Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

200D to była jedna z najsłabszych wersji, nawet golf 3 żeby nie był zawalidrogą to wypadłoby żeby miał te 90KM a przynajmniej 2.0 115KM. Nie dziwne że kawał auta z tym silniekiem nie jechał. W 300D nie byłoby tak źle a z 500E na światłach amerykańskie krążowniki nie miałyby tak lekko

w sumie to jak już łapiemy się za porównania w/w crown victorii to żeby było fair to wypadałoby postawić ją obok właśnie 500E. nie wiem czy wtedy ford miałby się czym tak chwalić, 5.0 mercedesa też mają opinię twardych silników, reszta jak to w w124 - wg niektórych ostatni prawdziwy merc

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crown Victoria ma wielu znanych miłośników.,Multimilioner i legenda rocka Robert Plant kiedy mieszkał z Patty Griffin w Austin TX jeździł Fordem Crown Victoria na dodatek nie była to zwykła Viki tylko CV Police Interceptor zakupiona na aukcji samochodów wycofanych z użytku przez TX State Police.,Plant do tego stopnia kocha Crown Victorie ,że nazwał zespół w którym występował z Patty Griffin "Crown Vic".,Kiedyś słyszałem w radio wywiad z Plantem w którym opowiadał jak został zatrzymany w Teksasie przez Highway Patrol za przekroczenie limitu o 20 Mph.,Oficer darował mu mandat mimo ,że nie rozpoznał z jak wielkim celebrytą ma do czynienia tylko dlatego ,że sam był zagorzałym fanem Crown Victorii., 

Ale co to ma do  rzeczy?

Wiesz ilu sławnych ludzi miało W124 ?

William Shatner 
Charles Lloyd 
 "Mr. Bean"
Jonathan Winters:
Bobby Rahal
Tim Allen
Eddie Irvine (ex F1 driver)
Emmerson Fittipaldi
Dave Letterman
Sylvester Stallone
Arnold Swartzenegger 
Klaus Ludwig

Jeździłem W124 200D i ten samochód mimo doskonałej aerodynamiki miał takie przyspieszenie ,że światła się trzy razy zmieniły zanim ruszył ze skrzyżowania .,Nie napisałem ,że CV jest lepszym samochodem od DB 124 tylko ,że jest samochodem bez porównania trwalszym.,Dyskusja była na temat samochodów niezniszczalnych i w tym kontekście Crown Victoria nie ma sobie równych.

A ja ci napisałem, że porównanie jest do chrzanu - znasz auto klasy wyższej średniej które przejeżdża 1-1.5 mln km bez remontu ? Bo ja nie.

Co do dynamiki to wybrałeś najwolniejsze model - przejedz sie W124 choćby 320 czy 500.

Jeżeli tak porównujesz to rzeczone 200 pali 7 litrów a CV - 20 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę Was 124 zwane baleronem lub trapezem jest nudnym jak flaki z olejem taksówkarskim dupowozem i już... Chyba, że mówimy o "hammerze" ;)

Ale też jest to finezja meblościanki "Kowalskiego"...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nudny... auto z ubiegłej epoki. Dzisiejsze łał i super nowoczesne stylistycznie samochody za 30 lat też będą wyglądać jak skamieliny o ile dotrwają takiego wieku. Nowa E klasa to też nie zwinne qp 2+2 dla młodziana. Kiedyś trafiłem na pewne zdanie - jak ktoś w latach '90 szukał mocnego sedna na tor to brał M5, na autobahne 500E  :lol: mi tam w124 się podoba, to już klasyk. Trochę jeszcze jeździ 200D i 300D ale qp już praktycznie nie widać, 500E to też juz praktycznie kolekcjonerski samochód

tego w srebrnym 911 bardzo "swędziała" prawa ręka, chyba ciężko mu się było przyzwyczaić do automatu  :lol:

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę Was 124 zwane baleronem lub trapezem jest nudnym jak flaki z olejem taksówkarskim dupowozem i już... Chyba, że mówimy o "hammerze" ;)

Pitolisz  :D

Jest esencja wszystkiego co najlepsze - ponadczasowej stylistyki, która trafiła w gusta na 3 kontynentach i jest nie do pomylenia z czymś innym, rewelacyjnych silników, najbardziej zayebstego zawieszenia, bardzo niskiego współczynnika CX i super wykonania, które nawet teraz po 20 latach od końca produkcji marszy suty. Gdzie drewno jest drewnem, skóra skórą a platsik jest na zatyczce haka a nie na desce.

nudny... auto z ubiegłej epoki. Dzisiejsze łał i super nowoczesne stylistycznie samochody za 30 lat też będą wyglądać jak skamieliny o ile dotrwają takiego wieku. Nowa E klasa to też nie zwinne qp 2+2 dla młodziana. Kiedyś trafiłem na pewne zdanie - jak ktoś w latach '90 szukał mocnego sedna na tor to brał M5, na autobahne 500E  :lol: mi tam w124 się podoba, to już klasyk. Trochę jeszcze jeździ 200D i 300D ale qp już praktycznie nie widać, 500E to też juz praktycznie kolekcjonerski samochód

No wykonany jest na prawde super. 

Kiedys z ciekawosci patrzyłem na otomoto i np.: W124 jest 2-3 razy więcej niż np E34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moją przygodę z MB zakończyłem na takim czymś:

1985-mercedes-380se-003.jpg

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ci napisałem, że porównanie jest do chrzanu - znasz auto klasy wyższej średniej które przejeżdża 1-1.5 mln km bez remontu ? Bo ja nie.

Co do dynamiki to wybrałeś najwolniejsze model - przejedz sie W124 choćby 320 czy 500.

Jeżeli tak porównujesz to rzeczone 200 pali 7 litrów a CV - 20 ?

Na pewno Lincoln Town Car jest w klasie luxury full size sedan i przejedzie milion mil bez remontu.,Do porównania dynamiki należało by wybrać podstawowy model W124 i CV ,.W 124 500E to już jest High Performance. Nie uważam żeby obecne trendy w motoryzacji byly wyznaczane przez Europe czy Amerykę.Trendy w motoryzacji wyznaczają księgowi a oni pilnują żeby użytkownik za długo nie jeździł jednym autem ., 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo e34 miały dużo cięższe życie niż w124  :lol: jednak BMW miało lepsze prowadzenie, silniki które lubiły obroty i bardziej sportowe zacięcie. Jak to się kończyło to chyba każdy wie.

na drodze nie widać ich znacząco więcej niż e34 ale sam gdybym miał wybierać spośród tych 2 to brałbym e34  :P  no chyba że trafiłaby się qp czy 500E, na te patrzę trochę inaczej. W e34 brakowało qp a BMW ma nawet 1 sztukę M5 cabrio, nie wiem czemu nie weszli z produkcją

no ale hola hola, jaki silnik był w podstawowej CV a jaki w w124... no "niestety" rynki EU i USA różnią się i tutaj wielkie V8 nie ładują gdzie popadnie 

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale hola hola, jaki silnik był w podstawowej CV a jaki w w124... no "niestety" rynki EU i USA różnią się i tutaj wielkie V8 nie ładują gdzie popadnie 

We wszystkich CV jest jednakowy silnik 4.6 V8 224 KM.,P71 Police Interceptor ma ten sam silnik z dołożoną chłodnicą oleju wydechem bez rezonatorów i innym oprogramowaniem dzięki temu ma większą moc i moment obrotowy.,W CVPI jest także inny most i skrzynia zmienia biegi w innym momencie dlatego Interceptor ma większą szybkość max. o ponad 30Mph.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do forumowiczów, mianowicie czy jest ktoś kto posiada Chevroleta evanda, lacetti bądź nubira? Mam parę pytań co do tych modeli. :) jak coś proszę na PW.

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy tak się wszyscy świetnie znacie Koledzy i takie skomplikowane nazwy cytujecie i w ogóle... Z tym milionem mil to jest bajka... 1,609.000 km bez remontu ale czego?

Silnika, skrzyni biegów, mostu napędowego? Czy może przekładni kierowniczej? Jeżdżę od 16 lat Dodgiem Ram Van B250 z silnikiem 318 cali i przebiegiem 111.000 mil od nowości, a ma już 28lat... Silnik jest wymieniony, bo oryginalny eksplodował z powodu zaklejenia termostatu złogami z układu chłodzenia, takiego go kupiłem z Niemiec.

Skrzynia ma wymienione taśmy i tarczki, bo gdy była na wierzchu stwierdziłem, że warto to zrobić. Tylny most padł, bo satelity pogubiły zęby i jest wymieniony. Przekładnia kierownicza jest wymieniona, bo oryginalna wylała z siebie to co miała w środku... Ale kocham go miłością czystą i bezinteresowną, no chyba, że dla jego basowego gulgotu V8 i wolnego wydechu, bez katalizatora... ;) Prowadzi się jak tankowiec i powyżej 75 mph muszę się mocno skupiać by trafiać w czarne. :P

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem wielkim fanem amerykańskiej motoryzacji, szczególnie F-body ale nie przesadzajmy.

Amerykanie samochody które choć trochę były technologicznie przystające do europejskich zaczęli robić z 15 lat temu.

I niestety [bo szkoda] to europa wyznacza trendy.

Miałeś jakieś fbody?

Tapaltak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We wszystkich CV jest jednakowy silnik 4.6 V8 224 KM.,P71 Police Interceptor ma ten sam silnik z dołożoną chłodnicą oleju wydechem bez rezonatorów i innym oprogramowaniem dzięki temu ma większą moc i moment obrotowy.,W CVPI jest także inny most i skrzynia zmienia biegi w innym momencie dlatego Interceptor ma większą szybkość max. o ponad 30Mph.

a jak się to ma do 200D? Nijak... Domyślam się że policyjne wersje były mocniejsze ale to dalej nie jest auto (a przynajmniej silnik), które można porównać do wolnossącego starego diesla. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeździłem W124 200D i ten samochód mimo doskonałej aerodynamiki miał takie przyspieszenie ,że światła się trzy razy zmieniły zanim ruszył ze skrzyżowania .,Nie napisałem ,że CV jest lepszym samochodem od DB 124 tylko ,że jest samochodem bez porównania trwalszym.,Dyskusja była na temat samochodów niezniszczalnych i w tym kontekście Crown Victoria nie ma sobie równych.

Tylko widzisz dyskusja jest akademicka bo jakie dowody mamy?

Ja mialem 3 w124 w tym jeden po taxi co mial kolo 1,2 mln i dalej jechal.

W aucie byl dalej oryginalny silnik diesla 2,5 litra i skrzynia automatyczna.

I pewnie to co CV zyskuje na ramie to traci na wykonaniu, precyzji prowadzenia itp.

A mercedes na odwrot choc patrzac na stan polskich drog to nie wiem gdzie musialbys jezdzic w stanach zeby miec porownywalny tor przeszkod.

Miałeś jakieś fbody?

Tapaltak

Na wlasnosc nie.

Kilka razy pozyczone, kilka razy o wlos od zakupu ale niestety zawsze cos psulo plan.

Jak nie kasa, to praca, potem urodzilo sie dziecko itd.

A milosc do 3'rd gen z ttopsami zostala

a jak się to ma do 200D? Nijak... Domyślam się że policyjne wersje były mocniejsze ale to dalej nie jest auto (a przynajmniej silnik), które można porównać do wolnossącego starego diesla.

Nijak sie ma.

Mayor porownywal trawlosc i tu na pewno na plus CV jest rama.

Tu nie ma dyskusji.

Ale musimy zadac sobie pytanie co to jest trwalosc?

Do pierwszego remontu? Remontu czego? Do pierwszej awarii unieruchamiajacej auto?

I tu nie uwierze ze CV jest tak super wykonane.

Niestety za synonim trwalosci na swiecie uznaje sie cos pokroju w123 / w124 , jakis pewnie Peugeot 504 i pewnie od lat 90-tych Lexus.

To, ze Policja w Usa uzywala CV wynikalo pewnie nie tylko z jakiejs trwalosci ale tez na pewno z ceny, popularnosci, latwosci naprawy, zamiennosci czesci - wiemy przeciez ze w ramach jedeej "budy" amerykanie robili kilika modeli rozniacych sie znaczkiem, kolpakami i swiatlami.

Tak samo na czym polegal sukces Checkera jako NY taxi?

I mysle, ze opisywanie w124 jako jednorazowki jest krzywdzace, bo auto jest mega trwale a do tego stoi na bardzo wysokim poziomie technologicznym.

A pamietajmy, ze wywodzi sie z poczatku lat 80tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio katuje taki kredens :)

58dcef291a3264289378799972a77555.jpg

387a8cd2b45c9aef37f70d53c7bf125b.jpg

28598184dc853ae5f3844167cb72e97e.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny G :) miałem przyjemność przejechać się takim bodajże G350 cdi jeśli dobrze pamiętam.

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Uwielbiam blaszaka. G to moje marzenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wub:  :wub:  :wub:  :wub:  :wub:  :wub:  :wub:  :wub:

Przyjaźń jest wszystkim. Przyjaźń to coś więcej niż talent. Więcej niż władza. Prawie się równa rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio katuje taki kredens :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Super.

Mialem kiedys G230.

To jest mega klimat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny G. Klasa sama w sobie. Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G zawsze robi wrażenie i to jak długo jest produkowany tak samo. W sumie teraz został sam bo chyba jedyny, który mógł się z nim mierzyć - Defender w tym roku zakończył swoją historię 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze do tego można go zamówić z V12 AMG :) Dinozaur na dzisiejsze czasy.

Edytowane przez Osiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I z napędem 6x6... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G to jeden z nielicznych SiatoWozów którym mógłbym się wozić.

Graty. Świetny jest.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi