Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób barwy klubowe miałyby odrandomowić zegarek? Może skupmy się na zrobieniu fajnej limitki. Kolorystyka większości zegarków linii campus jest co najmniej średnia. W tej kwestii można zrobić mocno odróżniający się zegarek.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma po części rację, bo i owszem wersji kolorystycznych jest milion a nasza będzie milion pierwsza ale tak realnie to właśnie wybór jakiegoś ciekawego zestawienia kolorów może nas wyróżnić. Raczej nie sądzę aby Nomos zgodził się na przykład na całkowicie inną czcionkę lub indeksy grubo nakładane czy też inną modyfikację, która spowoduje spadek zawartości Cluba w Clubie 😉

Szkoda tylko, że w temacie bierze udział raptem kilka osób ale mam nadzieję, że mimo tego coś ciekawego jednak wymyślimy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, kkwpk napisał(-a):

W jaki sposób barwy klubowe miałyby odrandomowić zegarek? Może skupmy się na zrobieniu fajnej limitki. Kolorystyka większości zegarków linii campus jest co najmniej średnia. W tej kwestii można zrobić mocno odróżniający się zegarek.

w taki, ze beda sie wiazac z klubem do ktorego nalezymy

12 minut temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Każdy ma po części rację, bo i owszem wersji kolorystycznych jest milion a nasza będzie milion pierwsza ale tak realnie to właśnie wybór jakiegoś ciekawego zestawienia kolorów może nas wyróżnić

Tak, jesli do kolorystyki stowrzymy historie skad sie wziela. Nie, jesli po prostu zrobimy ladne, wyrozniajace sie kolorki jakich wiele.

Przykladowo: Jestesmy polskim klubem - polskie barwy narodowe to biel i czerwien - robimy nomosa bialo-czerwonego.

Ma to uzasadnienie i wokol tego mozemy storzyc historie.

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

w taki, ze beda sie wiazac z klubem do ktorego nalezymy

Będą się wiązać ze względu na Klub a nie konkretną paletę. Może zanim zaczniemy na serio projektować ustalmy pryncypia.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, kkwpk napisał(-a):

Będą się wiązać ze względu na Klub a nie konkretną paletę. Może zanim zaczniemy na serio projektować ustalmy pryncypia.

Mamy okreslone barwy klubu, forum.

wrzucamy na razie pomysly, a kazdy z nich jest wartosciowy bez wzgledu na wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z tym brązy, beże i ewentualnie zielenie. Klimat pustynny.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jeszcze jedna propozycja, którą już wcześniej zgłaszałem, ale zaprezentuję szerzej:

Co do kolorów, to wiem, że mężczyźni rozróżniają tylko 3 kolory: fajny, pedalski i chujowy, ale...jak się okazuje są jeszcze inne 🤯 

Chciałbym, aby zegarek klubowy wyróżniał się odważną stylistyką - na początku myślałem nawet o kolorach neonowych - mało kto robi tak odważne zegarki (neonowy róż na przykład)...aż pomyślałem, że może pójść za modą? I to był chyba strzał w 10...

Kolorem Pantone roku 2025 będzie najprawdopodobniej kolor Future Dusk (nie został) 🤪, czyli fioletowy 😁 ale o odpowiedniej barwie...jak czytamy:

„Future Dusk” to kolor, który autorzy raportu opisują jako pełen surrealistycznej aury i tajemnicy. Eksperci podkreślają, że odcień ten symbolizuje kreatywność i zmiany, jakie towarzyszą przejściu z jednej pory dnia w drugą. „Future Dusk” ma również „kosmiczny” charakter, który kojarzy się z międzygwiezdnymi podróżami i eksploracją kosmosu.

W parze z tym kolorem widziałbym jeszcze jeden, który przewija się wśród kandydatów na kolor roku, a mianowicie: Sunset Coral 😅

Żeby było wiadomo o czym piszę:

Future Dusk:

image.jpeg.c07aa30c5f4b3be51d0e968b47914c30.jpeg

Sunset Coral:

image.png.99c2696a8a493a7b0b95cdfe0b5d6d7d.png

Wydaje mi się, że połączenie tych dwóch kolorów może być super, a do tego będziemy w trendach modowych. Niezależnie, który kolor wybierzemy jako wiodący, czy ciemniejszy Future Dusk, czy jaśniejszy Sunset Coral zegarek na 100% będzie się wyróżniał z tłumu i nie pozwoli nikomu przejść obok niego obojętnie. Poza tym sam opis koloru i jego interpretacja jest jakby wpisany w Klub...dlatego wspomniałem o zmianie klubowego logo...mogłoby być ciekawie...zmiana identyfikacji wizualnej na najwyższym poziomie, w zgodzie ze światowymi trendami, przy okazji 20-lecia Klubu...czujecie tą symbolikę 🤪
Tarcza np. gradientowa: koral na środku, futurę dusk na obrzeżu, indeksy lub brak (na wzór Mosera).

Albo tarcza pełny mat, a indeksy błyszczące… 

Jest kilka możliwości, jest nawiązanie do Klubu i miejsca, w którym się aktualnie znalazł, kiedy to odradza się niczym Feniks z popiołów, Stowarzyszenie rośnie w siłę i pojawiają się nowe aktywności klubowe…a przy okazji zegarek nie będzie nudny jak flaki z olejem, powtarzalny jak tysiąc innych, mdły i oklepany…będzie inny, świeży, lekki i z przesłaniem. Do każdego zegarka dołączałbym oczywiście książeczkę z opisem kolorów i dlaczego właśnie takie zostały wybranie i co sobą reprezentują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawa propozycja! Tymczasem barwy klubowe.

brown.png

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesująca propozycja z tym nowoczesnym zestawieniem kolorów, które zaproponował @Wacor

Natomiast co do kolorystki naszych barw narodowych, które były wspomniane wcześniej to problem jest taki, że czerwony Club już jest i Tetra też była. Ewentualnie tarcza krwisto czerwona ale mająca szlif słoneczny do tego mocno kontrastowe białe indeksy z białym sekundnikiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wizualizacje pomysłów odważnych według Wacora. Gradient moim zdaniem słabo ale future i sunset świetne.

futureduskost.png

koralsunset.png

gradient.png

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, kkwpk napisał(-a):

Wizualizacje pomysłów odważnych według Wacora. Gradient moim zdaniem słabo ale future i sunset świetne.

Dzięki za wizualizacje. Rzeczywiście gradient średni, ale to też kwestia „siły” gradientu i przejścia. 
Pozostałe wersje wyszły mniej więcej jak w mojej głowie…pytanie jak wyglądałaby tarcza matowa, bo tu widzę jest ze szlifem, co też wygląda super. Generalnie kolorki ładnie ze sobą korespondują i niosą jasne przesłanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro zrobię bez szlifu. Na dziś tyle. Fajnie gdyby wszyscy zainteresowani zegarkiem komentowali i dawali propozycje.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie, gradientowa tarcza zupełnie nie pasuje do tego zegarka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komplikujcie dalej. Ciekawe kto to kupi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, kkwpk napisał(-a):

futureduskost.png

Jak dla mnie to na razie ze wszystkich propozycji ten wydaje się najciekawszy. Jak możesz to zrób go w tej standardowej polerowanej kopercie. Ja jestem za matową ale chyba za bardzo nastawiliśmy się na taką a wydaje mi się, że nie mamy potwierdzenia od Nomosa czy taką są w stanie dla nas zrobić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja wysoki połysk a tarcza bez szlifu.

dustcorallast.png

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dorzucę swoją propozycję opartą na Nomos Tetra Duo (najtańsza Tetra, niewiele droższa od Cluba).

Sam model jest ciekawy ze względu na "wszystkie" indeksy (łącznie z 6) i minimalizm dwóch wskazówek. Jako punkt wyjścia wyszedłem od podmiany wskazówek na styl "leaf" (taki jak w limitce oriona), ale ze zwykłymi niebieskimi też by mogło to zadziałać. Reszta to trochę próba inspirowania się stylem "slate/ghost dial".

Jako, że nie jestem grafikiem to dla pobudzenia wyobraźni dorzuciłem w tle inspiracje :) 

nomos_tetra_kmziz.thumb.png.0046ec224604292a2c397945c7898acb.png1183478632_Nomos-Tetra-27-Duo-0012.thumb.png.0dae832c5758dda3b1b32ca05cdebbc3.png

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tera tetra.

blue.png

coral.png

fdusk.png

green.png

szay.png

ciemnyciemny.png

Edytowane przez kkwpk

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że ciekawym i nie narzucającym się akcentem kojarzącym się z naszym jakby nie było polskim klubem byłby biało czerwony sekundnik, który jest na tyle mały aby mogły go zaakceptować osoby nie przepadające za takimi nawiązaniami. Oczywiście nie będzie on pasował do każdego koloru tarczy ale kto wie🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przy tych wszystkich konceptach zastanawiam sie czy nie oddać projektu w ręce Nomosa i niech się bawią 🙂 ewidentnie my tutaj mamy dużo pomysłów ale są z każdego możliwego spektrum a cześć pewnie byłaby nie do zaakceptowania przez producenta. 

Nie mniej kreatywność w tym wątku spowodowała również taka myśl: szkoda że nie pomyśleliśmy o marce Bamford. Wiem że to nie klasa Nomosa i zegarki na sellicie ale budżetowo by sie spięło a ich szaleństwo i odwaga w projektowaniu mogłaby zadowolić wielu tworzących powyższe koncepty 🙂

ps: jeżeli ktoś lubi takie zabawy to polecam ich kreator zegarka. Dla czystej przyjemności mozna sobie stworzyć własnego gmt korzystając z wielu kolorów tarcz, wskazówek itp

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Przy tych wszystkich konceptach zastanawiam sie czy nie oddać projektu w ręce Nomosa i niech się bawią...". Nie wiem na ile to możliwe, ale nie jest to zły pomysł. Moglibyśmy zebrać jakieś nasze oczekiwania w formie opisu i zobaczyć jak Nomos to zinterpretuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, peri napisał(-a):

"Przy tych wszystkich konceptach zastanawiam sie czy nie oddać projektu w ręce Nomosa i niech się bawią...". Nie wiem na ile to możliwe, ale nie jest to zły pomysł. Moglibyśmy zebrać jakieś nasze oczekiwania w formie opisu i zobaczyć jak Nomos to zinterpretuje. 

Szkoda tracić okazję aby zrobić coś samodzielnie. Wszyscy zgadzają się, że zegarek ma mieć jakąś wartość klubową. 

Wydaje mi się, że każdy zainteresowany powinien sprecyzować swoje oczekiwania względem projektu. 

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A jeżeli byśmy zostawili wybór kolorów/kolorystyki na później? zakładam że Nomos z kolorystyką nie będzie miał problemu, a nawet jeśli, to pewnie zaproponuje jakąś dostosowaną do nas alternatywę.

Według mnie można by spróbować potwierdzić czy modyfikacje jakie wystąpiły w pomysłach dotychczas które wychodzą ponad kolorystykę wchodzą w grę według Nomosa. Wtedy byśmy wiedzieli z którymi elementami możemy jeszcze pokombinować zanim byśmy przeszli do wybierania kolorystyki.

Próbując zebrać modyfikacje jakie wystąpiły w pomysłach z tego i poprzednich tematów (jeżeli czegoś nie wyłapałem to dajcie znać). Nie wyszczególniałem opcji standardowych w stylu stalowe/"srebrne" wskazówki w Campusie, albo zmiana koloru subtarczy:

• Campus:
    • koperta:
      • szczotkowana
    • tarcza
      • z gradientem promienistym
      • szczotkowanie pionowe
      • szczotkowanie promieniste
      • lewostronna (koronka w zegarku po lewej stronie, subtarcza w górnej części tarczy, dostosowanie reszty elementów)
      • sub-tarcza sekundnika pokolorowana w połowie
      • sub-tarcza sekundnika z logo
      • drobne logo/symbol na godzinie 6
      • zmiana tekstu na godzinie 6 na coś w stylu "Nomos with KMZiZ"
    • indeksy
      • podmiana indeksów godzinowych (na kreski)
      • podmiana indeksów 5-minutowych zamiast liczba na kwadraty
      • podmiana kilku lub jednego indeksu godzinowego na literę/symbol
    • wskazówki
      • barwione termicznie na niebiesko
      • barwione na złoto
      • luma w kolorze - np. pomarańczowa, niebieska etc.
    • mechanizm
      • grawerowane logo na mechanizmie (na mostku lub kole zębatym)
  • Tetra (zwykła lub Duo)
    • wskazówki:
      • podmiana na "leaf design" z oriona
      • barwione termicznie na niebiesko
      • barwione na złoto
      • barwione/malowane na jakiś nietypowy kolor
    • tarcza
      • szczotkowanie pionowe
      • szczotkowanie promieniste
      • lewostronna (koronka w zegarku po lewej stronie, subtarcza w górnej części tarczy, dostosowanie reszty elementów)
    • koperta:
      • czarne PVD

Zakładam że większość będzie problematyczna, ale może akurat się uda znaleźć takie modyfikacje w okół których możemy dodefiniować resztę.

Edytowane przez KLXN

instagr.am/klxn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z @KLXN żeby Nomos powykreślał z tego co na 100% jest niewykonalne żeby nie robić sobie niepotrzebnych złudzeń.  I oczywiście brawa dla Ciebie za poświęcenie czasu na zebranie tego wszystkiego w jedną listę 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi