Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Heavyweight2712

A Lange & Söhne vs Breguet

Recommended Posts

Witam wszystkich, chciałbym usłyszeć wasze zdanie na temat tych dwóch potężnych marek jak Breguet oraz A. Lange & Söhne chodzi mi głównie o historię, prestiż, miejsce w tzw piramidzie prestiżu, kto wg was jest lepszy? Kto ma lepsze wykończenia mechanizmów, lepsze uznanie w świecie zegarków 😉

Choc obie marki redukaja ostatnio koszty, co sie odbija w ich produktach, to Breguet wygrywa wsyzstko pod wzgledem historii (nikt nie ma takiej jak Breguet), jednak ALS jest, wg mnie, lepszy pod wzgledem jakosci wykonczenia i wykonania.

Posted (edited)
2 godziny temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Witam wszystkich, chciałbym usłyszeć wasze zdanie na temat tych dwóch potężnych marek jak Breguet oraz A. Lange & Söhne chodzi mi głównie o historię, prestiż, miejsce w tzw piramidzie prestiżu, kto wg was jest lepszy? Kto ma lepsze wykończenia mechanizmów, lepsze uznanie w świecie zegarków 😉

Bardzo szerokie pytanie. Oczywiście jeśli chodzi o historię to Breguet to nr 1 na świecie.  Piramida prestiżu to coś co nigdy nie egzystowało, a jeśli chodzi o to kto jest lepszy, jedyny sens ma porównanie konkretnych modeli (generalnie Lange jest IMO lepsze, choć są wyjątki, zresztą czasami trudno oddzielić impakt historyczny od jakościowego, bo zegarki to "story").

Edited by eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Godzinę temu, eye_lip napisał(-a):

Bardzo szerokie pytanie. Oczywiście jeśli chodzi o historię to Breguet to nr 1 na świecie.  Piramida prestiżu to coś co nigdy nie egzystowało, a jeśli chodzi o to kto jest lepszy, jedyny sens ma porównanie konkretnych modeli (generalnie Lange jest IMO lepsze, choć są wyjątki, zresztą czasami trudno oddzielić impakt historyczny od jakościowego, bo zegarki to "story").

W takim razie jeśli chodzi o konkretne modele to skradam się po cichu do tych dwóch na tarczy Bregueta widać, że coś się dzieje natomiast u Lange ta prostota również robi mega robotę, czy jesteś w stanie wyrazić swoją własną opinię na temat tych dwóch zegarków? Może być szybka i konkretna a możesz się też rozpisać chętnie przygarnę kilka mądrych informacji😌

IMG_3326.png

IMG_3325.png

IMG_3324.png

IMG_3321.png

IMG_3322.png

IMG_3323.png

IMG_3318.png

IMG_3317.png

IMG_3316.png

IMG_3315.png

IMG_3314.png

IMG_3313.png

Posted (edited)
5 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

W sumie o grawerowaniu i wykończeniach A.Lange & Söhne znalazłem na ich oficjalnej stronie, wszystko opisane czarno na białym, coś pięknego🥹 https://www.alange-soehne.com/us-en/manufacture/art-of-watchmaking/finishing-and-engraving 

Breguet też nie jest gorszy sama ta historia zegarka z komplikacjami który stworzył dla tej królowej Marie-Antoinette. 

Te zegarki to widzę, że co drugi to lepszy każdy z nich ma coś pięknego do zaoferowania i ani jeden nie ustępuje drugiemu, to by się zgadzało historię możemy przypisać dla Breguet a wykończenie dla A.Lange & Söhne, chociaż jeszcze w Breguecie występuje ręcznie giloszowana tarcza, czego inne luksusowe marki nie oferują. 

Edited by Heavyweight2712

Jeżeli Lange to 235.026, czyli ta najnowsza wersja, to byłby mój wybór. Prezentowany model Brequeta wcale mi się nie podoba, za dużo się dzieje na tarczy i ten nieład artystyczny - asymetria, do tego wahnik w innym kolorze złota. Z tych dwóch wybrałbym prostotę z obgryzioną szóstką z manualnym naciągiem. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Jeżeli Lange to 235.026, czyli ta najnowsza wersja, to byłby mój wybór. Prezentowany model Brequeta wcale mi się nie podoba, za dużo się dzieje na tarczy i ten nieład artystyczny - asymetria, do tego wahnik w innym kolorze złota. Z tych dwóch wybrałbym prostotę z obgryzioną szóstką z manualnym naciągiem. 

Właśnie w tych Lange jest coś takiego, że są pociągające, te tarcze są proste nie skomplikowane a jednak gdzieś tam w nich coś takiego siedzi co to może być🤔😊 wygląd samego mechanizmu robi furorę nakręcać taki zegarek to dopiero przyjemność, no Breguet ma to zamieszanie na tarczy ale ma coś fajnego jak rezerwę chodu czy cofającą się wskazówkę sekundową a no i giloszowana tarcza też fajna dla oka ale jednak ten Lange gdzieś to wszystko przewyższa 

Zobacz co tutaj się wyprawia 🤩 to jest ta referencja którą podałeś 

IMG_3327.png

19 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Jeżeli Lange to 235.026, czyli ta najnowsza wersja, to byłby mój wybór. 

Czy poprzednie są z jakiegoś powodu gorsze? Wiem, że są delikatne różnice w zakresie kształtu koperty w stosunku do starszych modeli 1815 ze średnicą 40mm, ale czy są jakieś różnice techniczne na korzyść nowych?

21 minut temu, skar napisał(-a):

Czy poprzednie są z jakiegoś powodu gorsze? Wiem, że są delikatne różnice w zakresie kształtu koperty w stosunku do starszych modeli 1815 ze średnicą 40mm, ale czy są jakieś różnice techniczne na korzyść nowych?

Oprócz niuansów związanych z symetrią tarczy vs budowa koperty, grubość lunety i jak dobrze pamiętam koronką, to nie przypominam sobie więcej różnic.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

6 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Breguecie występuje ręcznie giloszowana tarcza, czego inne luksusowe marki nie oferują.

Wiele marek oferuje recznie wykonany gilosz. M.in Chronoswiss.

Teraz, Paweł Bohacz napisał(-a):

Wiele marek oferuje recznie wykonany gilosz. M.in Chronoswiss.

Tak zgadza się 👍 bardziej chodziło mi o ten sam przedział cenowy chyba nie kupimy Patka albo Vacheron Constantin w cenie takiego Bregueta z giloszowana tarczą 🤔 mam rację czy się mylę 

Patrząc nawet na używany model tego Breguet to naprawdę oferuje bardzo dużo w swojej cenie, choćby nawet posiada ciekawe komplikacje, same wykończenie też jest na mega wysokim poziomie 

Kiedy szukałem używanych zegarków Patek Philippe w cenie tego Breguet to większość z nich miała zakryty tylny dekiel Vacheron Constantin miał już coś więcej do pokazania przewinął mi się nawet jeden model z pieczęcią genewską 😃 no ale szału nie robił, nie jestem jakimś mega super znawcą zegarków ale jak sobie tak oglądam to dochodzę do wniosku że w niektórych przypadkach mimo, że trzeba zapłacić dużo pieniędzy to w zamian dostajemy mało 😏

1 minutę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Tak zgadza się 👍 bardziej chodziło mi o ten sam przedział cenowy chyba nie kupimy Patka albo Vacheron Constantin w cenie takiego Bregueta z giloszowana tarczą 🤔 mam rację czy się mylę 

Chronoswissy sa tansze. 
JEsli chodzi o porownanie do VC, PP to zegarki Bregueta z recznie robionym giloszem beda najtansze.

2 minuty temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Chronoswissy sa tansze. 
JEsli chodzi o porownanie do VC, PP to zegarki Bregueta z recznie robionym giloszem beda najtansze.

Albo w cenie tego Lange którego podałem powyżej możemy kupić zwykłą Calatrave spójrz na mechanizm tego PP i porównaj go do mechanizmu tego Lange, ceny za zegarki są takie same i to jest duża przepaść widoczna gołym okiem, między jednym a drugim i właśnie takich rzeczy nie potrafię pojąć 

IMG_3328.png

Ja widziałem Bregueta w złocie u JFS i Lange 1 w platynie w Chroneo. Być może trafi mi się jeszcze jeden zaklepany zegarek w tym roku, ale cel długofalowy mam już określony - Lange 1 w PT lub białym złocie z białą tarczą w rozmiarze <40mm.Te zegarki są fantastyczne w bezpośrednim kontakcie. 

2 minuty temu, facecik napisał(-a):

Ja widziałem Bregueta w złocie u JFS i Lange 1 w platynie w Chroneo. Być może trafi mi się jeszcze jeden zaklepany zegarek w tym roku, ale cel długofalowy mam już określony - Lange 1 w PT lub białym złocie z białą tarczą w rozmiarze <40mm.Te zegarki są fantastyczne w bezpośrednim kontakcie. 

No potrafi trochę głowa rozboleć od ich patrzenia te Lange są fajne mają to coś że przyciągają uwagę, na używany model jeszcze by mnie było stać ale na nowy prosto ze sklepu już nie 🫣 Breguet używany jest zdecydowanie tańszy od Lange no i też kawał świetnego zegarka 

13 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Albo w cenie tego Lange którego podałem powyżej możemy kupić zwykłą Calatrave spójrz na mechanizm tego PP i porównaj go do mechanizmu tego Lange, ceny za zegarki są takie same i to jest duża przepaść widoczna gołym okiem, między jednym a drugim i właśnie takich rzeczy nie potrafię pojąć 

IMG_3328.png

Tak, szczególnie przesuwka regulacyjna vs Gyromax. Też tego nie potrafię pojąć 😉, choć jak rozumiem swoją ocenę opierasz na wyglądzie mechanizmu. Spoko, można i tak. A co do Patka, którego pokazałeś, to nie polecam. Dysproporcja pomiędzy średnicą mechanizmu, a koperty będzie wkurzająca zwłaszcza, że dekiel jest przeszklony.

Godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

Tak, szczególnie przesuwka regulacyjna vs Gyromax. Też tego nie potrafię pojąć 😉, choć jak rozumiem swoją ocenę opierasz na wyglądzie mechanizmu. Spoko, można i tak. A co do Patka, którego pokazałeś, to nie polecam. Dysproporcja pomiędzy średnicą mechanizmu, a koperty będzie wkurzająca zwłaszcza, że dekiel jest przeszklony.

Tak na wyglądzie zdecydowanie tylko o to mi chodzi nie zagłębiam się w technikę itd na tym przykładzie widać mega różnicę a cena jest taka sama 😊

Ze wskazanych - Lange ma przyciętą "6", a w Breguet za dużo się dzieje. 

Ja wybrałbym Lange jako markę, ale inny model. 

Na pewno Breguet wyróżnia się takimi modelami... automatyczny naciąg, trzy komplikacje, piękne detale... w zegarku o grubości...  8mm.

20250504_155852.jpg

Godzinę temu, eye_lip napisał(-a):

Na pewno Breguet wyróżnia się takimi modelami... automatyczny naciąg, trzy komplikacje, piękne detale... w zegarku o grubości...  8mm.

20250504_155852.jpg

Oj co za miła niespodzianka dla oka😃  jaki rozmiar koperty ma twój model? Czy masz również szklany tylny dekiel z widocznym mechanizmem?  

I z Breguetow jakie oglądałem to najlepiej się prezentują w żółtym złocie które bardziej je wyszczególnia 

59 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Oj co za miła niespodzianka dla oka😃  jaki rozmiar koperty ma twój model? Czy masz również szklany tylny dekiel z widocznym mechanizmem?  

I z Breguetow jakie oglądałem to najlepiej się prezentują w żółtym złocie które bardziej je wyszczególnia 

37.5mm..

PC160839.jpg

1 minutę temu, eye_lip napisał(-a):

37.5mm..

PC160839.jpg

😲🧐Boże Święty czy to jest robione ręcznie ? Ile czasu ktoś musiał poświęcić żeby zrobić coś takiego 

41 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Jest bardzo ładny :) nr ref 7137BA 

Screenshot 2025-05-04 at 17-03-18 Breguet Classique Power Reserve Con scatola e Certificato Service for £11 545 for sale from a Private Seller on Chrono24.png

To 3130/ lub 3137.

5 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

😲🧐Boże Święty czy to jest robione ręcznie ? Ile czasu ktoś musiał poświęcić żeby zrobić coś takiego 

Tak, ręcznie. 

W dniu 4.05.2025 o 00:18, Heavyweight2712 napisał(-a):

Tak na wyglądzie zdecydowanie tylko o to mi chodzi nie zagłębiam się w technikę itd na tym przykładzie widać mega różnicę a cena jest taka sama 😊

Zdjęcie mechanizmu Patka jest tak słabe, że na mostkach i półmostku nie widać nawet pasów genewskich. Lange z kolei ma mechanizm trzyczwartopłytowy, który sporo zasłania. Tak więc co do tej "mega różnicy" to jednak mam trochę wątpliwości...

spacer.png