lukas19p 5 #1 Napisano 30 Lipca Witam wszystkich, stałem się szczęśliwym posiadaczem tego pięknego zegara, niestety lub stety obecnie znajduje się u zegarmistrza na przeglądzie mechanizmu. Chciałbym dowiedzieć się roku produkcji i zasady działania żaróweczki na szczycie zegara. Niestety instalacja elektryczna nie jest kompletna i nie bardzo wiem jak to działało a dobrze by było żeby jednak działał w pełni. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Łukasz 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 4184 #2 Napisano 31 Lipca (edytowane) Budzik był w ofercie filii w Ebensee, ten poniżej jest z katalogu na rok 1904. Junghans nie stosował tam kodów daty produkcji. Z opisu producenta wynika, że budzik miał zasilanie bateryjne. Lampka włączała się podczas alarmu/budzenia oraz po przyciśnięciu przycisku. Nie mam pojęcie jakie napięcie miała bateria, zapewne nie więcej niż 3-4 V. Zdjęcia są z aukcji w Finlandii, może ktoś coś doradzi gdy będą dostępne nowe. Edytowane 31 Lipca przez Anansi 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 4184 #3 Napisano 31 Lipca https://uhrforum.de/data/video/6948/6948230-ffed5295b6d561fad0cac3c68b7762e6.mp4?hash=_-1SlbbVYf 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1816 #4 Napisano 1 Sierpnia Super ! Niestety , nie wiedziałem o tej aukcji ☹️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 4184 #5 Napisano 1 Sierpnia 51 minut temu, PM1122 napisał(-a): Super ! Niestety , nie wiedziałem o tej aukcji ☹️ Miałbyś teraz kupę drutów do rozgryzienia. Na szczęście pod niskim napięciem. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas19p 5 #6 Napisano 1 Sierpnia Wiem że zdjęcia są z Finlandii bo z Finlandii ten zegar do mnie przyjechał. Dość długo polowałem na ten model i oprócz tego z forum uhrforum.de nigdzie go nie widziałem. Moj prosto z Finlandii pojechał do zegarmistrza dlatego tylko takie zdjęcia. Byłby ktoś w stanie pomóc mi rozszyfrować tą elektrykę jak już zegarek do mnie wróci, wiem tylko że zasilanie powinno być około 4,5v tylko muszę jeszcze jakąś ładną żaróweczkę znaleźć na gwint E10. Przewody od lampki nie były nigdzie podłączone a powinny być chyba wpięte w obwod mechanizmu z tego co zauważyłem to jeden z przewodów dotykał mechanizmu zegarka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3513 #7 Napisano 4 Sierpnia (edytowane) No i trzeba by było szukać przewodów w oplocie z bawełny , co jest dość trudne do zdobycia. Żarówka jest nawet do zdobycia - uchwyt bagnetowy (chyba na 6V - jest dostępna - do starych maszyn do szycia ... itp) Ps. wszystkie aktualnie dostępne są typu jak tu: https://www.luxifer.pl/kabel-materialowy-niskonapieciowy-szary-rm03-jedwabny/ A oryginalne były pojedyncze i tylko w bawełnie (bez tworzyw sztucznych)... Edytowane 4 Sierpnia przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 292 #8 Napisano 4 Sierpnia (edytowane) Mam taki żyrandol sprawny, który użytkuje do dziś bo jest ładny, jeszcze ma przewody w bawełnie, raz myłem go to mi bezpieczniki później wybijało jakiś czas 🙂😁jak jest suchy , to okej ma uziemienie, poza tym ma żarówki led, więc obciążenie nie jest zbyt duże. Edytowane 4 Sierpnia przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 292 #9 Napisano 4 Sierpnia (edytowane) Wracam do zegara z lampką, przewód dodatni musiał być połączony bezpośrednio do oprawy żarówki z baterią, przewód ujemny połączony był z zewnętrzną oprawą żarówki ta z kolei z dzwonkiem widać to na zdjęciu zegara. Przewód ujemny z baterii połączony był z młoteczkiem który uderzał w dzwonek łączył w ten sposób obwód i zapalał lampkę podczas dzwonienia , połączenie równoległe tych przewodów poprzez przełącznik umożliwiało świecenie lampki cały czas do momentu wyłączenia przełącznikiem. Oczywiście przewód ujemny powinien być połączony na stałe, przewód dodatni podłączony do przełącznika, ale przy napięciu 4,5 V nie ma to znaczenia. Edytowane 4 Sierpnia przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas19p 5 #10 Napisano 14 Sierpnia (edytowane) Witam ponownie zegar wrócił do zegarmistrza i już pięknie chodzi. Mam tylko problem, nie wiem gdzie podłączyć drugi przewód od baterii. Jeżeli ten który jest na zdjęciu, powiedzmy że minus idźie od baterii przez włącznik który jest z przodu i przylutowane jest do ramki od tylnej obudowy drugi równolegle jest podłączony do blaszki wewnątrz obudowy który nie jest nigdzie podłączony. Udało mi się podłączyć lampkę włączającą przyciskiem i działa ale na całym michanizmie zegarka jest napięcie, jedynym miejscem bez napięcia na obudowie jest dzwonek, nie mogę tego rozgryźć. Edytowane 14 Sierpnia przez lukas19p 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 292 #11 Napisano 15 Sierpnia (edytowane) Tak na odległość trudno powiedzieć w czym jest problem, trzeba zobaczyć co powodowało że lampka zapalała się podczas dzwonienia. Ten drugi przewód musiał być podłączony tak by obwód był zamknięty , podłącz ten przewód z blaszką do baterii na sekundę z plusem i zobacz czy świeci , zrób to również podczas dzwonienia jeżeli nie działa spróbuj z minusem. Edytowane 15 Sierpnia przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas19p 5 #12 Napisano 17 godzin temu Witam ponownie, udało się uruchomić oświetlenie w zegarze i odtworzyć brakujące przewody, oczywiście w oplocie. Znalazłem również brakujący a właściwie ukryty element który jest odpowiedzialny za uruchamianie oświetlenia. Udało się również dorobić ozdobny brakujący mosiężny element przy żarówce jest również w planie ozdobny włącznik na przewodzie z tąd zamontowany już przewód z przodu zegara a włącznik powinien pojawić się już lada dzień.A to zegar w pełnej krasie, perła w mojej kolekcji. Przy okazji nabyłem również podobny a właściwie takie sam model tylko że wersja eksportowa bądź kolejowa z tarczą 24 godzinną nie występujący w katalogach junghans, niestety bez ozdobnej nadbudówki ale z kompletną elektryką, to on pomógł mi znaleźć ukryty element odpowiedzialny za włączanie oświetlenia przy budzeniu i obecnie jest na etapie próby odbudowy brakujących elementów. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach