Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Artur7

Zegar MAJAK za głośno tyka?

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzuciłem sobie coś takiego na AI i nawet nieźle wygląda. Teraz tylko muszę wybrać odpowiednią opcję i rozmiar. 

To powinno rozwiązać mój "problem" 😊

file_00000000ddc46246b00298b48bf15180.png

file_00000000fc8c6246b22ffbc9078ac695.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.04.2025 o 17:44, graver napisał(-a):

po co komu zegar jak przeszkadza mu cykanie

Przypomniało mi się, jak moja "połowinka" zaczęła przyjeżdżać do mojeho rodzinnego domu, gdzie dwa metrony funkcjonowały równolegle w jed ym mieszkaniu :) 

cykanie już przeszkadzało, a bicie co 30min było już tragedią .. 

Po 21-ej zapinałem jakieś gumki i pianki na pręty gongów, żeby cokolwiek zminimalizować efekty całkowicie nieprzespanych nocy (z powodu wybijania godzin przez zegary będące w innych pokojach).

Tak, może przeszkadzać i to mocno :)

Jednak człowiek się bardzo przyzwyczaja, bo teraz po latach często jestem rozliczany z nie nakręcenia zegara, bo albo się zatrzymał chód, albo "on już od wczoraj godzin nie wybija a Ty nie nakręcasz"  :) 

Teraz jak widzicie, przeszkadza brak cykania i godzin wybijania.

Zegar pracunący w tle życia codziennego z czasem wtapia się w inne echa i człowiek o nim zapomina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minutes ago, zadra said:

Teraz jak widzicie, przeszkadza brak cykania i godzin wybijania.

Zegar pracunący w tle życia codziennego z czasem wtapia się w inne echa i człowiek o nim zapomina.

Tak, człowiek się do różnych hałasów przyzwyczaja. Czasem do tego stopnia, że nawet cisza zaczyna mu przeszkadzać 😄

A tak a propos hałasów, to przypomniała mi się pewna anegdota. 

Jedna z moich cioć mieszkała w pobliżu torów kolejowych. W tak zwanych "dawnych czasach" tory były dość nierówne, a pociągi, szczególnie towarowe, robiły bardzo duży hałas. Jak byliśmy u cioci i przejeżdżał pociąg, to cały dom się trzęsł i szklanki dzwoniły w szafkach, hahaha! Pytaliśmy się cioci jak oni śpią w nocy jak pociąg przejeżdża. A ciocia mówiła: Ale jakie pociągi? My ich prawie nie słyszymy! 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmęczony człowiek zaśnie nawet na pracującej młockarni :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak się do Beckera co zrobiłem przyzwyczaiłem że nie słyszę jak wybija, ani Francuzów nie słyszę, coś w tym jest. Artur jak byś mógł nabyć ten klosz z tą okrągłą bańką by super wyglądał tylko pod nóżki filczyki🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, graver napisał(-a):

tylko pod nóżki filczyki🙂

a może i pod sam klosz cieniutki krążek filcu lub miękkiej gumy, żeby wibracji było jak najmniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 hours ago, graver said:

Ja tak się do Beckera co zrobiłem przyzwyczaiłem że nie słyszę jak wybija, ani Francuzów nie słyszę, coś w tym jest. Artur jak byś mógł nabyć ten klosz z tą okrągłą bańką by super wyglądał tylko pod nóżki filczyki🙂

Tak, mnie się też ten z kloszem w kształcie kuli bardziej podoba i będę czegoś takiego szukał. 

W sumie to chyba całkiem niezłe rozwiązanie, bo zegar ładnie byłoby widać że wszystkich ston, nie trzeba żadnych "pokrowców" zakładać, a jak klosz będzie dobrze dopasowany to powinno to głośne tykanie sporo wytłumić. Jak będzie trzeba to i pod nóżki (albo podstawkę, w zależności od tego jak to będzie zrobione) też się coś podłoży. Ale może nie będzie potrzeby, zobaczę. 

Zdam relację, jak już zdobędę coś takiego 😊

Pozdrawiam  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mission Impossible. Raczej skonstruować. Klosz ładny z jakiejś lampy i dotoczyć spód. Kwestia wytłumiania to otwarte forum. Zabawa przednia. Pozdrawiam.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontynuacja wątku "głośnego tykania". 

Ja chyba zwariowałem i kupiłem sobie drugi Majak, hahaha! 😂

To właściwie dlatego, że chciałem też mieć jeden z czerwoną tarczą, bo mi się wydawał "ładny". Chyba jednak "butelkowa" zieleń bardziej mi się podoba, a ta czerwień to trochę taka mało "wyszukana". Może po prostu nie ten odcień. Widziałem na zdjęciach takie bardziej bordo, a ten mój to wygląda na taki raczej "krwisty" odcień 🤔

Wracając do tematu tykania, to okazuje się, że niektóre egzemplarze jednak tykają trochę ciszej i subtelniej, o czym się przekonałem po uruchomieniu tego drugiego Majaka. Jest wyraźna różnica między oboma i ten czerwony nie jest tak głośny. Być może jest to też kwestia oczyszczenia mechanizmu i jakiegoś tam naoliwienia czy nie wiem co tam, ale jednak może być ciszej. Może jednak powinienem go oddać do jakiegoś przeglądu u zegarmistrza. Zastanowię się. 

A propos klosza, to jeszcze szukam odpowiedniej opcji. Jak znajdę to skomentuję jak wyszło. 

Pozdrawiam wszystkich, którzy śledzą wątek. 

20250506_120938.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli, niedługo będzie kolekcja z wszystkimi kolorami tarcz. 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, PM1122 said:

Czyli, niedługo będzie kolekcja z wszystkimi kolorami tarcz. 😀

No jakbym miał więcej miejsca w domu, to by było całkiem prawdopodobne 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem taki, wysokość 18,5cm. Ja nie znoszę ruskich zegarów i zegarków jestem z tych lat co kazano się uczyć sowieckiego.  link

https://www.ceneo.pl/117171978

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, graver said:

Znalazłem taki, wysokość 18,5cm. Ja nie znoszę ruskich zegarów i zegarków jestem z tych lat co kazano się uczyć sowieckiego.  link

https://www.ceneo.pl/117171978

Ja też jestem "z tych lat", więc rozumiem Twoją awersję do realiów sowieckich i podzielam uczucia. Akurat z tym zegarem mam pewne dość miłe wspomnienia, więc staram się ignorować fakt gdzie został wyprodukowany i z jakich czasów pochodzi 😉

Dzięki za link, ale akurat ten produkt nie jest dostępny, i chyba w sumie jest trochę za mały ma ten zegar, bo nawet na wysokość by się nie zmieścił. Będę szukał czegoś w tym guście. 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Artur7 napisał(-a):

Może jednak powinienem go oddać do jakiegoś przeglądu u zegarmistrza.

Uważam, że to najpierw trzeba by zrobić, a potem dopiero szukać klosza. 

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usługi zegarmistrzowskie cenowo idą w górę i zaczyna się wewnętrzny konflikt z opłacalnością. Zwłaszcza,że tutaj nie ma nic sentymentalnego. Co do rosyjskie, czy radzieckie dla mnie jest pomijalne, rzeczy nie krzywdzą. Znajomość języka nie powinna przeszkadzać, a wręcz język wroga warto znać. P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur, proponuję kupić zegar roczny. One tak cicho chodzą, że możesz umieścić go w sypialni nad sobą i nie będziesz słyszał jego tykania. Jest ono zresztą dużo rzadsze, bo tylko ok, 16 razy na minutę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minutes ago, erzlot said:

Artur, proponuję kupić zegar roczny. One tak cicho chodzą, że możesz umieścić go w sypialni nad sobą i nie będziesz słyszał jego tykania. Jest ono zresztą dużo rzadsze, bo tylko ok, 16 razy na minutę.

A wiesz, że nawet myślałem, aby sobie taki kupić? Niektóre były naprawdę piękne.

Był taki w domu u jednej z moich cioć i zawsze bardzo mi się podobał. Nie do końca jak ten na zdjęciu poniżej, ale w tym stylu. Zastanowię się 😊

20250522_101426.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi