Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Funky_Koval

Klub Zakupowego Abstynenta

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Nie wiem czy to się nie liczy od wartości komponentów. Gdzieś słyszałem, że marki obchodzą to tłukąc całe zegarki w Chinach i robiąc złoty rotor w Szwajcarii emoji23.png

Jan kilka postów wyżej napisał, jak to liczyć. Modus operandi „złoty rotor” może być jak najbardziej grane. 

Edit: z drugiej strony trzeba wziąć pod uwagę, że w obszarze R&D szwajcarskie marki wspaniałomyślnie dotują większość chińskiej branży zegarkowej. 

Edytowane przez rafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze ale to chociaż mogliby te ryże części robić pożądnie a nie takie klekoty.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To inaczej. Mam gdzieś kto robi te części. Niech mi firma Longines zagwarantuje po prostu, że płacąć u nich za zegarek dostanę porządnie wykonany produkt :P niech go klepie chińczyk w garażu na tokarce nawet  :P

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

No dobrze ale to chociaż mogliby te ryże części robić pożądnie a nie takie klekoty.

Pomyliłeś z pożądaniem. :)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pomyśleć, że jeszcze w 2019 toku wydanie 10k na zegarek było dla mnie absurdem. Tak samo jak przejmowanie się spasowaniem elementów w jakimś przedmiocie. Nawet bym wtedy nie wiedział gdzie jest feler. To jest jedna z tych chwil, kiedy mam dość zegarków i tego hobby.

271022093_Screenshot_20260422_072418_Chrome3.thumb.jpg.4e28391cffa30cc7a12224c2dd50b662.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam uwielbiam zegarki. Jestem bezdomny, jeżdżę gratem i ubieram się za 1.5-2.5 za sztukę / ale zegarek muszę mieć porządny.

Ostatnio nawet powiedziałem Żonie: "ciężkie masz życie, nie masz Rolexa / ja patrzę na nadgarstek i od razu mi lepiej" ; )

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Dnlaie napisał(-a):

Ja tam uwielbiam zegarki. Jestem bezdomny, jeżdżę gratem i ubieram się za 1.5-2.5 za sztukę / ale zegarek muszę mieć porządny.

Ostatnio nawet powiedziałem Żonie: "ciężkie masz życie, nie masz Rolexa / ja patrzę na nadgarstek i od razu mi lepiej" ; )

Ale 2.5 stówy czy tysi :D też jeżdze gratem :D

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ale 2.5 stówy czy tysi :D też jeżdze gratem :D

We wtorki wszystko 2.50 PLN 

Przy zakupie 10ciu rzeczy (obojętne czy to t-shirt, wełniany płaszcz czy zimowa kurtka skórzana) 2 zł 

Przy zakupie 20stu = 1.5 zł (za sztukę)

30 = 1 zł 

*Wczoraj 'wydałem' 43 zł (i ubrałem jeszcze do tego Dzieci + kupiłem zabawki, plecaki, maskotki, portfele, torebeczki itd.)

To już drożej jest w piekarni 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minutes ago, Dnlaie said:

Przy zakupie 10ciu rzeczy (obojętne czy to t-shirt, wełniany płaszcz czy zimowa kurtka skórzana) 2 zł 

30 = 1 zł 

*Wczoraj 'wydałem' 43 zł (i ubrałem jeszcze do tego Dzieci + kupiłem zabawki, plecaki, maskotki, portfele, torebeczki itd.)

Takie ceny w "ciucholandach" i "lumpexach" to chyba we wczesnych latach 2000 były, ale nie teraz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

30 = 1 zł 

43 zeta to teraz drożdzówka potrafi kosztować ;)

Screenshot_20260422_111955_ChatGPT.thumb.jpg.56493d2f7cc4aefd40d283dcaa01dd69.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, logann napisał(-a):

Takie ceny w "ciucholandach" i "lumpexach" to chyba we wczesnych latach 2000 były, ale nie teraz...

Są jak widać (najwyraźniej chcą się pozbywać towaru).

*Lublin (ja się tam 'ubieram' od jakiegoś czasu i ciężko byłoby mi, po tych 'cenach' - kupować w normalnym sklepie / trafiałem tam m.in włoskie marynarki z kaszmiru, kupowałem kurtki zimowe, wełniane płaszcze itd.)

IMG_20260422_112137.jpg

3 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

43 zeta to teraz drożdzówka potrafi kosztować ;)

Screenshot_20260422_111955_ChatGPT.thumb.jpg.56493d2f7cc4aefd40d283dcaa01dd69.jpg

Nieraz wychodziłem z ciucha, szedłem prosto do pieksy i rachunek był wyższy 😅 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Są jak widać (najwyraźniej chcą się pozbywać towaru).

*Lublin (ja się tam 'ubieram' od jakiegoś czasu i ciężko byłoby mi, po tych 'cenach' - kupować w normalnym sklepie / trafiałem tam m.in włoskie marynarki z kaszmiru, kupowałem kurtki zimowe, wełniane płaszcze itd.)

IMG_20260422_112137.jpg

Nieraz wychodziłem z ciucha, szedłem prosto do pieksy i rachunek był wyższy 😅 

A to szacun :D Ubrania z ciucha i Rolex.  Czyli jest nadzieja :D 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mi się przypomniał wątek z innego forum, gdzie debatowano, czy w Kielmanach (czyt. butach ręcznie robionych na zamówienie u tego rzemieślnika) można iść na kebaba?🤣

Generalnie na coś te pieniądze trzeba wydać, prawda?😉

A żeby było w temacie - nic w tym roku jeszcze nie kupiłem i szczerze powiedziawszy raczej nie kupię, bo mam coraz częściej tak, że dużo rzeczy mi się podoba, ale na kimś. Poza tym, większość zegarków, które już mam zakładam bardziej z "obowiązku" niż potrzeby, bo codziennie głównie noszę małego didżeja🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I pomyśleć, że jeszcze w 2019 toku wydanie 10k na zegarek było dla mnie absurdem. Tak samo jak przejmowanie się spasowaniem elementów w jakimś przedmiocie. Nawet bym wtedy nie wiedział gdzie jest feler. To jest jedna z tych chwil, kiedy mam dość zegarków i tego hobby.

271022093_Screenshot_20260422_072418_Chrome3.thumb.jpg.4e28391cffa30cc7a12224c2dd50b662.jpg

Dlatego niektórzy wybierają Rolexy. Nie ma problemu z niespasowaniem
A to szacun  Ubrania z ciucha i Rolex.  Czyli jest nadzieja  

Trzeba odpowiednio ustawić priorytety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Dlatego niektórzy wybierają Rolexy. Nie ma problemu z niespasowaniem emoji6.png

Ale może wystąpić "zewnętrznie modulowane niespasowanie dłoni z resztą ramienia". ;) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi