Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
S.ylwester

Problem z zegarkiem Epos.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 24.01.2025 kupiłem zegarek Epos Passion Day Date 3501.142.20.96.30

Nie było z nim żadnych problemów, jednak wczoraj mi zaparował podczas normalnego użytkowania. Przez noc wszystko zeszło, ale dziś założyłem zegarek i po 5 minutach znów pojawiła się para. Jeszcze przez miesiąc jestem na wyjeździe i nie mogę wysłać zegarka do serwisu na reklamację, a sam nie mam narzędzia do odkręcenia dekla, żeby zegarek odparował. Zastanawiam się, czy jak nie będę go przez ten miesiąc nosił, żeby nie zaparowywał, to czy nic się mu nie stanie z mechanizmem. Dziękuję za odpowiedzi.

20260301_071617.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Babciny sposób to odciągnąć koronkę, i taki zegarek włożyć do pojemnika z ryżem. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, S.ylwester napisał(-a):

Witam, 24.01.2025 kupiłem zegarek Epos Passion Day Date 3501.142.20.96.30

Nie było z nim żadnych problemów, jednak wczoraj mi zaparował podczas normalnego użytkowania. Przez noc wszystko zeszło, ale dziś założyłem zegarek i po 5 minutach znów pojawiła się para. Jeszcze przez miesiąc jestem na wyjeździe i nie mogę wysłać zegarka do serwisu na reklamację, a sam nie mam narzędzia do odkręcenia dekla, żeby zegarek odparował. Zastanawiam się, czy jak nie będę go przez ten miesiąc nosił, żeby nie zaparowywał, to czy nic się mu nie stanie z mechanizmem. Dziękuję za odpowiedzi.

20260301_071617.jpg

Wkładanie zegarka do ryżu to mit. Idź po powrocie do zegarmistrza niech osuszy mechanizm, zmieni uszczelki i wykona test szczelności. W kopercie jest wilgoć stąd to parowanie. Trzeba się jej pozbyć bo to nie jest optymalny stan dla mechanizmu :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego chcę go odesłać do serwisu na gwarancję, zegarek ma dopiero rok więc jest na gwarancji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Wkładanie zegarka do ryżu to mit. Idź po powrocie do zegarmistrza niech osuszy mechanizm, zmieni uszczelki i wykona test szczelności. W kopercie jest wilgoć stąd to parowanie. Trzeba się jej pozbyć bo to nie jest optymalny stan dla mechanizmu :)

Pisał, że nie może obecnie odesłać zegarka na serwis, stąd moja babcina rada z suchym ryżem, który faktycznie pochłania wilgoć. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, S.ylwester napisał(-a):

Dlatego chcę go odesłać do serwisu na gwarancję, zegarek ma dopiero rok więc jest na gwarancji. 

No to nie ma co czekać. Nieszczelność naprawi tylko serwis :)

45 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Pisał, że nie może obecnie odesłać zegarka na serwis, stąd moja babcina rada z suchym ryżem, który faktycznie pochłania wilgoć. 

Też tak kiedyś myślałem. Zegarmistrz mi uświadomił, że ryż wcale nie wyciąga wilgoci szybciej niż zostawienie przedmiotu po prostu w suchym pomieszczeniu. Ew. żel krzemionkowy (małe torebki co czasem są np w żywności).

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.03.2026 o 20:28, Funky_Koval napisał(-a):

No to nie ma co czekać. Nieszczelność naprawi tylko serwis :)

Też tak kiedyś myślałem. Zegarmistrz mi uświadomił, że ryż wcale nie wyciąga wilgoci szybciej niż zostawienie przedmiotu po prostu w suchym pomieszczeniu. Ew. żel krzemionkowy (małe torebki co czasem są np w żywności).

Można spróbować pozbyć się wilgoci przy pomocy pompy próżniowej.

W taki sposób usuwa się wilgoć z instalacji klimatyzacyjnych przed napełnieniem.

Przy niskim ciśnieniu powietrza (tu brak) woda odparowuje i wyciągana jest przez pompę próżniową.

Ja na razie nie miałem potrzeby próbować, więc nie jestem pewien czy to metoda bezpieczna.

Kiedyś wypróbuję na jakimś rusku.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zadra napisał(-a):

Można spróbować pozbyć się wilgoci przy pomocy pompy próżniowej.

W taki sposób usuwa się wilgoć z instalacji klimatyzacyjnych przed napełnieniem.

Przy niskim ciśnieniu powietrza (tu brak) woda odparowuje i wyciągana jest przez pompę próżniową.

Ja na razie nie miałem potrzeby próbować, więc nie jestem pewien czy to metoda bezpieczna.

Kiedyś wypróbuję na jakimś rusku.. 

Byle nie takim w hełmie, bo jeszcze wojnę wywołasz😁

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi