Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

DarekK

Mechanizm 2409 w Polskich Perełkach

Rekomendowane odpowiedzi

Luks

Z fotkami to ...czekam na syna, żeby mnie przyuczył :wink: Odnośnie sprzedawcy to..nie znam Go osobiście ale to Samotny Żagiel - porządna Firma. Jednak widzę, że ktoś czyta o tych Polakach i to mnie cieszy. Luks Twoja kolej. Zegarki to fajna pasja...do końca lipca do pracy chodzę na piechotę - 45 min w jedną stronę i było warto :grin: Pozdrawiam DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na 99,9% mam ZODIAKA!!!!!!!!

Gratulacje.

A ja dalej poluję na dobrą Alfę z polskim werkiem. Cierpliwy jestem, no nie? :)

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na 99,9% mam ZODIAKA!!!!!!!!

Gratulacje.

A ja dalej poluję na dobrą Alfę z polskim werkiem. Cierpliwy jestem, no nie? :)

J.

Jacek. Cierpliwość to wielka cnota. Alfę z Polskim werkiem? No tak można taką zdobyć - oj można :grin: Ale obecnie ceny tu i ówdzie poszalały :sad: Alfa z Polskim werkiem :?:

Powodzenia. DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jacek. Cierpliwość to wielka cnota. Alfę z Polskim werkiem? No tak można taką zdobyć - oj można :grin: Ale obecnie ceny tu i ówdzie poszalały :sad: Alfa z Polskim werkiem :?:

Powodzenia. DarekK

Były takie:

http://polskie_zegarki.republika.pl/logo.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak Krzysiek były ale sie rozeszły :mrgreen: trafic takiego gdziekolwiek to naprawde wielka sztuka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiek_W

No pewnie, że były...wiem to z Twojej stronki o zegarkach, jak i o dziwo z innych źródeł także :grin: .

Coś te tematy o Polakach nie cieszą sie z byt dużą popularnością - w prost proporcjonalnie do zainteresowania na giełdach i aukcjach :wink:

U mnie posucha - na 10-tego Polaka muszę trochę poczekać. Chyba...że trafi się okazja :wink:

Teraz poświęcam więcej czasu na czytaniu i pogłębianiu mojej skromnej wiedzy na temat zegarków radzieckich. Proszę zamieszczajcie zdjęcia swoich zdobyczy na Polakach. Ja czekam na powrót syna i aparatu. Pozdrawiam DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiecie, że ZODIAK- to moja słabość :grin:

Zaciekawiła mnie tarcza tegoż ZODIAKA. Chodzi mi tylko o tarcze. Nie potrafię znaleźć podobnej w dostępnych mi źródłach, być może zdjęcia nie odzwierciedlają rzeczywistego wyglądu tej tarczy. Albo źle i bez zrozumienia szukam. Być może jestem już daltonistą :grin: Proszę o uwagi i sugestie.

Bym zapomniał - to ten Zodiak

http://www.allegro.pl/item403591764_zodiak..._in_poland.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym zodiaku na tarczy to jakoś wszystko grubo pisane jest, a wskazówki to orginalne są, ale od małego komandirskiriego, koronka też mi jakoś nie pasuje.

P.S. Ostatnio ceny tych błoniaczy na allegro to trochę w kosmos poleciały. W zeszłym roku kupując bałtyka w dobrym stanie za 80 zł wydawało mi się że słono przepłaciłem, a ostatnio jak zerknałem na allegro to błonie i po 300 zł znajdowały nabywców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W tym zodiaku na tarczy to jakoś wszystko grubo pisane jest, a wskazówki to orginalne są, ale od małego komandirskiriego, koronka też mi jakoś nie pasuje.

P.S. Ostatnio ceny tych błoniaczy na allegro to trochę w kosmos poleciały. W zeszłym roku kupując bałtyka w dobrym stanie za 80 zł wydawało mi się że słono przepłaciłem, a ostatnio jak zerknałem na allegro to błonie i po 300 zł znajdowały nabywców.

Tarcza oryginał, wskazówki nie oryginalne, koronka nie oryginalna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, o to mi chodziło - o tarczę - i to mnie cieszy, ze jest oryginalna. Reszta to oczywiste...Dzięki za odpowiedź. Jednak coś nowego mnie dziś spotkało :wink: Pozdrawiam DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Przy Sobocie Panowie mam trochę więcej czasu.

Ponownie mam pytanie co do tarczy, tym razem tegoż zegarka Blonex.

http://www.allegro.pl/item414792675_polski...szufladowy.html

Pozdrawiam - Miłego Dnia DarekK

wesoła twórczość zegarmistrza :wink: charakterystyczny krój czcionki z tamtych lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe kiedy ta wesoła twórczosć nastąpiła? Za PRL, czy na fali obserwowanych cen na Błonie? W sumie jak patrzę na pozostałe aukcje sprzedającego to więcej podejżanych zegarków nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiek_W

No właśnie charakterystyczna...fantazja :wink: . Odpowiedź celująca :!: - ale kto pyta nie błądzi.

Tak na marginesie coś normalnego na Allegro...może coś wypatrzę. Pozdrawiam DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

No i po WAKACJACH. Oczywiście zaglądałem na Forum prawie zawsze jak mogłem. Podziwiam Wasze zaangażowanie:) Upolowałem co nieco przez ten czas:)

Obecnie mam już (albo dopiero) 14 Polaków.

1. Polan - 1 szt

2. Wars - 2 szt

3. Lech - 1 szt

4. Dukat - 1 szt

5. Błonie - 3 szt

6. Blonex - 5 szt

7. Zodiak - 1 szt

Oczywiście każdy jest inny:) Mam nadzieje, iż w tym miesiącu zaprezentuje je Wam na zdjęciach.

Mam pytanie, który z Polaków jest tzw. Białym Krukiem. Pytam z ciekawości. Pozdrawiam Serdecznie DarekK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie, który z Polaków jest tzw. Białym Krukiem. Pytam z ciekawości.

Zaden z tych co wymieniłeś :mrgreen: :wink: Teraz to wszystkie błonie sa unikatowe, ale białym kruczkiem jest napewno alfa z logo błonia na mechaniźmie. Co niektórzy mogą soię pochwalić takimi egzemplarzami. :razz: Gratuluje 14-stu cieszących oko nabytków,a i portfelik przy nich "trochę" schudnoł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks

Portfelik jak to portfelik:) Oczywiście, że żaden, który wymieniłem...;) To logo z Błonia to coraz bardziej mnie prześladuje - masz takiego? Pozdrawiam DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bym miał takiego to bym jęzora w poscie nie wywalał, mój skromny dorobek wynosi dokładnie połowę twojego, a chęci są by go powiększyć, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie, który z Polaków jest tzw. Białym Krukiem. Pytam z ciekawości.

Często mówi się że werk z polskim mostkiem, ale kilka razy trafiło się że nie był to oryginał, bo numer seryjny był wyższy niż 2000. Z fabrycznych częściej spotykanych na pewno dość rzadkim modelem jest Blonex z napisem "antymagnetyczny" pod nazwą marki (Iko takiego ma, szczęściarz :twisted: ), poza tym Lech jest dość rzadki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem o którym mówisz....Kilka razy oglądałem Go na Twojej Stronie. Faktycznie tylko na tym zdjęciu Go widziałem. Lecha mam i jest naprawdę piękny...uf. Ale już chyba wiecie ... wszystkie Polaki są dla mnie piękne i bezcenne. I to bez względu na stan zachowania. Pozdrawiam wszystkich zbieraczy Polaków (jakoś bardziej lubię to słowo niż np. polakofilów) - oj coś mnie poniosło:) Pozdrawiam DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks to tzw. model młodzieżowy...Ale Superowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luks

Parka superowa..:lol:

Panowie mam tym razem trzy pytania.

1. Czy ktoś dotarł do wiarygodnego źródła dotyczącego sygnatury na Alfach - dlaczego taki duży przedział od 2000 do 30000 szt. z tą sygnaturą?

2. Pytanie do Krzysiek_W - być może Iko udzieli wiążącej informacji - chodzi mi o kolor tarczy tegoż Blonex z napisem Antymagnetyczny (biały, czy jak widzę na zdjęciu srebrny) - powinna być biała.

3. Pytanie dla miłośników Polaków - jaki Wam Polak najbardziej się podoba.

Pozdrawiam Serdecznie - DarekK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć

ad.3

zdecydowanie alfa :mrgreen:

ad. 2

biała

ad. 3

bo nikt niczego do końca nie wie i brak wiarygodnych/pewnych żródeł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.