Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie to auta luksusowe się u nas produkuje? Jakoś sobie nie mogę przypomnieć? Pandę V12?. Odpisywanie podatku od sportowych ekskluzywnych aut kompletnie nie ma wpływu na motoryzację. Przytłaczająca większość i tak jeździ Fabiami, Passatami w dobrym przypadku Superbami.

No, chyba nie tylko, bo ja będę V60 ;)

PS. A jakbym się patrzył na to, co u nas się produkuje, to chyba.. hmmm Warszawa była ok. Co do skody, VW to niestety mam (hmmm.. jakby to powiedzieć) mieszane uczucia :P

Auta psują się mniej więcej jednakowo, najwięcej zależy tak naprawdę od właściciela i warunków w jakich przyszło autu pracować, czy nie oszczędzało się na oleju, czy wymieniano wszystko na czas i czy odpowiednio woskowanu auto na zimę. Jeśli się o pojazd dba to przetrwa naprawdę długo, czego dowodem są różne oldtimery które jeżdzą do dziś tylko dzieki temu że właściciel wkładał w nie swoje serce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mniej rozsadku, wiecej pasji :P

podzielam zdanie kolegi! wiecej pasji ;)

Mercedes-Benz_W113_%28front%29_1.JPG

Edytowane przez olej0070

"Lepiej częściowo mieć rację, niż całkowicie się mylić"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi za mną (jeździ) gelenda. Używana,z oczywistych względów. Najlepiej początek lat 90 (lub starsza jeśli w dobrym stanie), jakiś duży, wolnossący diesel (z tych starych, prostych), długa, najchętniej automat. Miał ktoś, używał, zna? Co sądzicie? Nie ma mi kto wybić tego autka z głowy.

Edytowane przez grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi za mną (jeździ) gelenda. Używana,z oczywistych względów. Najlepiej początek lat 90 (lub starsza jeśli w dobrym stanie), jakiś duży, wolnossący diesel (z tych starych, prostych), długa, najchętniej automat. Miał ktoś, używał, zna? Co sądzicie? Nie ma mi kto wybić tego autka z głowy.

Nie ma co wybijać z głowy bo to świetne auto.Choć przy awarii pewnie tanio nie będzie.Też oglądałem test w MOTO ON na TVN TURBO...całkiem fajnie wyszedł Kornackiemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

Nie ma co wybijać z głowy bo to świetne auto.Choć przy awarii pewnie tanio nie będzie.Też oglądałem test w MOTO ON na TVN TURBO...całkiem fajnie wyszedł Kornackiemu.

Czy ja wiem?? Grzesiek chce taką z początku lat 90-tych, tam jeszcze nie ma elektroniki raczej za dużo, a podobno części do merca nie są drogie.

Nie oglądałem MOTO ON na TVN TURBO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem?? Grzesiek chce taką z początku lat 90-tych, tam jeszcze nie ma elektroniki raczej za dużo, a podobno części do merca nie są drogie.

Nie oglądałem MOTO ON na TVN TURBO :)

Jak masz pieniądze na Gelende to masz i na eksploatacje :)

Z początku lat 90 tych o ciężko ci będzie wyrwać coś porządnego za niską cenę.

Spodziewaj się z 60 tyś zł min.

Ale jak ja osobiście bym miał to bym się nawet nie zastanawiał.

Nie ma bardziej porządnego i ponadczasowego auta jak G.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oglądałem Moto On, w zeszłym tygodniu 3 razy wypychałem auto z błota.

Przejrzałem ceny i trochę drogo. Albo zarżnięte na maksa. W grę wchodzą wyłącznie starsze, mało elektroniczne egzemplarze, które bez problemu nareperuje znajomy mechanik.

Nigdy nie miałem do czynienia z autami na ramie. Czy dobrze rozumiem, że jeśli rama jest ok, to ewentualną korozję budy łata się ze wzgledów estetycznych a nie wytrzymałościowych?

Będę się musiał wgryźć w temat.

Coś mi świta, że były wersje uzytkowe i na bogato. Mnie by interesował taki bez skóry i innych pierdół, czołg po prostu.

Edytowane przez grzesiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oglądałem moto on z galendą :) za***iście kultowy sprzęt normalnie szczena opada , jechałem raz ze znajomym g 400 cdi i powiem że to autko wymiata tylko troche słychać plastiki ...

Ale jeśli chodzi o maximum zabawy do terenu moim zdaniem najlepszym wyborem jest PAjero 3500cm 3 krótkie to jak to autko sobie poczyna w terenie , daje frajde itd to i galenda i nissan i samuraii mogą się schować ....

może mi ktoś wyjaśnić bo ja tego nie pojmuje dlaczego np nissan patrol jest uważany za jednego z najlepszych do terenu samochodów a pajero nie jest doceniane chodź ja uważam że pajero patrola w offroadzie ( org wersja ) "robi na 10 metrach o 5 "

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oglądałem moto on z galendą :) za***iście kultowy sprzęt normalnie szczena opada , jechałem raz ze znajomym g 400 cdi i powiem że to autko wymiata tylko troche słychać plastiki ...

Ale jeśli chodzi o maximum zabawy do terenu moim zdaniem najlepszym wyborem jest PAjero 3500cm 3 krótkie to jak to autko sobie poczyna w terenie , daje frajde itd to i galenda i nissan i samuraii mogą się schować ....

może mi ktoś wyjaśnić bo ja tego nie pojmuje dlaczego np nissan patrol jest uważany za jednego z najlepszych do terenu samochodów a pajero nie jest doceniane chodź ja uważam że pajero patrola w offroadzie ( org wersja ) "robi na 10 metrach o 5 "

Zleży które Pajero którego Patrola.

W skrócie Patrol ma bardzo mocne mosty, mniej elektroniki dobre kąty.

http://www.nissanpatrol.biz/?p=p_3&sName=foto

Poszukam takiej gazety Auto po gwarancji - był tam test jednego i drugiego.

Ostatnio też w Offroad4x4 był Patrol.

Zrobię skan i umieszczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

błąd w linku ale domyślam się że chodzi o mercedesa sportcoupe :)

nie wiem jaką kwotą dysponujesz , jaki silnik wchodzi w gre ale jeśli chodzi o mnie wolałbym a3 lub bmw 1 ,ten mercedes troche damski jak dla mnie

o super by było gdybys wrzucił test tych samochodów

Edytowane przez waza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link nie działa.

Jeżeli to w203 to zapytaj na forum:

www.w203.pl/

Coś ci podpowiedzą albo znajdziesz jakieś info na jego temat.

Poczytaj:

Mój odnośnik

Jeżeli już kupować to po face liftingu który był w 2004r.

Jak w przypadku Mercedesa, musisz sprawdzić czy nie je go rdza.

DO ADMINA:

Wstawiam prawidłowy link i podkreśla mi go tylko do przecinka:

http://www.auto-swiat.pl/wydania,Mercedes-klasy-C-Boli-go-elektronika,12827,1.html

Podobnie nie działa link wstawiony przez poprzednika (który jest w cytowanym przeze mnie poście)

EDIT by Moderator:

tak się wstawia prawidłowy link: LINK

Używa się do tego ikonki wstaw link ( obok buźki - po prawej ) :)

Edytowane przez Klod100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo wyczekiwany (przynajmniej ja nie mogłem się doczekać ) i już teraz wiemy oficjalnie jak będzie wyglądać

die neue bmw 5er

jak wam się podoba co o niej myślicie , jak dla mnie super jest ta piąteczka , jutro prezentacja nowej a8

Edytowane przez waza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zasięgnąć Waszej opini na temat diesli BMW i Alfy Romeo

Rozważam zakup, używanego auta rocznik po 2005

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak BMW to tylko i wyłącznie benzyna.No chyba,że lubisz sie zastanawiać kiedy turbo lub wtryski odmówią posłuszeństwa (w dieslu rzecz jasna).

Co do Alfy...jesteś jej wielkim fanem?Bo jak nie to pewnie będziesz sprzedawał szybciej niż kupiłeś :D

Swoją drogą to skąd takie zestawienie BMW vs.Alfa?Zupełnie inna półka,zwłaszcza cenowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak BMW to tylko i wyłącznie benzyna.No chyba,że lubisz sie zastanawiać kiedy turbo lub wtryski odmówią posłuszeństwa (w dieslu rzecz jasna).

Co do Alfy...jesteś jej wielkim fanem?Bo jak nie to pewnie będziesz sprzedawał szybciej niż kupiłeś :D

Swoją drogą to skąd takie zestawienie BMW vs.Alfa?Zupełnie inna półka,zwłaszcza cenowa.

nie przesadzaj....

ale tak na prawdę to pancerne jest tylko 1.9 TDI

reszta ma zawsze coś za uszami, al oferują o wiele więcej niż grupa VAG, choćby fajny wygląd.

Kwestia pieniędzy - jak masz kase na serwis.

poczytaj jakieś fora dieslowskie...

http://www.racingforum.pl/index.php?act=SF&s=&f=8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiegowa opinia o Alfie :) Diesle sa bardzo dobre, benzynowe tragiczne ze wzgledu na `nowinki' technologiczne.

Wloskie diesle znajdziemy w Fiacie, Alfie, Cadilacu, Oplu, Saabie, Suzuki, etc, etc... (czyli caly fiat, GM i dodatki)

Od czasu kiedy Marchionne wzial Fiata w garsc i pojawil sie szef stylistow z Audi/VW jest duzo lepiej. Alfa 159 to juz wlasciwie nowa era.

Nie ulegajmy niemerytorycznym opiniom zaslyszanym `na rynku', bo wyjdzie, ze jedynym slusznym samochodem jest ``VW Passat TDI kombii''.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak BMW ma fajny wygląd i ja wolę ten wygląd z benzynowym silnikiem,pomijając kwestię kasy na serwis w przypadku fuckup'u to nie lubię być zaskoczony i pozbawiony samochodu w najmniej oczekiwanym momencie,cenię sobie bezawaryjność a w przypadku BMW taką daje posiadanie silnika PB.Ale oczywiście każdy kupuje to co lubi.

Fora dieslowskie czytam od dawna z racji posiadania w swoim motoryzacyjnym życiu kilku diesli,a przytoczone forum czytam od powstania czyli bodajże 2003 (czyli jeszcze jak się nazywało sr.pl)

@wermont ale Pasek to się skończył jak weszły silniki 2.0TDI :D Zobaczymy jak będzie z CR,chociaż biorąc pod uwagę że są bardziej wrażliwe na jakość paliwa to nie wiem czy będzie poprawa,oby była.

Nigdy nie miałem Alfy i nie będę miał bo nie ma w tej marce nic co by mnie porwało,natomiast te wszystkie opowieści o awaryjności nie wzięły się z powietrza i znam parę osób które kiedyś miały AR i szybko sprzedały.Po tych doświadczeniach powiedziały że więcej nie kupią bo tak sie zraziły do tej marki.Może teraz jest lepiej niż kiedyś (co w sumie nietrudne bo gorzej być nie mogło) ale opinię AR ma jaką ma.

Edytowane przez maxwell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak BMW ma fajny wygląd i ja wolę ten wygląd z benzynowym silnikiem,pomijając kwestię kasy na serwis w przypadku fuckup'u to nie lubię być zaskoczony i pozbawiony samochodu w najmniej oczekiwanym momencie,cenię sobie bezawaryjność a w przypadku BMW taką daje posiadanie silnika PB.Ale oczywiście każdy kupuje to co lubi.

Fora dieslowskie czytam od dawna z racji posiadania w swoim motoryzacyjnym życiu kilku diesli,a przytoczone forum czytam od powstania czyli bodajże 2003 (czyli jeszcze jak się nazywało sr.pl)

@wermont ale Pasek to się skończył jak weszły silniki 2.0TDI :D Zobaczymy jak będzie z CR,chociaż biorąc pod uwagę że są bardziej wrażliwe na jakość paliwa to nie wiem czy będzie poprawa,oby była.

Nigdy nie miałem Alfy i nie będę miał bo nie ma w tej marce nic co by mnie porwało,natomiast te wszystkie opowieści o awaryjności nie wzięły się z powietrza i znam parę osób które kiedyś miały AR i szybko sprzedały.Po tych doświadczeniach powiedziały że więcej nie kupią bo tak sie zraziły do tej marki.Może teraz jest lepiej niż kiedyś (co w sumie nietrudne bo gorzej być nie mogło) ale opinię AR ma jaką ma.

jako miłośnik diesla i grupy VAG nie będę ukrywał, ze tu bym coś kupował. I to tylko coś 1.9.

Pozostałe silniki są zawsze niestety czymś obarczone (2.5 wałki/pompa, 3.0 napinacz ) co w jakiejś perspektywie czasu skutkuje wydatkiem kilku tyś zł.

Jeżeli Cię na to stać to nie widzę problemu.

Mnie nie więc wybrałem 1.9.

Tak samo z zawieszeniem. Jak Ci się posypie wielowahacz z przodu w A4/Pasku to masz tez kilka tyś w plecy - ale to to jest coś za coś. Masz lepsze prowadzenie itp.

Odnośnie np.: BMW czy Alfy to te auta są piękne. A do tego w BMW dostajesz tylni napęd :).

I tez każdy silnik ma coś za uszami (3.0 BMW wpadające klapki).

Ale generalnie jest to kwestia pieniędzy - jak Cie stać jeździsz Alfą / BMW / A4,6

jak nie kupujesz Ibize :) Octavie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego BMW, Alfa?

Ponieważ szukam auta "rodzinnego" jednocześnie o stylistyce sportowej i dobrych osiągach, natomiast o dieslu myślałem biorąc pod uwagę kwestie ekonomiczne, jednak nie jestem jakimś fanem tych silników zawsze jeździem benzyną jednie w pracy diesel.

Czy mnie stać na eksploatację powyższych aut to się okaże :D.

Jak każdy nie lubię być zaskakiwany żadnymi niespodziankami w trakcie eksploatacji i dlatego rozstałem się z Peugeotem.

Edytowane przez jacus

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jacus z ta ekonomią to w tej chwili nie jest taka prosta sprawa jeśli chodzi o diesla,zwlaszcza diesla BMW.Ile robisz km rocznie/miesięcznie?Awarie diesla w BMW są częste,części nie są tanie.Jak będzie konieczność wymiany wtrysków lub turbosprężarki to będzie to kosztować parę tysięcy i może się okazać że cała oszczędność dzięki trochę niższemu spalaniu poszła w cholerę.

W silnikach benzynowych BMW nic się nie dzieje,zmieniasz olej,lejesz paliwo i jeździsz.W dodatku jeśli jeździsz głównie w mieście,w korkach lub na krótkich odcinkach to diesel pali niewiele mniej niż benzyna więc naprawdę trzeba robić duże przebiegi żeby zauważyć oszczędność no i mieć to szczęście,że nic się nie zepsuje.Silniki benzynowe BMW są oszczędne zwłaszcza jeśli wieźmiemy pod uwagę,że to 6 cylindrów.

I piszę to jako były posiadacz dwóch BMW,benzynowych.Lubie diesle (poza klekotem),miałem kilka z grupy VAG (2 Audi,2 VW) i było super,natomiast po różnych kalkukacjach z premedytacją kupowałem BMW z benzynowym silnikiem i byłem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rocznie robię max 20 tyś km głównie w mieście.

Dzięki za wszelkie informacje z pewnością wezmę je pod uwagę, ale jeżeli benzyna to będę też rozważał Subaru

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Majowy Diabeł

sorki, że się wpycham, ale mam czas do wieczora

Poruszam się po mieście, jedynie 2 razy w roku jadę w dalszą trasę. Moja kia picanto ma 5 lat i 35 tys przebiegu - kupiona z pewnego źródła, niebita, pierwsze 3 lata serwisowana w ASO, a odkąd jest u mnie - u poczciwie wyglądającego ziutka. Mam do niej bagażnik dachowy, który zakładam na wspomniane dalsze wypady.

Mogę kupić toyotę corollę - podstawowy model benzynowy terra, 9 lat, 150 tys na karku, od pierwszego, bardzo pewnego właściciela (rodzina), serwisowana wyłącznie w ASO, niebita (no dobra, lekkie stłuczki, ale nic groźnego dla konstrukcji auta) i "uszanowana".

Finansowo wygląda to jakoś tak, że ze sprzedaży picanto starczy na toyotę, a być może ciutek by jeszcze zostało (ale naprawdę ciutek).

Brać toyotę, czy zostać przy picanto?

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi