Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zorion

Miyota słabo się nakręca w rotomacie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Sprawa dotyczy Balticusa Gwiezdny Pył. Mechanizm automatyczny Miyota (chyba 9015).

Od pewnego czasu zegarek słabo się nakręca umieszczony w rotomacie.

Przykładowo umieszczony w rotomacie przez około 13 godzin, potrafi się zatrzymać po około 9 godzinach, a czasami nawet o ile pamiętam mniej.

Rotomat, w którym go umieszczam to tani model, kręci się raz w jedną raz w drugą stronę, nie ma możliwości zmiany kierunku bądź prędkości obrotów. O ile wiem Miyota nakręca się tylko w jedną stronę.

Noszony na ręku wytrzymuje raczej sporo dłużej. Mam też inne zegarki automatyczne, które po kilku godzinach w tym samym rotomacie pracują przez dużo dłuższy czas.

Byłem z zegarkiem u zegarmistrza. Stwierdził, że po dokręceniu ręcznym koronką zegarek zachowuje prawidłową rezerwę chodu. Z tego co mi przekazał dodatkowo nasmarował/naoliwił go powierzchownie na tyle na ile było to możliwe, bez rozbierania całego mechanizmu.

Czy to normalne zachowanie tego typu mechanizmu?

Może jakiś serwis godny polecenia w Polsce?

Jestem skłonny nawet wysłać zegarek do jakiegoś fachowca, serwisu.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od zmiany rotomatu na taki, w którym można ustawić kierunek obrotów i ich ilość (TPD).

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nakręcany koronką albo noszony na ręce trzyma rezerwę chodu, a na rotomacie nie. To może jednak rotomat jest problemem, nie zegarek. Na pewno dobrze chodzi? Z czasem w rotomatach rozciąga się pasek napędzający w przekładni i silnik chodzi a tarcza najpierw zaczyna się obracać nierównomiernie a potem całkiem się poddaje. Nie ma w Twoim rotomacie tego objawu? Problem może być na początku tylko przy jednym kierunku obrotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Noszony na nadgarstku zachowuje się przyzwoicie, lepiej niż w rotomacie, choć odnoszę wrażenie, że w przeszłości było znacznie lepiej i działał dłużej. Zdaje sobie sprawę, że lepszy rotomat mógłby pomóc, lecz w tym samym rotomacie nakręca mi się również np. Tissot na Powermatic 80 i wystarczy mu zaledwie kilka godzin umieszczenia w rotomacie, aby chodzić spokojnie wiele godzin (myślę, że dobę i więcej, nie mierzyłem dokładnie). Dlatego nie jestem przekonany czy problem leży w rotomacie. Ogólnie Balticus noszony na nadgarstku przez kilka godzin ma problem z utrzymaniem rezerwy do kolejnego dnia do rana, potrafi się zatrzymać gdzieś w nocy bądź we wczesnych godzinach porannych. Dodatkowo zegarek ma co najmniej 4 lata, stąd zastanawiam się czy nie przydałby mu się jakiś serwis, jednak nie bardzo wiem gdzie się z tym zwrócić, a w mojej okolicy trudno o fachowca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie trzeba specjalnie rotomatu pod Miyotę ustawić? 82xx to na pewno, ale zdaje się, że 90xx też się nakręcają wahnikiem w jedną stronę???????? Powermatic 80 obustronnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 9015 - rotor nakręca mechanizm zgodnie z ruchem wskazówek zegara (patrząc od tyłu ;) tylko w 1 kierunku).
W 80xx też, ale w drugą stronę ;)

Edytowane przez ediorzel22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi