rafi 15948 #176 Napisano wczoraj o 13:49 (edytowane) 20 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a): Nie wiem czy to się nie liczy od wartości komponentów. Gdzieś słyszałem, że marki obchodzą to tłukąc całe zegarki w Chinach i robiąc złoty rotor w Szwajcarii Jan kilka postów wyżej napisał, jak to liczyć. Modus operandi „złoty rotor” może być jak najbardziej grane. Edit: z drugiej strony trzeba wziąć pod uwagę, że w obszarze R&D szwajcarskie marki wspaniałomyślnie dotują większość chińskiej branży zegarkowej. Edytowane wczoraj o 13:56 przez rafi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 23690 #177 Napisano wczoraj o 14:31 No dobrze ale to chociaż mogliby te ryże części robić pożądnie a nie takie klekoty. 1 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 83399 #178 Napisano wczoraj o 14:45 Nie chciałbym rozwiewać ewentualnych złudzeń , ale to nie jest tak, że Szwajcar ma magiczną tokarkę, której Chińczyk nie ma. Raczej odwrotnie. 4 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 23690 #179 Napisano wczoraj o 15:21 (edytowane) To inaczej. Mam gdzieś kto robi te części. Niech mi firma Longines zagwarantuje po prostu, że płacąć u nich za zegarek dostanę porządnie wykonany produkt niech go klepie chińczyk w garażu na tokarce nawet Edytowane wczoraj o 15:24 przez Funky_Koval 1 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 15948 #180 Napisano wczoraj o 16:34 Bez pokazywania palcami https://www.instagram.com/reel/DXUXSO-j5h7/?igsh=dWpwbWs1OTZ0bnk3 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 72373 #181 Napisano wczoraj o 17:05 2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a): No dobrze ale to chociaż mogliby te ryże części robić pożądnie a nie takie klekoty. Pomyliłeś z pożądaniem. 3 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 23690 #182 Napisano 16 godzin temu (edytowane) I pomyśleć, że jeszcze w 2019 toku wydanie 10k na zegarek było dla mnie absurdem. Tak samo jak przejmowanie się spasowaniem elementów w jakimś przedmiocie. Nawet bym wtedy nie wiedział gdzie jest feler. To jest jedna z tych chwil, kiedy mam dość zegarków i tego hobby. Edytowane 16 godzin temu przez Funky_Koval 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dnlaie 59145 #183 Napisano 14 godzin temu Ja tam uwielbiam zegarki. Jestem bezdomny, jeżdżę gratem i ubieram się za 1.5-2.5 za sztukę / ale zegarek muszę mieć porządny. Ostatnio nawet powiedziałem Żonie: "ciężkie masz życie, nie masz Rolexa / ja patrzę na nadgarstek i od razu mi lepiej" ; ) 3 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 23690 #184 Napisano 13 godzin temu Godzinę temu, Dnlaie napisał(-a): Ja tam uwielbiam zegarki. Jestem bezdomny, jeżdżę gratem i ubieram się za 1.5-2.5 za sztukę / ale zegarek muszę mieć porządny. Ostatnio nawet powiedziałem Żonie: "ciężkie masz życie, nie masz Rolexa / ja patrzę na nadgarstek i od razu mi lepiej" ; ) Ale 2.5 stówy czy tysi też jeżdze gratem 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dnlaie 59145 #185 Napisano 13 godzin temu 3 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a): Ale 2.5 stówy czy tysi też jeżdze gratem We wtorki wszystko 2.50 PLN Przy zakupie 10ciu rzeczy (obojętne czy to t-shirt, wełniany płaszcz czy zimowa kurtka skórzana) 2 zł Przy zakupie 20stu = 1.5 zł (za sztukę) 30 = 1 zł *Wczoraj 'wydałem' 43 zł (i ubrałem jeszcze do tego Dzieci + kupiłem zabawki, plecaki, maskotki, portfele, torebeczki itd.) To już drożej jest w piekarni 🤣 0 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
logann 3796 #186 Napisano 13 godzin temu 3 minutes ago, Dnlaie said: We wtorki wszystko 2.50 PLN Przy zakupie 10ciu rzeczy (obojętne czy to t-shirt, wełniany płaszcz czy zimowa kurtka skórzana) 2 zł Przy zakupie 20stu = 1.5 zł (za sztukę) 30 = 1 zł *Wczoraj 'wydałem' 43 zł (i ubrałem jeszcze do tego Dzieci + kupiłem zabawki, plecaki, maskotki, portfele, torebeczki itd.) To już drożej jest w piekarni 🤣 Takie ceny w "ciucholandach" i "lumpexach" to chyba we wczesnych latach 2000 były, ale nie teraz... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 23690 #187 Napisano 13 godzin temu 12 minut temu, Dnlaie napisał(-a): We wtorki wszystko 2.50 PLN Przy zakupie 10ciu rzeczy (obojętne czy to t-shirt, wełniany płaszcz czy zimowa kurtka skórzana) 2 zł Przy zakupie 20stu = 1.5 zł (za sztukę) 30 = 1 zł *Wczoraj 'wydałem' 43 zł (i ubrałem jeszcze do tego Dzieci + kupiłem zabawki, plecaki, maskotki, portfele, torebeczki itd.) To już drożej jest w piekarni 🤣 43 zeta to teraz drożdzówka potrafi kosztować 4 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dnlaie 59145 #188 Napisano 13 godzin temu 4 minuty temu, logann napisał(-a): Takie ceny w "ciucholandach" i "lumpexach" to chyba we wczesnych latach 2000 były, ale nie teraz... Są jak widać (najwyraźniej chcą się pozbywać towaru). *Lublin (ja się tam 'ubieram' od jakiegoś czasu i ciężko byłoby mi, po tych 'cenach' - kupować w normalnym sklepie / trafiałem tam m.in włoskie marynarki z kaszmiru, kupowałem kurtki zimowe, wełniane płaszcze itd.) 3 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a): 43 zeta to teraz drożdzówka potrafi kosztować Nieraz wychodziłem z ciucha, szedłem prosto do pieksy i rachunek był wyższy 😅 4 Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 23690 #189 Napisano 12 godzin temu 14 minut temu, Dnlaie napisał(-a): Są jak widać (najwyraźniej chcą się pozbywać towaru). *Lublin (ja się tam 'ubieram' od jakiegoś czasu i ciężko byłoby mi, po tych 'cenach' - kupować w normalnym sklepie / trafiałem tam m.in włoskie marynarki z kaszmiru, kupowałem kurtki zimowe, wełniane płaszcze itd.) Nieraz wychodziłem z ciucha, szedłem prosto do pieksy i rachunek był wyższy 😅 A to szacun Ubrania z ciucha i Rolex. Czyli jest nadzieja 4 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Musa19 4213 #190 Napisano 12 godzin temu Trochę mi się przypomniał wątek z innego forum, gdzie debatowano, czy w Kielmanach (czyt. butach ręcznie robionych na zamówienie u tego rzemieślnika) można iść na kebaba?🤣 Generalnie na coś te pieniądze trzeba wydać, prawda?😉 A żeby było w temacie - nic w tym roku jeszcze nie kupiłem i szczerze powiedziawszy raczej nie kupię, bo mam coraz częściej tak, że dużo rzeczy mi się podoba, ale na kimś. Poza tym, większość zegarków, które już mam zakładam bardziej z "obowiązku" niż potrzeby, bo codziennie głównie noszę małego didżeja🤷♂️ 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Piątkowski 9468 #191 Napisano 11 godzin temu I pomyśleć, że jeszcze w 2019 toku wydanie 10k na zegarek było dla mnie absurdem. Tak samo jak przejmowanie się spasowaniem elementów w jakimś przedmiocie. Nawet bym wtedy nie wiedział gdzie jest feler. To jest jedna z tych chwil, kiedy mam dość zegarków i tego hobby. Dlatego niektórzy wybierają Rolexy. Nie ma problemu z niespasowaniem A to szacun Ubrania z ciucha i Rolex. Czyli jest nadzieja Trzeba odpowiednio ustawić priorytety 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 83399 #192 Napisano 10 godzin temu Godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a): Dlatego niektórzy wybierają Rolexy. Nie ma problemu z niespasowaniem Ale może wystąpić "zewnętrznie modulowane niespasowanie dłoni z resztą ramienia". 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach