Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cordi7

Potrzebna rada - który G-Shock

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Dojrzewam do zakupu kostki, poradźcie proszę na które modele patrzeć.

Ma być solar (mam dość wymiany baterii), wyświetlacz standardowy - nie negatyw, bajery typu BT nie są mi potrzebne.

Tough Solar będzie miał chyba Multiband, jak to się sprawuje na co dzień? Czy są wersje z solarem ale bez wodotrysków?

Dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Hej,

Ma być solar (mam dość wymiany baterii), wyświetlacz standardowy - nie negatyw, bajery typu BT nie są mi potrzebne.

Tough Solar będzie miał chyba Multiband, jak to się sprawuje na co dzień? Czy są wersje z solarem ale bez wodotrysków?

Po makale

https://amzn.eu/d/02z2mtJC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie na początek trochę usystematyzować:
Tough Solar - ładowanie solarne
Multiband 5 lub Multiband 6 - synchronizacja czasu drogą radiową, gdzie Multiband 5 jest starszy i nie obsługuje nadajnika w Chinach, a Multiband 6 jest najnowszy i obsługuje wszystkie 6 nadajników na świecie.

Wg mnie powinieneś wziąć podstawową kostkę GW-M5610U-1, masz tam pozytywowy wyświetlacz, Multiband 6, Tough Solar, czyli zegarek sam się ładuje, sam się ustawia, co czyni go w zasadzie bezobsługowym, a ponadto jest relatywnie niedrogi - do 500zł spokojnie taką kostkę kupisz.

Tak, są modele kostek, które mają Tough Solar, ale nie mają Multibandu - to G-5600. Jednak skoro nasz kraj pokryty jest zasięgiem stacji nadawczych synchronizacji czasu, to wg mnie nie ma się co bać tej technologii i odmawiać sobie komfortu korzystania z niej. Obie te technologie, czyli Tough Solar oraz Multiband 6 sprawdzają się bardzo dobrze.

Istnieją też kostki, które mają więcej bajerów, np. DW-H5600 z pomiarem pulsu i funkcjami treningowymi, ale to już są bardziej smartłocze, niż klasyczne zegarki. Ja jestem zwolennikiem prostych i bezobsługowych konstrukcji, jak wcześniej wymieniona GW-M5610U.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Hej,

Prawdopodobnie będzie tak, kupisz kilka, i w końcu znajdziesz ulubiony. Miałem GW 5000 z Japonii, bardziej odpowiada mi zwykły GW M5610.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też potwierdzę, że GW-M5610U będzie idealna. W C...T... za 420 zl do wziecia. Sam kupiłem sobie po dlugich rozwazaniach kostkę dw-5600, podstawowa, i trochę żałuję że nie dołożyłem do 5610...chyba ja sprzedam i kupię 5610 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba większość użytkowników poleci Ci 5610, dla mnie to też zegarek idealny, Dokładny, wygodny no i tani. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie opinie są dość jednoznaczne i ja się do nich przychylam. Sam jakiś czas temu drogą forumowej wymiany nabyłem GW-M5610U-1 i jestem bardzo zadowolony. Do prac w ogrodzie i do ciorania wokół domu idealny.

Jak chcesz nieco lepiej (i nieco drożej), to screw-back cały ze stali z zakręcanym dekielkiem, i w takim wypadku jak już już @Burns napisał - bierz GW-5000U-1ER. Różnicę widać poniżej.

obraz.png.24b626180ad4935e2768246a2300cf87.pngobraz.png.4a18040e5f4597e80eb8c5fc1c626728.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja z kolei pojde w inna strone, czy rzeczywiscie ten solar jest tak potrzebny? Przy zwyklym uzytkowaniu, bez uruchamiania co chwile podswietlenia,  kostki, ktore mialem dzialaly przynajmniej 10-12 lat bez wymiany baterii. Po latach 'zbierania' sie do zakupu GW-5000-1jf(pozdr @nav ), udalo sie pierwsza wersje tego modelu kupic z forum i zwyczajnie nie moglem zdzierzyc jak fatalne katy widzenia maja zegarki z solarem. Jestem przyzwyczajony juz, ze czesto zerkam na zegarek bez specjalnego odwracania nadgarstka, czy to na rowerze/treningu na silowni, lub w codziennym funkcjonowaniu i czytelnosc GW5000 byla zadna, wiec oddalem go kuzynowi. Zostalem przy klasycznej rocznicowce, bez solarow, multibandow, za to wzorowa czytelnoscia wyswietlacza. Ktos powie, ze przeciez wystarczy przekrecic zegarek i po problemie. To prawda, ale jednak nawyki robia swoje i warto miec to na uwadze, bo jednak dosc sporo osob rezygnuje z takich zegarkow wlasnie z tego wzgledu :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, fonfelinni napisał(-a):

To ja z kolei pojde w inna strone, czy rzeczywiscie ten solar jest tak potrzebny? Przy zwyklym uzytkowaniu, bez uruchamiania co chwile podswietlenia,  kostki, ktore mialem dzialaly przynajmniej 10-12 lat bez wymiany baterii. Po latach 'zbierania' sie do zakupu GW-5000-1jf(pozdr @nav ), udalo sie pierwsza wersje tego modelu kupic z forum i zwyczajnie nie moglem zdzierzyc jak fatalne katy widzenia maja zegarki z solarem. Jestem przyzwyczajony juz, ze czesto zerkam na zegarek bez specjalnego odwracania nadgarstka, czy to na rowerze/treningu na silowni, lub w codziennym funkcjonowaniu i czytelnosc GW5000 byla zadna, wiec oddalem go kuzynowi. Zostalem przy klasycznej rocznicowce, bez solarow, multibandow, za to wzorowa czytelnoscia wyswietlacza. Ktos powie, ze przeciez wystarczy przekrecic zegarek i po problemie. To prawda, ale jednak nawyki robia swoje i warto miec to na uwadze, bo jednak dosc sporo osob rezygnuje z takich zegarkow wlasnie z tego wzgledu :)  

Zgadzam się, dlatego napisałem, to co napisałem, kilka kostek człowiek przerobi, to w końcu dojdzie czego potrzebuje, to nie są drogie zegarki, łatwo odsprzedać, warto przekonać się samemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kostka jest zegarkiem vintage, w mojej ocenie najwięcej przyjemności dają DW-5600 oraz DW-5000R.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie za pomoc. Rozglądając się w necie też grawitowałem ku 5610. Teraz pozostaje poszukać dobrej oferty :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem jak z wysyłką do Ciebie ale sklep sprawdzony. Nie oficjalna dystrybucja ale nie ma co się bać. Chyba, że znajdziesz go u siebie za jakieś 100 euro 😀 

https://www.crazytime.pl/product-pol-25845-Zegarek-meski-CASIO-G-SHOCK-GW-M5610U-1ER.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=8652d36c-3a77-da2e-5fdd-a2c24122d924

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi