lukas19p 1 #1 Napisano Czwartek o 22:55 Witam wszystkich, stałem się szczęśliwym posiadaczem tego pięknego zegara, niestety lub stety obecnie znajduje się u zegarmistrza na przeglądzie mechanizmu. Chciałbym dowiedzieć się roku produkcji i zasady działania żaróweczki na szczycie zegara. Niestety instalacja elektryczna nie jest kompletna i nie bardzo wiem jak to działało a dobrze by było żeby jednak działał w pełni. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Łukasz 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 4163 #2 Napisano Piątek o 14:22 (edytowane) Budzik był w ofercie filii w Ebensee, ten poniżej jest z katalogu na rok 1904. Junghans nie stosował tam kodów daty produkcji. Z opisu producenta wynika, że budzik miał zasilanie bateryjne. Lampka włączała się podczas alarmu/budzenia oraz po przyciśnięciu przycisku. Nie mam pojęcie jakie napięcie miała bateria, zapewne nie więcej niż 3-4 V. Zdjęcia są z aukcji w Finlandii, może ktoś coś doradzi gdy będą dostępne nowe. Edytowane Piątek o 14:24 przez Anansi 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 4163 #3 Napisano Piątek o 19:16 https://uhrforum.de/data/video/6948/6948230-ffed5295b6d561fad0cac3c68b7762e6.mp4?hash=_-1SlbbVYf 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1815 #4 Napisano Sobota o 11:32 Super ! Niestety , nie wiedziałem o tej aukcji ☹️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 4163 #5 Napisano Sobota o 12:24 51 minut temu, PM1122 napisał(-a): Super ! Niestety , nie wiedziałem o tej aukcji ☹️ Miałbyś teraz kupę drutów do rozgryzienia. Na szczęście pod niskim napięciem. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas19p 1 #6 Napisano Sobota o 18:48 Wiem że zdjęcia są z Finlandii bo z Finlandii ten zegar do mnie przyjechał. Dość długo polowałem na ten model i oprócz tego z forum uhrforum.de nigdzie go nie widziałem. Moj prosto z Finlandii pojechał do zegarmistrza dlatego tylko takie zdjęcia. Byłby ktoś w stanie pomóc mi rozszyfrować tą elektrykę jak już zegarek do mnie wróci, wiem tylko że zasilanie powinno być około 4,5v tylko muszę jeszcze jakąś ładną żaróweczkę znaleźć na gwint E10. Przewody od lampki nie były nigdzie podłączone a powinny być chyba wpięte w obwod mechanizmu z tego co zauważyłem to jeden z przewodów dotykał mechanizmu zegarka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3512 #7 Napisano 18 godzin temu (edytowane) No i trzeba by było szukać przewodów w oplocie z bawełny , co jest dość trudne do zdobycia. Żarówka jest nawet do zdobycia - uchwyt bagnetowy (chyba na 6V - jest dostępna - do starych maszyn do szycia ... itp) Ps. wszystkie aktualnie dostępne są typu jak tu: https://www.luxifer.pl/kabel-materialowy-niskonapieciowy-szary-rm03-jedwabny/ A oryginalne były pojedyncze i tylko w bawełnie (bez tworzyw sztucznych)... Edytowane 18 godzin temu przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 288 #8 Napisano 6 godzin temu (edytowane) Mam taki żyrandol sprawny, który użytkuje do dziś bo jest ładny, jeszcze ma przewody w bawełnie, raz myłem go to mi bezpieczniki później wybijało jakiś czas 🙂😁jak jest suchy , to okej ma uziemienie, poza tym ma żarówki led, więc obciążenie nie jest zbyt duże. Edytowane 6 godzin temu przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 288 #9 Napisano 6 godzin temu (edytowane) Wracam do zegara z lampką, przewód dodatni musiał być połączony bezpośrednio do oprawy żarówki z baterią, przewód ujemny połączony był z zewnętrzną oprawą żarówki ta z kolei z dzwonkiem widać to na zdjęciu zegara. Przewód ujemny z baterii połączony był z młoteczkiem który uderzał w dzwonek łączył w ten sposób obwód i zapalał lampkę podczas dzwonienia , połączenie równoległe tych przewodów poprzez przełącznik umożliwiało świecenie lampki cały czas do momentu wyłączenia przełącznikiem. Oczywiście przewód ujemny powinien być połączony na stałe, przewód dodatni podłączony do przełącznika, ale przy napięciu 4,5 V nie ma to znaczenia. Edytowane 5 godzin temu przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach