Funky_Koval 23615 #151 Napisano 10 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, gszydlowsky napisał(-a): Albo i trzy 😅 , parę dni temu Córka 10 lat mówi do mnie, "ja też chcę być w tym waszym zegarkowym klubie" , no i jest 😁 Gratuluję pociech i współczuję portfelowi. Córeczce to by ten nowy Sinn pasował, pozycjonują je jako damki Edytowane 10 Kwietnia przez Funky_Koval 5 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 15075 #152 Napisano 12 Kwietnia W dniu 10.04.2026 o 18:14, Funky_Koval napisał(-a): Gratuluję pociech i współczuję portfelowi. Córeczce to by ten nowy Sinn pasował, pozycjonują je jako damki Dzięki 🙂, zobaczymy za jakiś czas 😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 15075 #153 Napisano 13 Kwietnia Przyszedł czas i na mnie 😅 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 23615 #154 Napisano 7 godzin temu Panowie... wracam do klubu abstynenta. Longines okazał się pomyłką i poleciał na zwrot. Znaczy się fajny zegarek ale z dużym, jak dla mnie felerem. Słabe spasowane bransolety z kopertą. Jak to zobaczyłem po 2 dniach to za każdym razem patrząc na zegarek widziałem te luźne endlinki. Ponoć każdy jest podobnie wykonany, Longines poluzował tolerancje. Odesłałem też Citizena gacie bo skoro powrót do diverów okazał się nieudany to kolejny beater mi nie potrzebny. Także nie wiem czy tak można, ale jak dostanę zwrot środków to w tym roku nie kupiłem jeszcze zegarka Miała być przyjemność a wyszło rozczarowanie i zimny prysznic. 2 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 15075 #155 Napisano 5 godzin temu @Funky_Kovalbez zdjęć się nie liczy 😜 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 23615 #156 Napisano 5 godzin temu 24 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a): @Funky_Kovalbez zdjęć się nie liczy 😜 Najs swoją drogą serio? Zegarek za 10k ma tak ewidentne niedoróbki? Chińczyk za 250 zeta potrafi lepiej spasowywać bransy i jest powtarzalny. A tu swiss made i taka brzydka kupa fuj 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dnlaie 59036 #157 Napisano 5 godzin temu 10 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): Najs swoją drogą serio? Zegarek za 10k ma tak ewidentne niedoróbki? Chińczyk za 250 zeta potrafi lepiej spasowywać bransy i jest powtarzalny. A tu swiss made i taka brzydka kupa fuj Niektórzy twierdzą, że produkcja tego modelu jest w Chinach Trzeba było zamówić 54 (albo 58 ) *i rozczarowania (raczej) by nie było (chyba, że dizajn nie odpowiada🤔) PS: HC'39 leżał (przynajmniej na zdjęciach) na duży (nam chyba dziadkom, pasują już tylko... mniejsze zegarki co? hihi) 1 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 15075 #158 Napisano 4 godziny temu 30 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): Najs swoją drogą serio? Zegarek za 10k ma tak ewidentne niedoróbki? Każdy ma inną tolerancję na niedoróbki, gdzieś musiał być haczyk 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 83264 #159 Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a): Panowie... wracam do klubu abstynenta. Longines okazał się pomyłką i poleciał na zwrot. Znaczy się fajny zegarek ale z dużym, jak dla mnie felerem. Słabe spasowane bransolety z kopertą. Jak to zobaczyłem po 2 dniach to za każdym razem patrząc na zegarek widziałem te luźne endlinki. Ponoć każdy jest podobnie wykonany, Longines poluzował tolerancje. Odesłałem też Citizena gacie bo skoro powrót do diverów okazał się nieudany to kolejny beater mi nie potrzebny. Także nie wiem czy tak można, ale jak dostanę zwrot środków to w tym roku nie kupiłem jeszcze zegarka Miała być przyjemność a wyszło rozczarowanie i zimny prysznic. A więc jednak grupowicze z FB mieli rację: tylko San Martin! 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 15075 #160 Napisano 4 godziny temu 24 minuty temu, Dnlaie napisał(-a): Niektórzy twierdzą, że produkcja tego modelu jest w Chinach Częściowo tak, chyba nawet bransoleta 🙂 26 minut temu, Dnlaie napisał(-a): *i rozczarowania (raczej) by nie było przy dużych wymaganiach chyba już trzeba zwiększyć budżet i zaglądać na wyższą półkę 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 15933 #161 Napisano 4 godziny temu No niestety, jeśli mamy oczekiwania premium, to trzeba zapłacić cenę premium. Na koniec dnia może okazać się, że pierwszym, który te oczekiwania spełni, będzie Rolex 😉 @Funky_Koval nie kupuj przypadkiem Sealandera od Krzyśka, bo jak zobaczysz dopasowanie endlinków do koperty, to Twoje OCD wystrzeli w kosmos 😂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dnlaie 59036 #162 Napisano 4 godziny temu 20 minut temu, gszydlowsky napisał(-a): Częściowo tak, chyba nawet bransoleta 🙂 przy dużych wymaganiach chyba już trzeba zwiększyć budżet i zaglądać na wyższą półkę 😉 Tak, słyszałem - że Longines produkuję bransolety w Chinach (ponoć nawet ktoś od nich 'z zarządu' publicznie to przyznał). *I fakt, bransolety mają słabe (solidniejsze niż Certina czy Tissot, ale pozostawiają wiele do życzenia) Zgadza się, sam - przerabiając ok 9 Longinesów & 3 Tudory, dla mnie przeskok był ogromny (o mechanizmach się nie wypowiadam, z resztą ten L.888 jest chyba ok / tarcze Longines - też ma spoko / ale właśnie; koperty, spasowanie bransolety, krawędzie...to przepaść jak Swiss Made vs Made in China) *Dlatego wolałbym dopłacić te 5 albo nawet 7k i kupić Tudora... Chociaż później spotykasz takiego Pana w podeszłym wieku u Jubilera z Omegą na ręce, który powie "o Tudor - koperty od Rolexa, bransolety od Rolexa...tylko mechanizm Tudora" i czujesz się jakbyś dostał w mordę heh 0 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 23615 #163 Napisano 4 godziny temu Czyli wychodzi na to, że oni w tych zarządach naprawdę wiedzą co robią kierując klienta w stronę droższych modeli. Naprawde trzeba kupić rolka, żeby nie było baboli w stylu luźnego spasowania czy izochronizmu ehhh jakie to sa problemy i rozsterki 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dnlaie 59036 #164 Napisano 4 godziny temu Ja nie wiem co będzie, ani co się stanie, czy zaraz nie zmienię zdania itd. ale póki co - ze swoich R jestem bardzo zadowolony i niczego 'z wyższej półki' nie pragnę (no może powróciłbym kiedyś do 54 i GSa w kwarcu, ale to / na ten moment wszystko). *ewentualnie, dokupiłbym (dla urozmaicenia) jubilee do DJ (ale oyster chyba nawet bardziej mi się podoba, z resztą miałem coś podobnego w BB'36 i tak o) 1 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 15933 #165 Napisano 3 godziny temu Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a): Czyli wychodzi na to, że oni w tych zarządach naprawdę wiedzą co robią kierując klienta w stronę droższych modeli. Naprawde trzeba kupić rolka, żeby nie było baboli w stylu luźnego spasowania czy izochronizmu ehhh jakie to sa problemy i rozsterki Myślę, że Twoja teoria o świadomym kierowaniu klienta w stronę droższych modeli jest nietrafiona. Wyjaśnienie jest znacznie bardziej prozaiczne - mianowicie dziewięćdziesiąt kilka procent klientów Longinesa nie zauważy tego, co nazywasz niedoróbką. Mam jeszcze dalej idącą teorię: większość klientów Rolexa też nie zwróci na to uwagi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 18893 #166 Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Dnlaie napisał(-a): Longines produkuję bransolety w Chinach (ponoć nawet ktoś od nich 'z zarządu' publicznie to przyznał). Gość z Australii pokazuje części serwisowe Longinesa 1 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gszydlowsky 15075 #167 Napisano 1 godzinę temu ach te Swiss made, 60% reszta ryż 😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 15933 #168 Napisano 1 godzinę temu Jak ktoś to liczy w ten sposób, że 60% jego zegarka jest wyprodukowane w Szwajcarii, to chyba też jest w błędzie. Nie znam dokładnie tych wytycznych, gdzie ostatnio scrollowalem jakiś materiał na ten temat. 60% kosztów chyba musi powstać w Szwajcarii. Nie wiem tylko czy produkcji, czy łącznie, pewnie łącznie. Czyli wchodzi zabawa cyferkami. Plus pamiętajmy, jak wysokie są w Swiss koszty pracy… 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 18893 #169 Napisano 44 minuty temu Zeby było swiss made: Mechanizm musi być zmontowany, sprawdzony i w 60% (wartości a nie ilości komponentów) wyprodukowany w Szwajcarii. Koszty produkcji zegarka: Co najmniej 60% całkowitych kosztów produkcji (w tym tak zwane R&D) musi być wygenerowane w Szwajcarii. Kontrola jakości musi odbyć się w Szwajcarii. 0 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dnlaie 59036 #170 Napisano 10 minut temu Czyli wg powyższego 'wzoru' (i aktualnych 'wycieków') taki Longines za ok 10k, powinien kosztować z 6k ; ) *z drugiej ręki (a już na pewno z trzeciej) wszystko się zgadza i wtedy to się opłaca (tzn. tyle m/w kosztuje : ) / ze sklepu (nawet z rabatem -20%) już niekoniecznie (z resztą widać to, przy odsprzedaży zegarków Longinesa) 0 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach