Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mattej

Longines Spirit 42mm - czy zmienić i na jaki mniejszy

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad alternatywą dla Longinesa Spirit L3.811.4.93.6, jest to wersja 42mm. Zegarek posiadam, ale no właśnie. Wydaje się być za duży na nadgarstek 17,5cm. Wylądował na bazarku, ale jeszcze chciałbym prosić o poradę, jakby widział to ktoś z boku. 

Może spróbować na pasku NATO? A może w ogóle przy takim nadgarstku i wzroście 1,70m bardziej pasuje rozmiar 38-39, przynajmniej przy tak ogromnych uszach, jakie ma Spirit? I wtedy wersja 37mm byłaby najodpowiedniejsza?

Nie szukam typowego pilota, raczej EDC, najbardziej zależałoby mi na indeksach liczbowych, chociażby głównych godzin (6, 9, 12) i niebieskiej tarczy.

Zegarek mi się bardzo podoba (ale też kupiłem go w bardzo dobrej cenie - i to również zmąciło rozum) i to pewnie jest głównym problemem, ale tylko oglądać go w pudełku nie zamierzam.

20250312_180622.jpg

20250312_180648.jpg

20250312_180719.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cześć, problem leży nie w średnicy tego zegarka, ale w bransolecie, której endlinki wydłużają faktyczny rozmiar lug to lug.

Mierzyłem ten zegarek w wersjach 42mm i 40mm (przy podobnym nadgarstku). 42mm na pasku leżał bardzo dobrze i byłem nawet bliski kupna czarnego. Ten sam rozmiar na bransolecie był za duży i za ciężki. Porównywałem też z wersją 40mm na pasku i powiem Ci, że o ile taki sam 42mm prezentował się świetnie, tak 40mm prezentował się przy nim biednie. Natomiast 40mm na bransolecie wydawał się w porządku.

Moim zdaniem powinieneś najpierw spróbować założyć do niego pasek i dopiero wtedy wyrobić sobie zdanie. To jest jednak zegarek lotniczy, ma prawo być duży, ale jednocześnie powinien być wygodny.

Reasumując, na pasku dobry będzie 42mm, na bransolecie 40mm. To takie moje osobiste spostrzeżenia, ale poparte przymiarkami.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze zdjęć widać, że się mieści na nadgarstku. 

Pilot powinien być duży, co za rym idzie ja bym zostawił.

Tak jak pisze Mirek, załóż pasek skórzany będzie wyglądał na mniejszy. Jeszcze z nato bym spróbował. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny dylemat ze Spiritem. Zegarek świetny ale długie uszy i ten nieszczęsny endlink sprawiają, że na moim 16,5 cm nadgarstu wersja 40 mm wydawała mi się za duża:

Screenshot_20250313-084440.thumb.png.5720a09d5d87ab302f14653752d7fff9.png

Było na styk ale przy ruchach ręką te uszy wystawały poza nadgarstek. Uczucie jakbyś widelec w poprzek miał. Ja wiem, że na bransie zegarki noszą się jak większe, pewnie pasek by trochę pomógł ale... No i wtedy zmierzyłem wersję 37mm, która siadła aż miło. Wgl przekonałem się do mniejszych kopert. Tak, to jest pilot jednak w obecnych czasach mniejsze piloty czy nurki są chętnie wybierane. Co kto lubi:

Screenshot_20250313-084520.thumb.png.05192bccfbaef48a9aa74472094d1ad4.png

Warto mieć na uwadze, że wersje 37 i 40 mm tego zegarka róznią się kilkoma rzeczami:

- oczywiście rozmiar ale też uszy 21mm vs 19 mm. Czyki dobór pasków w obu wersjach utrudniony

- większa wersja ma datę na 3ciej, mniejsza na 6stej godzinie

- większa wersja ma zakręcaną koronkę, mniejsza wciskaną

- większa wersja ma zapięcie motylkowe mniejsza standardowe z 5 pozycjami mikroregulacji

- większe indeksy = więcej lumy w wersji 40 mm

- wykończenie wskazówek jest błyszczące w mniejszej wersji, nieco matowe w większej.

Powyższe róznice są w zasadzie kosmetyczne ale jak dla mnie wersja mniejsza, ze względu na wygodę, pozycję daty i normalne zapięcie wygrywa. No i uszy z ostatnim endlinkiem spokojnie mieszczą się na moim, nie bójmy się tego słowa "kurzym" nadgarstku.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

Tak jak pisze Mirek, załóż pasek skórzany będzie wyglądał na mniejszy. Jeszcze z nato bym spróbował. 

Super, dzięki. Dam znać.

15 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Miałem podobny dylemat ze Spiritem. Zegarek świetny ale długie uszy i ten nieszczęsny endlink sprawiają, że na moim 16,5 cm nadgarstu wersja 40 mm wydawała mi się za duża:

Screenshot_20250313-084440.thumb.png.5720a09d5d87ab302f14653752d7fff9.png

Było na styk ale przy ruchach ręką te uszy wystawały poza nadgarstek. Uczucie jakbyś widelec w poprzek miał. Ja wiem, że na bransie zegarki noszą się jak większe, pewnie pasek by trochę pomógł ale... No i wtedy zmierzyłem wersję 37mm, która siadła aż miło. Wgl przekonałem się do mniejszych kopert. Tak, to jest pilot jednak w obecnych czasach mniejsze piloty czy nurki są chętnie wybierane. Co kto lubi:

Screenshot_20250313-084520.thumb.png.05192bccfbaef48a9aa74472094d1ad4.png

Warto mieć na uwadze, że wersje 37 i 40 mm tego zegarka róznią się kilkoma rzeczami:

- oczywiście rozmiar ale też uszy 21mm vs 19 mm. Czyki dobór pasków w obu wersjach utrudniony

- większa wersja ma datę na 3ciej, mniejsza na 6stej godzinie

- większa wersja ma zakręcaną koronkę, mniejsza wciskaną

- większa wersja ma zapięcie motylkowe mniejsza standardowe z 5 pozycjami mikroregulacji

- większe indeksy = więcej lumy w wersji 40 mm

- wykończenie wskazówek jest błyszczące w mniejszej wersji, nieco matowe w większej.

Powyższe róznice są w zasadzie kosmetyczne ale jak dla mnie wersja mniejsza, ze względu na wygodę, pozycję daty i normalne zapięcie wygrywa. No i uszy z ostatnim endlinkiem spokojnie mieszczą się na moim, nie bójmy się tego słowa "kurzym" nadgarstku.

Hmm. Tak się przyglądam i mam wrażenie, że ta 37 wygląda na Twoim nadgarstku jak 42 na moim. Czyli chyba tak najgorzej nie jest, bo wygląda dobrze ;)

Edytowane przez Mattej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Dorian06 napisał(-a):

Taki NATO dwuczęściowy jest godny uwagi? https://zatokazegarkow.pl/paski-do-zegarkow/jelsdal/nato/jelsdal-dwuczesciowy-niebieski-wojskowy-pasek-vintage-nato

Czy lepiej jednak klasyczny?

Edytowane przez Mattej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam akurat nadgarstek 17,5 - 18 cm i nie pomyślałbym nawet o rozmiarze 42 , jakiś czas temu mocno przymierzałem się do zakupy rozmiaru 37  . Ogólnie to co kto lubi ale jeśli już pytasz i masz wątpliwości to coś nie gra , wg mnie 42 jest dla Ciebie za duży . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Mattej napisał(-a):

Drogi jak na NATO. Może lepiej kupić najtańsze badziewie, a jak uznasz, że na pasku rozmiarowo jest w porządku, to dopiero wtedy poszukać czegoś porządnego, albo zamówić u któregoś forumowego majstra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, gszydlowsky napisał(-a):

Ja mam akurat nadgarstek 17,5 - 18 cm i nie pomyślałbym nawet o rozmiarze 42 , jakiś czas temu mocno przymierzałem się do zakupy rozmiaru 37  . Ogólnie to co kto lubi ale jeśli już pytasz i masz wątpliwości to coś nie gra , wg mnie 42 jest dla Ciebie za duży . 

Mierzyłem 37mm, malutki jest, przynajmniej jeżeli chodzi o rozmiar tarczy. Już szybciej 40mm, ale zbyt dużo bym musiał dołożyć kosztem nie takiej dużej różnicy. 

Byłem u zegarmistrza, pomierzyłem trochę różnych pasków i stanęło na Hirschu gumowo-materiałowym. Wybrałem wersję kolorystyczną, który moim zdaniem dodaje trochę charakter. Pasek mięciutki.20250313_111639.thumb.jpg.ad55b5b35fc550e8b21eeab93a05ccd9.jpg

20250313_111622.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw, nie wygląda źle. Ale spróbował bym na skórze. Ale z drugiej strony jeśli masz się męczyć...

> Zegarki i inicjatywy związane z zegarkami > Kartoteka Zegarków 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jest lepiej na pasku

1 godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Drogi jak na NATO. Może lepiej kupić najtańsze badziewie, a jak uznasz, że na pasku rozmiarowo jest w porządku, to dopiero wtedy poszukać czegoś porządnego, albo zamówić u któregoś forumowego majstra.

Lepiej bym tego nie ujął.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

I jest lepiej na pasku

Jest lepiej. Muszę przemyśleć, pochodzę po domu. Swoją drogą w Atlanticu na Unitasie (też 42mm) z podobnym lug-to-lug wygląda to lepiej - uszy bardziej opadają. Zegarek też wygodniej się nosi. Na ten moment nie usuwam ogłoszenia z bazarku. Dostanę ofertę i wtedy będzie problem.

Pasek tak czy inaczej się przyda to innych, na lato akurat gumowy podszerstek,

20250313_115412.jpg

Edytowane przez Mattej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak dla mnie długie uszy / spory L2L plus męskie end linki robią temu zegarkowi na bransolecie ogromną krzywdę.

Jak koledzy pisali popróbuj z paskami, natomiast mam wrażenie, że coś ci nie pasuje ale próbujesz racjonalizować. 
Wystawać poza obrys nadgarstka nie wystaje ale przez uciętą “3” i tak poleciłbym 40 mm 😋

Jako EDC z cyframi arabskimi i niebieską tarczą może Hanhart Pioneer Preventor HD12?
Hartowana koperta, ładnie wyregulowany mechanizm, świetna jakość i rozmiar chyba lepszy dla ciebie.

https://chronofactum.de/en/product/hanhart-pioneer-preventor-hd12-blau/

4 godziny temu, Dorian06 napisał(-a):

Pilot powinien być duży

IMG_3671.thumb.png.b20a009ed689de7295cf4a87c251007c.png

? 😋

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Jak dla mnie długie uszy / spory L2L plus męskie end linki robią temu zegarkowi na bransolecie ogromną krzywdę.

Jak koledzy pisali popróbuj z paskami, natomiast mam wrażenie, że coś ci nie pasuje ale próbujesz racjonalizować. 
Wystawać poza obrys nadgarstka nie wystaje ale przez uciętą “3” i tak poleciłbym 40 mm 😋

Jako EDC z cyframi arabskimi i niebieską tarczą może Hanhart Pioneer Preventor HD12?
Hartowana koperta, ładnie wyregulowany mechanizm, świetna jakość i rozmiar chyba lepszy dla ciebie.

https://chronofactum.de/en/product/hanhart-pioneer-preventor-hd12-blau/

? 😋

Zgadzam się z racjonalizacją. Bo zegarek mi się bardzo podoba, ale gorzej się nosi. Dzięki za tego Hanharta, nie brałem pod uwagę.

Na ten moment zostawiam na bazarku, może ktoś kupi albo zaproponuje wymianę.

Dziękuję za cenne rady i różne punkty widzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Mattej napisał(-a):

Zegarek mi się bardzo podoba (ale też kupiłem go w bardzo dobrej cenie - i to również zmąciło rozum) i to pewnie jest głównym problemem, ale tylko oglądać go w pudełku nie zamierzam

Jeżeli nie jest to tajemnicą to w jakiej cenie kupiłeś ten egzemplarz? Aktualnie sam zastanawiam się nad tym zegarkiem w wersji z jasną tarczą (promocja w Kruku). Obejrzałem wiele filmików i przeczytałem jeszcze więcej postów na forach na temat tego modelu a dalej nie wiem czy powinienem brać 40mm czy 42mm. Normalnie brałbym 42mm, bo takie też mam zegarki w mojej kolekcji i wszystkie dobrze leża na 18cm nadgarstku. Tutaj natomiast mam dużo wątpliwości czy też tak będzie, szczególnie w wersji na bransolecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Zalles napisał(-a):

Jeżeli nie jest to tajemnicą to w jakiej cenie kupiłeś ten egzemplarz? Aktualnie sam zastanawiam się nad tym zegarkiem w wersji z jasną tarczą (promocja w Kruku). Obejrzałem wiele filmików i przeczytałem jeszcze więcej postów na forach na temat tego modelu a dalej nie wiem czy powinienem brać 40mm czy 42mm. Normalnie brałbym 42mm, bo takie też mam zegarki w mojej kolekcji i wszystkie dobrze leża na 18cm nadgarstku. Tutaj natomiast mam dużo wątpliwości czy też tak będzie, szczególnie w wersji na bransolecie.

napisałem w prywatnej wiadomości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Mattej napisał(-a):

Swoją drogą w Atlanticu na Unitasie (też 42mm) z podobnym lug-to-lug wygląda to lepiej - uszy bardziej opadają.

Atlantic jest chyba dużo lżejszy i również dlatego lepiej się z nim czujesz na nadgarstku. Spirit 42mm to ciężki zegarek. O ile bransoleta i jej zapięcie trochę równoważą ciężar samego zegarka, to na pasku albo będzie musiał być mocno zapięty, albo będziesz czuł, że po nim lata i się kręci.

Też mam podobny nadgarstek i też mierzyłem Spirita 42mm. W tym rozmiarze absolutnie mi nie podszedł. O ile wizualnie bardzo fajny (pomijając ten nieszczęsny obcięty indeks na godzinie 3) to dla mnie był właśnie za ciężki, za bardzo kręcący się na nadgarstku. Długie proste ucha tylko pogarszają sprawę. Christopher Ward Sealander w rozmiarze 39 mm, choć też dość ciężki, to jest pod tym względem o niebo wygodniejszy. Również całkiem ciężki Ball Fireman leży na ręce znacznie lepiej niż duży Spirit.

Jeżeli jest za duży, to jest za duży. Jak będziesz nosił bez przerwy jako jedyny zegarek, to przywykniesz i będzie OK. Jeżeli jednak zmieniasz zegarki i nosisz ich wiele nazmianę, to nadgarstek nie da się oszukać i będziesz czuł, że coś nie jest dobrze za każdym razem jak będziesz zakładał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Mattej napisał(-a):

[...] Wydaje się być za duży na nadgarstek 17,5cm [...]

Dobrze powiedziane - "wydaje się" :)

Oczywiście to Ty jako "nosiciel" decydujesz, czy zegarek jest wygodny, czy nie. Jednak moim zdaniem dobrze wygląda na Twojej ręce i fajnie wypełnia nadgarstek 👍

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Dirty Harry napisał(-a):

Dobrze powiedziane - "wydaje się" :)

Oczywiście to Ty jako "nosiciel" decydujesz, czy zegarek jest wygodny, czy nie. Jednak moim zdaniem dobrze wygląda na Twojej ręce i fajnie wypełnia nadgarstek 👍

King to nawet przedramię fajnie wypełnia. 

20250313_152236.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze opcja spirita w tytanie. Gdyby był dostępny w 37 mm brałbym tą wersję. 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Zalles napisał(-a):

zastanawiam się nad tym zegarkiem w wersji z jasną tarczą (promocja w Kruku). 

Jak nie możesz przymierzyć w butiku to kup dwa i "gorszy" odeślesz.  

6 godzin temu, Mattej napisał(-a):

20250313_152236.jpg

Tu ewidentnie widać, że dobrze leży. 

Cytat

? 😋

Ten po prawicy.  :D

Edytowane przez Dorian06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Mattej napisał(-a):

King to nawet przedramię fajnie wypełnia. 

20250313_152236.jpg

Co Ty tam wcześniej pisałeś? Że Longines jest za duży? :D

No nie wydaje mi się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Co Ty tam wcześniej pisałeś? Że Longines jest za duży? :D

No nie wydaje mi się ;)

Dobrze jest czasem popytać i wyrobić własne zdanie ;)😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

No nie wydaje mi się ;)

dżiszoki to żadne porównanie  , a Ty chyba lubisz przyduże zegarki 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, gszydlowsky napisał(-a):

dżiszoki to żadne porównanie  , a Ty chyba lubisz przyduże zegarki 😆

Żartobliwie zrobiłem takie zdjęcie, odnośnie komentarza o wypełnianiu nadgarstka ;)😄  Kilka razy przymierzałem się do jakiegoś G z serii MTG i za duże się okazywały na etapie mierzenia w sklepie, skończyło się na "oaku" 2100 w stali. Akurat Kinga chciałem mieć, bo to jednak kostka, ogromna, ale kostka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi