Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
KWF

Cyferblat papierowy/celuloidowy do ściennego Junghansa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej,

Wpadł w moje ręce Junghans z "lekko" sfatygowanym cyferblatem. Lekko to mało powiedziane, cyferblat jest papierowy pomalowany lakierem celulozowym, więc pożółkły ze starości, oraz cały ufajdany, z naklejkami, które miały poprawić jego urodę. Chciałem kupić używany, ale ze względu na nieczęsto spotykany rozstaw otworów do nakręcania (50 mm) oraz ich odległość od otworu na wskazówki (27 mm), poszukiwania spełzły na niczym, lub cenach zaporowych. O porcelance mogę pomarzyć.

Jung14_5_cel01.jpeg.62e4617142a1759f85520c8801edbe3f.jpeg

Wymontowałem cyferblat z tarczy, zmyłem/zerwałem dodatkowe naklejki (jedna z nich przedstawiała parę w strojach łowickich, inna była tekturą z pudełka po włoskim makaronie z czasów jedynie słusznego ustroju).

Jung14_5_cel02.thumb.jpeg.eebd353534617cb06ae416ffd1acb0c1.jpeg

Ostatecznie ukazało się oryginalne logo Junhansa oraz resztki napisu, chyba cyrylicą.

Jung14_5_cel03.thumb.jpeg.7ac24a1e6cc470b51ca9c0f526fbe509.jpeg

Jeśli ktoś ma informację o tym napisie, wie tam było napisane, chętnie dowiem się i go odtworzę.

W programie CADowskim wymalowałem nowy cyferblat i zostało mi jego wykonanie.

Jung14_5_cel04.thumb.png.6064c25181f450b106c78c96e9f5ff26.png

Na tę chwilę wydrukowałem próbnie na zwykłym papierze do laserówek.

Jung14_5_cel05.thumb.jpeg.e3cbfbb2b4d3bf12fc4bb4b9bb8fea69.jpeg

Myślę o wydruku laserowym na papierze 90gm2 albo naklejce samoprzylepnej. Następnie nakleję wydruk na tekturę, a całość pomaluję lakierem akrylowym w sprayu. Nie będę malował lakierem nitro, bo nie mam takiego w sprayu. Albo zalaminuję samoprzylepną bezbarwną folią PCV.

Kiedy skończę, chętnie podzielę się gotowym plikiem do wydruku (w PDF) lub jeśli ktoś będzie zainteresowany także plikiem CADowskim (w DWG).

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten napis na pierwszy rzut oka to cyrylica  -Юyнгхансъ- czyli Junghans

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisownia sprzed reformy 1917/18 wyglądała tak: Юнггансъ

124627153_Screenshot2025-08-25at19-29-46192000.-Olx.png.4c1e2ce05c2d5f660a2e10c1aa799744.png

5038009319_5.thumb.jpg.ec48b1962d02bfd0e97abd9dc9fb3356.jpg

457089923_Screenshot2025-08-25at19-39-40(7595017932).thumb.png.79fcd0035a3f30f940c22750618bf47e.png

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Podziękował ślicznie.

Hmm czyli mój nowy nabytek jest sprzed rewolucji w Rosji. Może on pochodzić z terenów byłego zaboru rosyjskiego lub carskiej Rosji.

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż zdjęcie mechanizmu od tyłu i całej skrzyni. :)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Proszę bardzo

Cała skrzynia:

Image.jpeg.610914a1db22dd33e7ec15fc977cd8d2.jpeg

Jung14_5_cel06.thumb.jpeg.866b207566b9a57e5a5bb4924fc5f23c.jpeg

Skrzynia jest do renowacji i to dość poważnej, ponieważ w przeszłości została posklejana silikonem sanitarnym, tylna płyta jest pęknięta w kilku miejscach, a całość ufajdana grubą warstwą lakieru (z bąblami i brudem). Będzie przy niej sporo pracy, ale jej forma przypadła mi do gustu i myślę, że warto ją odnowić.

Radosna twórczość naklejek i podkładek cyferblatu:

Jung14_5_cel010.thumb.jpeg.67d3ea54b05b83a9ce3d45990fd0d44a.jpeg

Wstawka RA w soczewce też jest do wymiany, ale jej narysowanie wymaga więcej czasu niż cyferblat.

Mechanizm:

Jung14_5_cel08.thumb.jpeg.d684549f6fe16008449dfe3b9323f320.jpeg

Jung14_5_cel07.thumb.jpeg.6354ea45bb95d9d0292326f493196bfd.jpeg

Jung14_5_cel09.thumb.jpeg.d7540efbfd56300f385d6e099b6e203b.jpeg

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooooo , to masz duuużo pracy.

Dońiec XIX wieku , takiego kształtu płyt jeszcze nie widziałem , ale myślę , że Anansi ma je gdzieś w katalogu, to coś więcej powie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Drobny postęp, ponieważ pierwsza próba wydruku i laminowania wykonana. Wydruk na laserówce (prostej domowej) na naklejce PVC, zaklejony przezroczystą folią a następnie obie warstwy naklejone na tekturę introligatorska o gr. 1 mm. Dlaczego tak, a nie najbliższa zgodność z oryginałem, tj. wydruk na papierze, klejenie klejem gutylowym, ręczne malowanie szelakiem lub nitro? Ponieważ tak szybciej, prościej i wykorzystałem materiały, które zostały mi po innych zabawach w świecie staroci.

Jung14_5_cel011.thumb.jpeg.07a7ab43ccddbbd41981752bb423fbfd.jpeg

Tak, wiem, pisownia jest błędna i będzie poprawiona.

Próbna tarcza wycięta i po przymiarkach do ramki i mechanizmu:

Jung14_5_cel012.thumb.jpeg.483cfc0c452b2bf9d3506f55f1fc37c7.jpeg

Zostały jeszcze drobne poprawnik kosmetyczne w liczbach rzymskich, ponowny wydruk, laminowanie i będzie gotowa.

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie wyszło, ale zastanawia mnie, czy oryginał na pewno był biały (chodzi o tarczę).

Dodatkowo do zastanowienia, czy tarcza ma być z połyskiem, no i jeszcze można wybrać materiał na którym można wydrukować tarczę.

Oczywiście wówczas nie wykorzystasz swoich starych materiałów, bo trzeba iść do jakiejś drukarni i na dodatek zapłacić, ale byłoby jeszcze bliżej oryginału.

Mechanizm jest sprawny? Wydaje mi się, że sprężyna (ta wyluzowana) jest pęknięta (ale może błędnie interpretuję zdjęcie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm do "pełnego serwisu". Druntowne mycie, polerka czopów, sprawdzenie każdego łożyska itd... :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, zadra napisał(-a):

Dodatkowo do zastanowienia, czy tarcza ma być z połyskiem, no i jeszcze można wybrać materiał na którym można wydrukować tarczę.

Bezbarwne folie PVC do laminowania są matowe, półmatowe lub błyszczące, więc to nie problem. Swoją drogą oryginał był raczej błyszczący, skoro szelak lub nitro jest na nim. Skąd taki wniosek? Potraktowałem oryginalną tarczę miksturą acetonu z etanolem i zmyła ona żółtawo-pomarańczowe coś. Kolor tarczy może być wynikiem starzenia się lakieru pod długiej ekspozycji na UV. Zawsze mogę wydrukować podkład w kolorze kości słoniowej (ecru, czy jak to tam się zwie), drukując na atramentówce foto (np. z atramentami Claria).

Ewentualnie wydruk na białym papierze fotograficznym (na pokładzie papierowym) i prysnąć kilkoma warstwami politury szelakowej w sprayu. Ale ta metoda może nie zdać egzaminu, ponieważ niektóre tusze do atramentówek są na alkoholach.

Mechanizm oddam do speca, bo nie mam takiej wiedzy, aby zająć się nim. Na razie, zrobię to co mogę we własnym zakresie.

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brudny mechanizm nie przystoi do nowej tarczy. Do odważnych świat należy, więc zabrałem się za niego.

Jung14_5_cel013.thumb.jpeg.f0a992eda39fc9074a9e9555611eeab9.jpeg

Dwukrotna kąpiel w płynie do mechanizmów w myjce ultradźwiękowej, delikatnie doczyszczenie wełną stalową 000, płukanie w nafcie. Może coś niego będzie, kiedy tylko poskładam te puzzle.

Czopy wyglądają OK, ale trzy łożyska już tak sobie, ale nie zależy mi, aby go używać na codzień. Ma działać i wyglądać dobrze.

Jung14_5_cel14.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę , że robiłeś dużo zdjęć - będą pomocne przy składaniu mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Złożyłem na sucho, tylko koła zębate, wszystko weszło w swoje miejsce i kręci się bez większych oporów ;)

Jung14_5_cel15.thumb.jpeg.efeb344ca12bcc4ea8d91260ff4b0539.jpeg

Jung14_5_cel16.thumb.jpeg.dd1a99226659a2a1bcda1f2b753a881d.jpeg

Niestety, nie obyło się bez strat, ponieważ przy składaniu i mojej nieporadności pękł sprężysty pręt (retention spring) od ogranicznika gongu. To co zostało jest za krótkie, aby wstawić i aby pełniło swoją funkcję.

Jung14_5_cel17.thumb.jpeg.34698a07a93258ea47d962dbaddc7d08.jpeg

Jung14_5_cel18.thumb.jpeg.6558b0cbf7157bb4fe6fae7c20e79caa.jpeg

Czy zwykły pręcik sprężysty o średnicy 0,5 mm będzie wystarczającym zamiennikiem?

Aha, obiecany zamiennik tarczy w PDF. Należy wydrukować w skali 100% (1:1), aby były zachowane wymiary.

Junghans_celuloid_fi14_5.pdf

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, KWF napisał(-a):

Czy zwykły pręcik sprężysty o średnicy 0,5 mm będzie wystarczającym zamiennikiem?

Tak będzie, tylko go prawidłowo osadzaj

a co to za glut z cyny? image.png.5bc4becc32e2c0a65a9202979f67d60a.png

to trzeba poprawić należycie 

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia skąd glut. Pewnie z poprzednich napraw. 

A co do osadzenia pręcika, poproszę o wskazówkę na temat poprawnego osadzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc , to nie wiem o jaki pręcik może chodzić i gdzie to jest .

To , że kółka włożyłeś i że kręcą się luźno , to nie wszystko - bo są też dźwignie i one z niektórymi współpracują , więc czasami , jedno z kół , trzeba przestawiać o kilka ząbków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym miejscu był pręcik.

Jung14_5_cel17a.jpeg.9d8938765bd2af33e3ee3a8cd6c7c62b.jpeg

A co do brakujących dźwigni w mechaniźmie, tak wiem. Napisałem, że  było składnie na sucho, aby poukładać puzzle na swoje miejsce. Dźwignie zamontuję, kiedy uporam się ze złamanym prętem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ten glucik cynowy do pięknych nie należy podobnie jak poprzeczny gwoździk na tej samej osi.

Cóż, mechanizm nie jest nowy i przechodził przez kilka kowalskich rąk naprawczych..

Może dałoby się choć samą oś zdemontować, wstawić w uchwyt wiertarki i ogładzić pilniczkiem/papierkiem to miejsce - wówczas by po oczach tak nie waliło..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, KWF napisał(-a):

W tym miejscu był pręcik.

Jung14_5_cel17a.jpeg.9d8938765bd2af33e3ee3a8cd6c7c62b.jpeg

A co do brakujących dźwigni w mechaniźmie, tak wiem. Napisałem, że  było składnie na sucho, aby poukładać puzzle na swoje miejsce. Dźwignie zamontuję, kiedy uporam się ze złamanym prętem.

Aaa , to już wiem co za pręcik .

Powinien być nieco twardy - sprężysty  ( dlatego stary pękł , bo za mocno go odgięto ) . Ale, jak go nie będzie , to dużej szkody też nie będzie ( a może być , że nawet lepiej będzie wybijać godziny ) . Wybijając godziny - mechanizm podnosząc młoteczek, traci siłę i często, na biciu się zatrzymuje. Ciężar młoteczka i odginanie tego sprężystego pręcika , odbiera dużo energii. No, ale z kolei ten pręcik,  daje dużą energię młoteczkowi na uderzenie w gong. Czasem jest zbyt duża i dlatego pręcik,  jest zwykle tak odginany , że właściwie , to on już nie pracuje , bo robi za ogranicznik .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PM1122 dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja wcześniej wrzuconego PDFa wydrukowana i osadzona.

Jung14_5_cel19.thumb.jpeg.a403c2052c2db9f701900b489f81a5e7.jpeg

Wkładka do wahadła przerysowana i próby wydruk zrobiony:

Jung14_5_cel20.thumb.jpeg.2109dcb8b026fb8875c1e761840cee01.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahadełko w nową wkładką RA:

.Jung14_5_cel22.thumb.jpeg.313b84d24a7c5e9c40189c479dd8390a.jpeg

Jung14_5_cel21.thumb.jpeg.f69bce791f53f590228149fdc16f5a0a.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś chciał się pobawić to mógłbyś zabezpieczyć papier lakierem bezbarwnym akrylowym w spreyu ale należałoby dwa trzy razy prysnąć i miałbyś błyszczące może o ton dwa ciemniejsze, można także jak się ma celuloid rozpuścić go w rozcieńczalniku nitro niewielka ilość i pomalować papier po wyschnięciu był by jak oryginał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to znaczy oryginał? Taki w kolorze moczu? W sumie nie wiemy jaki kolor (odcień białego lub ecru/kości słoniowej) miały te tarcze, kiedy opuszczały fabrykę.

To co zrobiłem, jest na białej foli winylowej. 

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi