Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

cepeen

In-house do 3000 zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie.

Jako że ostatnio udało mi się zakończyć pewien etap w moim życiu, chcę kupić sobie zegarek który by mi to w jakimś stopniu przypominał przez wiele lat ;)

Szukam zegarka raczej klasycznego, lub awangardowego ale w stylistyce raczej "garniturowca". Chciałbym żeby zegarek miał ciekawy mechanizm i stąd moje pytanie w temacie, czy jest wogóle możliwość kupienia zegarka z mechanizmem in-house w tak niewielkiej cenie? Dodatkowe cechy to, raczej duża średnica (od 40mm), szafir, i ewentualnie przeszklony dekiel. Manual albo automatic. W grę wchodzą zegarki nowe i używane w dobrym stanie z kompletem dokumentów pudełek itp. Preferowane kraje to Szwajcaria/Niemcy. Co byście polecali w tych granicach cenowych (oczywiście licząc się z mottem klubu biorę pod uwagę lekkie przekroczenie budżetu ;) ) Marka dowolna. Oczywiście jak nie da się na in-house to każda ciekawa przeróbka mechanizmów znanych i lubianych wchodzi w grę, z tym że raczej nie chciałbym nic na ETA 2824...

Nadmienię że przeglądam całe forum i czytam prawie wszystkie tematy, ale dalej czuje mętlik w głowie i nie mam pojecia co wybrać. Pomóżcie, proszę..

Omega Automatic cal. 1012 | Rakieta 24h cal. 2623 | Seiko SNK621 cal. 7s26 | Vostok Europe Mriya Automatic cal. 2432 | Zeno 6001 cal. Unitas FHF469 | Adriatica 8102 cal. Unitas 6497 | Seiko SNM011 cal. 7s35 | Casio G-9100 Gulfman cal. Kwarcok | Seiko SRP005 cal. 4r16 | Aviator 3105/6973645 cal. 3105 | Seiko SKX007 cal. 7s26 | Citizen BL-5314 cal. E812 |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coż - pierwszy In house w tej kwocie jaki na myśl mi przychodzi to Seiko Premier Automatic, albo równiez dalekowschodni Orient Star oba bez problemu za 2500 kupisz. Są IMHO świetne, ale to nie niemcy ani szwajcarzy. Możesz poszukać Nomosa. Jeśli modyfikacje to może Omega Seamaster na kalibrze 2500 - do dość zmodyfikowana Eta chyba 2893. Niestety Omega i Nomos - uzywane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek

jeżeli odpuściłbyś sobie nieco rozmiar zegarka to:

Zenith Defy (edycja klasyczna z przełomu 1999/2000 na Elite, można wyrwać NOS-a),

Union Glashuette

Nomos

Revue Thommen na werku GT81 lub 82 (do 2000r sprzed akcesji przez Grovana Group)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Zenith (podany przez Ireneusza) to chyba nie w tej cenie.

Zastanów się spokojnie nad używanymi zegarkami. Zegarki z lat 50'tych (mnie akurat interesują z tego okresu - właśnie czekam na czwarty) były naprawdę dobrze robione i z własnymi mechanizmami. Zegarek w dobrym stanie, może złoty ? - to chyba dobra rzecz by przypominać o poważnych zmianach w życiu. Wrzuć w e-bay hasła antique/ vintage/ NOS i zobacz co dostaniesz.

Podstawowa uwaga dotyczy rozmiarów - trudno jest dostać większe, a szereg pięknie wyglądających to maleństwa typu 34 czy nawet 31 mm. Jeśli szukasz czegoś koniecznie >=40mm to zapomnij (wyjątkiem są jakieś dziwne wynalazki typu kieszonka na rękę). Moje dziadki to 37-38 mm.

Dodatkowe uwagi:

- większe zegarki są często z lat 40'tych i wcześniejszych ale ja nie mam zaufania (tylko z braku wiedzy) co do ich jakości

- przy grubej kopercie zegarek wizualnie traci na wielkości i vice versa

- siłą rzeczy da się dostać w dobrym stanie garniturowca, ale np. nieużywany wojskowy to jak używany samochód rajdowy w idealnym stanie

- szereg zegarków jest odnawianych - jest to w opisie, ale nie zawsze "na wierzchu"

- jako profan kupiłbym ładny zegarek z odnawianą tarczą, ale zajechany mechanizm dyskwalifikuje

Oczywiście, nie każdy lubi takie starocie :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IWC cal.89... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pinus przy odrobinie szczęścia kupisz bez problemu za 3000pln.

Dziwię Ci się, iż poddajesz w wątpliwość moją propozycję, nie zadając sobie odrobinki trudu aby to najpierw zweryfikować, przed wydaniem sądu.

Mea culpa - pomyliłem modele. Bardzo przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten rozmiar to tak szacunkowo, mam zegarki 38 mm i tez sa fajne:) rozważam kupno nosa ale takiego ktory mnie zauroczy. choc nie ukrywam wolalbym jednak nowy zegarek.. seiko premier tez rozwazam, ebay miestety raczej odpada.

Omega Automatic cal. 1012 | Rakieta 24h cal. 2623 | Seiko SNK621 cal. 7s26 | Vostok Europe Mriya Automatic cal. 2432 | Zeno 6001 cal. Unitas FHF469 | Adriatica 8102 cal. Unitas 6497 | Seiko SNM011 cal. 7s35 | Casio G-9100 Gulfman cal. Kwarcok | Seiko SRP005 cal. 4r16 | Aviator 3105/6973645 cal. 3105 | Seiko SKX007 cal. 7s26 | Citizen BL-5314 cal. E812 |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam konta na ebay, i nie chce mi się w to pakować. Mam mozliwość zakupu przez znajomego, ewnetualnie. Z tym że wolałbym kupić np. od któregoś z klubowiczów.

Wracając do tematu, co sadzicie o tym:

89f477f1f89b2e11.jpg

Firma może nie jakaś wybitna, mechanizmu jeszcze nie znam, ale ma rezerwę chodu, i wygląda jak dla mnie całkiem ładnie. A jakie są wasze opinie? Aha zapomniałem dodać że fajnie by było gdyby zegarek miał jakieś komplikacje w stylu skaczącej godziny lub retrograde. Może być chrono, rezerwa chodu, lub inne. Oczywiście zdaję sobie sprawę że z takimi komplikacjami to raczej wybór inhouse w tych granicach cenowych może być utrudniony. Więc każdy mechanizm poza 2824 i czystym vj7750, wchodzi w grę. Im bardziej zmodyfikowany tym lepiej.pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie mam konta na ebay, i nie chce mi się w to pakować.

Jeżeli byś potrzebował zapraszam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok bedę pamiętał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek

Sadze, ze usuniecie całego mojego posta było nieuzasadnione - wystarczylo tylko sam link ciachnąć.

W koncu to tylko i wyłącznie pomoc dla założyciela tematu.

Przykro mi, ale w tym wypadku IMO decyzja była szkodliwa, bo utwierdza mnie w przekonaniu, że jakakolwiek pomoc jest zbyteczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sadze, ze usuniecie całego mojego posta było nieuzasadnione - wystarczylo tylko sam link ciachnąć.

Przykro mi, ale w tym wypadku IMO decyzja była szkodliwa, bo utwierdza mnie w przekonaniu, że jakakolwiek pomoc jest zbyteczna.

Ja również uważam że jeśli regulamin został naruszony to należało usunąć linka, a nie cały post, tym bardziej że pomoc Ireneusza jest przeze mnie wysoko ceniona :) Irku a te RT na werku GT81/82 to jakie modele? i czy są dostępne?

Dariuszu, które IWC masz na myśli? i jak z dostępnością tego w Polsce, bo napomniałeś coś o możliwości zakupu w Warszawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100% zgody - tym bardziej, że ten link unaoczniał moją niesłuszną uwagę to była polemika a nie oferta handlowa. Gdyby to było skierowanie na własną sprzedaż to rozumiem - ale tutaj ??? Na marginesie czym się różni oferta do e-bay od informacji że np. dzisiaj się kończy aukcja ładnego JLC Memovox z lat 50'tych (akurat ten ma 36 mm).

Sorry za OT, ale takie sprzątanie forum to wylewanie dziecka z kąpielą.

Jakbym kupował używany to ZDECYDOWANIE polecam jednak e-bay: duży wybór, sporo sprzedawców ze świetną reputacją, płacisz np. przez Paypal (nie szastam numerami kart).

Kupno np. w antykwariacie (nie mówię o przyzwoitych zegarmistrzach) to wbrew pozorom podobne ryzyko (stan zegarka - chyba że zrobisz przegląd przed transakcją) a i wybór słabiutki.

Z nowych zegarków to poza wymienionymi przez Ireneusza (najbardziej podobają mi się Nomosy - tylko tutaj chyba też < 40mm) to może Eterna Kontiki ? (nie do końca własny werk, ale też nie 2824 - która nie wiem dokładnie czemu jest taka passÓ na forum)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli trochę poniże 40mm wchodzi w grę to ja bym poszukał RT Cricketa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(nie do końca własny werk, ale też nie 2824 - która nie wiem dokładnie czemu jest taka passÓ na forum)

Jak mówiłem wcześniej, własny werk to byłby bardzo miły i pożądany akcent, ale zdaję sobie sprawę że to może być utrudnione, a czemu nie 2824? bo za dużo zegarków ją ma :) ojciec ma Adriatice na tym mechanizmie i sprawuje się całkiem fajnie, z tym że np mój unitas też w Adriatice, jest dokładniejszy i głośniej cyka, i jest dla mnie bardziej "kultowy"? P prostu chciałbym zegarek z werkiem który nie jest aż tak standardowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek
Irku a te RT na werku GT81/82 to jakie modele? i czy są dostępne?

choćby seria Replica 1955 /GT1885/ => niestety małe (35mm)

rtagh5.jpg

post-0-0-65281900-1330810860.jpg

post-0-0-35475300-1330810865.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny, i coś w tym stylu mi bardzo odpowiada, tylko że nie wiem czy złoto mi pasuje:) wolałbym jednak coś w stali (w ostateczności w tytanie). 35 troszkę mało 38mm to ok, ale 35 jednak raczej kobiecy wymiar jak dla mnie. A taki RT jak gdzieś na forum był z dużą datą? to rozumiem jest już ta nowsza produkcja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do rozmiarów kopert to weźcie pod uwagę że może wrócić moda na mniejsze rozmiary :( wprawdzie od kilku lat jest moda na duże zegarki, ale uważam że "garniturowiec" nie powinien mieć więcej niż 40 mm a zupełnie dobry jest 37 - 38 mm (kwestia wygody noszenia i bezproblemowego "chowania" sie pod mankiet ) oczywiście 35 mm to faktycznie za mało,

życzę pomyślnych poszukiwań !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-2536-0-24185500-1330811952.jpg<

post-2536-0-30385500-1330811950.jpg

post-2536-0-06060100-1330811951.jpg

"w sensie: nie skorzana bransoleta i nie oGragly"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek

100% zgody - tym bardziej, że ten link unaoczniał moją niesłuszną uwagę to była polemika a nie oferta handlowa. Gdyby to było skierowanie na własną sprzedaż to rozumiem - ale tutaj ??? Na marginesie czym się różni oferta do e-bay od informacji że np. dzisiaj się kończy aukcja ładnego JLC Memovox z lat 50'tych (akurat ten ma 36 mm).

Sorry za OT, ale takie sprzątanie forum to wylewanie dziecka z kąpielą.

W zwiazku z faktem, że nie otrzymałem żadnego wyjaśnienia ws. usunięcia mojego postu zapytam się:

Czy mógłby mi jakiś mod wyjaśnić uprzejmie jaka była przyczyna usunięcia całego postu skoro:

- post nie był komercyjny,

- zamieszczony link nie był komercyjny,

(chyba, ze ma ktoś jakąś ciekawą wykładnię pojęcia "post / link komercyjny"),

- kontekst wymiany poglądów z Pinusem służył szeroko rozumianej edukacji zegarkowej oraz stanowił IMO dużą pomoc dla założyciela tematu,

- w kontekście dyskusji zamieszczony link był tylko dowodem na poparcie własnego twierdzenia (nie wyobrażam sobie innego rozwiązania).

W zwiazku z powyższym jestem zdania iż post został usunięty bezzasadnie.

W mojej ocenie był zgodny z regulaminem.

Nie zamierzam polemizować z aksjomatycznym twierdzeniem iż "mod ma zawsze rację", ale dla porządku i powagi forum proszę o wyjaśnienie - będę zobowiązany.

ps. pomijam fakt, iż brak edycji postu poprzez usunięcie samego linku przez moda to błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
iż brak edycji postu poprzez usunięcie samego linku przez moda to błąd.

Zgodnie z zaleceniem i ustalonymi przez administratora regułami decyzję moderatorów nie mogą być komentowane zgodnie z kluczową zasadą "moderator ma zawsze radę".

Zbędne komentowanie powoduje tylko śmietnik i sprawia wrażenie wiecznych kłótni na forum. twój post był niezgodny z obowiązującymi zasadami więc powinieneś siedzieć cicho, a nie jak zwykle filozofować o niczym.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek

Paweł prosiłem o odpowiedź / wyjaśnienie moda (osobę kompetentną) a nie Ciebie.

Chodzi o elemantarną zasadę "zrozumienia", którego najwidoczniej brakuje nawet w ocenie moda, z którym rozmawiałem a który przyznał mi rację, że w kontekście tego konkretnego wątku skasowanie było bezsensowne.

Bardzo proszę Cię abyś nie doradzał mi co mam robić, ja Ci nie doradzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zaśmiecaj forum tylko pisz na pm. Nie wszyscy muszą czytać, ze masz jakiś problem.

Inna sprawa, że gdy będziemy tak jak ty to robisz, atakować modów to w obawie przed pretenjami nie będą nic usuwać i wrócimy do źródeł.

ja Ci nie doradzam.
Jeszcze tego brakowało. :twisted: :twisted:

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.