Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Taka.refleksja.

Byłem dzisiaj w komisie samochodowym, ot akurat przechodziłem, myślę, wejdę zobaczę.

Jestem zniesmaczony- auta już na pierwszy rzut okaz widać, że zajechane, tu wgniotka, tam przetarcie, środek kierownica albo obszyta skórą a jak nie to zużycie wskazujące na wielki przebieg.

Szukam czegoś uszanowanego dla rodziny do 25-27 tysiecy, ale jak patrzę na stan tych aut, to chyba wolę już kupić 1-2 letnią Dacię Logan z przebiegiem 30 tys,km jeszcze na gwarancji serwisowej. Szkoda, że silnik dziadkowy bo 72 czy 73 KM. No ale coś za coś.

Z kolei z olx 99% sprzedających jak słyszy o badaniu mernikiem lakieru to zaczyna kręcić albo wcale nie odpowiada.

Edytowane przez johndeacon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja np. nie rozumiem jak można świadomie mówić niezorientowanemu nabywcy że auto nie miało wypadku jak miało albo cofać licznik i kłamać że auto ma mniejszy przebieg. Przecież to zwykle i ordynarnie klastwo i oszustwo..

Nie twierdzę, że każdy właściciel/pracownik komisu tak robi ale to dosyc częsta praktyka i wiele takich samochodów widziałem.

Edytowane przez Balansujący Na Osi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka.refleksja.

Byłem dzisiaj w komisie samochodowym, ot akurat przechodziłem, myślę, wejdę zobaczę.

Jestem zniesmaczony- auta już na pierwszy rzut okaz widać, że zajechane, tu wgniotka, tam przetarcie, środek kierownica albo obszyta skórą a jak nie to zużycie wskazujące na wielki przebieg.

Szukam czegoś uszanowanego dla rodziny do 25-27 tysiecy, ale jak patrzę na stan tych aut, to chyba wolę już kupić 1-2 letnią Dacię Logan z przebiegiem 30 tys,km jeszcze na gwarancji serwisowej. Szkoda, że silnik dziadkowy bo 72 czy 73 KM. No ale coś za coś.

Z kolei z olx 99% sprzedających jak słyszy o badaniu mernikiem lakieru to zaczyna kręcić albo wcale nie odpowiada.

Auto z przetarciem albo wgniotką nie oznacza, że jest zajechane. To normalne szkody parkingowe - nieraz celowo nie są naprawiane, właśnie po to, jak przyjdzie ktoś z miernikiem. Była wgniotka, pomalujesz, a klient "o panie, bity, malowany..."

Co do stanu "igła" to jest to wina naszych kupujących - nie jestem handlarzem i nigdy nie prowadziłem komisu ani autohandlu, ale zdarzyło mi się sprzedać kilka aut - ludzie chcą mieć prawie nowy samochód za często 1/3, 1/4 ceny. I to jak wydziwiają przy aucie za 10 tys... Używane auto oznacza, że czesto pojazd ma już swoje lata, jakiś przebieg i już nie jest nowe... chcesz mieć auto w lepszym stanie - kup mniejsze, albo starsze, bo często ten lepszy stan ma swoją, wyższą cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komis  wykorzystuje naiwnosc kupujacych, ktorzy wierza w okazje. Auto sprowadzone, po oplatach, bez wkladu wlasnego, z mniejszym przebiegiem jest tansze w PL niz jego odpowiednik z kraju sprowadzenia :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo była okazja, która pływała w powodzi, albo jest złożona z 3. Ale to powinno być srogo karane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak swoją drogą miał ktoś okazję jeździć Loganem tą drugą wersją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj Yukon poszedł w świat :(9732087c9d48bf9b2a853b9c5d6774a6.jpg

Taplaltakl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj Yukon poszedł w świat :(

Taplaltakl.

Jak patrze na zdjecie, to mam wrazenie, ze nie wszyscy chcieli sie z nim rozstac :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100pkt, co kupilibyście za kwotę 27-28 tys.zł dla rodziny 2+2? Mam do wyboru dwie jakże różne opcje i sam nie wiem:

1. Honda Civic VIII gen. rocznik 2009, przebieg realny 125000, 1,8 benzyna 140KM, wersja sedan, czy

2. Dacia Logan 2016, silnik 1,0 benzyna 73KM !!!, przebieg 30000, gwarancja serwisowa do 2022r.

Bije się z myślami. Te Hondy podobno mało są awaryjne, ale naprzeciw auto 2 letnie jeszcze z gwarancją serwisową tyle, że ten "dziadkowy" silnik 73KM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz roczne przebiegi i ile lat zamierzasz trzymać auto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rocznie nie dużo bo 10-12 tys.km no do 15 tys. maksymalnie.

Eksploatacja jak najdłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rocznie nie dużo bo 10-12 tys.km no do 15 tys. maksymalnie.

Eksploatacja jak najdłużej.

jeszcze jedno pytanie pomocnicze - ten przebieg to w jakim stopniu (mniej-wiecej oczywiście) kręcenie się po mieście, a w jakim wyjazdy w trasę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80% miasto, 20% trasa. Niemniej miasto nie duże, korków nie ma wiele. Trasa po 500-600 km dwa, trzy razy w roku, kilkanaście razy po 100 km, ale większość to miasto, odcinki nie dłuższe niż 2-3 km.

Edytowane przez johndeacon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80% miasto, 20% trasa. Niemniej miasto nie duże, korków nie ma wiele. Trasa po 500-600 km dwa, trzy razy w roku, kilkanaście razy po 100 km, ale większość to miasto, odcinki nie dłuższe niż 2-3 km.

w takim razie dacia - tak wychodzi ze zdroworozsadkowej kalkulacji SWOT;-)

choć te trasy mogą być niezłym testerem cierpliwości;-)

ps: chyba, że są to przeloty po ekspresówkach/autostradach to źle nie będzie - do tych 120-130 sie w końcu rozbujasz, a potem jakoś pójdzie;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dacia, skoro głównie miasto, gwarancja, przebieg sam w sobie niewielki, 100 tys km dopiero przekroczysz za kilka lat . "Nie można od razu mieć wszystkiego " :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie dacia - tak wychodzi ze zdroworozsadkowej kalkulacji SWOT;-)

choć te trasy mogą być niezłym testerem cierpliwości;-)

ps: chyba, że są to przeloty po ekspresówkach/autostradach to źle nie będzie - do tych 120-130 sie w końcu rozbujasz, a potem jakoś pójdzie;-)

Dacia nie jedzie tak zle. Raz jechalem loganem kombi kolegi i jak na auto za tak smieszne pieniadze bylo niezle. Nawet jakies plastiki byly miekkie.

Zerknal bym jeszcze na Lagune III. Calkiem niezle opinie miala, a przez to, ze II byla slaba, ceny sa przystepne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam nic do Dacii, ale silnik 1.0 w takim aucie, to dla mnie porażka.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pod warunkiem, że nie przekręcili w ASO silnika, ale skoro sprzedają jeszcze na gwarancji to może nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolałbym kupić jaką Corsę świeżą z troszkę większym silnikiem od tego 1.0, albo jakieś Doblo, Partnera nawet, ale to tylko moje zdanie.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi