniku 5W30 zerow wycieków ale z racji tzw luźnego spasowania silnika czesem kapke trzeba dolać. To chyba tyle jak masz jakies pytania to dawaj:)Nie gnije ? 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Starsky001 768 #8812 Napisano 28 Września 2013 Only Japan cars 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 1216 #8813 Napisano 28 Września 2013 Razem z ich papierową blachą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Starsky001 768 #8814 Napisano 28 Września 2013 Fakt, blaszkę mają słabiutką 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sabuniek 182 #8815 Napisano 28 Września 2013 Nie gnije ?Niestety gnije, tylne nadkola i ranty drzwi i klapy, tego nie unikniesz, ja swoją robiłem kompleksowo czyli wycinanie rdzy a nie żadne szpachlowanie i wygląda elegancko, moja rada lepiej kup taniej pordzewiałą a z dobrym silnikiem bo kupisz ładną i drogą, a sie okaze ze jakis amator tylko rdze zeszlifował i pomalował wiec wyjdzie za kilka miesiecy znowu i kolejny wydatek. Mnie malowanie, wycinanie rdzy i wstawianie nowych blach, zabezpieczenie wszystkich profili zamknietych itp kosztowało ok 3000PLN włącznie z rantami drzwi i klapy. Teraz wszystko wygląda jak nowe z salonu:) 0 PAM 005 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinkowski 7 #8816 Napisano 1 Października 2013 Mnie tam mazda nie interesuje Tak pytałem z ciekawości. 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpiekny 0 #8817 Napisano 1 Października 2013 Witam ! A ja mam nowiutkiego accorda jestem bardzo zadowolony ! Służbowo niestety pomykam berlingo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość romseyman #8818 Napisano 4 Października 2013 (edytowane) Edytowane 4 Października 2013 przez romseyman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nash13 16 #8819 Napisano 4 Października 2013 Jak sie sprawuja te Cheeroki? Fajny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kono 0 #8820 Napisano 5 Października 2013 jak jesteśmy już bliżej usa , to u mnie troszkę z "grubszej rury" "ŁADOWARKA" 6,1 HEMI 2008r w najmocniejszej wersji SRT8550 niutków w całym zakresie obrotów i fabrycznie 431koni ostatnio zmierzone prawie 421 obecnie auto jest już w trakcie lekkich modyfikacji , kompletny układ wydechowy MG sport bazą pod niego jest amerykański hardcorowy ZOOMERS ,dolot SP Stack Performance orazTuner DiabloPredator , 500koni jest prawie gwarantowane ..a na wiosnę oczywiście nowe buty 22 cale kilka słabych fotek "komórkowych" ostatnio troszkę zabawy z czasem na "setkę" myślę że po modach zejdziemy do granicy 4,2s , obecny czas poniżej , zważywszy na to że ten potwór waży 2 tony to jest to naprawdę niesamowity hardcore , każda szybsza przejażdżka tym "czymś" to mega strzał adrenalinki i niesamowity muzyka dla ucha kultowej amerykańskiej V-óśemki ...a tam dość gadania ...idę spali troszkę gumy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Drake 90 #8821 Napisano 5 Października 2013 Kono przyznaj się , ile km przejeżdżasz na baku paliwa ?? P.S. MG Motorsport robią dobrą robotę ,też mam od nich cały układ wydechowy ze sportkatem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kono 0 #8822 Napisano 5 Października 2013 Drake , nie jest najgorzej , na sto pali tylko ...dwa ...DUŻE WIADRA ale za wrażenia z jazdy nawet mu to wybaczam PSco do MG to robiłem u nich już A8 i tą małą TT którą widac na jednym foto z boku , w obu audiczkach spisali się na medal ..a nawet więcej , dźwięk TT z buraczanego 1.8T 225PS jest naprawdę MISTRZOWSKI !!już w środę montują układ w SRT8 HEMI ..........nie mogę się doczekać ......o boziu jak to będzie BRZMIAŁO :o :o 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #8823 Napisano 5 Października 2013 Uzywa ktos z Was moze samochod z silnikiem MB 4.7l twin turbo ? Probuje znalezc jakies info dotyczace ewentualnych problemow lub powodow dla ktorego przestac interesowac sie tym silnikiem ale nic nie moge znalezc a po germansku to ani w zab . Wszelkie info na + / - mile widziane . Zuzycie paliwa mnie nie interesuje . Mialel juz nigdy wiecej nie kupic Mercedesa ale powoli zaczynam znowu zmieniac zdanie . 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Black_SRT 27 #8824 Napisano 5 Października 2013 Kono, miałem JGC SRT-8 zrobionego na 510 KM. Spokojnie dawał radę Cayenne Turbo S, RS6, M5, a brzmiał o niebo lepiej więc wiem o czym piszesz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kono 0 #8825 Napisano 5 Października 2013 Kono, miałem JGC SRT-8 zrobionego na 510 KM. Spokojnie dawał radę Cayenne Turbo S, RS6, M5, a brzmiał o niebo lepiej więc wiem o czym piszesz o nie wątpię , bo nieźle daje radę to on już nawet w serii co jest fajne to w tych HEMI-kach możliwości tuningowe są praktycznie nie ograniczone , masa różnego rodzaju dedykowanych "gratów" np . kompresor i już ciągniemy 600KM , tylko hebelki choć BREMBO to raczej są tu najsłabszym ogniwem Black_SRT ..tak myślałem , że miałeś już coś ze stajni SRT , Twój nick zresztą mówi wszystko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach