gniewko 115 #6701 Napisano 11 Grudnia 2011 Panowie stalo sie Wczoraj po bardzo dlugim okresie namyslania sie zamowilem Yetasa w salonie - teraz zostaje mi czekanie na autko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sąsiad 2 #6702 Napisano 11 Grudnia 2011 Fajny, chociaż to nie jest mój typ auta A jaki kolorek? bo mi bardzo podoba się ten brązik czy to coś, z ostatniej reklamy tv. 0 (...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ch_arkadiusz 0 #6703 Napisano 11 Grudnia 2011 yates podobno w środku mały jest?ciekawi mnie bo podobno układ jezdny jest bardzo dobry 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #6704 Napisano 11 Grudnia 2011 Wlasnie ja nie wiem jak oni to zrobili ale miejsca jest bardzo duzo i z przodu i z tylu a maly to nie jestem (190cm). Jedynie do czego moglbym sie przyczepic to by bagaznik byl troche wiekszy, ale mi w zupelnosci wystarcza. A jak sie posklada tylne siedzenia to mozna konia pewnie i zapakowac do srodka Silniczek: 2.0TDI 170KMKolor: lava blue (nowy kolor w palecie wiec troche bralem w ciemno)Wersja: Elegance + navi + troche dodatkow 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #6705 Napisano 11 Grudnia 2011 Dobre auto, żona takim śmiga i ja trochę Co prawda 1,8 tsi jest lepsze, ale co tam, nikt nie jest doskonały Teraz Experience zamienili na Elegance? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #6706 Napisano 12 Grudnia 2011 Tak teraz jest Elegance - ujednolicaja i slusznie Co do silnika to myslalem o 1.8TSI ale chleje to zle i do tego skomplikowana budowa, ze w ASO nie wiedza jak to serwisowac. A i bylo troche przypadkow, ze po kilku tysiacach kilometrow silnik byl do wymiany bo rozrzad siadl - troche mnie to zrazilo do tego silnika. A w dieslu lubie jego charakterystyke pracy i moim zdaniem bardziej pasuje do SUVa niz benzyna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1974r 15 #6707 Napisano 12 Grudnia 2011 (edytowane) To ja mam taką zagadkę bez nagrody Samochód slużbowy żony.Peugeot Partner 2005r 1,6 HDI zaczął nierówno pracować na zimno i na małych obrotach. Po rozgrzaniu się i na obrotach wysokich wszystko pięknie gra. Olej zmieniany regularnie albo i cześciej, syntetyk. Poziom oleju sprawdzany, płynu chłodniczego też.Filtr powietrza też zmieniany często bo pojazd często na budowach i w pyle.W autoryzowanym serwisie "to godzinkę potrwa - przekaźnik jest zepsuty" - nie pytała jaki przekaźnik. Potem "okazało się że świece są spalone" po czym jedną ukruszyli przy wykręcaniu - szukali odłamków z godzinę, w końcu rozkręcili silnik.Na chwilę obecną twierdzą że tłok jest porysowany i trzeba wymienić.Zmartwienie umiarkowane, nie Ona za to płaci, ale ciekawy jestem od czego i co się zepsuło tak naprawdę ?Wszelkie informacje mam "z drugiej reki" więc z góry przepraszam za przeklamania i przejęzyczenia. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez Darek1974r 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #6708 Napisano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Jak by swieca była spalona to był by problem z rozruchem a chwile po odpaleniu pracował by równo Może poszła uszczelka pod wtryskiwaczem i wtrysk był cały zabrudzony nie równo podaje paliwo , nie wykaze tego komputer serwisowymiałem to samo -ten sam silnik poczytałem forum Peugeota i wiedziałem gdzie szukac przyczyny producent zaleca wymiane uszczelek po 150 tysa ze w serwisie głaby to nie od dzis wiadomeuszkodzenie przekaznika lub swiecy sygnalizowane jest błedem na tablicy / błąd p1351/A jeszcze jedno silnik z FAP czy bez ? Edytowane 12 Grudnia 2011 przez seiken 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #6709 Napisano 12 Grudnia 2011 Tak teraz jest Elegance - ujednolicaja i slusznie Co do silnika to myslalem o 1.8TSI ale chleje to zle i do tego skomplikowana budowa, ze w ASO nie wiedza jak to serwisowac. A i bylo troche przypadkow, ze po kilku tysiacach kilometrow silnik byl do wymiany bo rozrzad siadl - troche mnie to zrazilo do tego silnika. A w dieslu lubie jego charakterystyke pracy i moim zdaniem bardziej pasuje do SUVa niz benzyna. I tak powstają legendy...Pierwsze silniki 1,8tsi miały źle dobrany rozrząd i coś tam się psuło, ale od czego jest gwarancja. Od 2009r nie ma z nimi problemu, a włąsciwie nie wiekszy niż z innymi. Ja nie znam przypadku by się zepsuł, a robi swoją robotę i TDI się nie umywa W ASO nie wiedzą jak serwisować??? Co to za ASO? Silnik montowany we wszystkich markach grupy VW od 4 lat i nie wiedzą jak serwisować? Kolego tu trochę przegiąłeś Piszesz o skomplikowanej budowie, to ja Ci powiem, że jest prostsza niż TDI CR i na pewno bardziej niezawodna. Ale o tym pogadamy jak będziesz musiał zmienić rozrząd za 4 tys a ja będę się śmiał bo mam łańcuch Przejżyj sobie koszty serwisowania 2,0 tdi i 1,8 tsi. W Dieslu niemal wszystko x2. Poza tym będziesz miał takie fajne coś ja DPF (filtr), który strasznie wnerwia jak sę wypala bo silnik wyje i stęka, w mieście zapycha się co 500km a jak się zużyje to nowy się ceni na 6 tys. A co do zużycia - nie czaruj się, że tym dieslem zejdziesz poniżej 8L w mieście. Mój pali 9,5-11L w mieście. Ale 4x4, aerodynamika pustaka i szerokie opony nie dają szans na oszczędzanie paliwa. I tu Diesel nie pomoże. U kolegi w Tiguanie 2,0TDi zużycie paliwa w mieście to jakieś 10-12L. Poproś o 1,8 tsi do testów na weekend to się przekonasz (mi tak dali a chciałem brać tdi 140km), a i 10 tys w kieszeni zostanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1974r 15 #6710 Napisano 12 Grudnia 2011 Jak by swieca była spalona to był by problem z rozruchem a chwile po odpaleniu pracował by równo Może poszła uszczelka pod wtryskiwaczem i wtrysk był cały zabrudzony nie równo podaje paliwo , nie wykaze tego komputer serwisowymiałem to samo -ten sam silnik poczytałem forum Peugeota i wiedziałem gdzie szukac przyczyny producent zaleca wymiane uszczelek po 150 tysa ze w serwisie głaby to nie od dzis wiadomeuszkodzenisie przekaznika lub swiecy sygnalizowane jest błedem na tablicy / błąd p1351/A jeszcze jedno silnik z FAP czy bez ?FAP (zawór EGR - zakładam że to to samo?) był wymieniany na nowy po 120tys. Błędów na tablicy żadnych nie pokazywało. O widzisz, teraz sobie przypomniała że o wtryskach też coś mówili 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #6711 Napisano 12 Grudnia 2011 FAP to filtr czastek stałych jak jest zapchany albo brak płynu to tez sa takie objawyale wyskakuje na konsoli bład/EGR to co innego odpowiada za skład mieszanki/Obstawiam jednak uszczelki na wtryskiwaczach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro_swatcH 1236 #6712 Napisano 13 Grudnia 2011 /EGR to co innego odpowiada za skład mieszanki/Obstawiam jednak uszczelki na wtryskiwaczach to zawór powrotny spalin, odpowiada za dopalanie spalin (czystsze spaliny, trochę niższe spalanie, niższa temperatura silnika - przynajmniej tak to ma być z założenia); działa to kiedy silnik nie jest pod pełnym obciążeniem, a jak nie działa, to nie powinno mieć w ogóle wpływu na pracę silnikaw moim poprzednim samochodzie sam ten zawór zaślepiłem, jedynym objawem był błąd niedrożności EGR w diagnostyce komputerowej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #6713 Napisano 13 Grudnia 2011 I tak powstają legendy...Pierwsze silniki 1,8tsi miały źle dobrany rozrząd i coś tam się psuło, ale od czego jest gwarancja. Od 2009r nie ma z nimi problemu, a włąsciwie nie wiekszy niż z innymi. Ja nie znam przypadku by się zepsuł, a robi swoją robotę i TDI się nie umywa W ASO nie wiedzą jak serwisować??? Co to za ASO? Silnik montowany we wszystkich markach grupy VW od 4 lat i nie wiedzą jak serwisować? Kolego tu trochę przegiąłeś Piszesz o skomplikowanej budowie, to ja Ci powiem, że jest prostsza niż TDI CR i na pewno bardziej niezawodna. Ale o tym pogadamy jak będziesz musiał zmienić rozrząd za 4 tys a ja będę się śmiał bo mam łańcuch Przejżyj sobie koszty serwisowania 2,0 tdi i 1,8 tsi. W Dieslu niemal wszystko x2. Poza tym będziesz miał takie fajne coś ja DPF (filtr), który strasznie wnerwia jak sę wypala bo silnik wyje i stęka, w mieście zapycha się co 500km a jak się zużyje to nowy się ceni na 6 tys. A co do zużycia - nie czaruj się, że tym dieslem zejdziesz poniżej 8L w mieście. Mój pali 9,5-11L w mieście. Ale 4x4, aerodynamika pustaka i szerokie opony nie dają szans na oszczędzanie paliwa. I tu Diesel nie pomoże. U kolegi w Tiguanie 2,0TDi zużycie paliwa w mieście to jakieś 10-12L. Poproś o 1,8 tsi do testów na weekend to się przekonasz (mi tak dali a chciałem brać tdi 140km), a i 10 tys w kieszeni zostanie. No wlasnie legendy... Sam mam diesla 1.9TDI 110KM i musze powiedziec, ze ten silnik jest nie do zajechania ma juz 200tys km na budziku a chodzi rowniutko i oszczednie. Fakt, ze dbam o swoje auto przestrzegam elementarnych zasad dlatego ani turbina ani dwumasa nie wymagaja u mnie zadnego wkladu finansowego. Pasek wymienilem przy 150tys km i byl to groszowy wydatek bo robocizna mialem po znajomosci Diesla sie bierze nie po to by nim jezdzic po miescie za bulkami do sklepu 3km dalej od domu i bylem w pelni tego swiadomy i wiem, ze DPFa spokojnie wypale na trasie wiec mi on kompletnie nie przeszkadza A teraz co do spalania to przy takiej samej nodze silnik 1.8TSI spali lekko 4L wiecej niz 2.0TDI - przebuszowalem fora skody, vw, seata, audi i z tego co ludzie pisza w wiekszosci w miescie zejsc < 13L jest ciezko a Yeti jest ciezkie i do tego z 4x4. W trasie to benzyniak nie ma szans w ekonomi pomijam juz fakt, ze jest dynamiczniejszy od 1.8TSI z racji wiekszego momentu obrotowego.Jak juz wczesniej wspomnialem 1.8TSI jak i 1.4TSI mial akcje serwisowe w 2.0TDI CR nie widzialem jeszcze takiej - swoja droga u mnie na budziku przy 200tys km bede spokojnie smigal autkiem a benzyniak juz pewnie dawno sie rozleci a juz na pewno wybajerzony w down-sizing Jedyna benzynka jaka chetnie bym przygarna to jakas zacna wollnossaca V8 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #6714 Napisano 13 Grudnia 2011 2,0 tdi nie miał akcji serwisowych? Oj nie zgodze się. Ale co tam, każdy wie swoje... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #6715 Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) 2,0 tdi nie miał akcji serwisowych? Oj nie zgodze się. Ale co tam, każdy wie swoje... Mowie o 2.0TDI z CR - ten nie mial zadnych akcji serwisowych w przeciwienstwie do TSI Edytowane 13 Grudnia 2011 przez gniewko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewandek 56 #6716 Napisano 13 Grudnia 2011 Sam mam diesla 1.9TDI 110KM (...) bylem w pelni tego swiadomy i wiem, ze DPFa spokojnie wypale na trasie wiec mi on kompletnie nie przeszkadza 1,9 TDI, 110 KM i DPF - znasz może oznaczenie tego silnika? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #6717 Napisano 13 Grudnia 2011 1,9 TDI, 110 KM i DPF - znasz może oznaczenie tego silnika? Nie ma takiego. Gniewkowi chyba chodziło ot o, ze kupując diesla z DPF wiem, że go wypale w trasie, bo nastawiam się na duże przebiegi.A sam ma 1.9.Nie pisał, że ma 1.9 i DPF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #6718 Napisano 13 Grudnia 2011 1,8 tsi miał tak naprawdę jedną akcję serwisową, dotyczącą rozrządu. Niewiele ich się popsuło bo w porę usunęli więc brawo dla VAG za sprawną akcję. Co do kosztów rozrządu 1,9 tdi (którego użytkowałem i wiem, że jest super, ale niestety głośny i "brudny"), są one nieporównywalne z kosztami do 2,0 TDI CR. Z mojego info wynika, że nowy rozrząd wg programu w serwisie Skody z robocizną wynosi około 4 tys zł. Nie będe bronił rękami i nogami TSI, bo to zależy do czego samochód służyć będzie. Mam w domu i Diesla i benzynę. Ale jak żona robi 10 tys rocznie, albo mniej, to diesla sie nie opłacało wziąć, szczególnie, że różnica w cenie jest spora.Ale jak chcesz tym dieslem toczyc sie 5 dni po miescie i tylko w weekendy w trase, to DPF wyzionie ducha po około 50 tys przebiegu. Im więcej miasta, tym więcej musi wypalac się on mechanicznie i tym bardziej się niszczy... Sam czytam czasem forum Skody i z wyników spalania Yeti 2,0tdi wychodzi im średnio 8,83L. U mnie od nowości mam średnie 9,5L po dystansie 7tys km. I to jest spalanie z kompa samochodu i raczej sie pokrywa z realnym zużyciem. A zaznaczam, że 95% ten samochód robi przebieg w mieście (Wrocław). Więc niewiem czy warto diesla przy obecnych cenach ropy i przyszłorocznych rokowaniach to już w ogóle nie będzie różnicy... Dodam jeszcze, że w trasie nad morze (razem 1000km) Yetas spalił nam 7,1L. A leciał non stop autostradą 140-160km/h... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #6719 Napisano 13 Grudnia 2011 Nie ma takiego. Gniewkowi chyba chodziło ot o, ze kupując diesla z DPF wiem, że go wypale w trasie, bo nastawiam się na duże przebiegi.A sam ma 1.9.Nie pisał, że ma 1.9 i DPF Dokladnie wlasnie tak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczekpsp 0 #6720 Napisano 13 Grudnia 2011 Ja mam VW Golf III 1.8 GT 90KM z podtlenkiem gazu webasto, klimatyzacja, dwie poduszki samochodzik ma już 17 latek, muszę pomyśleć już o zmianie na lepszy model 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dasiek7 16 #6721 Napisano 13 Grudnia 2011 Zaczekaj ten rok....moze na 18stke dostanie jakas kase to sobie cos za nia kupisz :) 0 " tylko Seiko " Damian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #6722 Napisano 13 Grudnia 2011 Ale nie nad Bałtyckie? Bo już myślałem, że przegapiłem budowę jakiś autostrad :-P Ano nad bałtyckie i w takim razie od II wojny światowej, jak tylko Niemcy zaczęli budować autostrady, SPAŁEŚ Z Wrocławia nad morze jeździ się przez Niemcy i właściwie non stop autostradą. Z Wrocławia do Jędrzychowic (granica), potem na Kołbaskowo i ze Szczecina ekspresówką (S6) prawie do Międzyzdroji. Tak więc bez sarkazmu, najpierw chwycić za atlas i zaczerpnąć wiedzy zanim się wyjdzie na "niewyedukowanego" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Forfiter 0 #6723 Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Ja się nie znam ale mój focus 2.0 tdci z CR w mieście (przy lekkiej nodze i prawie przepisowej jeździe) ledwie ledwie mieści się w 10 litrach.... Więc duży diesel do miasta to jakaś pomyłka moim zdaniem ( w pracy ludzie mają auta z grupy VW, PSA czy Fiata i każdy duży diesel 1,9 2,0na krótkich odcinkach - powiedzmy do ok 25-35km w mieście/przedmieściach--> ja osobiście 18km w jedną stronę do pracy i jest mocno nieekonomiczny w porównaniu z benzyną wszyscy się z tym zgadzają ) ale za to na trasie zużycie spada do poniżej 6 litrów przy normalnej jeździe... Moim zdaniem żeby dopłacić za diesla przy obecnych cenach ropy to pewnie trzeba rzeźbić po Polsce jakieś 25-30tys rocznie żeby zakup miał sens (droższa cena zakupu, droższa ropa i droższe koszty serwisowania np. sprzęgło dwumasowe itp.) Teraz to bym chyba się zastanawiał właśnie nad jakąś niedużą 1,4-1,6 doładowaną benzyną. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez Forfiter 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinkowski 7 #6724 Napisano 13 Grudnia 2011 Ja się już lepiej nie rozpisuję bo znowu będzie afera ale serdecznie "współczuje" tym którym jednostki 1,9 tdi czy 2.0 tdi palą powyżej 8 litrów, nawet w mieście. Mam ponad 190 tys i nigdy takiego spalania nie zauwazylem. 8,5 - 9 litrów to kiedyś omega paliła która miała 2.5 tds (od BMW). 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #6725 Napisano 13 Grudnia 2011 Ja się nie znam ale mój focus 2.0 tdci z CR w mieście (przy lekkiej nodze i prawie przepisowej jeździe) ledwie ledwie mieści się w 10 litrach.. Mi 110 TDI zrobione na 140 KM paliło koło 6.5 w mieście współczuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach