Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sosna

Wymiana baterii w starym kwarcyku TIMEX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witajcie. 

Odkopałem z dna szuflady starego Timexa Indiglo. Znalazłem zdjęcia jak jeszcze działał z 2014r. Wtedy kupiłem dwa Seiko... 

Od tamtego czasu TIMEX leżał nie używany. 

Ze względu na zainteresowanie się syna tematem zegarków odkopałem "dziadka". 

Kupiłem baterie srebrową. Po włączeniu chwilkę chodzi i się zatrzymuje... Po wyjęciu baterii i ponownym włożeniu sytuacja się powtarza. Sekundnik zatrzymuje się miedzy 11 a 13 minutą i porusza się dwa razy do przodu i dwa do tyłu, tak jakby w pętli. Przez moment kiedy wydaje się działać, po naciśnięciu guzika podświetlenie Indiglo pobłyskuje, ale nie podświetla się prawidłowo (na zdjęciu za czasów kiedy działał).

Wartość zegarka zdecydowanie sentymentalna, młodemu się spodobał i chciał ponosić testowo, żeby sprawdzić czy mu siądzie klasyczny zegarek. 

Domyślam się że po tylu latach leżenia mechanizm jest padnięty. 

Czy to jest w ogóle do naprawienia jakimś "magicznym zaklęciem" ? 😅

Messenger_creation_CD8A83AD-85C5-412F-A733-20473051E832.jpeg

Messenger_creation_16AE6C5A-5743-47A8-AC96-3714D522AF51.jpeg

Edytowane przez sosna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znalazłem swojego Timexa indiglo i sytuacja jest ciekawsza.

Wstawiłem baterię maxell 1616 a zegarek ani chce ruszyć.

Nawet  nie podświetla..

Bateria nowa, miernik pokazuje 3,2V .

Wydaje mi się, że te mechanizmy są nie warte nowej baterii..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie światełko też nie działa normalnie... 

Jest tylko jakiś przebłysk... 

W starym Casio wymiana baterii załatwiał sprawę, w Timex'ie ewidentnie mechanizm jest uszkodzony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez chrapo
      Dzień dobry. 

Jakiś czas temu nabyłem w częściach moduł casio 5054 który pracuje w zegarku g-shock gw-3500. Mam problem z trzema sprężynkami ktore były osobno. Czy ktoś jest w stanie wskazać gdzie powinny sie znajdować?

• Przez Euryk
      Składanie jest ciekawym zajęciem, ale czy na początek nie lepiej wymienić rotor w zegarku, kótry się ma i lubi? Na Aliexpress  rotory do NH35 (oraz 7S26 -   takie  same) powszechnie są dostepne w cenie 70-100 zł, niektóre  wizualnie bardzo interesujące. Do tego trzeba jedynie mieć  zegarmistrzowski śrubokręt,  o ostrzu  3 mm, tez do kupienia na Ali.  Instrukcje do znalezienia w sieci, to zresztą bardzo łatwe i przyjemne zajęcie.  
    • Przez Petru23
      Mam nowego Elements ale ma jedną istotną wadę. Ze względu na kształt koperty (spodu) i rozmiar koronki potrafi się ona (koronka) wysunąć podczas noszenia. Zahaczy o ubranie, mankiet czy cokolwiek. Problem dotyczy m.in. Beringa o podobnym kształcie koperty.

Pytanie, czy jest możliwość jej wymiany i czy zegarmajster to powinien zrobić. Jaki może być koszt? Oddać raczej go nie oddam (skróciłem bransoletę).

• Przez CebulaNet
      Witam.

Jak mogę wyjąć baterię z zegarka Longines VHP ze zdjęcia? Bateria jest w plastykowym koszyczku i nie wiem jak wyjąć ten koszyczek lub samą baterię z zegarka. Metalowe elementy którymi koszyczek jest przytwierdzony do mechanizmu nie wyglądają mi na śrubki więc odkręcić się ich raczej nie da.
      Pomoże ktoś?

Dodam jedynie, że nie jestem zegarmistrzem więc poprosiłbym o porady jak dla kompletnego laika na poziomie pre-beginner.

• Przez T200
      Czy ktoś z Was wie jaka powinna być bateria w zegarku Jacques Lemans 1-1152? Jakiekolwiek informacje na temat tego modelu ciężko znaleźć w internecie, o baterii nie wspominając. Niestety nie ma w nim starej na wzór.
      Udało mi się jedynie znaleźć informację, że do modelu 1-1697 pasuje bateria 371, ale to zupełnie inny model.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.