Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Junghans

Z którego roku może być Gustav Becker??

Rekomendowane odpowiedzi

Arek jeśli chodzi o bęben myślę, że to raczej złudzenie ? jak będę miał lepsze foto wówczas wrzucę. Nie wiedziałem, że Freiburg od 1932r. przestał produkować zegary ? Ciekawe twoje ostatnie pytanie, rozumiem także że po przeniesieniu produkcji do Schrambergu zegary nie były numerowane czy inaczej znakowane ?

Wracając do naklejek i twojej odp. rozumiem, że dotyczy to także pieczęci ? , a jeśli zegar posiada naklejkę i sygnaturę GB z napisem SILESIA ?

Nadal nie wiem znaczenia tych liter na płycie mechanizmów M, K lub H ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle są to pierwsze litery określające istotne cechy mechanizmu. Ich znaczenie już gdzieś podawałam na forum. H - to np skrót od Hohltrieben - zębniki latarkowe, R - grzebieniowy (Rechen) mechanizm bicia. Części nie udało się rozszyfrować.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, posiadam mysle oryginalnego beckera, odziedziczyłam po dziadku on prawdopodobnie dostał od swojego ojca, w życiu go nie sprzedam ale chciałabym sie cos o nim dowiedzieć, przede wszystko najbardziej interesuje mnie z ktorego jest roku, byłabym wdzięczna za pomoc.

Nie znam sie na forach, poniżej link gdzie sa dodane zdj, chciałam bezpośrednio tutaj ale moj plik jest za duży. Mam nadzieje ze na tym fotowrzucie nie straciły na jakości ;)

http://fotowrzut.pl/GHR45TYF77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prawej stronie znaku firmowego jest wybita data ,rok i miesiąc ale na zdjeciu słabo widać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prawej stronie znaku firmowego jest wybita data ,rok i miesiąc ale na zdjeciu słabo widać

Zdjęcie troche oberwało na jakości bo ładowała. Ok 5mb zdjęcia ale dało sie powiększyć i tam jest 35 3 czyli 1935 marzec :) dziekuje za pomoc ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam mozliwosc zostania posiadaczka takiego zegara - zagłębiając się w poprzednie wiadomości w temacie i patrząc na logo zakładam że to zegar z lat 1909-33, a p112 to długość wahadła.

Martwi mnie tylko brak numeru seryjnego.

Proszę bardzo o pomoc :) może ktoś z Was powie mi o nim coś więcej? :)post-101787-0-64788400-1513176224_thumb.jpgpost-101787-0-34428100-1513176240_thumb.jpgpost-101787-0-51767800-1513176250_thumb.jpgpost-101787-0-42156000-1513176307_thumb.jpgpost-101787-0-74522400-1513176317_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numery seryjne zaprzestano nabijać na tego typu mechanizmach około maja 1925 roku. Zegar ma podzespoły Beckera a nie Junghansa i wyprodukowano go zapewne przed zamknięciem fabryki we Freiburgu, które nastąpiło w 1932 roku.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i pozdrawiam Wszystkich w Nowym Roku !!! :)

Mam prośbę w kwestii określenia wieku zegara - kuchennego G.Becker,a , oraz ogólnego opisania . Sądzę , że niewiele jest takich ,  a ten ma swój urok ( jak na zegar kuchenny ) . Mam możliwość kupna , ale cena jest powalająca  !!!!

Zdjęcia są sprzedającego , stąd brak zdjęć mechanizmu :(  Jednak z tyłu , na obudowie mechanizmu , ktoś wyskrobał numer , ( ciekawe jaki i po co ?  )

Wiem , że porcelanowe kuchenne , dość rzadko pojawiają się na forach i są rzadko opisywane . 

post-93729-0-01449800-1514800785.jpg

post-93729-0-71657900-1514800804.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy mogę prosić szanownych kolegów o pomoc w ustaleniu przybliżonej daty produkcji tego zegara GB? Zegar ten nie posiada nr seryjnego.

post-101816-0-37313600-1515620876_thumb.jpg

post-101816-0-03506300-1515621604_thumb.jpg

post-101816-0-54672400-1515621659_thumb.jpg

post-101816-0-51543500-1515621673_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@totomoto:

Witaj, mechanizm posiada nr fabryczny. Na tylnej płycie na samym dole, po odkręceniu "blaszki" ukaże się numer fabryczny...

A wtedy już wszystko będzie jasne.

Pozdrawiam,

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że wszystko jest w porządku.

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę zabytkowy obrazek pokazałeś...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki znalazłem na pierwszej stronie wyszukiwania :)

podrzuć bardziej aktualny sam chętnie zobaczę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtajcie. Pomozecie z którego roku to zegar i czy jest cały oryginalny przynajmniej z tego co na fotkach pokazuje. Bardzo dziękuje.

thumbnails.jpg 2_t.jpg 3_t.jpg 4_t.jpg 5_t.jpg 6_t.jpg

Zobacz całą galerię | Aukcjoner.pl - darmowe galerie na Allegro

Ładny i z pewnością oryginał !!!

Ale , że jest znaczek kotwicy i napis ,,Silesia,,  no to raczej z tego późniejszego okresu . Przekonany jestem , że już po przejęciu , przez Junghansa . Na dowód załączam zdjęcie mojego Junghansa . Ta sama skrzynia , korona i broda !!!! Drobne różnice są w małych ozdóbkach , trochę inne sterczynki i moja skrzynia nieco ciemniejsza . Mechanizm i sanki , już oczywiście , Junghans . 

post-93729-0-65911300-1519846515_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O mechanizmie. Jeżeli Silesia - to powstał najpóźniej w 1925 roku. Oznaczenie DRGMS na wieszaku wahadła wskazują na kilka lat po roku 1906, kiedy serię wprowadzono. Wreszcie taki wytłaczany wieszak wprowadzono bodajże w 1912 roku. Jak bym go umieścił zatem w latach 1912 - 14.

A jaką datę produkcji ma Twój Junghans?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O mechanizmie. Jeżeli Silesia - to powstał najpóźniej w 1925 roku. Oznaczenie DRGMS na wieszaku wahadła wskazują na kilka lat po roku 1906, kiedy serię wprowadzono. Wreszcie taki wytłaczany wieszak wprowadzono bodajże w 1912 roku. Jak bym go umieścił zatem w latach 1912 - 14.

A jaką datę produkcji ma Twój Junghans?

W tym problem , bo ma tylko znak Junghansa . :( A , że skrzynie , jakby od jednego stolarza . A w jednej Junghans , w drugiej Becker .... no więc , coś je łączy . Może tylko stolarz ???

ps.

na razie , nic w nim jeszcze nie ruszałem , więc stan jak z dnia zakupu ... zmęczony i może czegoś nie dostrzegłem .

post-93729-0-35550600-1519849785_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to masz stary werk, wyprodukowany nie wcześniej niż w 1890 roku a przed 1901...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Junghans wprowadził tzw. kod dat produkcji w 1901 r. Twój zegar zatem powstał przed tą datą - najprawdopodobniej u schyłku lat 90. XIX wieku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OOoooo !

To mnie miło zaskoczyło !!!

Chociaż , teraz mam problem do rozgryzienia :( Czyżby cały , kompletny werk Junghansa , przełożono do nieco młodszej skrzyni Beckera ? Jutro , za dnia , przyjrzę się DOKŁADNIE skrzyni , itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Po takim numerze to jaki to moze być rok produkcji?? 370206. Ma 2 punce okrągłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.