Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Valygaar

Karta kredytowa dla podróżnika

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie,

Podzielcie się swoimi doświadczeniami z perspektywy usług dodatkowych. Mam na myśli szczególnie saloniki na lotniskach, ew. ubezpieczenia. Regularnie mam długie, wieloetapowe przeloty i mam już dość biegania w poszukiwaniu spokojnego, komfortowego miejsca na kolejny lot czy innej woltyżerki. Nie ma większego znaczenia przewalutowywanie itp. Oferta jest szeroka, spośród znajomych każdy jak pliszka ;) Większość ma ING lub Santander. Wiarygodne informacje z sieci trudno odseparować od marketingu. Interesuje mnie praktyczna strona, realna "moc" karty, priorytet, zakres usług i przełożenie na koszty, w tym za ekstra świadczenia. W zdecydowanej większości to podróże dwuosobowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam kartę z ing i do niej dorzuconą kartę priority pass. Z ubezpieczenia jeszcze na szczęście nie korzystałem, z saloników na lotniskach tak (żona, syn i ja). W większości przypadków czas pobytu w saloniku jest limitowany - 3 lub 4 godziny (chociaż np. W Dubaju byliśmy chyba 6 lub 7 godzin). Weź pod uwagę, że nie wszystkie saloniki na lotniskach respektują tą kartę.

Jakbyś chciał wiedzieć coś więcej pisz na priva

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Olo_H napisał(-a):

Ja mam kartę z ing i do niej dorzuconą kartę priority pass. Z ubezpieczenia jeszcze na szczęście nie korzystałem, z saloników na lotniskach tak (żona, syn i ja). W większości przypadków czas pobytu w saloniku jest limitowany - 3 lub 4 godziny (chociaż np. W Dubaju byliśmy chyba 6 lub 7 godzin). Weź pod uwagę, że nie wszystkie saloniki na lotniskach respektują tą kartę.

Jakbyś chciał wiedzieć coś więcej pisz na priva

Mogę pytać na priw ale może komuś się też ta wiedza przyda :)
Jeśli to nie tajemnica masz platinium czy infinity? Zastanawiam się czy to się realnie przekłada na różnice np. w poziomie świadczeń na lotnisku. Mam swoja opiekunkę w ING, ale słabo temat znała, musi się rozeznać.

Masz gdzieś źródło, które byłoby wiarygodne właśnie w obszarze jakie lotnisko/salonik współgra z Twoją kartą? Ja mam kilka hubów gdzie szczególnie często trafiam na przedłużone połączenia (Stambuł, Dubaj, Singapur, JFK) i to chciałbym szczególnie dokładnie rozkminić 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Mogę pytać na priw ale może komuś się też ta wiedza przyda :)
Jeśli to nie tajemnica masz platinium czy infinity? Zastanawiam się czy to się realnie przekłada na różnice np. w poziomie świadczeń na lotnisku. Mam swoja opiekunkę w ING, ale słabo temat znała, musi się rozeznać.

Masz gdzieś źródło, które byłoby wiarygodne właśnie w obszarze jakie lotnisko/salonik współgra z Twoją kartą? Ja mam kilka hubów gdzie szczególnie często trafiam na przedłużone połączenia (Stambuł, Dubaj, Singapur, JFK) i to chciałbym szczególnie dokładnie rozkminić 🤔

Wpisz swoje pytanie w copilota.

Dla karty Pko I… zwrócił jakie są zasady, odpłatność oraz jak to wygląda dla powyższych lotnisk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja i żona mamy Visa Infinite podpięte pod jedno konto w PKO BP - jest po 10 wejść na jedną w roku do saloników (korzystaliśmy kilkukrotnie, ostatnio w Dubaju, Kopenhadze i jeszcze gdzieś - nie pamiętam, z Priority Pass korzysta się poprzez aplikację i na mojej są te dwa podane - PP "ważne" jest przez rok). Nie jestem w stanie przypomnieć sobie, czy była jakaś gradacja usług.

Kiedyś dość mocno się ubezpieczaliśmy na wyjazdy, teraz przestaliśmy - ten temat ogarnia żona, wg niej jest OK, a ona pewnych kwestii nie odpuszcza 😉 

@Valygaar - z podanych przez Ciebie lotnisk spojrzałem w aplikacji na JFK i np. tylko na terminalu 4 pokazuje dostępność 4 salonów, jedno miejsce odpoczynku i dwa spa.

Screenshot_2025-07-22-19-48-49-442_com.prioritypass3.jpg

Screenshot_2025-07-22-20-01-33-531_com.prioritypass3.jpg

Edytowane przez mroova

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

Jeśli to nie tajemnica masz platinium czy infinity?

Mam infinite

Co do saloników na lotniskach (najczęściej podróżuję w celach turystycznych) to szukam na stronie konkretnego lotniska.

Prawdę mówiąc nie wiem dokładnie ile mam wejść w ciągu roku, bo generalnie nie korzystam częściej niż max 3 razy w roku

I podobnie jak kolega mroova przestałem kupować ubezpieczenia na wyjazd - jest ubezpieczenie z PZU, wygląda dość dobrze, ale na szczęście nie musiałem korzystać. Nie trzeba płacić kartą żeby ubezpieczenie działało

Co do kosztów to zależy. Jeśli jesteś klientem bankowości prywatnej w ing to karta powinna być for free

Edytowane przez Olo_H

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Olo_H napisał(-a):

Co do kosztów to zależy. Jeśli jesteś klientem

W PKOBP musisz zrobić roczny obrót na karcie chyba 140 tys. zł, w przeciwnym razie opłata chyba 1000 zł. Niektóre płatności są obciążone prowizją - nie doczytałem i "przecwaniłem": żeby "podbić" obrót opłaciłem PRZELEW na czesne szkoły dziecka i skasowało chyba 4%. Zamiast zapłacić 1000 potrąciło 1600 🤣. Teraz obrót "ratuję" zakupami w mennicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

Panie i Panowie,

Podzielcie się swoimi doświadczeniami z perspektywy usług dodatkowych. Mam na myśli szczególnie saloniki na lotniskach, ew. ubezpieczenia. Regularnie mam długie, wieloetapowe przeloty i mam już dość biegania w poszukiwaniu spokojnego, komfortowego miejsca na kolejny lot czy innej woltyżerki. Nie ma większego znaczenia przewalutowywanie itp. Oferta jest szeroka, spośród znajomych każdy jak pliszka ;) Większość ma ING lub Santander. Wiarygodne informacje z sieci trudno odseparować od marketingu. Interesuje mnie praktyczna strona, realna "moc" karty, priorytet, zakres usług i przełożenie na koszty, w tym za ekstra świadczenia. W zdecydowanej większości to podróże dwuosobowe.

pytanie zasadnicze: czy jesteś klientem bankowości prywatnej czy osobistej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem jak jest u Was, ale tak naprawdę z tych kart opłaca sie "korzystać" jeżeli dużo przez nie wydajesz pieniędzy 🤷. W moim wypadku matematyka sie zgadzała, przez to że dosyć dużo miałem wydatków biznesowych. 

Inaczej nie mają wg mnie te karty za bardzo sensu. 

Natomiast jezeli dużo przez nią przechodzi kasy rocznie z jakiegokolwiek powodu, prywatne wydatki czy biznesowe  to nawet dodatkowa opłata roczna za taką  karte ma sens. 

Visa Infinite privilege  ma tak fajnie dobrany jak dla mnie pakiet punktów, że "kupowanie" przez nią biletu do Polski w biznes klas jest niewiele droższy od kupowania normalnego biletu w economy. Naprawdę różnica jest na tyle nieduża  że trzeba być wariatem żeby na lotach 11-12h z tego nie skorzystać. 

Dla mnie jest to jedyny powód dla którego warto jest mieć tą kartę. 

Inaczej można sobie chyba  opłacić te $30usd i wejść do lounge tak normalnie, albo wykupić Dragon pass i mieć dostęp do tych lounges 6x w roku. 

Wydaje mi się że nic nie pochrzaniłem w tym opisie 🤔

Edytowane przez irekm

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, irekm napisał(-a):

jedyny powód

U mnie głównym powodem był brak spreadu i opłat za bankomaty podczas podróży - gdy przemieszczać się między różnymi krajami naprawdę bardzo wygodne rozwiązanie.

Ale zdarzały się sytuacje, gdy terminale ręczne odrzucały płatności (zazwyczaj jednej z naszych, sporadycznie obojga) - wtedy ratowaliśmy się Visą podpiętą do telefonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, irekm napisał(-a):

Nie wiem jak jest u Was, ale tak naprawdę z tych kart opłaca sie "korzystać" jeżeli dużo przez nie wydajesz pieniędzy 🤷. W moim wypadku matematyka sie zgadzała, przez to że dosyć dużo miałem wydatków biznesowych. 

Inaczej nie mają wg mnie te karty za bardzo sensu. 

Natomiast jezeli dużo przez nią przechodzi kasy rocznie z jakiegokolwiek powodu, prywatne wydatki czy biznesowe  to nawet dodatkowa opłata roczna za taką  karte ma sens. 

Visa Infinite privilege  ma tak fajnie dobrany jak dla mnie pakiet punktów, że "kupowanie" przez nią biletu do Polski w biznes klas jest niewiele droższy od kupowania normalnego biletu w economy. Naprawdę różnica jest na tyle nieduża  że trzeba być wariatem żeby na lotach 11-12h z tego nie skorzystać. 

Dla mnie jest to jedyny powód dla którego warto jest mieć tą kartę. 

Inaczej można sobie chyba  opłacić te $30usd i wejść do lounge tak normalnie, albo wykupić Dragon pass i mieć dostęp do tych lounges 6x w roku. 

Wydaje mi się że nic nie pochrzaniłem w tym opisie 🤔

W niektórych krajach, benefity i sama klasa karty ,są uzależnione od obrotu daną kartą ,jak się wydaje w danym roku np. milion USD , to sam bank zaproponuje wyższą kartę z lepszymi benefitami .  w Polsce poziom karty uzależniony jest od dochodu użytkownika ,zdolności kredytowej ,  lub od wysokości jego aktywów w banku .

co do benefitów , moim zdaniem najważniejsze jest solidne ubezpieczenie podróżne , które potrafi ratować d*** będąc w takim kraju jak np USA lub kraje Zatoki , gdzie trafić do szpitala ze skomplikowanym złamaniem lub zapaleniem wyrostka robaczkowego - koszt hospitalizacji może spowodować dodatkowo zawał u chorego i jego rodzinę 😬 , czy warto mieć saloniki biznesowe za darmo ? , pewnie że tak , ostatnio piłem najdroższą kawę w życiu na koszt banku-150zł- , miałem 40 minut międzylądowanie w Warszawie , to zdążyłem na 10 minut wpaść na kawę do saloniku , gdzie godzinę wcześniej też byłem w saloniku, ale już w Krakowie 😎

@mroova zwróć uwagę na to że opłata za korzystanie z bankomatu zagranicą , nie jest tylko ze strony banku w PL który wydał kartę , ale też ze strony banku który jest właścicielem danego bankomatu , warto sprawdzić w przypadku większych sum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż sprawdzę jakie mam ubezpieczenie zdrowotne w czasie podróży z karty , ja przez swoje historie 😵💫, mam wykupione ubezpieczenie zdrowotne na $10mln usd, i polecam wszystkim, którzy jadą na wycieczkę do Stanów, żeby upewnili się że mają ubezpieczenie zdrowotne na minimum $1mln usd. 

Zadzwoniłem żeby się dowiedzieć, więc  ubezpieczenie medyczne wraz z medevac nie ma limitu $ 🤔 Ale jest max czas podróży 31dni. 

Wygląda że jestem tak ubezpieczony że cokolwiek by się nie stało to nie muszę się o siebie martwić 

Edytowane przez irekm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.07.2025 o 10:47, Krakus1 napisał(-a):

pytanie zasadnicze: czy jesteś klientem bankowości prywatnej czy osobistej ?

Aktualnie w ING osobistej, ale to kwestia kliknięcia.

11 godzin temu, irekm napisał(-a):

(...)

(...)

Bardzo ciekawe info. Możesz to zobrazować kwotowo czy %? Czy to działa też na członków rodziny? Moje dziecko lata za ocean kilka razy w roku, ja przynajmniej raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec w moim wyoadku wychodzi tak, że jak używam punktów czy kombinacji punktów i $ to biznes klasa w KLM np  wychodzi mnie jakieś $500 drożej w dwie strony  niż economy. 

I to ceny za okres wakacyjny. 

A są też tańsze opcje od nas do Was w biznes klas. Z tego co pamiętam ( byłem w PL 2tyg temu)  to jakieś tam połączenia stąd z Finnair było o tyle tańsze że różnica w bilecie to było jakieś $300. 

Na dodatek dwa takie przeloty, uzbierały mi tyle punktów w KLM / Air France  że mam bilet economy do PL w dwie strony za darmo 🤔

Tego się nie spodziewałem. 

A jednak taki lot jest dużo mniej męczący ☺️

20250615_171817.jpg

Edytowane przez irekm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

Aktualnie w ING osobistej, ale to kwestia kliknięcia.

W przypadku bankowości osobistej , moim zdaniem najlepsza karta kredytowa obecnie to Master Card World Elite od mBank, bo daje:

1- solidne ubezpieczenie podczas podróży zagranicznej

2- nielimitowane wejścia Priority Pass dla posiadacza

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można normalnie bez żadnych kart kredytowych zamówić samą kartę Priority Pass na ich stronie. Dostępne są trzy rodzaje subskrypcji, zależnie od limitów wejść. 

Kwestia czy to się opłaca. Średnio odbywam ok 20 lotów w roku, głównie poza Europę, a z karty zrezygnowałem trzy lata temu. Przez optymalizację połączeń, nie czekam zwykle dłużej niż 3h na następny lot, więc po prostu nie mam czasu skorzystać z lounge. Wiadomo, że czasem trafi się jakieś opóźnienie, ale zazwyczaj jest możliwość wykupienia wstępu do saloniku - zwykle ok 30-50 USD. Czasem to ratuje sytuacje, bo obiad w lotniskowej restauracji potrafi tyle kosztować. 

Wydanie World MasterCard Elite w mBanku to koszt 1200 PLN plus roczna opłata również 1200 PLN. Jeśli jedynym benefitem ma być PP, to sama karta PP- no limit kosztuje 469 EUR za rok, a opcja 10 darmowych wejść jest za 289 EUR. 

Moim zdaniem, jeśli latasz częściej niż raz w miesiącu, to się opłaca. Jak ktoś lata 3 razy w roku, to się raczej nie zwróci. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi