Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Michal24

Nowy zegarek automat do 5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam sie do zakupu pierwszego automatu takiego który mógłbym nosić  przez wiele lat,zalezy mi na tym zeby był w miare uniwersalny, może poza pasowaniem do garnituru bo to jednak inna kwestia.

Z moich wymagań to wspomniany automat, bez chronografu ,w miare duzy mam nadgarstek 19cm   czyli coś 43mm +, raczej z bransoletą ,tarcza bez wiekszych "udziwnien" raczej stonowane kolory.

Może to byc diver, pilot albo coś klasycznego 

Obecnie myśle nad    Alpina AL-525LBN4V6B

Podobają mi się rownież  Divery typu super compressor ale z tego co  zauważyłem jest ich malo i ceny mocno poza budżet .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Laco z serii Flieger PRO?

Ma 43 mm średnicy i L2L 50,5 mm, wodoszczelność 200 m, zakręcaną koronka i wypukłe szkło szafirowe. Do wyboru są dwa typy tarczy (Baumuster A - model Stuttgart i Baumuster B - model Karlsruhe, oba na zdjęciu), dwa kolory tarczy (czarny i granatowy - na zdjęciu), dwa typy dekla (zamknięty i przeszklony), dwie klasy dokładności mechanizmu (Elabore i Top), szkło szafirowe jedno- lub obustronnie antyrefleksyjne, mechanizm z datą lub bez (a data dostępna w dwóch kolorach: czarne tło i białe cyfry lub na odwrót)), tarcza z logo lub bez, i jeszcze szereg innych opcji. Zegarek jest konfigurowany według preferencji klienta:

https://www.laco.de/de/uhren/flieger-pro

Blue_8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim budzecie kupisz dwa dobre zegarki.
Starczy np na divera oraz cos bardziej na codzien w stylu GADA (Go Anywhere, Do Anything). Jeden to zawsze bedzie jakiegos rodzaju ew kompromis szczegolnie jezeli podobaja Ci sie divery.
Nawet cos dual crown super compressor sie znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Laco też fajnie wygląda, w Twojej ocenie warto dopłacać 130E do lepszego mechanizmu? Niby dużo nie dużo, ale czy warto? 

A co do dwóch oddzielnych zegarków też brałem taka opcje pod uwagę 

Tylko w takim razie musiały by być znacznie różne od siebie co nie ułatwia mi wyboru 😉, z tańszych super compressor znalazłem tylko Orient King diver, ale już niedostępny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Michal24 napisał(-a):

A co do dwóch oddzielnych zegarków też brałem taka opcje pod uwagę 

Tylko w takim razie musiały by być znacznie różne od siebie co nie ułatwia mi wyboru 😉, z tańszych super compressor znalazłem tylko Orient King diver, ale już niedostępny 

Zaczynając od (bardzo) budżetowej ale dobrej propozycji - Phoibos Eagle Ray, kolor do wyboru. Na bransolecie obowiazkowo.

Lub powyzej tej kwoty, do wyboru, inne, kwestia gustu :)

phoibos-eagle-ray-try-not-to-stare-at-that-dial-v0-uu97dm7d6v6c1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy Ch Ward Trident Pro 44 mm. Jest też wersja biała i czarna

IMG_0650.jpeg

PS. IMHO kupowanie jednocześnie dwóch zamiast jednego w tym samym budżecie to raczej kiepski pomysł.

Edytowane przez rafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy (wiekszy) C60 Pro 300 - super propozycja! Barzdo uniwersalna jak na nurka.

Zgadzam sie z Toba rowniez, ze kupowanie dwoch zegarkow przy zalozonym budzecie nie zawsze musi byc dobrym pomyslem.

Celowo napisalem na poczatku, ze w kwocie 5 tys mozna (a nie trzeba) miec dwa rozne zegarki zamiast jednego - szczegolnie ze rozrzut pomyslow jest spory. Dual Crown, Pilot, Dress Watch. Dobrze by bylo najpierw sprecyzowac czego szukamy, inaczej propozycjom moze nie byc konca. Jezeli juz to ma byc jeden zegarek to moze niekoniecznie trzeba sie "spłukać" z calego budzetu, jezeli nie wiemy czy sie "zadomowi".

Tak samo chcialem dac przyklad w miare duzego (41mm) zegarka z dwoma koronkami w stylu SC, w pierwszym poscie padlo stwierdzenie ze takich zegarkow 1) jest mało oraz 2) wykraczaja poza kwote 5k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Michal24 napisał(-a):

Ten Laco też fajnie wygląda, w Twojej ocenie warto dopłacać 130E do lepszego mechanizmu? Niby dużo nie dużo, ale czy warto? 

Ja bym dopłacił i skonfigurował na wypasie, ale na takim praktycznym wypasie. Na pewno nie dopłacałbym 50 EUR za przezroczysty dekiel, nie mówiąc już o 100 EUR za zdobienie mechanizmu. Najlepiej zerknij do Klubu Miłośników Laco, bo jest tam kilku właścicieli Laco Flieger PRO, m.in. @Funky_Koval @Dirty Harry @o.m.e.g.a czy @cordi7, który napisał o tym zegarku, że jest idealny jako pierwszy automat czy dla ludzi, którzy chcą mieć tylko jeden zegarek :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej ocenie bardzo istotny jest sam rozmiar zegarka, mam jakies starsze casio z solarem w rozmiarze 43mm i to uwazam za minimum, wręcz czasami brakuje mi tych 1-2mm zeby optycznie wyglądał lepiej na moim nadgarstku, stąd najbardziej skłaniałem sie ku nurkowi,  wspomniana Alpina AL-525LBN4V6B  która miesci sie w budżecie i  tez mi sie podoba, może troche poza samą bransoletą ,mogła by być bardziej w stylu jubilee 

Precyzując podoba mi sie w niej to że bezel jest bez cyfr a z samymi indeksami w postaci kresek  co sprawia ze nie jest aż tak "widoczny"  i moze przez to  troche bardziej uniwersalny.

A wspomniane zegarki typu pilot pasowały by jak najbardziej do mojego stylu ubierania się , tylko wciąż siedzi w głowie czy 43mm nie będzie zbyt małym zegarkiem , ale mimo to mocno sie zastanawiam nad Laco bo wygląda swietnie

Dlatego troche odrzucam bardziej typowo eleganckie zegarki pasujące do koszuli itp , ale które zazwyczaj oscylują w rozmiarach 39-41mm mimo ze mogą sie podobać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michal24 W Laco jest bardzo cienki bezel, przez co tarcza wydaje się ogromna i optycznie powiększa cały zegarek. Alpina Seastrong Diver 300 też wygląda świetnie i ma średnicę o 1 mm  większą niż Laco. Ale już odległość między uszami (lug to lug - czyli realna szerokość zegarka na nadgarstku) w Laco wynosi 50,5 mm, a w Alpinie 49 mm :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi