irekm 1050 #37851 Napisano 15 Listopada 2022 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Irek ja ułożyłem sobie dobrze samochód, nie wiem jak to możliwe, że robisz około 400 km...Potrafiłem uzyskać spalanie na poziomie 12 litrów, ale to męką była. Irku zwracam honor znalazłem taką fotkę. @Tommasoa jak u Ciebie wygląda spalanie? Możliwe, nie przyglądałem się za bardzo małolitrażowym Znamy się z Tomkiem dosyć dobrze, i jak jeździłem na benzynie to pomimo tego że jego samochód jest manual mój automat to spalanie jest praktycznie identyczne. Od dwóch lat jeżdżę na softach z Lund Racing, Flex tune i E85R, ten ostatni na hamowni dał mi 500KM, dokładnie 44KM powyżej stock. Więc spalanie spirytusu jest około 25% wyższe. Teraz już się nie da, ale latem wykorzystuje te konie przy rozpędzaniu bardzo regularnie, stąd też dwa zestawy letnich kół, i wtedy pełny bak wystarcza mi na około 360km ( znowu to jest mix driving, miasto /drogi wiejsko- pozamiejskie i autostrady gdzie często się wlokę tak po 100-120) zaznaczam też że nie jeżdżę po torach, gdybym jeździł tam to spalanie byłoby znacząco wyższe. Natomiast wycieczki na kawę, czy wyjazdy ( świetna trasa Vancouver - Whistler) z synem, gdzie parę razy mało się otarlismy na barierkach, cały czas mieszczę się w okolicach 12-15L. Stąd mówię, że nie potrafię sobie wyobrazić jak Ty jeździłeś że palił Ci około 25-30L/100km Może coś z Twoim egzemplarzem było nie tak 🤔 tylne gumy wystarczają mi na około 10-12k km, to wszystko bez dziecinady w stylu palenia gumy etc. 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #37852 Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) 5 minut temu, irekm napisał(-a): Znamy się z Tomkiem dosyć dobrze, i jak jeździłem na benzynie to pomimo tego że jego samochód jest manual mój automat to spalanie jest praktycznie identyczne. Od dwóch lat jeżdżę na softach z Lund Racing, Flex tune i E85R, ten ostatni na hamowni dał mi 500KM, dokładnie 44KM powyżej stock. Więc spalanie spirytusu jest około 25% wyższe. Teraz już się nie da, ale latem wykorzystuje te konie przy rozpędzaniu bardzo regularnie, stąd też dwa zestawy letnich kół, i wtedy pełny bak wystarcza mi na około 360km ( znowu to jest mix driving, miasto /drogi wiejsko- pozamiejskie i autostrady gdzie często się wlokę tak po 100-120) zaznaczam też że nie jeżdżę po torach, gdybym jeździł tam to spalanie byłoby znacząco wyższe. Natomiast wycieczki na kawę, czy wyjazdy ( świetna trasa Vancouver - Whistler) z synem, gdzie parę razy mało się otarlismy na barierkach, cały czas mieszczę się w okolicach 12-15L. Stąd mówię, że nie potrafię sobie wyobrazić jak Ty jeździłeś że palił Ci około 25-30L/100km Może coś z Twoim egzemplarzem było nie tak 🤔 tylne gumy wystarczają mi na około 10-12k km, to wszystko bez dziecinady w stylu palenia gumy etc. Jeżeli chodzi o miasto to mi regularnie palił około 20l. Wycieczki krajobrazowe 13-15l. Czasami osiągałem jakieś ekstrema rzędu 11l I zawsze po zatankowaniu miałem zasięg poniżej 300 km 😕 Edytowane 15 Listopada 2022 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #37853 Napisano 15 Listopada 2022 Tak jak Irek pisze, 12-14l to standard na trasie przy dość dynamicznej jeździe, ale jeśli tylko w mieście to się zgodzę, że do 20l niewiele braknie. Kiedyś z czystej ciekawości spróbowałem eco-drivingu na drodze krajowej, jazda na ograniczenia +10 km/h, delikatnie przyśpieszałem, dużo hamowałem silnikiem. Było to nadzwyczaj męczące w tym aucie, ale efekt był taki: Duża w tym zasługa niesamowicie długich biegów w Mustangu, na szóstce przy 120 km/h jest równe 2000 obrotów 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2927 #37854 Napisano 15 Listopada 2022 6 godzin temu, irekm napisał(-a): Znamy się z Tomkiem dosyć dobrze, i jak jeździłem na benzynie to pomimo tego że jego samochód jest manual mój automat to spalanie jest praktycznie identyczne. Od dwóch lat jeżdżę na softach z Lund Racing, Flex tune i E85R, ten ostatni na hamowni dał mi 500KM, dokładnie 44KM powyżej stock. Więc spalanie spirytusu jest około 25% wyższe. Teraz już się nie da, ale latem wykorzystuje te konie przy rozpędzaniu bardzo regularnie, stąd też dwa zestawy letnich kół, i wtedy pełny bak wystarcza mi na około 360km ( znowu to jest mix driving, miasto /drogi wiejsko- pozamiejskie i autostrady gdzie często się wlokę tak po 100-120) zaznaczam też że nie jeżdżę po torach, gdybym jeździł tam to spalanie byłoby znacząco wyższe. Natomiast wycieczki na kawę, czy wyjazdy ( świetna trasa Vancouver - Whistler) z synem, gdzie parę razy mało się otarlismy na barierkach, cały czas mieszczę się w okolicach 12-15L. Stąd mówię, że nie potrafię sobie wyobrazić jak Ty jeździłeś że palił Ci około 25-30L/100km Może coś z Twoim egzemplarzem było nie tak 🤔 tylne gumy wystarczają mi na około 10-12k km, to wszystko bez dziecinady w stylu palenia gumy etc. Nigdy nie bylem w Vancouver, ale mysle, ze duza roznica w spalaniu moze wynikac ze specyfiki samego miasta i tego jak ludzie sie w nim poruszaja. W sensie PL - male przestrzenie i odleglosci miedzy skrzyzowaniami plus chaotyczni uzytkowicy drog vs CA - duze przestrzenie i wieksze uporzadkowanie 🤔 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #37855 Napisano 15 Listopada 2022 3 godziny temu, Tommaso napisał(-a): Tak jak Irek pisze, 12-14l to standard na trasie przy dość dynamicznej jeździe, ale jeśli tylko w mieście to się zgodzę, że do 20l niewiele braknie. Kiedyś z czystej ciekawości spróbowałem eco-drivingu na drodze krajowej, jazda na ograniczenia +10 km/h, delikatnie przyśpieszałem, dużo hamowałem silnikiem. Było to nadzwyczaj męczące w tym aucie, ale efekt był taki: Duża w tym zasługa niesamowicie długich biegów w Mustangu, na szóstce przy 120 km/h jest równe 2000 obrotów 6 służy jako nadbieg i faktycznie można uzyskać rezultat godny podziwu. Ja się zawsze śmiałem, że kilometr kosztuje mnie złotówkę, ale to jeszcze za dobrych czasów taniego paliwa 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #37856 Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) Ale jedynka i dwójka też są niesamowicie długie, co nawet trochę przeszkadza podczas jazdy po ciasnych serpentynach w Alpach, bo chcąc jechać dynamicznie trzeba redukować do jedynki, a wtedy synchronizatory cierpią. Jedynka ma odcinkę przy 83 km/h, dwójka przy 134 km/h. Edytowane 15 Listopada 2022 przez Tommaso 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #37857 Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) 8 minut temu, Tommaso napisał(-a): Ale jedynka i dwójka też są niesamowicie długie, co nawet trochę przeszkadza podczas jazdy po ciasnych serpentynach w Alpach, bo chcąc jechać dynamicznie trzeba redukować do jedynki, a wtedy synchronizatory cierpią. Jedynka ma odcinkę przy 93 km/h, dwójka przy 134 km/h. Przy 93? Ja dwójke zapinałem przy 70 bo już na czerwone wskazówka właziła Bullittowi zmienili transmisję? Edytowane 15 Listopada 2022 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5533 #37858 Napisano 15 Listopada 2022 Bo Mustang, przy całej sympatii dla tego modelu, nawet z v8 nie jest samochodem wyścigowym 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #37859 Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) 5 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Przy 93? Ja dwójke zapinałem przy 70 bo już na czerwone wskazówka właziła Sorry, 83, literówka 5 minut temu, Valygaar napisał(-a): Bo Mustang, przy całej sympatii dla tego modelu, nawet z v8 nie jest samochodem wyścigowym To prawda Edytowane 15 Listopada 2022 przez Tommaso 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #37860 Napisano 15 Listopada 2022 4 minuty temu, Valygaar napisał(-a): Bo Mustang, przy całej sympatii dla tego modelu, nawet z v8 nie jest samochodem wyścigowym No nie jest, bo jest ciężki i ma silnik umieszczony z przodu. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5533 #37861 Napisano 15 Listopada 2022 Nie jestem specjalistą, ale mój kolega po wspólnych wycieczkach do USA zachorował na mustanga i rychło go kupił. Siła rzeczy trochę się naoglądałem, nasłuchałem i najeździłem. W przypadku @Tommaso byłoby grzechem grzebać w limitce, ale te auta za kilkadziesiąt tysięcy włożone w samo zawieszenie można zamienić w mocnego zawodnika. Pytanie czy to ma sens Tylko dla fanboyów moim zdaniem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #37862 Napisano 15 Listopada 2022 Powiedziałbym, że największym problemem w sportowej jeździe jest dość kiepskie zawieszenie, auto nawet na suchym asfalcie bez przerwy walczy o przyczepność. A jeśli chodzi o masę to większym problemem jest jej rozkład, bo auto nie jest jakoś wybitnie ciężkie 1 minutę temu, Valygaar napisał(-a): Nie jestem specjalistą, ale mój kolega po wspólnych wycieczkach do USA zachorował na mustanga i rychło go kupił. Siła rzeczy trochę się naoglądałem, nasłuchałem i najeździłem. W przypadku @Tommaso byłoby grzechem grzebać w limitce, ale te auta za kilkadziesiąt tysięcy włożone w samo zawieszenie można zamienić w mocnego zawodnika. Pytanie czy to ma sens Tylko dla fanboyów moim zdaniem. Dokładnie. Nie chce zmieniać kompletnie nic, ma zostać całkowicie fabryczny. Nie usunąłem nawet OPF, mimo, że auto aż o to prosi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #37863 Napisano 15 Listopada 2022 2 minuty temu, Tommaso napisał(-a): Sorry, 83, literówka To prawda Ja napaliłem się na mustanga z dwóch powodów. Po pierwsze to całkowicie nowy zaprojektowany silnik przez Forda, któy charakterystyką przypomina Europejskie wysokoobrotowce, a dwa, że to najtańsze V8 na rynku. Np Chrysler 300 C z silnikiem 5,7 kręcił się do 5 tyś obr. Jak diesel 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #37864 Napisano 15 Listopada 2022 A trzy, że daje całe mnóstwo frajdy z jazdy, mimo wszystkich swoich niedostatków 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #37865 Napisano 15 Listopada 2022 2 minuty temu, Tommaso napisał(-a): Powiedziałbym, że największym problemem w sportowej jeździe jest dość kiepskie zawieszenie, auto nawet na suchym asfalcie bez przerwy walczy o przyczepność. A jeśli chodzi o masę to większym problemem jest jej rozkład, bo auto nie jest jakoś wybitnie ciężkie Dokładnie. Nie chce zmieniać kompletnie nic, ma zostać całkowicie fabryczny. Nie usunąłem nawet OPF, mimo, że auto aż o to prosi I tak zawiechę poprawili, bo złośliwi twierdzili, że Mustangi bodajże do 5 generacji przed liftem wywracały się tuż przed zakrętem 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #37866 Napisano 15 Listopada 2022 Na pewno, w V z tyłu chyba była jeszcze belka? Ale nadal odstaje od niemieckich konstrukcji. Przy ostrej jeździe brakuje przyczepności z tyłu, a na dziurawej drodze pewności w utrzymywaniu kierunku, robi się nerwowe. Natomiast złego słowa nie powiem na hamulce, 6-tłoczkowe Brembo w moim egzemplarzu hamują bardzo dobrze, dają świetne wyczucie i ciężko je przegrzać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #37867 Napisano 15 Listopada 2022 12 minut temu, Tommaso napisał(-a): Na pewno, w V z tyłu chyba była jeszcze belka? Ale nadal odstaje od niemieckich konstrukcji. Przy ostrej jeździe brakuje przyczepności z tyłu, a na dziurawej drodze pewności w utrzymywaniu kierunku, robi się nerwowe. Natomiast złego słowa nie powiem na hamulce, 6-tłoczkowe Brembo w moim egzemplarzu hamują bardzo dobrze, dają świetne wyczucie i ciężko je przegrzać. Przed liftem chyba tak, po lifcie prawdopodobnie wprowadzili wielowahacz. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #37868 Napisano 15 Listopada 2022 Mustang GT nie jest sportowym samochodem jest typowym GT, ale można z niego zrobić sportowy samochód przy stosunkowo niewielkim nakładzie finansowym ( przynajmniej u nas) Ogólnie Mustang jest jak "plain cheese pizza " każdy może sobie zrobić z niego coś co mu odpowiada. Zdaje sobie sprawę że ta opcja wiąże się z innym obciążeniem finansowym w Polsce / EU niż u nas. 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12625 #37869 Napisano 15 Listopada 2022 39 minut temu, irekm napisał(-a): Mustang GT nie jest sportowym samochodem jest typowym GT, ale można z niego zrobić sportowy samochód przy stosunkowo niewielkim nakładzie finansowym ( przynajmniej u nas) Ogólnie Mustang jest jak "plain cheese pizza " każdy może sobie zrobić z niego coś co mu odpowiada. Zdaje sobie sprawę że ta opcja wiąże się z innym obciążeniem finansowym w Polsce / EU niż u nas. Irku zdecydowanie, Mustang to samochód dostępny dla większości pracujących w USA, w Polsce nie koniecznie. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #37870 Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) Tak, podstawową wersję GT ( u was jest taka niedostępna) z zainstalowanym kompresorem, 700KM, jeden diler Forda w Ohio, sprzedawał po $43k USD Jakby kogoś bardzo interesowało który to diler to mogę poszukać Edytowane 15 Listopada 2022 przez irekm 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2927 #37871 Napisano 15 Listopada 2022 4 godziny temu, Tommaso napisał(-a): Jedynka ma odcinkę przy 93 km/h, dwójka przy 134 km/h. 😳 co? 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2414 #37872 Napisano 15 Listopada 2022 2 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a): 😳 co? Później sprostowałem, a teraz już poprawiłem. Jedynka przy 83, zrobiłem literówkę, dwójka się zgadza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 137667 #37873 Napisano 15 Listopada 2022 33 minuty temu, irekm napisał(-a): Tak, podstawową wersję GT ( u was jest taka niedostępna) z zainstalowanym kompresorem, 700KM, jeden diler Forda w Ohio, sprzedawał po $43k USD Jakby kogoś bardzo interesowało który to diler to mogę poszukać Czy przypadkiem w Kanadzie nie są ceny korzystniejsze? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #37874 Napisano 15 Listopada 2022 Podobno teraz na dużo samochodów tak jest, z tym że ja tego nie śledzę za bardzo. Ale czytałem o takim fakcie jakiś czas temu 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 137667 #37875 Napisano 15 Listopada 2022 7 minut temu, irekm napisał(-a): Podobno teraz na dużo samochodów tak jest, z tym że ja tego nie śledzę za bardzo. Ale czytałem o takim fakcie jakiś czas temu Jak przymierzałem się do zakupu samochodu 2 lata temu, to oglądałem na YT sporo filmów i zdarzały się ceny prawie takie same w USA i Kanadzie, z tym że dolar zasadniczo inny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach