Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ch24.pl

CH24.PL: Zegarek Roku CH24 – rusza 16. edycja konkursu!

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro jest 6 kategorii, to dlaczego można oddać głos na zegarek tylko z jednej kategorii?

Przecież to się kupy nie trzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

Skoro jest 6 kategorii, to dlaczego można oddać głos na zegarek tylko z jednej kategorii?

Przecież to się kupy nie trzyma.

W pozostałych kategoriach zdecyduje jury, natomiast ja tu dostrzegam inne zagrożenie. Skoro można głosować na jeden zegarek spośród wszystkich kategorii, to rozrzut głosów będzie bardzo duży. Kryteria wyboru w związku z tym też będą kompletnie od czapy tzn. nieokreślone, więc każdy będzie miał swoje. Nawet, gdybym chciał zagłosować w kategorii wybór internautów, to w życiu nie wiedziałbym, co wybrać. Docenić wielkie komplikacje? A może iść w klasykę? A może wskazać taki zegarek, jaki chętnie widziałbym na swoim ręku bez ruiny konta bankowego? Do wyboru internautów jakoś najbardziej pasuje mi IWC Ingenieur 40 Blue Dial, ale ogólnie to ciężki temat. Równie dobrze może to się zmienić w plebiscyt popularności czyli wygra zegarek firmy znanej i najbardziej lubianej. Może któryś Rolex? Albo Tudor? A może Omega? Chociaż widziałem na żywo Omegę Speedmaster First Omega in Space i jakoś mnie nie powaliła. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem wszystkie propozycje tegoroczne są słabiutkie. W większości to odgrzewane kotlety. A te niszowe propozycje także nie łamią serca.

Jest obiektywnie kilka ładnych zegarków ale to zwykle po prostu nowa struktura na tarczy i nowy kolor, a nie zupełnie nowa konstrukcja.

Szkoda, że zabrakło tutaj zegarka który ostatnio testuje JF Szymaniak. To jest coś naprawdę świeżego.

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zegarkiem roku jest Land-Dweller - żaden inny nie wzbudził takiego zainteresowania. A ja jeśli będę głosował zgodnie z partyjną dyscypliną, to oddam głos na Longinesa, a jeśli pójdę za głosem serca - to na bransoletę Settimo i dołączony do niej też bardzo ładny zegarek ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Edmund Exley napisał(-a):

Moim zdaniem zegarkiem roku jest Land-Dweller - żaden inny nie wzbudził takiego zainteresowania. A ja jeśli będę głosował zgodnie z partyjną dyscypliną, to oddam głos na Longinesa, a jeśli pójdę za głosem serca - to na bransoletę Settimo i dołączony do niej też bardzo ładny zegarek ;) 

Gdybym miał wybierać sercem, to prawdopodobnie Patek Philippe Calatrava 6196P-001. Aczkolwiek, jak tu nie docenić Vacheron Constantin Solaria Ultra Grand Complication? To aż 41 komplikacji w zegarku naręcznym. Poza tym, jestem fanem firmy Greubel Forsey, a w zestawieniu znalazł się Hand Made 2. Chyba jednak ostatecznie mój głos pójdzie na Vacheron Constantin. W tym roku genewska firma pozamiatała po całości. Dali z siebie wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze Armin Strom i ich Dual time gmt resonance ale w sumie ten imponujący czasomierz byl juz zaprezentowany w 2024... Ehh ciężki wybor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, że wybór jednego z tych wszystkich kategorii jest bardzo trudny, wręcz niemożliwy, bo jak porównywać ze sobą te zegarki skoro reprezentują różne kategorie? Rozstrzał kategorii, jakości wykonania i skomplikowania mechanizmu, przeznaczenia jest ogromy.

Jeżeli o mnie chodzi to głosuję na Vacheron Constantin Solaria Ultra Grand Complicationklasyka i chyba szczyt możliwości podany w najczystszej formie. Przy tych wszystkich zastosowanych komplikacjach pozostaje zegarkiem niezwykle czytelnym i zaprojektowanym z wielkim gustem  Mnogość detali na tarczy, które można odkrywać i zachwycać się nimi w nieskończoność 🤩. Elementy kolorystyczne na tarczy zwiększają jego czytelność i nie zaburzają ogólnej kolorystyki tarczy zegarka. Pushery przeniesione na przeciwną stronę w stosunku do koronki! Tak to się powinno robić. Jak dla mnie arcydzieło i przykład zegarmistrzostwa absolutnego. Brawo Vacheron Constantin!

A pozostałych zegarków Chopard L.U.C Quattro Mark IV. Wiem, że niewiele tu jest oryginalności, ale doceniam go właśnie za tę prostotę podaną w ciekawej casualowej kolorystyce i formie. Chyba bym go nie ściągał z nadgarska. 🙂

Mam: Casio Edifice EQW-A1110 \ Certina DS-1 Day Date \ Tag Heuer Carrera cal. 1887 \ Longines Conquest Automatic Vintage  \\ Marzę o: Ulysse Nardin Dual Time \ Omega Constellation Globemaster Annual Calendar \ Girrard Peregaux 1966 Dual Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagłosowałem. Zadałem sobie pytanie, który z nominowanych zegarków najbardziej chciałbym jako jedyny zegarek na resztę życia. I zgodnie z przewidywaniami:

rolex_1908Settimo_2025_001_ch24-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zagłosowałem na Vacheron Constantin Solaria Ultra Grand Complication

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Edmund Exley napisał(-a):

Zagłosowałem. Zadałem sobie pytanie, który z nominowanych zegarków najbardziej chciałbym jako jedyny zegarek na resztę życia. I zgodnie z przewidywaniami:

z tak okropnie niedopasowaną bransoletą ? Wiem, że to niby taki zabieg retro, ale no słabo to wygląda jak dokupiona na wprędce bransoleta u zegarmistrza. Mocny cinkciarski klimat 🙂

Edytowane przez QuadrifoglioVerde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym mógł oddać głos na każdą z kategorii: 

Zegarek męski - Daniel Roth – Extra Plat Rose Gold

Zegarek sportowy - Vacheron Constantin – Historiques 222 Steel

Zegarek męski do 15 000 - Frederique Constant – Classics Première

Wielkie zegarmistrzostwo - Vacheron Constantin – Solaria Ultra Grand Complication

Zegarek damski - Bulgari – BVS100 Lady Solotempo Automatic

Zegarek damski do 15 000 - Raymond Weil – Millesime Small Seconds 35mm

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Cygan. Moim zdaniem ten zegarek najlepiej wygląda w białym złocie i na skórzanym pasku. A za cinkciarską bransoletę trzeba dopłacić prawie 50K w porównaniu z wersją na pasku po to, żeby wyglądał gorzej ;)

Szkoda, że nie robią tego modelu w stali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, QuadrifoglioVerde napisał(-a):

z tak okropnie niedopasowaną bransoletą ? Wiem, że to niby taki zabieg retro, ale no słabo to wygląda jak dokupiona na wprędce bransoleta u zegarmistrza. Mocny cinkciarski klimat 🙂

16 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Cygan. Moim zdaniem ten zegarek najlepiej wygląda w białym złocie i na skórzanym pasku. A za cinkciarską bransoletę trzeba dopłacić prawie 50K w porównaniu z wersją na pasku po to, żeby wyglądał gorzej ;)

Myślę, że jakoś poradziłbym sobie z tym podczas codziennego użytkowania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

Dokładnie tak. Ta bransoleta to nieporozumienie to zegarek stricte paskowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Myślę, że jakoś poradziłbym sobie z tym podczas codziennego użytkowania ;)

Po tak druzgocącej krytyce, musisz natychmiast wycofać swój głos na Rolka. :D;) 

Ja tam zagłosowałem na VC. Kij tam z komplikacjami - ważne, że odpowiedni byk na moje łapsko, mega drogi i każdy cioł widziałby od razu, że wódki pić nie będziemy i jest na bogato! ;) :lol:

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi