Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Śladowe to znaczy mniej niż 2l/100km czy więcej? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, mario1971 napisał(-a):

Śladowe to znaczy mniej niż 2l/100km czy więcej? 

Yarisem przy pomyślnych wiatrach myślę, że dałoby się zrobić. 😏

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekajmy na Tomka. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, facecik napisał(-a):

No tak, tylko popatrz ile masz z tym swoim "premium" problemów i ile zachodu kosztuje usuwanie tych gówien przez serwis (czas, nerwy). Co ma do tego dbałość, skoro głośniki się psują, kierownica trzeszczy i coś tam jeszcze nie działa jak należy? W sumie co kto lubi. Ja bym wolał święty spokój i na szczęście jest mi to dane. Auta chyba kupowaliśmy w podobnym czasie. Z pewnością mam mniejszy nalot i zdecydowanie gorsze wyposażenie. Ale spokój mam.

to prawda , opcja bezawaryjność premium w moim A6 : not included..niestety 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

to prawda , opcja bezawaryjność premium w moim A6 : not included..niestety 😬

Ale masz premium wykończenie w środku, przynajmniej na pierwszy rzut oka i pierwsze kilometry zanim zacznie trzeszczeć, jak w autach niepremium. Tyle wystarczy, żeby sprzedać samochód. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, machlo napisał(-a):

Yarisem przy pomyślnych wiatrach myślę, że dałoby się zrobić. 😏

No nie, mój Yaris pali znaaaaaaacznie więcej. 🤣

Średnie spalanie w Lexie od początku mam 6,9l, a nie jeżdżę jakoś wyjątkowo eco. A w końcu to 2-tonowy czołg o aerodynamicy kiosku ruchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, machlo napisał(-a):

Ale masz premium wykończenie w środku, przynajmniej na pierwszy rzut oka i pierwsze kilometry zanim zacznie trzeszczeć, jak w autach niepremium. Tyle wystarczy, żeby sprzedać samochód. :)

kto kupi ten złom? 😅 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Krakus1 napisał(-a):

kto kupi ten złom? 😅 

Jak już ustaliliśmy chyba, są różne kryteria, względem których wybieramy samochód. 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeździ ktoś z Was XC 60 z ostatnich roczników? Może macie jakieś doświadczenia z PHEV T8?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Jeździ ktoś z Was XC 60 z ostatnich roczników? Może macie jakieś doświadczenia z PHEV T8?

Planujesz i masz gdzie go regularnie ładować? Jeśli nie - odpuść.

PHEV są super pod warunkiem, że użytkujesz je zgodnie z przeznaczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tylko do miasta, to spoko. Jak dalej i do tego autostrady i ekspresówki, to szkoda kasy. Do tego trochę więcej $ na i tak już drogich przeglądach w Volvo.

Cały czas uważam, że to ni pies ni wydra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Planujesz i masz gdzie go regularnie ładować? Jeśli nie - odpuść.

PHEV są super pod warunkiem, że użytkujesz je zgodnie z przeznaczeniem.

Kusi moc tej wersji (4,9s do 100). Ładowarkę (nigdy nie widziałem ładującego się samochodu a są dwa miejsca) mam po drodze na parking strzeżony około 100 m od domu (1,59 zł/kWh), więc to chyba nie byłby problem. Poza tym nawet przy wolnym ładowaniu jakie ma ten model, mógłbym doładować co drugi dzień do pełna w ciągu około 3h. Koszt jazdy na prądzie porównywalny z jazdą na benzynie, ale dynamika i cicha praca elektryka to niewątpliwie atuty. Codziennie do pracy i z powrotem, łącznie około 30-40km.  Oczywiście tańszy prąd z domowego gniazdka u mnie odpada, przynajmniej w najbliższych latach. Rozsądek mówi lepiej brać MHEV-a w wyższej wersji PLUS, niż PHEV-a w wersji CORE, ale za to Polestarem. Jutro pierwsza jazda z handlowcem, może mi się nie spodoba i... dalszy ciąg łamigłówki, ale już bez Volvo w roli głównej. 

Z tego co wiem, nawet na samej benzynie w trybie hybrydowym nie pali dużo (do 8 l/100). Częściowo jazda po obwodnicy, poza centrum Łodzi, raczej bez większych korków.

20 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Jak tylko do miasta, to spoko. Jak dalej i do tego autostrady i ekspresówki, to szkoda kasy. Do tego trochę więcej $ na i tak już drogich przeglądach w Volvo.

Cały czas uważam, że to ni pies ni wydra...

No ale znajdź nowy samochód z 455 KM i 709 Nm w tej cenie. Autostradami nie lubię jeździć, czasami zahaczam o S14 z 10 km dziennie, ale nieregularnie. Przegląd 1800 zł, więc mimo wszystko taniej, niż w Lexusie (2500).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

No ale znajdź nowy samochód z 455 KM i 709 Nm w tej cenie. Autostradami nie lubię jeździć, czasami zahaczam o S14 z 10 km dziennie, ale nieregularnie. Przegląd 1800 zł, więc mimo wszystko taniej, niż w Lexusie (2500).

Kupujesz auto, ktore ma pasowac do twoich oczekiwan i sposobu eksploatacji.

Ja lubie wysoki moment obrotowy diesli ale jezdze glownie krotkie trasy. ;)

Nie ma cie sie napalac na papierowe parametry jesli to po prostu nie dla ciebie.

Deklarowane 82 km zasiegu zima zmienia sie raczej w 60 km, mowie z doswiadczenia.

A to przy normalnej jezdzie, jak zaczniesz cisnac to zasieg poleci na leb na szyje.

Zeby nie bylo - kocham PHEV, jazda w ciszy po miescie jest mega komfortowa i uzalezniajaca.

Z ostatnich 6,5 tysiaca km mam 20,1 kWh plus 1,3 l na 100 km, co uwazam za bardzo dobre wartosci.

(Byloby lepiej ale mieszkam na wzniesieniu nad miastem i podjazd mocno psuje srednie zuzycie pradu.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Kupujesz auto, ktore ma pasowac do twoich oczekiwan i sposobu eksploatacji.

Ja lubie wysoki moment obrotowy diesli ale jezdze glownie krotkie trasy. ;)

Nie ma cie sie napalac na papierowe parametry jesli to po prostu nie dla ciebie.

Deklarowane 82 km zasiegu zima zmienia sie raczej w 60 km, mowie z doswiadczenia.

A to przy normalnej jezdzie, jak zaczniesz cisnac to zasieg poleci na leb na szyje.

Zeby nie bylo - kocham PHEV, jazda w ciszy po miescie jest mega komfortowa i uzalezniajaca.

Z ostatnich 6,5 tysiaca km mam 20,1 kWh plus 1,3 l na 100 km, co uwazam za bardzo dobre wartosci.

(Byloby lepiej ale mieszkam na wzniesieniu nad miastem i podjazd mocno psuje srednie zuzycie pradu.)

Mam świadomość, że duża moc kusi do dynamicznej jazdy a to redukuje zasięg. Jednak zwykle dziennie przejeżdżam, jak pisałem, 30-40 km, więc nawet 60 wystarcza na dwa dni. Czy Ty jeździsz Volvo PHEV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

C300e T

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, cordi7 napisał(-a):

C300e T

Ładny i ma większy zasięg na baterii. Jak duży jest przedział w spalaniu? Na samym elektryku a jak po rozładowaniu, o ile do tego może dojść? Jaka jest jego waga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Te parametry to papierowe bardziej, aż tak to nie jedzie jakby mogło się wydawać. Przynajmniej u mnie, T6 z Polestarem dawało więcej frajdy niż T8 w XC90. Dawało, bo cyferki już specjalnie mnie nie podniecają, 95% czasu za kółkiem, 200hp to aż nadto.

Bez dwóch zdań wolałbym B5 (w zupełności wystarczający silnik do xc60) z fajnym wyposażeniem, niż T8 prawie "golasa".

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Keniutek napisał(-a):

Te parametry to papierowe bardziej, aż tak to nie jedzie jakby mogło się wydawać. Przynajmniej u mnie, T6 z Polestarem dawało więcej frajdy niż T8 w XC90. Dawało, bo cyferki już specjalnie mnie nie podniecają, 95% czasu za kółkiem, 200hp to aż nadto.

Bez dwóch zdań wolałbym B5 (w zupełności wystarczający silnik do xc60) z fajnym wyposażeniem, niż T8 prawie "golasa".

Widziałem test na YT w którym XC 60 T8 robiło 4,9s do 100, więc to jest realne nie "papierowe". Porównujesz T6 z Polesterem z T8 bez, w obu przypadkach w XC 90, czy też T6+P w XC 60 z T8 w XC 90?

Konfiguracje na T8 zrobiłem na wersję CORE, ale dodałem większe felgi 19", Climate, Driver Assist, Tech & Sound, podgrzewaną szybę przednią Polester i gwarancję 5 lat. Chyba najbardziej potrzebne uzupełnienia. W B5 było za to więcej "w gwizdek", skórzane fotele, zawieszenie pneumatyczne, felgi 21" etc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Ładny i ma większy zasięg na baterii. Jak duży jest przedział w spalaniu? Na samym elektryku a jak po rozładowaniu, o ile do tego może dojść? Jaka jest jego waga?

Moja “kruszynka” waży 2.200 kg i to trochę czuć. To auto do spokojnej i komfortowej jazdy, próby “ciśnięcia” zawsze nieodparcie przywodzą mi na myśl cyrkowego niedźwiadka na rowerku. Na szczęście z taką myślą je kupowałem.

Na baterii naładowanej do 100% przy temperaturach powyżej 12-15 stopni spokojnie daje się przejechać około 100 km, tak jak podaje producent - tyle, że aby przedłużyć życie baterii na co dzień ładuję do 90% (do 100% kilka razy mi się zdarzyło przed samym wyjazdem w dłuższą trasę).

IMG_7729.thumb.jpeg.8d334fa7e75344ca542bad2171df481e.jpeg

Spalanie autostradowe na pustej baterii jest bardzo dobre jak na wielkość i masę auta - przy pustej baterii auto działa jak samoładująca się hybryda.

IMG_7730.thumb.jpeg.ca6cfba1c3f0ca57833d08eb84277264.jpeg

Ja z PHEV jestem bardzo zadowolony ale jak pisałem wcześniej trzeba użytkować zgodnie z ideą tego typu aut.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównuję T6 z v90cc do T8 z xc90.

Felgi 21 to w xc60 uj nie jazda, nawet z pneumatycznym zawieszeniem (a mam w XC90 nawet 22 i jest "mocno średnio").

A tak po prawdzie... to do dziś nie wiem dlaczego nie wziąłem Stelvio 🙄 Jeździło się tym zdecydowanie najfajniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Moja “kruszynka” waży 2.200 kg i to trochę czuć. To auto do spokojnej i komfortowej jazdy, próby “ciśnięcia” zawsze nieodparcie przywodzą mi na myśl cyrkowego niedźwiadka na rowerku. Na szczęście z taką myślą je kupowałem.

Na baterii naładowanej do 100% przy temperaturach powyżej 12-15 stopni spokojnie daje się przejechać około 100 km, tak jak podaje producent - tyle, że aby przedłużyć życie baterii na co dzień ładuję do 90% (do 100% kilka razy mi się zdarzyło przed samym wyjazdem w dłuższą trasę).

IMG_7729.thumb.jpeg.8d334fa7e75344ca542bad2171df481e.jpeg

Spalanie autostradowe na pustej baterii jest bardzo dobre jak na wielkość i masę auta - przy pustej baterii auto działa jak samoładująca się hybryda.

IMG_7730.thumb.jpeg.ca6cfba1c3f0ca57833d08eb84277264.jpeg

Ja z PHEV jestem bardzo zadowolony ale jak pisałem wcześniej trzeba użytkować zgodnie z ideą tego typu aut.

Dzięki za wyczerpujące informacje. Dziś pierwsza jazda, godzina z handlowcem. Ciekaw jestem własnych odczuć, jak będzie OK a tak pewnie będzie, bo demo będzie z pneumatyką, to pozostanie wybór wersji, B5, czy T8.

3 minuty temu, Keniutek napisał(-a):

Porównuję T6 z v90cc do T8 z xc90.

Felgi 21 to w xc60 uj nie jazda, nawet z pneumatycznym zawieszeniem (a mam w XC90 nawet 22 i jest "mocno średnio").

A tak po prawdzie... to do dziś nie wiem dlaczego nie wziąłem Stelvio 🙄 Jeździło się tym zdecydowanie najfajniej.

Wrażenia dynamiki mogą być na niekorzyść XC 90, bo to auto cięższe o około 300-400 kg od V90 a i oprogramowanie też robi robotę. Piszesz, że pneumatyka niewiele da przy 21"? Cenna informacja, choć ja w zasadzie jestem przyzwyczajony do usportowionego zawieszenia i płaskich opon (225/40 R18). Raczej wybiorę więc co najwyżej 20". Ciekaw jestem jednak różnicy w jeździe z pneumatyką i bez, na takich felgach.

Nie wziąłeś Stelvio, bo pewnie za dużo widziałeś memów o Alfach. ;) A Stelvio wyglądają pięknie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^ bardzo możliwe, tak jak to, że Mazda CX-60 odpadła przez to, że rdzewieją 😉

Całkiem poważnie, Volvo to świetne auta (choć trochę archaiczne światła i "głupi" system wentylacji do dziś mnie zastanawiają). 
Czego nie wybierzesz, życzę samych pozytywnych doznań i lat bezawaryjnego użytkowania.

Prywatnie, chcę poczekać na YU7... w ogóle nie przeszkadza mi znaczek na masce. Ewentualnie Xpeng G7 albo Zeekr 7X, który teoretycznie jest już w Europie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Keniutek napisał(-a):

^ bardzo możliwe, tak jak to, że Mazda CX-60 odpadła przez to, że rdzewieją 😉

Całkiem poważnie, Volvo to świetne auta (choć trochę archaiczne światła i "głupi" system wentylacji do dziś mnie zastanawiają). 
Czego nie wybierzesz, życzę samych pozytywnych doznań i lat bezawaryjnego użytkowania.

Prywatnie, chcę poczekać na YU7... w ogóle nie przeszkadza mi znaczek na masce. Ewentualnie Xpeng G7 albo Zeekr 7X, który teoretycznie jest już w Europie :)

Niektóre chińczyki zachęcają wyglądem i osiągami a cena wzmacnia pokusę. Niech odważni sprawdzają ich użyteczność, asekurantom pozostaje np. Volvo. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem Omodę 9 super hybrid i jakościowo nie ma się do czego przyczepić.

Ale wolę nie jechać na jazdę próbną, żeby się nie przekonać jak dużo przepłaciłem za Lexa :)

Jednak zawsze pozostaje otwarte pytanie jak będzie z awaryjnością, jakością serwisu, dostępem do części i czy w związku z tym za 3-5 lat auto w ogóle będzie sprzedawalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Myślę, że chińczycy już dawno odrobili lekcje. Podkupili, podpatrzyli, 6-8 chińskich marek wydaje się w miarę pewnych. 
A jak to będzie finalnie, zaczniemy się powoli dowiadywać za 2-3 lata.

Mam znajomych z Omodą, Jaecoo i MG, narazie zadowoleni ;)

49 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Oglądałem Omodę 9 super hybrid i jakościowo nie ma się do czego przyczepić.

Ale wolę nie jechać na jazdę próbną, żeby się nie przekonać jak dużo przepłaciłem za Lexa :)

Jednak zawsze pozostaje otwarte pytanie jak będzie z awaryjnością, jakością serwisu, dostępem do części i czy w związku z tym za 3-5 lat auto w ogóle będzie sprzedawalne.

Ja odbyłem jazdę próbną i byłem w szoku. Ciszej niż w Volvo i Lexusie, prowadzi się bardzo fajnie, osiągi wystarczające w zupełności. Naprawdę kawał porządnego auta.

Gdyby nie cła, za 5-6 lat mielibyśmy na drogach więcej chińczyków niż aut z Europy.

Edytowane przez Keniutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi